Beneficiarii de fonduri europene protesteaza miercuri in Capitala

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 07:37
3064 citiri
Beneficiarii de fonduri europene protesteaza miercuri in Capitala
Foto: Arhiva

Beneficiarii Programului Operational Sectorial-Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) vor protesta, miercuri, in Capitala, printr-un mars organizat incepand cu ora 10.30 pe traseul Ministerul Muncii - Guvernul Romaniei - AMPOSDRU, au anuntat reprezentantii Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale.

Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, alaturi de parteneri din sindicate si IMM-uri, vor manifesta "impotriva repetatelor blocaje in functionarea POSDRU, cauzate de lipsa de transparenta, ineficienta si incompetenta a persoanelor responsabile de derularea fondurilor europene in Romania".

Potrivit reprezentantilor coalitiei, problemele sistemice cu care se confrunta beneficiarii POSDRU determina disparitia unora dintre cele mai active organizatii neguvernamentale din Romania sau au afectat ireversibil activitatea acestora.

Astfel, multe dintre organizatiile care coordoneaza proiecte structurale sunt deja expuse unor executari silite pentru neplata obligatiilor sau sunt obligate sa faca concedieri in randul angajatilor. Nu in ultimul rand, multe ONG-uri isi inchid fortat proiectele, ceea ce produce efecte dramatice asupra beneficiarilor finali, mai spus sursele citate.

La actiunile de protest se vor alatura beneficiari finali ai proiectelor structurale precum persoane aflate in cautarea unui loc de munca, beneficiari ai serviciilor sociale si educationale oferite, grupuri sociale dezavantajate etc., dar si furnizori care asteapta de luni de zile onorarea contractelor semnate in cadrul proiectelor POSDRU.

Nemultumirile organizatorilor vizeaza lipsa de eficienta a Autoritatii de Management pentru POSDRU, lipsa de transparenta in efectuarea platilor catre implementatori, opacitatea in luarea deciziilor la nivelul acestui program, precum si lipsa de angajament a Guvernului pentru functionarea programului, inclusiv declaratiile neclare si contradictorii referitoare la suma pe care Ministerul Finantelor Publice s-a angajat sa o transfere AM POSDRU pentru plata rambursarilor.

Alte nemultumiri se refera la schimbarea constanta a regulilor in timpul jocului si caracterul retroactiv al multor masuri si lipsa de solutii pentru datoriile imense acumulate de beneficiari in perioadele foarte lungi de intarziere la plata a cererilor de rambursare.

Tot miercuri, in Targu-Mures, Iasi si Timisoara vor avea loc si alte actiuni menite sa atraga atentia opiniei publice locale si decidentilor asupra problemelor urgente cu care se confrunta beneficiarii POSDRU si asupra impactului negativ pe care acestea il au asupra comunitatilor locale.

Ministrul Mariana Campeanu: Nu stiu cand vor ajunge banii

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca nu stie cand vor ajunge banii la beneficiarii fondurilor europene, precizand totodata ca a inaintat lista acestora catre Ministerul de Finante, platile urmand sa fie efectuate dupa verificarea cererilor de plata.

"Noi suntem intr-un cerc vicios cu totul, si la nivel de tara, si la nivel de beneficiari. Daca nu platim aceste cereri de rambursare, nu avem ce sa inaintam, ca sa solicitam de la Uniunea Europeana sa ne ramburseze. Daca le platim, intram intr-un deficit, depasindu-l pe cel din acordul cu FMI si vom fi sanctionati ca tara ca am depasit deficitul. (...)

Platile se fac in ordinea depunerii cererilor si a verificarilor dupa instructiunea 61. Intr-adevar, cei care lucreaza cu fonduri europene sunt intr-o situatie foarte grea. Noi nu avem nicio vina ca de trei ani de zile nimeni nu a luat atitudine si s-a intamplat ce s-a intamplat. In doua luni nu se poate remedia tot ce s-a stricat in doi ani si jumatate", a mai spus Campeanu.

Ministrul Muncii a precizat ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza "unor audituri de ani de zile care nu s-au pus in practica, adica nu s-au remediat".

"Nu stiu cui i s-a facut plata, nu stiu cine nu a primit banii. Fiecare ar trebui sa se intereseze daca a primit sau nu au primit. Noi am dat lista si la Ministerul de Finante, se face strict in ordine, suntem controlati. Nu se face nicio abatere si nicio cerere pe langa. Pe masura ce aceste cereri sunt verificate si sunt inaintate, se platesc pana se termina banii", a explicat ministrul Muncii.

Potrivit sursei citate, pana vineri s-au semnat aproximativ 540 de decizii de plata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#prostest posdru, #protest beneficiari fonduri europene, #Mariana Campeanu fonduri europene , #proteste