Cele doua Romanii au iesit in strada. Ce le separa si ce urmeaza? - Interviu

Joi, 09 Februarie 2017, ora 13:27
8624 citiri
Cele doua Romanii au iesit in strada. Ce le separa si ce urmeaza? - Interviu
Foto: Facebook / Nicu Socol

Ordonanta 13 a fost picatura care a umplut paharul si a scos in strada sute de mii de oameni nemultumiti de actuala guvernare si speriati de ce s-ar putea intampla in viitorii 4 ani, spune sociologul Mircea Kivu. "Frica de restauratie" si disperarea au generat cele mai ample proteste de dupa 1989, subliniaza acesta.

Intr-un interviu acordat Ziare.com in contextul scandalului din ultimele zile, Mircea Kivu vorbeste despre cele doua tabere pro si contra Guvernului Grindeanu care s-au manifestat pe strazi si isi exprima speranta ca PSD a inteles ca trebuie sa respecte "regulile jocului", iar contestatarii vor fi in continuare vigilenti si cu ochii pe Parlament, unde s-a mutat disputa.

Sute de mii de oameni au protestat in strada zilele acestea. Cum s-a ajuns la stabilirea acestui record, nedorit intr-un stat democratic?

Cauza a fost o frustrare mai generala fata de felul in care noua majoritate isi impune punctele de vedere. Adica: trecerea guvernului prin Parlament fara ca parlamentarii sa poata sa le puna intrebari, anularea ordonantelor date de guvernul trecut etc. Dupa toate frustrarile astea care se acumulasera, a aparut adevaratul scandal al ordonantelor de urgenta - de gratiere si de modificare a Codurilor Penale. A fost picatura care a umplut paharul.

Sigur, aceste proteste nu se compara cu evenimentele din 1989. Poate se compara cu amploarea mitingului din Bucuresti de la infiintarea Aliantei Civice, in noiembrie 1990, si poate cu cel de la venirea regelui Mihai in aprilie 1992. Dar, intr-adevar de multa vreme nu a mai fost o asa iesire in strada si, mai ales, nu in toata tara. Cele despre care v-am spus mai devreme au fost doar in Bucuresti.

Cred ca a fost vorba despre un fel de disperare. Suntem la inceput de guvernare si oamenii sunt disperati pentru ca se asteapta ca urmatorii 4 ani sa fie la fel. Nu sunt atat de mult speriati ca vor iesi din puscarie zeci de demnitari, cat mai degraba de ce urmeaza.

Va referiti la cei care marturisesc pe retelele de socializare ca au ajuns sa se trezeasca dimineata si sa se intrebe "Oare ce-o mai fi facut guvernul azi-noapte? Ce-o mai fi aparut in Monitorul Oficial?"?

Cam asa ceva, pentru ca in paralel cu lucurile care au stat in atentia publica s-au mai intamplat si altele. La CNATDCU au fost niste modificari, apoi s-a abrogat ordonanta referitoare la spitale data de fostul Guvern, a fost povestea cu directorii de scoli care au fost repusi in functie etc. Deci, e vorba despre frica de o adevarata restauratie.

Sunt si persoane care vad altfel actiunile actualei guvernari. Puteti sa faceti o comparatie intre protestatarii din Piata Victoriei si cei din fata Palatului Cotroceni?

E clar ca sunt doua esantioane reprezentative ale celor doua Romanii. Sigur ca se pot gasi diferente demografice: cei din Piata Victoriei sunt mai tineri, cei de la Cotroceni sunt mai varstnici, dar e clar ca ceea ce ii separa este ceea ce separa de douazeci de ani incoace Romania care a votat PSD de Romania care a votat impotriva PSD.

Pe de o parte sunt oameni preocupati de ziua de maine, de fapt de ziua de astazi, care se tem sa nu piarda tocmai ceea ce au capatat - o pensie un pic mai buna, un salariu mic dar mai mare decat cel de acum cateva luni si asa mai departe. O viziune de tipul "Sa avem astazi, sa nu pierdem siguranta zilei de astazi".

Ceilalti sunt cei care se tem mai mult de ceea ce urmeaza. Probabil si pentru ca sunt mai tineri.

Din punctul fiecaruia de vedere, "ceilalti" sunt spalati pe creier. Si asta mi se pare ca e tragedia, ca intre cele doua grupuri nu exista niciun fel de comunicare, nici unii, nici ceilalti nu incerca sa ii inteleaga vreo clipa pe cei din tabara opusa.

Unii sunt preocupati mai mult de aspecte materiale, financiare, iar ceilalti de respectarea unor principii morale si a unor reguli, valori?

Da, am putea spune si asa. De fapt, sunt cele doua fatete ale PSD, care, pe de o parte are un program social foarte generos, iar pe de alta parte are un program care priveste democratia si statul de drept care e mai degraba retrograd. Pe de o parte, PSD promite o viata mai buna din punct de vedere social, dar si un regim mult mai autoritar decat cel cu care ne-am obisnuit.

Si atunci, unii adera la prima parte a ofertei PSD, ceilalti sunt speriati de a doua parte.

Cum pot fi impacate cele doua tabere, cate vreme protestele nu au organizatori? Presedintele Iohannis mai poate juca rolul de mediator?

Da, asa cum a putut sa cheme la discutii dupa Colectiv cativa reprezentanti ai societatii civile, poate ca ar putea si acum sa le ceara celor care sunt adunati la cele doua mitinguri sa isi desemneze reprezentanti. Dar nu stiu daca ar fi o idee buna sa se intalneasca cu ei simultan.

Cum credeti ca vor evolua protestele? Se vor stinge, desi nu s-a obtinut mare lucru, nu a demisiont nici macar ministrul Justitiei?

Ceva totusi s-a intamplat: a fost oprita ordonanta.

Dar ea poate fi repusa pe tapet, iar oamenii care au pus totul la cale sunt in aceleasi functii.

E adevarat, dar acum disputa s-a mutat in Parlament. Iar acolo am putea sa ne asteptam la o Opozitie ceva mai activa. De exemplu, mi-ar fi placut ca Opozitia sa fi venit ea pana acum cu un proiect de modificare a Codului Penal astfel incat sa spuna 'Nu mai e nevoie sa veniti si voi cu ordonanta care oricum e aiurea'.

Sigur ca ar fi fost in minoritate si ar fi fost invinsa la vot, dar am fi vazut o actiune. Deocamdata, in continuare initiativa in Parlament o are majoritatea PSD-ALDE.

Poate ca Opozitia nu e atat de activa pentru ca duce lipsa de lideri?

Au intrat in Parlament, trebuie sa isi asume. Eu ma astept de la USR sa faca mai mult decat face. Ma tem ca ei au ramas in paradigma de ONG-isti. Protesteaza ca pe vremuri.

Era de asteptat ca pe valul acestor proteste sa apara lideri vocali si din randurile Opozitiei, asa cum s-a evidentiat in PSD Mihai Chirica, vicepresedintele de la Iasi. De ce nu au apar aceste voci puternice?

Asta ne intrebam din 1990 incoace. Atunci ne intrebam de ce nu avem si noi un Havel...

Si care e raspunsul?

Poate ca ne place sa le gasim cusur imediat ce apar, nu stiu, e greu de spus.

In alte state democratice politicienii demisioneaza mult mai repede dupa declansarea unui scandal. In Romania de ce nu se intampla asta?

Nu stiu ce sa spun, probabil ca o sa vedem demisia unui ministru, dar asta nu o sa rezolve problema. Va reamintesc ca au existat si situatii in care s-a demisionat mult mai repede, cum a fost in cazul Ponta, dupa Colectiv.

De ce atunci s-a putut si acum nu?

Pentru ca atunci le convenea sa treaca in Opozitie, fiindca era evident ca daca mai stau un an la guvernare se erodeaza rau de tot. Atunci urmau alegerile, acum e inversa situatia. Urmeaza 4 ani in care ei isi cam fac jocurile.

Credeti ca PSD a scazut in sondaje?

Nu am date. Ne-am astepta nu atat sa fi scazut, probabil ca acei 3,5 milioane de votanti au ramas ai lor, dar dintre cei 60% care nu au votat multi sa fi fost in piata zilele astea. Cred ca acesta era profilul celui care a fost in piata, destul de apropiat de al celui care nu a votat in decembrie.

Ati vorbit despre "spalarea pe creier". Ce parere aveti despre felul in care au relatat despre proteste televiziunile de stiri? Pagina Media a scris ca Romania TV, postul care s-a ales cu sute de sesizari la CNA, a avut varf de audienta.

Sa va spun de ce m-am uitat chiar si eu mai mult la Romania TV si la Antena 3 - pentru ca Digi24 a devenit plicticos. Un fel de "Cantarea Romaniei" perpetua, adresata celor din piata. Nu vedem decat in bucla aceleasi imagini, nu vedem nicio interventie a partii adverse.

Dincolo, sunt de-a dreptul amuzanti. Cand ii vezi cum se intreaba de unde au astia lasere in piata si nu mai stiu ce, te mai destinzi.

Ati vazut ca la Antena 3 au calculat si cati oameni incap pe un metru patrat de asfalt, ca sa se ridice semne de intrebare cu privire la numarul protestatarilor?

Da, da... Tot timpul e ceva de care sa te amuzi acolo.

E normal ca o televiziune de stiri sa caute argumente impotriva uneia dintre tabere si sa o sustina pe cealalta?

Iertati-ma, dar televiziunile acestea nu mai sunt de mult timp de stiri. Uitati-va cate minute sunt stiri efective la ele si cate sunt asa-zise talk-show-uri.

Poate fi blamata aceasta parte a presei pentru ca face anumite jocuri, ale patronilor, sau asa e in presa din toata lumea?

Nu, nu e asa in toata lumea. Sigur ca fac jocuri ale patronilor, ele nu se pot numi televiziuni comerciale pentru ca nu cred ca ele castiga bani, chiar si cele cu cele mai mari audiente. Banii vin de la patroni. Mai degraba sunt un fel de investitii.

Despre TVR ce parere aveti, cum a relatat despre proteste?

Mi se pare ca basculeaza urat. Cateva zile am avut senzatia ca Antena 3 a facut rocada cu TVR, adica Antena 3 a devenit cateva zile mai echilibrata. E drept insa ca de duminica - luni s-a intors la vechiul ton. In schimb, la TVR am vazut exact discursul Antenei 3 de la emisiunile lui Mihai Gadea.

Ce sa ne amagim, TVR a fost intotdeauna la mana puterii, cata vreme Consiliul de Administratie e numit politic, nu ai cum sa te astepti la altceva.

CNA ar putea sa mai faca un pic de ordine?

Din pacate, CNA nu mai functioneaza de ani de zile. CNA e in blocaj. Inca o data se dovedeste ca asa-zisele institutii autonome sau independente, care, de fapt, sunt numite politic, nu au cum sa functioneze. La CNA sunt cele doua tabere care se confrunta permanent, asa ca nu exista o politica coerenta.

Ce credeti ca urmeaza, la ce sa ne asteptam?

Ce ma astept eu este ca PSD sa fi inteles ca nu merge chiar asa, sa calce in picioare toate regulile, si sa adopte un stil ceva mai democratic. Sa respecte regulile jocului.

Ma astept ca protestele sa fie mai putine. Acum vad o ofensiva a PSD.

Dar am senzatia ca urmeaza o perioada in care disputa se va desfasura in Parlament. Si bine ar fi ca toti cei care au iesit in strada sa ramana foarte atenti. Mi-ar placea sa ii vad mutandu-se din strada in comisii si in plen, ca sa asiste la discutii. Adica acum sa se mute presiunea asupra Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Mircea Kivu proteste ordonanta Iordache , #proteste