Angajatii din penitenciare ameninta cu proteste: Pruna si Pislaru trebuie sa plece

Joi, 15 Septembrie 2016, ora 16:52
3251 citiri
Angajatii din penitenciare ameninta cu proteste: Pruna si Pislaru trebuie sa plece
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatii din penitenciare ameninta cu proteste in fiecare saptamana, la cate zece unitati de detentie, si cu miting la Ministerul Justitiei, la inceputul lunii octombrie.

Acestia sunt nemultumiti ca nu primesc aceleasi drepturi salariale ca cei din sistemul de aparare si ordine publica, respectiv ca in salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentand salariul de merit in plata in anul 2009.

Presedintele Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP), Stefan Teoroc, a declarat ca daca cererile lor nu vor fi solutionate pana saptamana viitoare, vor fi organizate mitinguri in fata unitatilor de detentie.

"Saptamanal sa avem mitinguri in penitenciar, intre cinci si zece unitati in fiecare saptamana, pentru ca in prima parte a lunii octombrie sa strangem in jur de 2.000 de oameni in fata Ministerului Justitiei.

Nu am stabilit data exacta pentru inceperea mitingurilor. In urmatoarea saptamana vom stabili exact pichetarile astea de unitati si la jumatatea lui octombrie vom stabili mitingul mare. Astea mai mici le-am putea incepe chiar de saptamana viitoare, prin notificari la primarie, sa le pornim ca organizare. Pana la sfarsitul lunii vom avea miscare in teritoriu, iar in luna octombrie, mitingul mare, in fata Ministerului Justitiei", a spus Stefan Teoroc, pentru News.ro.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), Florin Schiopu, a precizat ca ii transmite ministrului Justitiei, Raluca Pruna, ca angajatii din sistemul penitenciar nu se vor opri pana cand nu primesc aceleasi drepturi cu cei din sistemul de aparare.

"Din pacate, ne regasim in aceeasi situatie ca si magistratii. Suntem dependenti de semnatura dansei privind aceste alocari bugetare. Cu toate acestea, desi i-am explicat care sunt solutiile, argumentele noastre, doamna ministru nu a considerat necesar sa le ia in considerare", a spus Schiopu.

Stefan Teoroc a adaugat ca ar fi mai bine ca ministrii Justitiei si Muncii, Raluca Pruna si Dragos Pislaru, sa demisioneze.

"Eu am un mesaj mai scurt si mai natural: mai bine si-ar semna demisia. Si Pruna, si Pislaru trebuie sa plece. Dar pleaca Pruna, vine o alta persoana. Ce va putea face ministrul ala? Doamnei Raluca Pruna i-a trebuit sase luni sa inceapa sa semneze documente care privesc sistemul penitenciar. Dar asta este mesajul meu: sa plece sa ne lase", a mai spus Teoroc.

Sindicalistii din sistemul de aparare spun ca deja au declansat protestul, prin refuzul de a munci suplimentar, ca reactie la refuzul Ministerului Justitiei de a aplica legea.

Angajatii din sistemul penitenciar reclama faptul ca au avut, numai in luna august, 800 de ore suplimentare.

"Din cele un milion de ore in plus, prestate de aproximativ 5.000 de oameni, mai putin de jumatate sunt compensate cu timp liber. Restul nu se pot plati. Este interzis prin lege. Asa cum nu se pot acorda nici zilele de concediu legale, restantele pe anul trecut fiind departe de a se epuiza. Sistemul penitenciar nu are solutii pentru a diminua munca in plus. Angajarile din ultimul an sunt neutralizate de numarul urias de pensionari, peste 1.000 din anul in curs", sustin sindicalistii.

Acestia spus ca, incepand de joi 15 septembrie, isi vor exprima in scris refuzul de a presta munca suplimentara, conform Codului muncii.

Si magistratii protesteaza in aceasta perioada si ii cer demisa ministrului Raluca Pruna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#angajati penitenciare proteste, #angajati amenintati penitenciare proteste, #angajati penitenciare proteste octombrie , #proteste