Prefectul Capitalei spune ca a semnat ordinul de evacuare la peste o ora dupa ce jandarmii au intrat in forta in Piata Victoriei

Luni, 27 August 2018, ora 12:40
24196 citiri
Prefectul Capitalei spune ca a semnat ordinul de evacuare la peste o ora dupa ce jandarmii au intrat in forta in Piata Victoriei
Foto: Hepta.ro

Prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, a declarat, luni, ca a semnat ordinul de interventie a jandarmilor la mitingul din Piata Victoriei de pe 10 august "dupa 12 noaptea".

Asta in conditiile in care procedura de evacuare a Pietei Victoria a fost declansata putin dupa ora 23:00. Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Militaru, Jandarmeria a primit aprobare sa intervina in forta la ora 23:11.

Intrebata la ce ora a semnat ordinul de interventie a jandarmilor la protestul diasporei, prefectul a afirmat ca "dupa 12 noaptea" si a sustinut ca acesta nu era necesar, din cauza violentelor care aveau loc in Piata.

"Este conform legii. Cand jandarmii sunt atacati, ei au voie sa actioneze si fara ordin de la prefect. Credeti-ma ca nu are importanta si nu este relevanta ora (la care a fost dat ordinul - n.red.) . Jandarmii puteau actiona si fara ordin. Va spun, nu incercati sa ne antagonizati, pentru ca eu nu am ce sa reprosez deciziile Jandarmeriei", a fost explicatia oferita de Speranta Cliseru.

Aceasta a reiterat faptul ca nu s-a aflat in centrul de comanda din Piata Victoriei si a precizat ca s-a aflat intr-o cladire din spatele Pietei Victoriei.

"Eu nu m-am aflat in centrul de comanda. V-a spus si domnul viceprimar (Aurelian Badulescu - n.red.) . Nu existau doua centre si nu m-am aflat in centru. Eu am fost intr-o cladire care apartine de Guvern, din spatele Pietei (Victoria - n.red.) . Eu am fost intr-o cladire, centrul mobil este intr-un vehicul mobil", a explicat Speranta Cliseru.

Intrebata de unde primea informatiile in baza carora lua decizii, Speranta Cliseru a evitat sa dea un raspuns concret: "Am vazut ce ati vazut si voi (jurnalistii - n.red.), imaginile din media. Nu mi-a dat mie nimeni niciun ordin", a fost raspunsul dat de prefect.

Intrebata unde se aflau cei care au condus operatiunea de interventie a jandarmilor, prefectul a afirmat ca nu stie.

"Au stat... nu stiu daca in centrul mobil. Au mai stat si cu mine din cand in cand, au fost si acolo (in Piata Victoriei - n.red.) ", a declarat Cliseru.

Intrebata daca considera ca a primit toate informatiile corecte despre tot ce se intampla in Piata Victoriei, aceasta a spus ca nu stie.

"Nu am de unde sa stiu si o ancheta desfasurata de Parchet va stabili daca am primit informatii false sau nu. Eu nu am fost in piata. Nu consider nimic pana nu se va dezvalui... astept rezultatele de la Parchet", a mai spus prefectul Capitalei.

Totusi, amintim ca Laurentiu Cazan, maiorul care a coordonat actiunile Jandarmeriei de la protestul diasporei, a declarat saptamana trecuta ca prefectul Capitalei s-a aflat in Piata Victoriei si a semnat ordinul de evacuare a zonei in jurul orei 20:00, atunci cand situatia a "degenerat".

"In permanenta, am fost in contact cu toate autoritatile, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la fata locului de la ora 16:00. (...) Cand am vazut ca lucrurile incep sa degenereze, cand tensiunea a crescut, am discutat personal cu prefectul si i-am spus ca, daca lucrurule vor degenera, daca nu reusim sa avem un moment cand atacurile nu inceteaza, vom ajunge la restabilirea ordinii publice in zona.

Dansa a spus ca este pregatita, am fost la fata locului tot timpul impreuna, am vazut despre ce este vorba si s-a luat decizia de a avea un ordin pentru restabilirea ordinii publice. Lucrurile astea au fost in jurul orelor 20:00", a relatat Laurentiu Cazan, care este adjunctul Serviciului de Ordine Publica al Jandarmeriei Capitalei.

Speranta Cliseru urma sa fie audiata de Comisia de Aparare din Senat, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, dat fiind faptul ca nu a fost cvorum, iar la discutii trebuia sa participe si Laurentiu Cazan.

Citeste si Prefectul Capitalei a fost audiat trei ore de procurori: Am respectat legea. Fiecare raspunde pentru ce face. Nu am dat ordin sa fie ranit cineva

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#audiere prefectul Capitalei, #audiere Speranta Cliseru , #protest Diaspora