Angajatii din Sanatate au iesit in strada. Pintea ii anunta ca nu da inapoi: Regulamentul sporurilor denota ca ne pasa

Marti, 20 Martie 2018, ora 17:26
8338 citiri
Angajatii din Sanatate au iesit in strada. Pintea ii anunta ca nu da inapoi: Regulamentul sporurilor denota ca ne pasa
Foto: Arhiva Facebook/Federatia Sanitas

Sute de membri ai Federatiei Sindicale Sanitas au organizat, marti, prima miscare de protest dupa ce negocierile pe regulamentul de sporuri au esuat si cresterile "ca afara" anuntate de guvernanti s-a demonstrat ca au fost doar promisiuni.

Prima "tinta" a fost Ministerul de Finante, in fata cladirii protestand de dimineata sute de membri de sindicat din organizatiile Uniunii Sindicale Sanitas Bucuresti, Uniunea Sindicatelor din Spitalele C.F.R., precum si membri ai Comisiei pentru medici din Federatia SANITAS.

Vezi cum s-a ajuns la protestele din Sanatate: Guvernul face o haiducie - ia din sporuri, ca n-are bani de salarii

Principalele nemultumiri pe care le au angajatii din sistemul de sanatate sunt:

- pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariati din Sanatate, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale;

- prevederi ale Legii 153/2017 discrimineaza, in continuare, o parte importanta a lucratorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimisti, farmacisti, moase, infirmieri, personal TESA etc.) si de asistenta sociala;

- Legea 153/2017 si aplicarea Anexei 10 a noului Regulament de sporuri in forma publicata de Ministerul Sanatatii aduc inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajati din domeniu;

- singurul argument invocat de guvernanti pentru blocarea solicitarilor SANITAS este lipsa resursei financiare!

Una dintre principalele scandari ale oamenilor a fost "nu vrem dezbinare!".

In cele din urma, o delegatie a celor din strada, in frunte cu presedintele Sanitas Leonard Barascu, a fost primita de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. Se pare insa ca n-au facut altceva decat sa ii repete revendicarile si sa-i explice situatia.

Intre timp, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat din nou public ca nu se negociaza pragul de 30% pentru sporuri si ca nu va renunta nici la contestata Anexa 10, astfel ca ramane de vazut ce forma vor lua protestele in perioada urmatoare.

"Fiecare are dreptul sa faca ceea ce doreste. Noi am facut niste propuneri, spunem noi pertinente, astfel incat sa avem grija de fiecare angajat din sistemul sanitar incepand cu medicii carora le-a crescut salariul de incadrare si veniturile nu scad. Anexa 10 este construita pe baza Legii 153 care prevede limitarea sporurilor la 30%. Calculele sunt foarte clare - veniturile medicilor nu scad.

Prin aceasta Anexa 10 am incercat o echilibrare a veniturilor astfel incat niciun angajat din sistemul de sanatate sa nu piarda din venitul avut in februarie 2018.

Aceasta Anexa este valabila pentru anul 2018. Incepand cu 2019, cand alte categorii de personal vor intra in grila Legii 153, diferenta ramasa va creste cuantumul sporurilor acordat medicilor. (...)

Nu minimalizez importanta muncii medicilor. Acest regulament al sporurilor care se va aplica denota ca ne pasa si ne preocupam", a declarat Pintea, prezenta a o dezbatere in Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste Sanitas MInisterul Finantelor, #lege salarii medici spitale proteste, #greva sanatate sporuri salarii , #proteste