Protest la o luna de la violentele din 10 august: Nu ne mai sfidati! Fara amnistie si gratiere!

Luni, 10 Septembrie 2018, ora 21:17
14961 citiri
Protest la o luna de la violentele din 10 august: Nu ne mai sfidati! Fara amnistie si gratiere!
Foto: Ziare.com

Luni s-a implinit o luna de la mitingul Diasporei, o luna de la interventia in forta a jandarmilor pentru a pune capat protestului pasnic la care au participat mii de romani stabiliti in strainatate, intorsi acasa special pentru a participa la manifestatie, dar si zeci de mii din tara.

Pentru a marca momentul in jur de 1.000 de persoane s-au adunat in fata Guvernului ca sa ceara demisia Guvernului si a celor responsabili de reprimarea violenta a protestului.

In Bucuresti, intitulat "Desteptati-va, ca am dormit destul!", mitingul a inceput la ora 16:00, in Piata Victoriei, potrivit paginii de Facebook a evenimentului. In jurul orei 18:00, cand jandarmii au inceput sa monteze gardurile de protectie, au avut loc cateva altercatii verbale intre ei si oamenii din Piata.

Protestul a continuat pasnic, oamenii au scandat mesaje anti-PSD si i-au transmis lui Liviu Dragnea ca nu vor accepta o ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, principalele momente de la protest:

21:47 - In Piata Victoriei au mai ramas cateva zeci de oameni.

21:17 - Se scandeaza in fata guvernului celebrul mesaj anti-PSD.

21:00 - Ca de fiecare data, la ora 21:00 oamenii au inceput sa cante imnul national, cu lanternele telefoanelor aprinse.

20:52 - Oamenii s-au intors cu spatele la cladirea Guvernului si au ridicat mainile in sus, pentru a aminti de faptul ca jandarmii au batut protestatari pasnici. Oamenii au aprins si luminile telefoanelor mobile.

20:47 - In Piata Victoriei sunt in jur de 1.000 de oameni. Ei cer demisia Guvernului si au un mesaj si catre Dragnea si PSD: Fara amnistie si gratiere!

20:26 - Oamenii din Piata vorbesc din cand in cand cu jandarmii, le reproseaza ca accepta ordine de la penali si le transmit ca ceea ce fac cei de la putere ii afecteaza si pe ei.

20:00 - Protestatarii si-au pus din nou creativitatea la treaba.

19:51 - In fata Guvernului au venit din nou si reprezentanti ai diasporei.

19:50 - Revendicarile protestatarilor sunt simple: "nu ne mai sfidati", "lasati procurorii liberi" sau "infractori de rang inalt parasiti acest palat".

19:47 - Nu lipsesc din Piata Victoriei nici celebrele mesaje anti-PSD.

19:26 - Ca de fiecare data, parintii au venit insotiti de cei mici la protest.

19:12 - Numarul jandarmilor este foarte mare pentru cati oameni s-au strans in fata Guvernului.

18:52 - Atmosfera se anima in fata Guvernului. Cativa protestatari bat la tobe, altii sufla in vuvuzele si multimea scandeaza "PSD, ciuma rosie" si "Demisia".

18:41 - Dupa o discutie cu jandarmii, protestatarii anunta ca au primit aprobare pentru a pleca in mars, la ora 20:00, spre sediul MAI. Acolo oamenii vor cere demisia lui Carmen Dan, considerata de ei principalul responsabil pentru interventia in forta a jandarmilor in 10 august.

18:23 - Jandarmii au venit in numar mare sa monteze gardurile de protectie in jurul Pietei. Oamenii au inceput sa-i huiduie si sa strige "Rusine sa va fie". Cativa protestatari mai vocali au fost legitimati de fortele de ordine, starnind furia celorlalti protestatari prezenti.

18:12 - Cateva zeci de oameni s-au strans in fata Guvernului. Ei flutura steagul Romaniei si pe cel al UE si scandeaza din cand in cand "demisia".

Manifestul protestului

"PSD-ul da asaltul final la institutiile Statului. Este care pe care. Romania infractorilor vs Romania oamenilor onesti. Si numai una poate invinge!

Vom iesi din nou in strada, in Piata Victoriei, si in toate orasele tarii! Le vom arata ca lupta noastra continua! Ca nu ne este frica, si ca nu vom lasa Romania pe mainile unei bande de talhari.

#PiataVictoriei #NuCedam", au scris organizatorii pe reteaua sociala.

De altfel, au fost create mai multe paginii de Facebook pentru acelasi eveniment. Iata aici detalii:

-NU uitam 10 August! NU vrem instaurarea dictaturii!

-Demisia pentru moartea DOMNULUI Ilie Gazea

-Cerem demisia lui Dragnea. Noi suntem poporul. Noi nu cedam

-Noi suntem poporul: Vrem vinovatii pentru masacrul din 10 august!.

Proteste in toata tara

Un protest este anuntat si in Cluj-Napoca

"Clujenii nu uita 10 August! Alaturi de Bucuresti si Diaspora!", organizat de comunitatile Coruptia Ucide si Umbrela Anticoruptie Cluj, incepe la ora 19:00 in Piata Unirii din Cluj.

"A trecut o luna de zile de la momentul in care autoritatile au incercat sa impiedice aprox 300 000 de cetateni sa isi exercite dreptul la libera exprimare si adunari publice pasnice. Drepturi fundamentale, pentru care in 1989 unii au dat totul ca noi sa le avem. Au dat cu gaze lacrimogene, au folosit furtunuri cu apa si au lovit oameni pasnici care stateau cu mainile ridicate.

Actuala grupare aflata la guvernare face totul pentru a ingenunchea Justitia si nu se vor sfii sa foloseasca toate mijloacele ca sa ne convinga sa cedam. Prin ce au facut in 10 august insa, au obtinut efectul contrar! Suntem tot mai uniti, tot mai solidari, si tot mai multi!", noteaza organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Iata unde mai au loc alte proteste:

- Alba Iulia - O luna de la violente #nucedam

- Arad - Aradul nu uita 10 august! Alaturi de diaspora si Bucuresti

- Bistrita-Nasaud - Sustinem Parchetul si DNA-ul contra PSD - ALDE care ne-au GAZAT!

- Craiova - VREM VINOVATII DIN 10 AUGUST PROTESTELE CONTINUA

- Iasi - Acum o luna ne-ati batut si otravit, nici un vinovat?

- Satu Mare - NU UITAM 10 August! Nu toleram dictatura si abuzul de putere!

- Sibiu - Acum o luna ne-ati batut si ne-ati gazat si niciun vinovat?

- Targu Jiu - NOI SUNTEM POPORUL,VREM VINOVATII DIN ZIUA MASACRULUI DIN 10 AUGUST 2018

- Timisoara - O luna fara vinovati!

Peste 450 de persoane au avut de suferit in urma violentelor inregistrate la protestul din 10 august, unele avand nevoie mai multe zile de ingrijirea medicilor. Intre timp, un protestatar a murit, iar in spatiul public au existat dezbateri aprinse pe tema nocivitatii substantelor folosite in mod repetat de jandarmi in cantitati foarte mari si asupra unor grupuri mari de persoane, printre care si batrani sau copii.

Pe de alta parte, unii dintre cei care au incalcat legea au fost retinuti si au primit masuri privative de libertate. Arma care a fost sustrasa de la femeia jandarm a fost gasita, iar in fata procurorilor au ajuns sa dea declaratii prefectul si viceprimarul Capitalei, dar si comandantul Brigazii Speciale. Pana acum, nu s-au facut retineri decat din randul protestatarilor.

Mai mult de 750 de cetateni au facut plangeri penale la Parchetul General impotriva fortelor de ordine, dar ancheta se desfasoara cu incetinitorul din cauza deciziei ministrului de Interne, Carmen Dan, de a secretiza toate documentele ce au legatura cu mitingul din data de 10 august.

Liviu Dragnea si apropiatii sai continua sa sustina ca represiunea a fost necesara pentru ca in 10 august s-ar fi incercat o lovitura de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#protest diaspora 10 august, #protest 10 septembrie, #o luna protest diaspora , #protest Diaspora
Comentarii
Poza Pensula
Pensula
rank 5
Mitinguri anuntate in toata tara... luni seara... iar i-a palit fasa
Poza Pensula
Pensula
rank 5
s-a anuntat si diaspora la comemorare? la fel de multi ca meleonul