Acolo este tara mea!

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 06 Februarie 2017, ora 14:53
5560 citiri
Acolo este tara mea!

Aceasta adevarata "revolutie de catifea" ce are loc in Romania de vreo doua saptamani ne-a adus multe momente si experiente memorabile si as vrea sa va vorbesc despre doua dintre ele, cele care mi se par ca inseamna mult de tot pentru societate.

Primul dintre aceste momente vine de la Sibiu. Dincolo de faptul ca 40 de mii de oameni dintr-un oras cu 140 de mii de locuitori au iesit in strada, un procent urias pentru o actiune de protest, oricare ar fi miza manifestarii, ei bine, in Sibiu un grup de, probabil, ultrasi a reusit ceea ce parea imposibilul, sa uneasca generatiile.

Cateva zeci de oameni au izbutit sa mobilizeze mii de alti protestatari pentru a scanda unele dintre cele mai cunoscute si mai frumoase versuri despre Romania, ale melodiei "Acolo este tara mea".

Filmarea momentul exista, "circula" in social media, poate fi urmarita de oricine. Sunt ultrasi, si ii numesc astfel pentru ca au o organizare pe care am vazut-o numai pe stadioane, iar termenul nu este unul care sa aiba conotatii negative, aproape de centrul pietei, incep sa scandeze, iar apoi li se alatura ceilalti. Batrani, copii, parinti, probabil corporatisti sau angajati la stat, toti sar si striga "acolo este tara mea".

Nu este nimic violent, nu este nimic fortat, nu este nimic artificial. Sunt doar cateva mii de oameni care isi exprima nu mania, nu ura, nu dezaprobarea, ci unitatea.

Sunt cateva mii de oameni care s-au gasit unii pe altii impartasind aceleasi valori si avand curajul de a se manifesta public in favoarea acestora.

Al doilea moment de la proteste vine din Piata Victoriei, de duminica seara. Este celebra, deja, imagine a sutelor de mii de luminite.

Mi s-a parut o imagine extraordinara. Pe de o parte, erau sutele de mii de romani, oameni de toate varstele si de toate conditiile, si afirm asta pentru ca am fost acolo si am vazut de la fata locului, nu de la televizor, cu lumini aprinse.

De cealalta parte era curtea cat se poate de intunecata a Guvernului si cladirea de dimensiuni luminata de acel galbui rece.

Dincolo de nebunia din mass-media, de efectul de turma, de orice mai vreti dumneavoastra, mi se pare o imagine teribila. O imagine a poporului, a unei parti din popor, care incearca sa lumineze Executivul intr-un mod cat se poate de pasnic si de ingenios.

N-as vrea sa inchei fara a spune cateva cuvinte despre mitingul, contramanifestatie, ce-o fi fost ea, de la Cotroceni. Acolo nu am ajuns personal, din pacate, dar pot sa spun ca am urmarit imagini din multe surse, atat cele prietene, cat si cele mai putin prietene.

Ce m-a uimit nu a fost etatea protestatarilor de care se face atata caz, ci dusmania. Chiar si din fata televizorului am simtit ura si agresivitatea celor care au manifestat la Cotroceni la fel de legitim si de neautorizat ca cei din Piata Victoriei.

Si cel mai trist este faptul ca aceasta ura este nedefinita, mi s-a parut ca oamenii aceia agresivi, care puteau fi foarte bine bunicii sau unchii celor de la Guvern, nu aveau o tinta. Erau pur si simplu furiosi si si-au canalizat aceasta furie asupra presedintelui Iohannis dintr-o multime de motive, unele mai lipsite de substanta ca altele.

In aceste zile in care vorbim tot mai mult despre renasterea constiintei nationale si despre aparitia, pentru prima data in ultimul sfert de secol, a unei miscari civice cu adevarat importanta, trebuie sa ne aplecam si spre reconcilierea nationala. Pentru ca, indiferent daca ne place sau nu, toti suntem cetatenii aceleiasi tari si toti ne dorim binele tarii, fiecare in felul nostru.

Si, desi ne aflam unii pe pozitii ce par diametral opuse acum, n-ar trebui sa uitam ca, in realitate, telul nostru este acelasi. As putea sa pariez ca nici protestatarii de la Cotroceni nu sunt de acord ca primarul lor sau consilierul lor local sa poata fura 40 de mii de euro riscand doar o sanctiune administrativa. Asa cum pot sa pariez ca si protestatarii de la Guvern isi doresc oprirea defrisarilor ilegale sau o protectie sociala reala.

Cat timp telul nostru este comun, probabil ca dialogul sincer este singura cale pentru a ne aduce impreuna.

Pentru ca numai impreuna putem lupta pentru interesele comune si impotriva dezinformarii.

Aceasta este manifestarea de la Sibiu, una pe care ar trebui s-o vada toti cei care sustin ca suntem divizati de varsta si de venituri:

Iar acesta este momentul luminilor din Piata Victoriei. Observati, va rog, contrastul dintre piata si Guvern:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#proteste Piata Victoriei, #proteste Cotroceni Iohannis, #protest piata Sibiu, #proteste Guvern Ordonanta , #proteste