Organizatiile civice cer demisii dupa protestul Diasporei: Ati trecut de linia rosie! Plecati!

Sambata, 11 August 2018, ora 18:40
5014 citiri
Organizatiile civice cer demisii dupa protestul Diasporei: Ati trecut de linia rosie! Plecati!

Mai multe organizatii neguvernamentale cer public demisia Prefectului Capitalei si a ministrului de Interne, considerati principalii responsabili pentru violentele de vineri din Piata Victoriei, soldate cu peste 460 de raniti.

"Ati trecut de linia rosie! Plecati!" se arata in comunicatul semnat de organizatiile civice si transmis public decidentilor care au coordonat interventia brutala a jandarmilor asupra participantilor la mitingul Diasporei.

"Noi, organizatiile civice semnatare, condamnam cu fermitate violenta nejustificata, lipsa de profesionalism si reaua-vointa demonstrate de fortele de ordine prezente in Piata Victoriei si in zona adiacenta in seara de 10 august. (...)

Cerem anchetarea celor vinovati si demisia factorilor de conducere responsabili pentru cele intamplate aseara:

- Prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, care, in calitate de reprezentant al Guvernului, a dat la ora 23:11 ordinul ca Jandarmeria sa actioneze in forta, iar din acel moment s-au luat masuri de o violenta incredibila astfel incat zona sa fie evacuata. Nu a existat niciun avertisment. Cele 'trei lumini' la care face referire Jandarmeria au fost eventual un semnal intern.

- Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, Comandantul Jandarmeriei Romane, Gheorghe Sebastian Cucos, si Directorul general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, Alin Mastan, in calitate de factori de conducere ai Jandarmeriei, carora le transmitem cu fermitate ca nu exista 'violenta legitima a statului' (asa cum s-au exprimat in conferinta de presa de astazi) impotriva copiilor si cetatenilor pasnici care s-au sufocat cu gaze si au fost vanati si incoltiti aseara, impotriva jurnalistilor romani si straini care isi faceau meseria si nici impotriva propriilor angajati trimisi nepregatiti si neprotejati in mijlocul unor persoane violente pe care s-au dovedit incapabili sa le indeparteze si retina", se arata in comunicat.

De asemenea, organizatiile semnatare atrag atentia asupra abuzurilor comise de jandarmi, imaginile postate de internauti fiind mai mult decat edificatoare.

"Am vazut aseara in Piata Victoriei si pe bulevardele adiacente cum jandarmi au batut oameni fara sa fie provocati, au aruncat grenade cu srapnel care au lovit oameni care protestau pasnic si au dat cu gaze lacrimogene din toate partile, nu doar acolo unde niste manifestanti au devenit violenti. Mai mult, am fost martorii unor actiuni care demonstreaza existenta, la varful statului roman, a unui amestec cu potential fatal de rea-vointa si incompetenta.

Sustinem cu fermitate tragerea la raspundere in fata legii a tuturor celor vinovati de actiuni violente, fie ei civili sau angajati ai Jandarmeriei Romane. Toate aceste actiuni sunt documentate si pot fi dovedite cu fotografii, materiale video, declaratii ale martorilor si certificate medico-legale. Ele sunt ilustrative pentru un derapaj institutional extrem de grav al fortelor de ordine de la misiunea lor de prevenire a violentei la provocarea si stimularea acesteia care, din pacate, este ordonat si intretinut de cei care detin, in prezent, puterea executiva in stat", se mai arata in comunicatul citat.

Grupurile civice semnatare condamna declaratiile iresponsabile ale politicienilor care incurajeaza violenta si atrag atentia ca "propagarea unui climat de ura si violenta sociala aduce intotdeauna consecinte deosebit de grave pentru tara noastra, asa cum a fost cazul si in anii 1990".

"Vom protesta din nou astazi in Piata Victoriei impotriva violentelor si incalcarii democratiei si statului de drept si vom continua sa militam pentru drepturile fundamentale ale oricarui cetatean roman la libertatea de exprimare si de optiune", se arata in finalul comunicatului citat.

Organizatiile semnatare:

 • Actiunea Civica Galati (membra a platformei civice nationale & diaspora Contract Romania)
 • Asociatia Aradul Civic (membra a platformei civice nationale & diaspora Contract Romania)
 • Coruptia Ucide
 • Eu Ro Aleg 2.0 (membra a platformei civice nationale & diaspora Contract Romania)
 • Evolutie in Institutie
 • Geeks for Democracy
 • Initiativa Timisoara (membra a platformei civice nationale & diaspora Contract Romania)
 • Initiativa Romania (membra a platformei civice nationale & diaspora Contract Romania)
 • #Iasulnutace
 • #Insistam
 • Oradea civica (membra a platformei civice nationale & diaspora Contract Romania)
 • Reactiv Brasov (membra a platformei civice nationale & diaspora Contract Romania)
 • #Reset
 • #REZISTENTA
 • #Rezist Galati
 • Romania.Vie
 • Stafeta Steagului Uniunii Europene (membra a platformei civice nationale & diaspora Contract Romania)
 • #VaVedem Bucuresti
 • Va Vedem din Sibiu
 • VeDem Just (membra a platformei civice nationale & diaspora Contract Romania)

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...