Angajatii de la metrou fac greva joi dimineata si ameninta cu blocarea totala a subteranului

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 12:12
14391 citiri
Angajatii de la metrou fac greva joi dimineata si ameninta cu blocarea totala a subteranului
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatii Metrorex vor intra in greva de avertisment joi, pe 15 noiembrie, a anuntat liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou (USLM), Ion Radoi.

UPDATE Sindicalistii de la metrou anunta ca negocierile pe care le-au avut cu conducerea Metrorex, in vederea semnarii constractului colectiv de munca pentru anul 2018-2019 au esuat. In aceste conditii, joi angajatii de la metrou intra in greva de avertisment.

"Azi, 12.11.2018, Consiliul General USLM intrunit in sedinta extraordinara a respins ultima oferta de crestere salariala a administratiei Metrorex si a hotarat continuarea conflictului colectiv de munca (...) prin declansarea grevei de avertisment, joi, 15.11.2018, intre orele 04.00-06.00. Ne cerem scuze publicului calator pentru disconfortul care se va crea prin oprirea timp de 2 (doua) ore a metroului bucurestean, dar noi ca si toti cetatenii Romaniei avem acest drept constitutional", a transmis, printr-un comunicat de presa, Ion Radoi, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou.

Pe acest fond al tensiunilor dintre angajati si conducerea companiei, e posibil ca angajatii sa intre chiar in greva generala, luni, pe 19 noimebrie.

Cum s-a ajuns la un pas de blocarea trenurilor din subteran

Potrivit informatiilor oferite de liderul sindical Ion Radoi pentru Ziare.com, angajatii Metrorex au deschis, in urma cu mai mult timp, conflictul de munca. Apoi au parcurs mai multe etape ale negocierilor in vederea semnarii contractului colectiv de munca (CCM) pentru anul 2018-2019. Angajatii au cerut, printre altele, majorari salariale de 42% si suplimentarea personalului, in vederea imbunatatirii conditiilor de munca.

In schimb, conducerea Metrorex a anuntat ca nu are nici bani si nici cadru legal pentru a majora salariile in asemenea masura. Membrii USLM s-au aratat dispusi sa negocieze. Cu toate astea, intre sindicalisti si conducerea Metrorex nu s-a incheiat niciun acord.

"Conform legii trebuie sa luam o decizie cu 48 de ore inainte de a declansa greva de avetisment. Vom continua, daca nu se gaseste o solutie dupa greva de avertisment, cu greva generala. Greva de avertisment probabil ca va avea loc joi. Vom face pregatirile necesare. Va dura doua ore, intre orele 4 si 6 dimineata, iar greva generala intre 4 si 16, cel mai probabil luni dimineata", a declarat Ion Radoi, citat de Mediafax.

Acesta sustine ca pentru a solutiona conflictul de munca simplele discutii intre sindicalisti si conducerea Metrorex nu mai sunt suficiente.

Potrivit liderului sindical, greva de avertisment nu va afecta prea mult populatia, in conditiile in care trenurile incep sa circule, prin subteran, abia la ora 5.00. In schimb, anunta Radoi, o greva generala de o zi poate afecta nu mai putin de 700.000 de oameni.

Eveniment Quarterly Report

O nouă întâlnire a lui Klaus Iohannis cu liderii europeni. Evenimentele importante la care participă șeful statului
O nouă întâlnire a lui Klaus Iohannis cu liderii europeni. Evenimentele importante la care participă șeful statului
Preşedintele Klaus Iohannis va participa joi, la Granada, la cel de-al treilea Summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), urmând ca vineri să fie prezent la reuniunea informală a...
Propaganda politică, interzisă în școli și în vecinătate. Proiectul inițiat după ”atacul de tip legionaro-fascist” al AUR la SNSPA
Propaganda politică, interzisă în școli și în vecinătate. Proiectul inițiat după ”atacul de tip legionaro-fascist” al AUR la SNSPA
Partidul REPER a inițiat o propunere legislativă de modificare şi clarificare a legii educaţiei, în urma ”incidentului de natură fascistă” desfăşurat de AUR într-o instituţie...
#greva metrou noiembrie 2018, #greva de avertisment metrou 2018, #Ion Radoi greva metrou , #proteste