Sefii a 14 din cele 15 curti de apel din Romania se delimiteaza de protestele magistratilor

Luni, 11 Martie 2019, ora 11:07
8530 citiri
Sefii a 14 din cele 15 curti de apel din Romania se delimiteaza de protestele magistratilor

Presedintii si vicepresedintii a 14 din cele 15 curti de apel din Romania anunta ca isi exprima ferm dezacordul fata de modul in care unii judecatori care participa la protestele privind abrogarea OUG 7/2019 inteleg sa acrediteaze ideea ca aceste manifestari reprezinta vointa si dorinta majoritatii judecatorilor din Romania.

Sefii curtilor de apel au semnat o scrisoare care a fost trimisa membrilor Sectiei pentru judecatori din CSM, potrivit portalului "Lumea Justitiei", apropiat postului Antena3. Presedintii si vicepresedintii celor 14 curti de apel solicita CSM ca mesajul lor sa fie transmis Consiliului UE - Formatiunii Justitie si Afaceri Interne (JAI).

Conducerea Curtii de Apel Cluj nu a semnat aceasta scrisoare.

Demersul vine dupa ce 30 de presedinti si vicepresedinti de tribunale au trimis la sfarsitul saptamanii trecute o scrisoare similara Sectiei pentru judecatori a CSM.

Ei cer si sa se adopte masuri pentru restabilirea autoritatii si prestigiului de care trebuie sa se bucure corpul judecatorilor.

Instantele din Romania sunt organizate ierarhic in grad: judecatorii, tribunale, curti de apel si Inalta Curte. Practic, sefii instantelor se delimiteaza de demersurile magistratilor.

"Ne exprimam dezacordul ferm fata de modul in care se incearca, la nivel intern si international, de catre unii judecatori, participanti la forme radicale de protest, acreditarea ideii ca aceste manifestari constituie vointa si dorinta majoritatii judecatorilor din Romania, in conditiile in care doar 6% din instante au initiat forme de protest!

In acest context, este de neconceput ca un judecator (Cristi Vasilica Danilet) sa se erijeze in persoana reprezentativa pentru Justitia Romana si sa vorbeasca in numele judecatorilor, respectiv sa decida ca un grup de 30 de judecatori trebuie sa mearga la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, situatia sistemului de justitie, in sens catastrofal, adica al incalcarii grave, de nesuportat, a principiilor ce trebuie sa guverneze statul de drept.

Nu recunoastem si nu sustinem asemenea initiative care tin mai cu seama de sfera politicului", se arata in scrisoare.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...