Bulgarii vor protesta la frontiera fata de explorarea gazelor de sist in Romania

Luni, 03 Iunie 2013, ora 19:19
1168 citiri
Bulgarii vor protesta la frontiera fata de explorarea gazelor de sist in Romania

Locuitori din orasul Dobrici si din alte localitati din nord-estul Bulgariei isi vor exprima solidaritatea cu protestele din Romania fata de explorarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Sintia Nedialkova, care organizeaza actiunea de protest, a declarat ca miercuri, in jurul orei 12, demonstrantii se vor afla la punctul de trecere a frontierei Durankulak-Vama Veche, unde spera sa se intalneasca cu manifestantii din Romania, impreuna cu care sa protesteze.

"Insistam ca autoritatile romane sa interzica fracturarea hidraulica, metoda care ar polua apele din Dobrogea, atat in Romania, cat si in Bulgaria. Aceasta este cauza vietii mele si nu voi renunta inainte ca Chevron si toate celelalte companii care vor sa exploateze gazele de sist sa plece de pe pamantul nostru.

Nu ne dam nici pamantul, nici apele. Ii indemn pe romani sa vina intr-un numar cat se poate de mare la frontiera ca sa ne unim eforturile. Toata lumea a inteles ca aceasta tehnologie este daunatoare, numai guvernele se prefac ca nu inteleg acest lucru", a mai spus Nedialkova.

Explozii controlate la Vama Veche - Chevron a primit autorizatia de a cauta gaze de sist

Pana acum, aproximativ 50 de bulgari si-au confirmat prezenta la protest in reteaua de socializare Facebook. Sintia Nedialkova a spus insa ca nu se poate estima care va fi numarul exact al participantilor pentru ca este o zi lucratoare si nu pot veni toti cei care isi doresc.

Mii de oameni protesteaza la Barlad fata de exploatarea gazelor de sist

Dupa protestul de la frontiera, o parte dintre manifestantii bulgari va trece granita pentru a participa la demonstratia din Mangalia, programata pentru miercuri la ora 17, a mai spus activista. Ea a adaugat ca o parte dintre revendicari sunt adresate autoritatilor de la Sofia, care ar trebui sa adopte o lege prin care sa interzica exploatarea gazelor de sist.

In urma cu cateva luni, Bulgaria a impus un moratoriu, dar, in opinia Sintiei Nedialkova, acest lucru nu este de ajuns si trebuie sa existe si o lege.

Ponta, despre gazele de sist: Sa mergem pe drumul corect pe care SUA merg

O actiune de solidaritate cu manifestantii din Romania va avea loc si la Sofia, de Ziua Mondiala a Mediului, pe 5 iunie. Borislav Sandov, copresedinte al Partidului Verzilor, a spus ca ei se solidarizeaza cu prietenii romani care cer interzicerea gazelor de sist si folosirea de cianuri la exploatarea aurului. Sandov crede ca autoritatile bulgare ar trebui sa ceara statului roman sa respecte acordurile internationale si sa nu permita exploatarea gazelor de sist in zona transfrontaliera.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii
I_Deleanu
rank 5
Noroc cu marii nostrii prieteni, dintodeauna, de la granita