Agricultorii protesteaza la MAPDR, purtand tricouri cu "Romania, the land of no choice"

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 13:02
1278 citiri
Agricultorii protesteaza la MAPDR, purtand tricouri cu "Romania, the land of no choice"
Foto: EVZ

Circa 200 de agricultori din mai multe judete ale tarii protesteaza, marti, in fata MAPDR, imbracati cu tricouri imprimate cu mesajul "Romania, the land of no choice", acestia fiind nemultumiti de problemele cu care se confrunta sectorul agricol din Romania.

Inainte de ora 11.00, in fata Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) au sosit cu autocare circa 200 de agricultori din judetele Giurgiu, Arges, Olt, Vrancea, Teleorman, Calarasi, Prahova, Tulcea si Dambovita. Acestia vor ramane in fata ministerului pana la ora 13.00.

Agricultorii au afisate pancarte cu diferite mesaje - "Salvati agricultura romaneasca", "Vrem motorina pentru agricultura la pret european", ""griculura, prioritate doar in campania electorala", "Guvernantii au distrus agricultura Romaniei", cerand salvarea sectorului agricol.

De asemenea, acestia au adus ladite cu mere, cartofi si ceapa. "Le-am adus aici, sa le vada tot poporul si sa constientizeze ca sunt pe cale de disparitie. Produsele romanesti vor disparea, daca lucrurile vor continua asa cum sunt astazi", a declarat secretarul general al Federatiei Agrostar, Tudor Dorobantu.

Federatia Agrostar a anuntat, duminica, ca sediul Guvernului va fi pichetat de 300 de crescatori de ovine si bovine, iar sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va fi pichetat de 300 de cultivatori de legume, fructe si produse vegetale (grau, porumb etc).

Agrostar cere reducerea cu 50% a pretului la motorina din cel practicat la pompa, trecerea ANSVSA la MAPDR, acordarea de garantii guvernamentale de 100% pentru obtinerea de credite pentru realizarea investitiilor din PNDR, reducerea TVA la 5% pe intreaga filiera de produs (produs agricol, procesator, comerciant), plata la zi a tuturor restantelor financiare catre producatorii agricoli din ajutoarele de stat conform legislatiei in vigoare, inclusiv acordarea diferentei de curs valutar pentru platile pe suprafata, acordarea sprijinului financiar in sectorul legume -fructe(minimis) aferent anului 2009 catre formele asociative.

De asemenea, Agrostar cere transferarea, cu titlu gratuit, a pasunilor, fanetelor, cladirilor, instalatiilor si masinilor agricole din domeniul public sau privat al autoritatilor publice locale sau centrale sau al altor institutii ale statului catre forme associative, precum si facilitati pentru realizarea de investitii pentru construirea de depozite, silozuri zonale pentru sectorul horticol, cereale si plante tehnice, abatoare si puncte de verificare a sectorului zootehnic de catre asociatii.

"In cazul nerezolvarii revendicarilor noastre, in data de 20 octombrie vom organiza un miting la care vor participa mii de agricultori nemultumiti de modul in care Guvernul trateaza acest sector", a declarat presedintele Federatiei Agrostar, Niculae Stefan.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#protest agricultori ministerul Agriculturii, #Romania Land NoChoice , #proteste