Ziare.com

Asociatiile de magistrati: Presedintii tribunalelor si curtilor de apel reprezinta 0,8% din numarul procurorilor si judecatorilor

Luni, 11 Martie 2019, ora 13:22

   

Asociatiile de magistrati: Presedintii tribunalelor si curtilor de apel reprezinta 0,8% din numarul procurorilor si judecatorilor
Delimitarea de proteste a unui numar de 31 de presedinti sau vicepresedinti de curti de apel, respectiv 30 de presedinti sau vicepresedinti de tribunale, reprezentand 1,3% din judecatorii din Romania, respectiv 0,8% din magistratii romani, fara a avea mandate de reprezentare din partea colegilor lor, constituie un demers insignifiant, fara influenta asupra majoritatii judecatorilor si procurorilor din Romania.

Aceasta este reactia a trei asociatii de magistrati dupa ce mai multi vicepresedinti si presedinti de tribunale si curti de apel au trimis o scrisoare catre Sectia pentru judecatori din CSM in care se delimiteaza de protestele magistratilor.

Detalii aici: Sefii a 14 din cele 15 curti de apel din Romania se delimiteaza de protestele magistratilor

Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania", Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie" reitereaza faptul ca modificarile aduse OUG nr. 7/2019 prin OUG nr.12/2019 ignora voturile a mii de magistrati, exprimate in cadrul adunarilor generale ale instantelor judecatoresti si parchetelor, se arata intr-un comunicat de presa remis, luni, Ziare.com.

Magistratii ar fi votat in sensul luarii de masuri pozitive de natura legislativa sau administrativa in scopul suspendarii imediate a punerii in aplicare a dispozitiilor din Legile Justitiei si ordonantele de urgenta subsecvente criticate de Comisia de la Venetia, Comisia Europeana si GRECO, precum si revizuirea acestor acte normative, dupa o reala consultare a sistemului judiciar.

"Lipsa unui dialog real cu judecatorii si procurorii a determinat mii de magistrati sa protesteze sub diverse forme, de la suspendarea sedintelor de judecata si pana la iesirea pe treptele instantelor si parchetelor, intr-un demers nemaiintalnit in sistemul judiciar si care va continua in acelasi ritm si zilele viitoare, libertatea de exprimare a magistratilor romani neputand fi ingradita arbitrar", arata sursa citata.

Seful instantei are "rol administrativ"

Potrivit comunicatului, opinia unui presedinte de instanta, care are rol exclusiv administrativ, nu are o valoare mai mare decat opinia unui simplu judecator, intre ei neexistand subordonare ierarhica.

"Ne intrebam retoric ce solutie intrezaresc si ce anume au intreprins in acest sens acesti judecatori cu functii de conducere sau Consiliul Superior al Magistraturii in contextul in care Guvernul nu a tinut seama nici macar de mandatul de negociere dat presedintelui CSM, introducand texte noi prin O.U.G. nr.12/2019, nesupuse avizarii CSM sau dezbaterii magistratilor?", adauga magistratii.

Potrivit comunicatului, adoptarea unor ordonante de urgenta ale Guvernului cu privire la sistemul judiciar, fara respectarea unor rigori minime de transparenta decizionala si fara consultarea reala si efectiva a corpului magistratilor, este contrara angajamentelor internationale ale statului roman si a fost dezaprobata de Comisia de la Venetia, Comisia Europeana, Parlamentul European, GRECO, numeroase asociatii ale judecatorilor si procurorilor din Europa, dar si de majoritatea covarsitoare a corpului magistratilor romani.

Solicitarile

Starea de protest din magistratura poate inceta atunci cand se va dovedi diligenta in punerea in aplicare a recomandarilor entitatilor internationale precizate anterior, respectiv, atunci cand Guvernul Romaniei:

- Va elimina limitarile adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor,

- Va abroga dispozitiile referitoare la infiintarea Sectiei speciale pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati,

- Va renunta imediat si pe termen lung la dispozitiile care prevad dublarea perioadei de pregatire in cadrul Institutului National al Magistraturii si la cele care elimina meritocratia in magistratura, "promovarea efectiva la instantele si parchetele superioare, dar si promovarea in functii de conducere urmand a se face numai pe baza meritocratice, fara interviuri formale, inclusiv si mai ales la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu tragerea la sorti a tuturor membrilor comisiilor de concurs, iar nu numirea lor directa de Sectia pentru judecatori a CSM."

Citeste si:


I.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4279 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

hai nimbusoaico cu calculelelelelele:)))))

1%?!:)))
adica atati judecatori sunt slugi la psd?
ia zi cum este cu reprezentativitatea, nimbusoaico:)))))))))

 

Hai cu manipularea fraților, ce atata jurnalism ...

Corect, Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor, condusă de Veve, reprezintă toți procurorii din Romania, inclusiv pe cei ieșiți la pensie! Ce poate să fie mai tare?

 

Păi ...

... trebuiau să iasă și sekuriștii din sistem pe interval. .. Hai că vedem in cateva săptămani cine va avea dreptate .. eu știu deja 😃😃😃

Oau 0.8 % !!!

Oau 0.8 % sunt oamenii Partidului si fac mai mult decat 99.2 % !!!

Uite aici manipulare, cocosele: Cine sunt clientii PSD

plătiti din subventii publice.

https://www.comisarul.ro/articol/alerta-cine-sunt-clientii-psd-platiti-din-subventi_988844.html

scrisoare descheiata

onor judecator cristi danilet, fost membru csm
din pacate dle judecator si dvs apartineti breslei care si-a pus in modul cel mai pregnant amprenta pe ramanerea in starea de subdezvoltare a romaniei dupa 89. daca cei mai multi dintre colegi si-ar fi respectat statutul, meseria si menirea pe care societatea le-a incredintat-o si pentru care pana la urma sunt platiti, astazi nu am vorbi despre romania ca fiind cea mai corupta tara din ue.
cum a ajuns in fruntea csm-ului una ca savonea, sau lider de sindicat una ca pivniceru? simplu: prin votul vostru.
si iertat sa-mi fie, daca cel puti 50% +1 din voi pot vota asemenea personaje, nu pot trage decat o singura concluzie:
mai bine de jumatate dintre voi se impart in spagari nenorociti sau sunt legati ombilical de fostul regim securisto-comunist.
problema grava a justitie romane este la voi si numai la voi, judecatorii.

 

Da , judecatorii dau sentintele , Udrea ca fura 5 mil euro...

primeste 6 ani , femeia aia care a furat 2 gaini a luat 4 baniineinteles nu 6 ani , peste 2025 de ani ...dupa alegeri multa lume vor lua calea puscariilor , bineinteles nu 6 ani ...20-25 de ani . Acum ii face scapati pe toti marii hoti , dar toti vor intra inapoi , sa nu creada ca au scapat .

cele trei asociatii

au in total, conform incheierilor de infiintare din corabia, slatina, si ploiesti 24 membrii. ei se pretind reprezentantii magistratilor. unjr, ajr si apr sunt organismele oficiale de reprezentare ale magistratilor din romani. la ceste organisme au aderat mii de magistrati. veverita nu reprezinta decat interese soroiste . pentru asta este platita.

 

Minti! Pentru ca stii ca adevarul e altul.

UNJR mai are 3 membri. APR este in curs de inregistrare cu 2 membri, iar AMR avea in jur de 40 de membri sub Barbuleasca. In contra-partida,
Forumul Judecatorilor are pste 3800 de membri inregistrati oficial.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor