A cincea zi de proteste: Mii de oameni si-au strigat nemultumirile in aproape toata tara

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 00:20
19065 citiri
A cincea zi de proteste: Mii de oameni si-au strigat nemultumirile in aproape toata tara
Foto: Ziare.com/Day Life/Antena 3

Mii de romani au iesit sa-si scandeze nemultumirile in strada si marti, in a cincea zi de proteste. Oamenii au continuat sa protesteze in intreaga tara, desi Raed Arafat a anuntat ca revine in functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Aproape 10.000 de oameni nu s-au lasat indimidati de frigul de afara si au protestat in peste 60 de localitati ale tarii.

Dupa violentele de duminica seara din Capitala, cand huliganii din Piata Universitatii au rupt cordoanele de ordine si au aruncat cu sticle incendiare, garduri si bucati de pavaj inspre protestatari, oameni ai legii si jurnalisti, mitingurile de marti nu au inregistrat incidente majore. Doar cinci persoane din Piata Universitatii au fost duse la sectii de politie.

Daca in zilele trecute, politicienii au ezitat sa-si faca simtita aparitia, orice incercare de politizare a manifestatiilor fiind considerata riscanta, marti seara penelistul Ludovic Orban si-a petrecut cateva minute in mijlocul protestatarilor, iar primarul PSD Radu Mazare s-a dus sa dea mana cu constantenii adunati in fata prefecturii. Primul a fost huiduit, la Bucuresti, al doilea a fost aclamat, la Constanta.

Actiunea pentru sustinerea lui Raed Arafat, initiata pe reteaua de socializare Facebook, s-a transformatat in proteste fata de Legea Sanatatii, Guvernul Boc si presedintele Traian Basescu.

Ziare.com v-a prezentat LIVE cele mai noi detalii despre desfasurarea evenimentelor de strada:

23:55 - Jandarmii au evacuat manifestantii din Piata Universitatii.

23:40 - Protestatarii incep sa se retraga din Piata Universitatii.

23:25 - Cativa dintre participantii la mitingul de protest din Cluj-Napoca au vandalizat, marti seara, statuia lui Matei Corvin din centrul orasului, pe care au scris cu spray cu vopsea un mesaj impotriva UDMR.

23:10 - Doua femei si-au scos in palme fiul si sotul dintre manifestanti, la Drobeta Turnu Severin. Aproximativ o suta de persoane au protestat, marti dupa-amiaza, in fata Prefecturii Mehedinti, anunta Mediafax.

23:00 - In ciuda frigului mai patrunzator decat luni noapte, manifestatii din Piata Universitatii striga in continuare. "Romania, trezeste-te!", "Jos Basescu", "Jos Guvernul", sunt lozinci care se aud pana in Piata Unirii.

22:10 - In Baia Mare, o femeie care n-a vrut sa strige lozinci impotriva lui Traian Basescu era sa fie batuta de manifestanti, ea fiind salvata de interventia jandarmilor, anunta Romania TV.

22:05 - Jandarmii au dus la sectii de politie patru persoane din Piata Universitatii asupra carora au gasit un spray iritant lacrimogen, un box, un cutit si un baston telescopic, precum si o persoana care a refuzat sa se legitimeze, a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Florin Hulea, citat de Mediafax.

21:50 - La B1TV, premierul Emil Boc a afirmat ca protestatarii din Piata Universitatii nu agreeaza niciun politician, fie de la putere, fie de la opozitie, astfel ca manifestatiile sunt mai degraba antisistem. "In Piata Universitatii, niciun lider politic nu este agreat, ca este de la USL sau de la PDL sau de la Partidul Poporului sau persoane care vor sa candideze la Primaria Capitalei", a spus premierul, marti seara.

21:39 - Aproximativ 150 de persoane protesteaza la Timisoara, potrivit Mediafax. Acestea au pornit in mars, marti seara, catre Catedrala Mitropolitana, scandand "Moarte lui Basescu" si "Demisia".

21:22 - Deputatul liberal Ludovic Orban a venit si el marti seara in Piata Universitatii, precizand ca vrea sa protesteze ca un om normal. Nu a fost insa primit bine de manifestanti. El a fost injurat si imbrancit de mai multi tineri, care au spus ca "aceasta este piata noastra, PDL, PSD, PNL, sunteti toti la fel", potrivit Realitatea Tv.

21:16 - Jandarmii din Piata Universitatii fac si marti control corporal preventiv, iar daca situatia o va impune, pot fi suplimentate fortele de ordine, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Marius Militaru.

21:10 - Studentii au ajuns in Piata Universitatii.

20:57 - Protestatarii din Cluj-Napoca si Brasov au lansat, marti, doua proclamatii, principalele puncte comune ale celor doua texte fiind demisiile intregului guvern si a lui Traian Basescu, restul revendicarilor osciland intre interzicerea proiectului Rosia Montana si schimbarea denumirii Pietei Sfatului, potrivit NewsIn.

20:50 - In Piata Universitatii o femeie a venit la proteste cu un copil in varsta de aproximativ un an. Acesta are si un banner pe care scrie "Vreau sa am un viitor", potrvit corespondentului Ziare.com.

20:44 - Radu Mazare a venit, marti seara, in mijlocul protestatarilor din Constanta. El a fost intampinat cu simpatie de cei aproape 300 de participanti si a scandat impreuna cu ei "Jos Basescu", dupa care a mers printre manifestanti si a dat mana cu ei. Mazare a declarat la Realitatea Tv ca oamenii s-au saturat de actualul guvern.

20:38 - Aproximativ 200 de studenti au protestat in fata Ministerului Educatiei, cerand demisia ministrul Educatiei si a Guvernului, potrivit Antena 3.

20:33 - Un batran a lesinat in Piata Universitatii. Echipajele SMURD au intervenit imediat si l-au transportat la spital.

20:30 - In Piata Universitatii se afla si Mircea Badea, care este aclamat de multime.

20:27 - Manifestantii din Bucuresti sunt "inarmati" cu bannere pe care se poate citi: "Opozitia unde esti?", "Arafat ai cedat, ai fost amenintat, ai fost santajat, sau esti un rahat?", sau "Paharul vietii s-a umplut".

20:20 - Printre protestatarii din Piata Universitatii si-a facut aparitia si un comerciant care incearca sa profite de faptul ca oamenii sunt de multe ore pe strada si le este foame. Acesta vinde covrigi calzi, cu 4 lei bucata, transmite corespondentul Ziare.com.

20:15 - Procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 au solicitat instantei arestarea preventiva a unei persoane suspectate ca ar fi furat dintr-un magazin din zona Piata Unirii vandalizat in timpul protestului de duminica, 15 ianuarie, din Capitala.

19:55 - Un barbat imbracat in straie de preot si-a facut aparitia in Piata Universitatii. Barbatul, care a spus ca este "parintele poporului roman", a declarat pentru Realitatea Tv ca "vrem sa inmormantam Guvernul roman si sa facem vesnica pomenire pentru cei care au distrus poporul roman si pentru cei care nu au gestionat bine tara".

19:47 - Un grup de protestatari scandeaza "Vrem sa se legalizeze iarba", transmite corespondentul Ziare.com din Piata Universitatii.

19:40 - Aproximativ 1.200 de protestatari din Sibiu au pornit in mars, pe mai multe strazi ale orasului, catre sediul PDL, unde au fost depuse o cruce si un mesaj prin care cer demisia presedintelui Traian Basescu, relateaza Mediafax. Persoanele care participa la proteste, plecate din Piata Mare, au depus la sediul PDL o cruce pe care scri "Guvernul" si un mesaj prin care cer demisia presedintelui.

19:30 - Remus Cernea, liderul Miscarii Verzilor Democrati-Agrarieni, a declarat, pentru corespondentul Ziare.com din Piata Universitatii, ca "reintoarcerea in minister a lui Raed Arafat nu schimba cu nimic situatia. Vom sta in strada pana cand acest regim va fi schimbat".

19:11 - O persoana a fost retinuta, in Piata Universitatii, dupa ce a fost gasita cu un spray paralizant asupra sa. Tanarul a fost dus la sectia de politie, unde va fi audiat.

19:05 - In Brasov, aproximativ 300 de persoane s-au strans in Piata Sfatului, pe care au declarat-o "zona libera de portocaliu". Protestatarii au marsaluit prin oras, iar o parte dintre ei au anuntat ca joi ar putea pleca spre Bucuresti.

18:53 - Politia Capitalei a anuntat, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca au fost constituite, in urma incidentelor de la protestele din 15 si 16 ianuarie, din Capitala, 43 de dosare penale, pentru infractiuni de ultraj, tulburarea ordinii publice, distrugere, port ilegal de arme albe, armament sau droguri.

18:46 - Un grup de peste 400 de studenti va pleca la ora 19.15 din campusul Regie pentru a participa la protestul din Piata Universitatii din Capitala, a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR), Ionut Poenaru.

18:32 - Jandarmeria anunta ca 600 de oameni sunt in Piata Universitatii. Georgian Enache, purtator de cuvant al Jandarmeriei, a declarat, pentru Realitatea TV, ca "jandarmii sunt pregatiti sa nu tolereze nici marti acte de violenta".

18:30 - Aproximativ 200 de sindicalisti s-au alaturat protestatarilor din Piata Universitatii. Patru confederatii sindicale sunt prezente, potrivit Realitatea TV, in mijlocul manifestantilor.

18:20 - 20 de suporteri din Craiova au fost dati jos din trenul care se indrepta spre Bucuresti pentru ca nu aveau bilete.

18:10 - Consiliul National al Audiovizualului (CNA) recomanda televiziunilor sa evite reluarea repetata si nejustificata a mesajelor violente, obscene ori incitatoare, in contextul numeroaselor manifestari publice de protest transmise in direct sau inregistrate. Potrivit recomandarilor CNA, imaginile difuzate in reluare trebuie sa fie datate ori sa contina mentiunea "arhiva", astfel incat sa fie evitate eventualele confuzii.

17:43 - Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a negat, pentru Ziare.com, zvonurile conform carora delegatia Fondului nu ar mai veni in Romania, aratand ca va fi respectat programul stabilit initial.

17:40 - Vizita FMI programata in Romania pentru 25 ianuarie ar fi fost amanata, din cauza protestelor, anunta Realitatea TV.

17:30 - Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor de Transport Rutier, a declarat, la Antena 3, ca transportatorii au fost amenintati cu retragerea licentelor, in cazul in care transporta oameni la proteste.

17:20 - Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) au emis alerta de cod albastru la nivelul institutiilor subordonate. Mai exact, alerta intra in vigoarea la nivelul Politiei, Jandarmeriei si Pompierilor. Alerta cod albastru data de MAI inseamna ca un sfert dintre angajati sunt chemati la serviciu. Codul albastru a fost instituit dupa ce cateva sute de sindicalisti si studenti au anuntat ca vor participa la protestele de marti seara.

17:00 - La Constanta aproximativ 300 de oameni s-au adunat, din nou, in fata prefecturii, cu aprobare de la Radu Mazare. Zona este incercuita de jandarmi si de pompieri militari.

16:40 - Noua persoane care au participat la protestele din Targoviste, din ultimele zile, au fost amendate de Jandarmerie pentru participarea la un miting neautorizat, urmand sa fie identificati si ceilalti protestatari, anunta NewsIn.

16:30 - Aproximativ 300 de oameni s-au adunat, deja, in fata Teatrului National, in Piata Universitatii. Protestatarii scandeaza lozinci impotriva Guvernului si "Sa vina studentii!".

16:20 - Primarul Constantei, Radu Mazare, a reclamat ca o serie de membrii PDL au incercat sa provoace scandal in timpul manifestatiilor pasnice de la malul marii, dar ca totul s-a rezolvat. "Vreau sa ma bat si eu cu jandarmii. Sa vina jandarmii. Dupa ce se va schimba regimul, eu, Radu Mazare, va promit ca voi pune sa fie anchetati toti jandarmii care au batut oamenii", a vociferat primarul municipiului Constanta, la Antena 3.

16:00 - Miscarea stradala de la Alba Iulia a inceput si marti, in jurul orei 16.00, in fata Prefecturii Alba. Oamenii, in mare parte pensionari, si-au amintit de situatia sociala si economica a tarii si au cerut demisia presedintelui Traian Basescu si a Guvernului condus de Emil Boc. Aproximativ 150 de protestatari s-au adunat, in fata institutiei.

15:55 - Prefectul de Iasi, Dragomir Tomaseschi, a facut un apel la iesenii care vor sa protesteze fata de guvernarea actuala sa solicite autorizatie pentru a iesi in strada, in caz contrar urmand sa fie amendati de jandarmi, cu sume de pana la 5.000 de lei.

15:42 - "Mitingul intelectualilor oradeni", organizat in Bihor, este un esec. La manifestatie sunt de doua ori mai multi jurnalisti decat protestatari.

15:42 - Sindicatele sunt solidare cu protestatarii. FSLI incepe demersurile pentru greva in invatamant. Data inaintata pentru greva generala este 23 ianuarie.

15:39 - Raed Arafat isi justifica, intr-o conferinta de presa, intoarcerea la minister. "Am fost socat de sustinerea populatie pentru doctorul Arafat", a spus fondatorul SMURD.

Raed Arafat: Ma intorc intr-o pozitie mult mai dificila

15:35 - Peste o suta de persoane protesteaza la Vaslui.

15:28 - Reactiile din Piata Universitatii sunt diverse. Unii spun ca "L-au adus inapoi la minister pe Arafat de frica poporului!", alte grupuri striga "Diversiune, diversiune!".

14:20 - Andrei Georgescu si-a dat demisia din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. Fostul oficial in Sanatate a adaugat ca si-a dat demisia inainte ca permierul Emil Boc sa anunte ca Raed Arafat revine in functia pe care a ocupat-o.

Arafat se intoarce - Andrei Georgescu si-a dat demisia

14:11 - Raed Arafat va reveni in functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, din care isi daduse demisia in semn de protest fata de proiectul noii Legi a Sanatatii.

Raed Arafat revine in functie la Ministerul Sanatatii

14:08 - In Bucuresti, au inceput sa se adune manifestantii. Cateva zeci de pensionari scandeaza lozicinci antiguvernamentale.

13:40 - Potrivit lui Aurel Moise, seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, luni au iesit in strada, la nivel national, 13.000 de oameni.

13:24 - Reprezentantii Jandarmeriei au subliniat marti, intr-o conferinta de presa ca jandarmii apara orice manifestare pasnica.

12:49 - Confederatiile sindicale din Romania refuza sa participe, marti, la intalnirea cu premierul Emil Boc. La ora 14.00, seful Guvernului avea programate discutii cu sindicatele.

12:31 - USL intentioneaza sa organizeze, joi dupa-amiaza, la Bucuresti, mitingul de protest la adresa Puterii, in acest sens presedintii de organizatii din tara fiind instruiti de la centru sa-si pregateasca oamenii pentru deplasare, potrivit unor surse citate de Newsin.

A patra zi de proteste: Mii de oameni in strada, peste 100 au fost dusi la politie

12:26 - Uniunea Studentilor din Romania (USR) a anuntat, printr-un comunicat remis Ziare.com, ca nu vrea sa participe la protestele care au loc in mai multe orase ale tarii, considerand ca motivele acestora sunt neclare si ca, desi o mare parte a demonstrantilor nu au legatura cu politica, studentii nu vor sa fie prinsi intr-o actiune politizata.

12:15 - In Craiova, ultrasii Universitatii Craiova le-au cerut studentilor sa se alature protestului, insa tinerii nu au fost lasati de jandarmi sa iasa din institutile de invatamant. Suporterii au promis ca vor iesi pe strazi si marti.

12:02 - Huliganii din Piata Unirii si Piata Universitatii nu au scapat de camerele video montate pe stalpi. Cu ajutorul acelor imagini, agitatorii vor fi identificati si cercetati. Exista 150 de camere montate in majoritatea intersectiilor, care ii vor da de gol pe protestatarii violenti, potrivit Romania Tv.

11:46 - Treptele de la Teatrul National, folosite de huligani pe post de arme in timpul protestelor de duminica, sunt reparate marti de o echipa de muncitori.

11:31 - Un barbat a fost retinut pentru 24 de ore in urma protestelor de luni seara din Piata Universitatii.

10:32 - Raed Arafat este asteptat, marti dimineata, la Ministerul Sanatatii. Ministrul Ritli Ladislau a declarat, luni, ca il astepata pe fondatorul SMURD sa colaboreze in privinta Legii Sanatatii.

10:24 - Bilantul protestelor de luni, din Capitala, indica 170 de protestatari dusi la politie, aproape 140 amprentati si fotografiati, iar circa 100 au fost amendati. De asemenea, in urma verificarilor au fost deschise 18 dosare penale.

Romania, cuprinsa de febra protestelor: Vezi bilantul din a patra zi

Cum s-au desfasurat protestele pana acum

Startul protestelor l-a dat Targu-Mures. Animati de sentimentul pro-Arafat, oamenii au iesit in strada, dupa mai multe apeluri pe reteaua de socializare Facebok. Vineri, 1.000 de bucuresteni au protestat in Piata Universitatii si la Palatul Cotroceni, unde actiunea s-a transformat intr-un miting indreptat impotriva presedintelui Traian Basescu si a Guvernului condus de Emil Boc.

Miting anti-Basescu: 1.000 de oameni au protestat la Cotroceni

In reactie la aceste mitinguri, Raed Arafat a facut apel la oameni sa nu mai iasa in strada si sa nu se lase manipulati politic prin diverse anunturi pe Internet sau alte mijloace intrucat actiunile pot degenera si afecta ideile fata de proiectul Legii Sanatatii. Arafat a subliniat ca legea nu se dezbate in strada.

Protestele au continuat insa si sambata. Manifestatiile pasnice destinate initial sustinerii fondatorului SMURD, Raed Arafat, au degenerat in Bucuresti in batai cu pietre, bastoane si gaze lacrimogene intre protestatari si jandarmi.

Violente in Piata Universitatii: Batai cu pietre, gaze lacrimogene si ranit

In ciuda frigului de afara, mii de participanti au venit la mitingul din Piata Universitatii, soldat cu lesinuri, raniti si zeci de retineri.

Apogeul violentelor a fost atins duminica, in Piata Universitatii. Paradoxal, mitingul care a strans 2.000 de oameni s-a desfasurat sub lozinca "Fara violente!". Manifestantia a fost pasnica pana la lasarea intunericului, cand haosul a cuprins Capitala.

Lupte de strada in Bucuresti: Jurnalisti incendiati, magazine jefuite si focuri de arma (Foto, Video)

Manifestantii din Piata Universitatii au rupt cordoanele de ordine si au aruncat cu sticle incendiare, garduri si bucati de pavaj intre protestatari. Doi jurnalisti au luat foc si mai multe persoane au fost ranite in ploaia de pietre. Doua femei au lesinat, iar un jandarm a fost ranit la cap. Violentele au continuat in Piata Unirii.

Sute de huligani au provocat zeci de incendii, au jefuit si vandalizat magazinele din centrul Capitalei, au folosit torte, petarde si au aruncat cu bucati din caldaram. Pentru a-i dispera, jandarmii au folosit gloante de cauciuc.

Manifestatiile au fost insa mai putin agitate luni. Mii de oameni au iesit in strada in toata tara, insa manifestantii au fost pasnici. Au existat putine incidente in Capitala. In Bucuresti, peste 100 de persoane au fost duse la sectii pentru identificare si amendare, dupa ce asupra lor au fost gasite obiecte interzise sau arme albe. Nu au mai existat insa acte de vandalism.

Pericol de amenzi

Potrivit legii, cei care initiaza proteste de acest gen fara aprobare de la autoritatile locale sunt amendati cu sume pornind de la 1.000 de lei pana la 5.000. Participantii pot incasa si ei amenzi de la 500 de lei in sus.

Raed Arafat si-a dat demisia din functia de subsecretar de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, pe 10 ianuarie, in urma unei dispute cu presedintele Traian Basescu pe marginea proiectului pentru reforma sistemului sanatatii.

Dupa ce a sustinut o conferinta de presa in care sustinea proiectul de lege, seful statului a cerut, vineri, retragerea sa din dezbatere publica.

Premierul Emil Boc a anuntat ca in Coalitie se va discuta, in aceasta saptamana, despre o noua Lege a Sanatatii.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#proteste anti Basescu Bucuresti, #Basescu Arafat proteste , #proteste