Angajatii din Sanatate ameninta cu proteste in cazul in care Guvernul ingheata salariile bugetarilor

Sambata, 15 Decembrie 2018, ora 09:20
3338 citiri
Angajatii din Sanatate ameninta cu proteste in cazul in care Guvernul ingheata salariile bugetarilor

Consiliul de Coordonare al Federatiei "Solidaritatea Sanitara" avertizeaza ca va declansa proteste in cazul in care Guvernul da ordonanta de urgenta prin care sa inghete salariile anul viitor la nivelul lunii decembrie 2018.

"Daca Guvernul nu-si onoreaza obligatiile fata de salariati vom declansa proteste!", transmite Federatia intr-un comunicat de presa remis sambata Ziare.com.

"Consiliul de Coordonare al Federatiei 'Solidaritatea Sanitara', intrunit in perioada 14-15.XII.2018, a decis mobilizarea pentru proteste in situatia in care Guvernul va adopta o Ordonanta de Urgenta prin care veniturile salariale ar fi inghetate la nivelul lunii decembrie 2018, respectiv daca salariatii nu vor beneficia de cresterea salariala la care au dreptul legal pentru anul 2019 incepand cu luna ianuarie 2019.

Protestele vor viza un raspuns proportional din partea salariatilor: daca se ajunge la situatia promovarii unui act normativ de inghetare a salariilor in perioada sarbatorilor masurile de protest pot fi declansate in aceeasi perioada, amploarea protestelor si formele de manifestare fiind corelate cu nivelul de afectare a intereselor angajatilor", se arata in document.

De asemenea, Federatia solicita Guvernului, in cazul in care cresterea salariilor incepand de la 1 ianuarie 2019 nu va fi stabilita prin legea bugetului de stat, adoptarea unui act normativ in regim de urgenta care sa asigure acordarea acestui drept salariatilor.

"Reamintim ca la ora actuala sistemul public de sanatate este marcat de puternice convulsii sociale generate de introducerea unor ritmuri diferite de crestere a salariilor de baza intre diferitele categorii de personal.

Aceasta masura a fost adoptata de Parlament prin legea 153/2017 la initiativa Guvernului, impotriva solicitarilor consecvente ale Federatiei 'Solidaritatea Sanitara' ca cresterile salariale sa se aplice tuturor categoriilor de salariati simultan, ea afectand in mod negativ buna functionare a sistemului sanitar", mai transmite asociatia.

In plus, sindicalistii anunta ca, daca este nevoie, vor declansa chiar si greva generala.

"Avand in vedere ca suntem in perioada negocierii Contractului colectiv de munca la nivel de sector sanitar si multe dintre drepturile salariatilor fac parte din solicitarile pe care Federatia 'Solidaritatea Sanitara' le are in cadrul acestei negocieri, in cazul neonorarii asteptarilor firesti ale salariatilor, create de angajamentele Guvernului, protestele vor merge pana la greva generala", mai arata sursa citata.

Potrivit unui proiect de ordonanta primit de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), Guvernul vrea sa inghete salariile bugetarilor anul viitor la nivelul lunii decembrie 2018. Potrivit Federatiei, OUG ar urma sa fie adoptata vineri.

"Incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", se arata in proiectul primit de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor si remis Ziare.com.

Iata detalii:

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...