Ce a inteles PSD? Razboiul total

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 06:49
26020 citiri
Ce a inteles PSD? Razboiul total

Intrebarea cheie a momentului mi se pare ce a inteles PSD din protestele de proportii de duminica seara din Bucuresti si alte cateva mari orase ale tarii. Pentru ca de aceasta intelegere depinde in buna masura viitorul Romaniei.

Tot ce pot sa sper, pentru binele lor si al nostru, e ca nu cred ei insisi manipularile pe alocuri ridicole promovate de televiziunile - trompeta.

1. A fost lovitura de stat si mineriada?, ceea ce pretinde insusi dl Dragnea. Protestul a fost absolut pasnic, nu a urmarit sub nicio forma schimbarea conducerii politice a Romaniei, nu a negat rezultatul votului din decembrie. Nu am auzit pe nimeni pretinzand ca PSD nu ar trebui sa guverneze.

PSD are tot dreptul sa guverneze dupa castigarea alegerilor, dar ea nu ii da dreptul sa faca orice. Asta e diferenta. PSD are tot dreptul sa isi puna in aplicare programul de guvernare, dar nicio clipa in campanie PSD nu a vorbit despre gratiere si dezincriminarea unor infractiuni grave, nu a promis romanilor ca le va revarsa pe strazi haite de borfasi, chiar criminali, violatori si pedofili.

Daca o facea explicit si primea votul explicit pentru asta, putea invoca acum rezultatul votului. Oamenii respecta votul, dar vor sa fie respectata justitia egala pentru toti.

In treacat fie spus, sa-l auzi pe dl Dragnea, din partidul lui Ion Iliescu, infierand mineriadele este o ironie cu adevarat savuroasa, incununare a ipocriziei perfecte. Desi, pe de alta parte, daca PSD nu poate da lectii despre organizarea de mineriade, atunci cine?

2. Ca oamenii au fost platiti per capita, per copil si per caine? Nici nu stiu daca trebuie comentat asa ceva. Cand si cine sa le fi dat banii? Si cine sa fi platit atat de multi bani? Va imaginati ca o asemenea operatiune de mituire la proportiile protestului, cel putin in Bucuresti, putea fi facuta in secret? Sa fim seriosi!

3. Ca focul de la Bamboo ar fi fost pus intentionat ca sa sustina protestul de duminica. Fiecare gandeste dupa sine, deci sa inteleg ca asta ar fi facut PSD? Clubul nu este la primul incendiu, da, este posibil sa fie si o reglare de conturi avand in vedere conexiunile mafiote ale patronului.

Si daca Bamboo ar fi fost un nou Colectiv, credeti ca dupa nici doua zile ii ardea cuiva de proteste. Nici dupa Colectiv iesirea in strada nu a fost instantanee.

3. Ca PSD poate aduce si el oameni la contra-proteste? Da, sunt sigura ca poate aduce cu autobuze din toata tara. Dar de-abia asta ar insemna mineriada. Si chiar vrea PSD sa-si inceapa guvernarea cu o baie de sange care sa-l urmareasca atat cat l-au urmarit si mineriadele? In plus, iata ca cele intamplate acum se apropie de un verdict penal, aviz amatorilor!

4. Presedintele Iohannis a incalcat Constitutia prin prezenta in Piata Universitatii? Nu vad de ce. Protestul nu a fost unul politic, nu a vizat guvernarea in sine, ci un anumit demers al guvernarii care urma sa loveasca grav statul de drept. Eu cred nu doar ca presedintele avea dreptul, ci avea de-a dreptul obligatia sa fie acolo, alaturi de oamenii care cer ca legea sa ramana la locul ei.

Ceea ce cred ca PSD ar trebui sa inteleaga ar fi ca dupa ce s-a straduit un an de zile sa nu enerveze poporul, a reusit sa o faca acum la cote uriase. Adica a scos din pasivitate o mare masa care probabil ca in buna masura nu a fost la vot din cauza ofertei politice slabe din zona actualei opozitii, care era dispusa sa accepte o guvernare PSD conform programului de guvernare anuntat, dar nu si spulberarea statului de drept.

Ar putea sa socoteasca atent si sa inteleaga ca raportat la intregul electorat are doar 18% sustinere, adica o minoritate in fata masei tacute care acum iata ca a fost trezita la viata si a lansat un prim avertisment.

Daca ar intelege aceste lucruri, rational pentru PSD ar fi sa retraga cele doua proiecte de OUG, sa le transforme eventual in proiecte de lege care sa urmeze un traseu normal, cu dezbatere, cu CCR, cu promulgare, la vedere.

Dar nu stiu daca PSD isi permite sa fie rational, cat timp interesul esential al acestui partid, inainte de buget si orice altceva, pare a fi sa-si scape penalii de prin puscarii si anchete, cu orice pret. De asta si trebuia ca ordonantele sa intre imediat in vigoare, pentru ca apoi legea penala mai favorabila sa le faca absolut de neinlaturat, indiferent de evolutia lor in Parlament sau la CCR.

Vedem ca dl Dragnea bate campii, ma scuzati dar alta expresie nu-mi vine in minte, cu lovituri de stat si mineriade, dar nu scapa o vorba despre soarta acestor OUG. Nu am nicio indoiala ca un anunt scurt privind retragerea lor ar fi calmat repede spiritele.

Dar cum sa anulezi insusi scopul pentru care ai vrut sa ajungi la guvernare? Cum sa privesti puscaria in ochi?

De aceea ma si tem ca PSD mai bine arunca tara in aer decat sa renunte. Razboiul nu s-a terminat, ma astept sa fie din ce in ce mai dur, cu tot arsenalul de manipulari si actiuni din care nu este deloc exclusa suspendarea presedintelui.

Paradoxul face ca exact mergand pe calea aceasta PSD sa isi semneze condamnarea. Pentru ca fiecare abuz pe care il va comite, prin provocarea de violente, prin suspendare, prin fortarea de legi si ordonante, va trezi si antagoniza tot mai multa lume si va genera o inevitabila izolare externa a partidului, asa cum PSD a mai trait.

Tragedia este ca va condamna astfel si Romania la un rau cu efecte pe termen lung.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#proteste Ordonante Justitiei , #proteste
Comentarii