Associated Press scrie despre familiile din Romania divizate de proteste

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 14:31
5437 citiri
Associated Press scrie despre familiile din Romania divizate de proteste
Foto: Ziare.com

Sute de mii de oameni au iesit la manifestatii antiguvernamentale, in ultimele saptamani, dar au fost si mii de persoane care au sustinut deschis, in strada, Guvernul Grindeanu.

Astfel, au fost si cazuri in care membri ai aceleiasi familii au sustinut tabere diferite, iar agentia Associated Press scrie, intr-un articol preluat de The Star, despre faptul ca protestele uriase din Romania "au impartit familii si prieteni".

Este cazul familiei Lupan - fiul Mihnea locuieste la foarte mica distanta de mama Valentina, insa viziunile celor doi privind protestele anticoruptie care zguduie Romania sunt foarte departe una de cealalta.

Cei doi membri ai familiei se cearta de la sfarsitul lunii ianuarie, iar atunci cand au loc vizitele domina disputele pe teme politice, in locul meselor linistite in familie si amabilitatilor.

"Nu vorbi cu mine ca si cum as fi o proasta! Esti ce esti astazi datorita mie!", ii striga Valentina Lupan, arhitect pensionat, fiului sau de 35 de ani, la cateva minute dupa ce barbatul a intrat in apartamentul in care locuiesc parintii sai si matusa.

Mihnea, un barbat slab si cu barba, care este editor video, ia o pauza din munca sa si spune ca tinerii trebuie sa le arate politicienilor Romaniei ca "vrem sa ne schimbam, vrem sa atingem standardele occidentale".

Discutiile incinse si posturile TV care "indoctrineaza"

Mama sa, in varsta de 65 de ani, este insa sceptica in ce priveste motivele protestatarilor antiguvernamentali, printre care se numara si fiul sau. Femeia crede ca oamenii au fost ademeniti cu stimulente financiare sau li s-a spus de catre multinationalele pentru care lucreaza sa iasa in strada, potrivit posturilor de televiziune pe care pensionara le urmareste.

Cand era tanar arhitect, a lucrat la fabricarea usilor de la Casa Poporului si sustine ca niciodata nu a dat mita pentru vreun contract. Femeia crede ca legislatia bazata pe o mentalitate veche de secole este de vina pentru coruptie.

"De ce nu au iesit in strada sa protesteze fata de defrisarea la scara larga?", il intreaba pe fiul sau, in timpul unei dezbateri incinse, in care a spus ca i-a crescut tensiunea, adaugand pe lista subiectelor de protest si cel al cainilor vagabonzi.

Fiul sau spune ca frustrarea mamei sale vine din pierderea unor venituri in ultimii ani si sustine ca posturile TV pe care femeia le urmareste "au indoctrinat-o". In ciuda certurilor cu mama sa, Lupan este insa convins ca Romania are nevoie de progrese in directia reformelor, astfel incat "viitorii mei copii vor avea o sansa sa nu fie o generatie de sacrificiu".

Diferentele dintre cei formati inainte de comunism si adultii de dupa 1989

In timpul protestelor, s-a evidentiat o falie intre generatii, intre cetatenii care au crescut, si-au construit carierele si si-au inceput familiile in perioada comunismului si cei care au ajuns la maturitate la un deceniu dupa ce tara a devenit o economie de piata libera si un sistem politic pluripartidic.

Cei mai multi dintre protestatari sunt de partea celor tineri. Prin intermediul slujbelor pe care le au la companiile straine, al calatoriilor si al Internetului, ei se simt mai aproape de Occident decat parintii lor. Ei vorbesc si alte limbi in afara de romana si unii au lucrat in tari cu salarii mai mari si mai putina coruptie.

In plus, mai scrie sursa citata, alegatorii varstnici sunt cei in randul carora este mai popular Guvernul Sorin Grindeanu.

Cateva portrete ale protestatarilor de la Cotroceni: De ce vor demisia lui Iohannis

De ce tinerii nu au votat, dar au iesit masiv in strada la proteste? Explicatia psihologului

Steagul urias creat in Piata Victoriei si protestele de duminica au facut inconjurul lumii

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Deciziile partidelor, dincolo de ierarhii sau experiență pentru o anumită funcție, sunt luate și în funcție de rezultatele pe care un candidat sau o formațiune politică le au în sondajele...
Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Unul dintre motivele pentru care s-a promovat ideea comasării alegerilor este acela că se va face o economie în contextul în care bugetul trebuie să acopere în 2024 cinci runde de alegeri....
#Associated Press proteste Romania, #familii divizate proteste Romania , #proteste