
In toata tara mii de ambulante au tras, joi, pe dreapta, in cadrul unui protest anuntat. Angajatii protesteaza in Bucuresti, in Constanta, Iasi, dar si in Suceava, Timisoara sau Cluj-Napoca si nu numai.
Protestul are loc intre orele 11:00 si 12:00, insa bolnavii nu vor avea de suferit, dau asigurari angajatii si sindicatele.
Principala nemultumire e legata de salarizare. Federatia Nationala Sindicala Ambulanta, cea care a organizat protestul in toata tara, sustine ca veniturile lunare ale personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanta, se vor diminua de la 1 ianuarie 2018, odata cu aplicarea regulamentului de sporuri din Legea salarizarii adoptate de Parlament la initiativa Guvernului.
Protestatarii spun ca vor pierde 50% din salariu, ba chiar mai mult. In plus, se vor pierde si tichetele de masa.
O alta problema majora o reprezinta situatia si starea parcului de ambulante. Numai in Bucuresti-Ilfov, din 108 ambulante, 68 indeplinesc conditiile legale pentru a fi clasate. In prezent, acestea sunt mentinute cu costuri foarte mari. In Capitala, de exemplu, mai spun protestatarii, desi durata de viata a unei ambulante este de 7 - 8 ani, unele masini au si 14 ani. Iar in jduetul Cluj ambulantele au chiar 17 ani.
Protestatarii reclama si deficitul de personal. "Fata de normativul aprobat, stabilit in functie de populatia deservita, in Bucuresti - Ilfov este un deficit de 48%", afirma un protestatar din Capitala. In judetul Cluj, deficitul ajunge chiar pana la 55%.
Amintim ca miercuri au avut loc consultari la Guvern si li s-a promis angajatilor din sistem ca in 7 zile vor avea un raspuns.
Daca acesta nu va veni sau nu va multumi Federatia Nationala Sindicala Ambulanta, atunci vor urma alte proteste. Deja au fost stabilite actiuni similare pentru 9 si 11 octombrie, a declarat Gheorghe Briscaru, liderul sindicatelor din Iasi.
Citeste si: