A doua runda de manifestatii anti-defrisari, cu participanti putini si incidente in Bucuresti: "Toate partidele ne taie padurile"

Sambata, 16 Mai 2015, ora 20:17
6674 citiri
A doua runda de manifestatii anti-defrisari, cu participanti putini si incidente in Bucuresti: "Toate partidele ne taie padurile"
Foto: Facebook/Padureaza rezista

Un al doilea protest de mare amploare fata de desfrisari si Codul Silvic a fost anuntat sambata, in mai multe orase din tara, precum si in diapora. Totusi, in strada au iesit doar cateva sute de oameni.

Dupa ce saptamana trecuta mii de persoane au protestat in 26 de orase din tara, dar si in diaspora, fata de despaduririle abuzive, comunitatea Uniti Salvam anuntase ca manifestatiile continua si in acest weekend.

"Am inceput in 9 mai si continuam lupta", au scris organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Noi proteste in tara si strainatate fata de despaduririle ilegale: "Politicienii ne-au aruncat in fata fraze lustruite"

In realitatea, cateva sute de persoane au protestat in toata tara.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea protestelor

20:00 - "Nu corporatia face legislatia" si "Toate partidele ne taie padurile" sunt mesaje de pe pancartele oamenilor care au protestat in Capitala.

19:46 - La Cluj, oamenii au iesit in strada in ciuda ploii, transmite Actual de Cluj.

19:30 - "Cetateni in strada/Ultima baricada", scrie pe un banner al manifestantilor din Bucuresti.

Foto: B1 TV

19:20 - Brasovenii au purtat pe strazi bannere pe care scria "Codrule, codrutule/Te salutam, dragutule".

19:19 - Si brasovenii au iesit in strada sa apere padurile. "Nu taiati copacii, ca va rupem cracii"; "Nu corporatia face legislatia!" si "Uniti salvam, padurea si natura!" au strigat oamenii pe strazile din Brasov, arata Transilvania 365.

19:14 - La Sibiu cateva sute de persoane s-au adunat in Piata Mare si au pornit in mars pe traseul Turnul Sfatului - Piata Mica - inapoi in Piata Mare - pietonala Balcescu, informeaza Turnul Sfatului. "Afara, afara cu hotii din tara", au strigat oamenii.

19:07 - Intre manifestantii au existat si discutii in contradictoriu, oamenii cerandu-le reprezentantilor ONG-urilor sa plece de la protest. "Fara ONG-uri. O sa mergem la DNA. Aici este poporul roman care lupta pentru paduri", a spus un barbat nemultumit, arata Stiri pe Surse.

19:03 - "Uniti luptam, padurea o salvam. Uniti lupta, padurea aparam", striga protestatarii din Bucuresti.

18:45 - In ciuda numarului mare de manifestanti anuntati pe Facebook, la Universitate au iesit in jur de 200 de oameni. Se pare ca au aparut primele incidente: Alexandru Alexe, unul dintre liderii informali ai Pietii Universitatii, ar fi intrat intr-o disputa cu jandarmii.

17:56 - Incep sa se adune manifestantii la Universitate. Cateva zeci de oameni s-au strans in Bucuresti, la Fantani.

Foto:Facebook/Lu San

17:45 - Un mesaj de sustinere a venit si din Bulgaria, din fata Ambasadei de la Sofia. "Beautiful Brasov, you enchanted me last spring", transmite o femeie din Bulgaria.

Foto: Facebook/Кристина Димитров

"Politicienii ne-au aruncat in fata fraze lustruite. Noi nu mai credem in vorbele lor si iesim in strada pana vom vedea fapte. Vrem sa salvam padurea de la disparitie. Ne revolta despaduririle abuzive si faptul ca replantarile sunt cel mult simbolice. Daca se continua in acest ritm, in cativa ani vom ramane fara paduri. Pregatim un eveniment special pentru Ziua Internationala a Mediului, 5 iunie, dar pana atunci cei ce ne conduc trebuie sa ne vada in strada, sa nu uite ca existam si ca nu mai rabdam", se mai precizeaza pe reteaua sociala.

In plus, proteste s-au anuntat si la Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sebes, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Targu Mures si Timisoara. De asemenea, romanii din Londra, Madrid, Montreal si Strasbourg vor iesi si ei in strada, in semn de solidaritate.

Harta protestelor

BUCURESTI: - ora 17:00, Piata Universitatii

BRASOV - ora 16:00, Prefectura Brasov.

CLUJ - ora 16:00, Piata Unirii

CRAIOVA - ora 16:00, Velodrom Parc Nicolae Romanescu

IASI - ora 17:00, Piata Unirii

SEBES - ora 16:00, Parcul din Piata primariei

SFANTU GHEORGHE - ora 16:00, in fata grupului statuar Mihai Vitezul

SIBIU - ora 16:00, Piata Mare in zona statuii lui Gheorghe Lazar

TARGU MURES - ora 18:00, Bulevardul Cetatii

TIMISOARA - ora 16:00, Piata Operei

Diaspora

BERLIN - ora 16:00, Ambasada Romaniei de pe Dortheenstr.

LONDRA - ora 19:00, consulatul Romaniei

MADRID - ora 17:00, Ambasada Romaniei

MONTREAL - ora 17:00, Consulatul Romaniei la Montreal

STRASSBOURG, ora 17:00, sediul Parlamentului European

Sambata trecuta, pe 9 mai, au avut loc proteste in 26 de orase din tara, dar si in diaspora, fata de taierile abuzive de paduri. Aproape trei mii de manifestanti s-au strans in Piata Charles de Gaulle, din Bucuresti, si au plecat in mars catre Palatul Victoria, Cotroceni, pana in fata Ministerului Mediului, pe parcurs manifestantii ajungand sa numere in jur de 5.000. gandul.info

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#proteste despaduriri, #proteste Codul Silvic , #proteste