Ce diversiuni ar putea folosi autoritatile pentru a pune capat protestelor #Rezist Interviu cu Teodor Maries

Marti, 26 Iunie 2018, ora 10:49
16536 citiri
Ce diversiuni ar putea folosi autoritatile pentru a pune capat protestelor #Rezist Interviu cu Teodor Maries
Foto: Arhiva Ziare.com

Sute de mii de romani au iesit in strada in ultimul an si jumatate, in tara sau in strainatate, si pana de curand nu au existat incidente majore, insa liderii PSD vorbesc tot mai insistent despre violente si extremism, asa ca n-ar fi exclus sa apara si diversiunile care sa puna capat protestelor atat de incomode pentru guvernul PSD-ALDE.

E suficient sa ne amintim cum jurnalistul german Paul Arne Wagner a fost selectat din multime saptamana trecuta si dus cu duba la sectie, alaturi de alti cativa protestatari, desi purta la gat legitimatia de presa.

Tot miercuri, un clip in care apare un maior din Jandarmerie in civil facand diverse "scheme" in fata protestatarilor a devenit viral pe retelele de socializare, starnind indignarea internautilor. (Vezi aici imaginile si cine este protagonistul).

Calin Popescu Tariceanu i-a catalogat pe romanii care ies in strada drept "fascisti", ministrul Lia Olguta Vasilescu (PSD) a distribuit luni pe Facebook un filmulet in care protestatari dintr-o alta tara erau imprastiati violent cu tunuri de apa, iar senatorul PSD Niculae Badalau s-a plans tot luni ca "incep sa apara violente", desi protestele care au avut loc duminica in toata tara au fost pasnice, la ele participand si multi copii alaturi de parintii lor.

Citeste mai multe despre: Peste 10.000 de romani au scandat in Bucuresti impotriva PSD si a lui Liviu Dragnea. Proteste masive si in alte orase din tara si din strainatate (Foto&Video)

Le pregatesc guvernantii din PSD-ALDE niste surprize neplacute contestatarilor? La ce ar trebui sa fie atenti si la ce s-ar putea astepta cei care umplu pietele si marsaluiesc prin tara impotriva regimului Dragnea?

L-am invitat pe Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, unul dintre cei mai cunoscuti participanti la Revolutie, la fenomenul Piata Universitatii 1990, dar si la protestele #Rezist, sa le impartaseasca din experienta sa mai tinerilor camarazi care lupta pentru democratie.

Sunteti unul dintre participantii la protestele din ultima vreme. Ati sesizat pana acum semne de escaladare a unor posibile violente?

Eu consider ca la manifestatiile din ultimul an si jumatate, dupa OUG 13, nu s-au pus probleme de genul violente, diversiuni etc. Daca au fost create diversiuni, atunci cu galeriile (februarie 2017 - n.red.), ele au apartinut Ministerului de Interne, pentru ca ei au galeria de la Dinamo in subordine (dar sunt convins ca informatori sunt in toate galeriile din Romania, si nu numai).

Manifestatiile au fost pasnice, oamenii s-au comportat normal, nu au fost depistati cu arme albe, nu au fost depistati cu "droguri", asa cum se spunea in 1990, cand se inventau astfel de lucruri pentru ca era un singur post de televiziune (TVR - n.red.) si se manipula o intreaga tara pe acest subiect.

Se mintea fara niciun fel de retinere, pentru ca nu exista un drept la replica in acele vremuri. Acum sunt foarte multe televiziuni si toata lumea are telefon, asa ca oricine se transforma imediat intr-o mica televiziune - cu camera de la aparat poate sa transmita imediat de la fata locului, de aceea, e mai greu sa se creeze acest tip de diversiune.

Repet, manifestatiile au fost pasnice pana acum, revendicarile - normale. Liderii vremelnici, de o seara sau de o saptamana, s-au comportat normal, ma refer la cei care au avut acces la un microfon sau la o statie la care s-a vorbit. Nu mi se pare nimic in neregula pana acum.

Ati dat un exemplu de diversiune - minciunile despre protestatari. Ne mai puteti da si altele? Vorbiti-ne putin despre personajele dubioase infiltrate in Piata Universitatii in 1990 si despre minciunile cu care au fost adusi minerii la Bucuresti.

Metodele sunt multiple, iar Partidul le-a experimentat inca din 1945, odata cu instalarea la putere. Nu trebuie sa uitam de manifestatiile studentilor, cand insusi regele Mihai a fost nevoit sa faca concesii, amenintat fiind ca studentii vor fi omorati.

Ele au continuat dupa decembrie 1989, cand Partidul a creat diversiunea "teroristii", asimiland si securistii langa teroristi. Atunci, esalonul doi al Partidului s-a instalat la putere, in frunte cu Ion Iliescu si toata camarila sovietica.

La Piata Universitatii au fost alte tipuri de diversiuni. Noaptea, o fadroma (tip de excavator - n.red.) intra in asa-zisa baricada - o sfoara legata de doua bete sustinute cu doua pietre care delimita "Zona libera de neocomunism", asa cum i-am spus noi atunci. Dan Iosif mai dadea o sticla de votca celui cu fadroma, venea noaptea de pe Batistei si intra in baricada sa creeze panica, in special in randurile celor care erau in greva foamei si care erau mult mai sensibili la asemenea gesturi.

In alta noapte mai aruncau o petarda de pe blocul Dunarea, din apropiere. Mai bagau niste bete prin corturi, ca sa ne asigure ca au infiltrati oameni intre noi. Si chiar si-au montat corturi in Piata Universitatii!

Ca sa nu mai vorbim de ziua de 13 iunie, cand si-au dat foc la autobuzele Politiei, asa cum rezulta din inregistrarea aflata la dosarul Mineriadei si pusa la dispozitie de Dinu Patriciu, impreuna cu declaratia data in fata procurorului, gen. Dan Voinea, in care spune: "L-am auzit pe Diamandescu cand vorbea cu Chitac. Era geamul deschis, eram in Arhitectura, iar dialogul a fost: 'Dam foc la autobuze asa cum am stabilit cu domnul presedinte!'". Ulterior, a aparut si caseta, inregistrarea aflandu-se la dosar.

Nu mai vorbim de trupe paramilitare sau de mineri. Nu cred ca mai e cazul acum, dar e posibil sa se apeleze, asa cum ameninta ca o vor face, la membri si simpatizanti din tara, care vor veni din toate judetele si vor incerca sa elibereze Piata Victoriei de "sobolani", asa cum i-a numit Liviu Dragnea.

Pe retelele de socializare sunt exprimate diverse nemultumiri legate de unii dintre cei care iau cuvantul la proteste. Credeti ca vorbitorii ar trebui triati?

Eu nu am fost niciodata de acord cu trierea celor care doresc sa se exprime public intr-o piata si nu am sa fiu niciodata de acord cu acest lucru. Eu insumi, in 1990, am fost "triat", dupa o saptamana sau doua in care m-am exprimat liber si am vorbit in balconul Universitatii, pe motiv ca imi permiteam sa spun ca Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Cico Dumitrescu, Virgil Magureanu, Petre Roman sunt criminali. Astazi, ei sunt trimisi in instanta, in Dosarul Mineriadei, pentru fapte comise impotriva umanitatii si urmeaza si in Dosarul Revolutiei, fapta fiind imprescriptibila.

Deci am avut dreptate, numai ca erau anumiti oameni, impinsi din spate in acel balcon, nu agreau acest "atac la persoana", cum se spunea. De fapt, ii protejau pe liderii FSN, de care erau ei insisi trimisi in balcon.

Insa marele risc este de a infiltra oameni printre vorbitori, nu intre demonstranti, pentru ca intre ei sunt infiltrati permanent. Eu vad oameni, informatori din 1990, care se plimba printre protestatari. Nu mai departe de aseara (duminica - n.red.) am vazut unii in Piata Victoriei. Nu am nicio indoiala ca toate structurile isi trimit oameni acolo, e si normal, toata lumea vrea sa culeaga informatii, nu de asta ii acuz.

Eu i-as acuza atunci cand ar incerca sa creeze diversiuni sau sa infiltreze vorbitori care sa incerce sa incite la violenta sau sa deturneze scopul acestor demonstratii, incercand sa diminueze cumva faptele celor care au interes sa scape de puscarie. De exemplu: 'Nu mai are rost sa demonstram, Codurile se voteaza. Va fi bine, nu va fi rau. E democratie, fiecare partid cand vine la putere gandeste intr-un anumit fel Legile Justitiei' etc.

Acestia ar fi periculosi, daca ar incerca sa dezamorseze lupta acestor oameni, de varste diferite, cu pregatiri diferite, care vin in piata cu un crez.

Noi in 1989 am iesit in strada pentru Libertate, in 1990 am iesit pentru a se afla Adevarul despre crimele din decembrie '89 si pentru aplicarea punctului 8 de la Timisoara (lustratia - n.red.) . Astazi, dupa 28 de ani, din pacate, noii generatii ii revine ingrata sarcina de a lupta in strada impotriva coruptilor care au devalizat Romania.

Credeti ca ar trebui redeschis celebrul balcon de la Universitate, din care s-a vorbit in timpul Pietei?

Eu am o vorba si am spus-o de multe ori: Noi am avut doua "balcoane", unul in decembrie 1989 si unul in aprilie-iunie 1990, doua balcoane care au dat doi lideri falsi. Atentie la balcoane! Nu stiu daca e cazul sa mai deschidem balcoane, iar cele care au fost sa ramana cu istoria lor - cel de la Comitetul Central cu istoria alungarii dictatorului, iar celalalt, de la Universitate, cu deconspirarea unor lideri ca informatori ai Securitatii.

Sa ramana acele balcoane inchise. Se pot pune scene destule, nu trebuie repetata istoria pentru ca, din pacate, noua generatie nu o cunoaste foarte bine, tinerii nu stiu ce s-a intamplat in acei ani, iar daca nu cunoastem istoria, riscam sa o repetam.

In opinia dvs, cum s-ar putea pune capat protestelor in mod pasnic, nu prin demonstratii de forta ale autoritatilor statului?

E nevoie de oameni care sa exprime clar solicitarile din strada, de exemplu, sa spuna: "Vrem ca Legile Justitiei sa fie democratice, europene!". Iar asta trebuie sa se transmita Partidului.

In rest, pentru tensiunile care exista in tara e nevoie de dialog. Protestatarii ar trebui sa mearga cu revendicarile, 7-9-10 cate sunt, sa le puna pe masa PSD, sa le puna pe masa Guvernului, pe masa presedintelui Camerei Deputatilor sau a presedintelui Senatului, sa mearga si la presedintele Romaniei, de ce nu? Presedintelui i se poate cere mediere, pentru ca acesta este unul din rolurile presedintelui.

Presa este astazi libera si poate sa aiba acces la asemenea discutii si din ele lumea va trage concluziile: cine are dreptate.

Dialogul cred ca ar fi cel mai corect si la el sa participe oameni competenti, care stiu sa il poarte. Si cred ca din acest dialog ar putea rezulta si solutii.

Nu vad rostul altercatiilor in strada. Nu am nicio temere ca ar putea aparea asa ceva din partea demonstrantilor, in schimb, imi este frica de aceste trupe de Securitate, spun asta pentru ca unele dintre structuri nu s-au reformat, sau unii dintre sefii lor chiar au facut parte din trupele Securitatii in 1989.

Vezi aici cum se plangea Ion Iliescu de "golanii" care il contestau in strada, cum au gasit minerii la PNT "droguri, armament, munitie, masina de scris automata" si cum au rezolvat autoritatile ghimpele din coasta numit fenomenul Piata Universitatii:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Maries diversiuni proteste coduri penale , #proteste