Associated Press: Protestatarii cer o Romanie curata

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 10:20
2131 citiri
Associated Press: Protestatarii cer o Romanie curata
Foto: Ziare.com/Nicu Socol

Un incendiu intr-un club de noapte din Bucuresti, soldat cu 45 de morti, a devenit punctul critic pentru multi romani nemultumiti de mult timp de coruptia liderilor, insa, in pofida demisiei Guvernului, multi sunt sceptici ca o miscare de strada fara lideri va reusi sa inlature vechea ordine.

Proteste ample au urmat dupa incendiul de la clubul de noapte, pe 30 octombrie, provocat, in opinia multor romani, de o slaba aplicare a reglementarilor si de coruptie, comenteaza Associated Press.

Ele au continuat inclusiv dupa ce fostul premier Victor Ponta a demisionat miercuri, relevand astfel profunda nemultumire sociala fata de o ordine politica adesea corupta care a condus tara de la tranzitia de la dictatura comunista la democratie, in urma cu un sfert de secol, scrie Alison Mutler pentru AP.

Analistul politic Cristian Pirvulescu a declarat ca incendiul de la clubul de noapte s-a dovedit a fi "ultima picatura", din cauza sentimentului raspandit "ca oricare dintre noi am fi putut fi acolo".

"Oamenii simt nevoia de schimbare, de fete noi. Avem aceleasi fete de 25 de ani, iar acest lucru a condus la aceasta revolta, avand in vedere ca exista o reala lipsa de competitie", a declarat Pirvulescu, decanul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti.

Procurori anticoruptie duri, condusi de Laura Codruta Kovesi, au intensificat o campanie anticoruptie in ultimii doi ani, obtinand un numar-record de 1.051 de condamnari in 2014, de la 743 cu un an inainte, iar anul acesta se asteapta ca numarul sa creasca.

Printre cei condamnati incepand din ianuarie 2014 se afla un fost premier, sapte fosti ministri, un fost vicepremier, patru parlamentari si un eurodeputat, 39 de primari, 25 de magistrati si doi magnati din lumea afacerilor.

Toate partidele importante din Parlamentul Romaniei au fost afectate de anchete de coruptie si condamnari - de la Partidul Social Democrat (PSD, la putere) si partenerul sau de coalitie Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) si pana la Partidul Liberal (PNL, Opozitie) - ceea ce a condus la credinta ca politicienii intra in politica pentru a se imbogati.

Insa, deoarece numerosi parlamentari critica aceasta campanie anticoruptie, solutiile nu sunt clare, iar vechea garda pare sa nu predea usor puterea si sa renunte la modul in care face politica.

Situatia "este atat de fluida in acest moment, vechea garda este atat de indaracinata, iar protestatarii nu constituie un grup unic care sa stie cum vrea sa arate viitorul - altfel decat ca vrea ca sistemul actual sa dispara", a declarat intr-un interviu pentru AP Daniel Brett, un expert in Romania si profesor la Open University.

"In acest moment toata lumea vrea sa scape de vechiul sistem, dar nimeni nu stie cu ce sa-l inlocuiasca sau cum sa-l inlocuiasca", a adaugat el.

In afara de coruptie, protestatarii - care au iesit pe strada in Capitala si in alte orase in ultimele zile - i-au condamnat pe politicieni pentru faptul ca sunt aroganti si desprinsi de problemele oamenilor obisnuiti.

Aproximativ doua mii de persoane au blocat, sambata seara, Piata Universitatii, locul traditional al protestelor antiguvernamentale in Romania.

"Vrem schimbare de la cei care ne conduc, vrem sa ne respecte, sa fie mai putina coruptie", a declarat Octavian Rachita, un grafician in varsta de 30 de ani care a protestat in ultimele cinci zile. El tinea un banner pe care se putea citi "Noi trebuie sa fim schimbarea pe care vrem sa o vedem".

Arhitecta Aniela Ban, in varsta tot de 30 de ani, a declarat ca ea vrea "sa se simta mai in siguranta".

"Ceea ce s-a intamplat a fost din cauza coruptiei. Avem nevoie de un sistem medical si de educatie mai bun si de o presa care nu distorsioneaza evenimentele", a spus ea.

Protestele par ca i-au prins pe lideri cu garda jos.

Au fost "un soc pentru politicieni. Nu s-au asteptat", a declarat Pirvulescu. "Aceste proteste sunt despre democratizarea Romaniei. Oamenii vor mai multa democratie. Democratia noastra este o fatada, este praf in ochi", a adaugat el.

Protestatarii si-au indreptat furia si catre bogata si puternica Biserica Ortodoxa Romana (BOR), pe care o acuza ca a esuat sa raspunda efuziunii doliului national dupa incendiu. Presiunea ca statul sa reduca privilegiile financiare ale bisericii a inceput deja sa creasca.

"Vrem spitale, nu catedrale!" a fost unul dintre sloganurile pe care protestatarii le-au strigat saptamana trecuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#proteste Bucuresti Associated Press , #proteste
Comentarii