Cinste lor, cinste lor, cinste spaniolilor! (Opinii)

Sambata, 11 Mai 2013, ora 09:42
2652 citiri
Cinste lor, cinste lor, cinste spaniolilor! (Opinii)
Foto: glasul.ro

Cadre didactice, parinti si elevi spanioli au iesit in strada si au protestat fata de noua lege a invatamantului.

Cadrele didactice spaniole considera ca noua lege va restrange accesul la invatamantul public. Legea mai prevede si reduceri bugetare, mariri de taxe, dar si beneficii pentru scolile private. Si asa, sute de mii de oameni au iesit in strada si au protestat.

Sa ne intoarcem in timp. Nu conteaza la care dintre grevele din invatamantul romanesc. Oricum, ele se desfasoara cam la fel: cadrele didactice si personalul auxiliar din invatamant sunt fie timorate ca vor pati cine stie ce (li se iau boii de la bicicleta, li se taie din salariu zilele cat au protestat), fie sunt curele de transmisie - liderii de sindicat.

Prin scoli si gradinite incep sa circule hartii cu semnaturi ale participantilor la greva. Spiritele sunt infierbantate, colcaie sangele in venele dascalilor care isi dau seama ca sunt umiliti, ca muncesc pe doi bani si nu sunt respectati. Ies in strada si striga ca vor respect, recurg la texte sentimentale, de genul "Noi le-am pus stiloul in mana!".

Per ansamblu, dupa astfel de proteste, care starnesc bucuria elevilor care se trezesc, peste noapte, cu si mai mult timp liber - nu pentru a invata, ci pentru club - nu se intampla nimic. Deja asemenea greve ar putea, foarte bine, sa fie trecute la capitolul "Fapt divers", alaturi de o talharie si un viol.

In urma cu ceva ani, un inspector scolar general adjunct din Buzau imi spunea cat de tragicomica e povestea cu bravii participanti la greva. "Sunam la o scoala, iar cei de acolo spuneau: cine intreaba? In functie de raspuns, spuneau si ei daca sunt sau nu in greva". Bravos, natiune, halal sa-ti fie!

Ei... dar eu m-am pripit sa trag concluzii mai devreme, cand am spus ca, dupa asemenea greve, nu se intampla nimic. Se intampla, cu conditia ca greva sa fie individuala, preferabil o greva a foamei, dupa care iesi mai gras decat la debut. Pe langa kilogramele acumulate, grevistul poate intra in politica. Ma refer aici la cazul invatatoarei greviste Cristiana Anghel care a aratat ca, "daca vrei cu adevarat, poti". A devenit senator.

Celelalte cadre didactice din Romania, care nu au avut, evident, norocul colegei lor, stau si acum si se chinuie intr-un sistem plin de metastaze, fara a face vreun gest in directia schimbarii.

Si aceasta deoarece vorbim de un sistem imbatranit, care nu ofera satisfactii - poate, doar, morale, si care este macinat atat din interior, cat si din exterior. Fara a exagera, pot spune ca sistemul romanesc de invatamant sufera de sindromul "curtea regelui Frantei".

Romanii joaca la greve "Dansul pinguinului" si vor respect. Se saboteaza neincetat si asteapta minuni. Se bucura daca primesc firimituri. Pana cand nu vom inceta sa ne mai purtam ca niste mascarici, nimic nu se va schimba. Iar cadrele didactice din Romania - spun asta asumandu-mi de pe acum orice atac cu privire la instigare la greva din partea mea - sunt prea lase ca sa lupte pentru demnitate. Respectul nu se cerseste, se obtine!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#greva profesori Spania, #greva profesori Romania, #proteste profesori , #proteste