A opta zi de proteste - ceva mai putini, dar tot fermi

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 23:55
10473 citiri
A opta zi de proteste - ceva mai putini, dar tot fermi
Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Protestele au continuat si vineri, in tara si la Bucuresti, in Piata Universitatii, iar primii care au inceput vineri manifestatiile au fost profesorii, care au pichetat Ministerul Educatiei, dupa care s-au indreptat catre Universitate, pentru a se alatura manifestantilor de la "Kilometrul 0".

Ploaia si frigul i-a mai tinut in case pe protestatari, in Piata Universitatii adunandu-se aproximativ 1.000 de oameni. In zona s-a circulat normal, jandarmii pazind manifestantii sa nu ajunga pe carosabil.

Oamenii au strigat sloganuri impotriva Puterii si au spus ca sunt nemultumiti de modul in care este condusa tara. Au aparut si flori la Universitate, si pancarte cu "Romanii sunt frumosi" sau "Sa fim prieteni", mesajul protestatarilor dupa incidentele de joi seara fiind unul pacifist, dar la fel de ferm.

A fost cea de-a opta zi de proteste, iar fortele de ordine s-au pregatit pentru furia manifestantilor, dupa incidentele de joi seara. Totul a decurs insa pasnic, la miezul noptii Piata Universitatii fiind goala.

Jandarmeria Romana a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ca protestele legale nu vor fi impiedicate, insa ca orice incercare de a tulbura ordinea publica va fi sanctionata.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT, desfasurarea manifestatiilor din intreaga tara:

23:30 - Piata Universitatii s-a golit, manifestantii au plecat acasa.

23:20 - In Piata Universitatii sunt mai multi jandarmi decat manifestanti, dar cei care au ramas nu dau semne ca ar vrea sa plece.

23:05 - Au mai ramas cateva zeci de manifestanti, flancati de jandarmi. Mai putini in fata TNB, ceva mai multi in jurul fantanii de la Universitate. Toti scandeaza "Nu plecam!".

22:50 - In Piata Universitatii se canta "La multi ani!", avand in vedere ca a trecut o saptamana de la inceperea protestelor.

22:40 - Pe masura ce se apropie ora 23:00, atunci cand jandarmii au anuntat ca vor evacua Piata Universitatii, manifestantii striga din ce in ce mai des, la portavoce: "Nu va lasati evacuati!". Pe de alta parte insa, oamenii din fata TNB au inceput sa plece.

22:30 - In ziua in care Biserica Ortodoxa Romana si-a declarat sustinerea cu manifestantii, acestia au aparut in piata cu pancarte pe care scria: "Vrem locuinte, nu catedrale!".

22:20 - Manifestantii nu se dezmint, cererile lor sunt din cele mai diverse. Un grup de tineri actori, adunati la fantani, cere alegeri anticipate si mai multe locuri in teatre, iar un alt tanar vrea infrastructura pentru biciclete, transmite corespondentul Ziare.com. Un grup de fete poarta un banner pe care scrie "Feministele sunt aici!".

22:15 - Ploaia s-a mai potolit, iar numarul manifestantilor din Piata Universitatii depaseste 1.000 de oameni.

22:10 - Brianna Caragea a declarat, pentru Ziare.com ca unul dintre fiii sai a fost ridicat, joi seara, de jandarmi, dus la politie si amendat pentru tulburarea linistii publice. "Nu stiam ca baiatul meu e la protest, m-a sunat din duba. Acum e bine, e acasa", a spus Brianna Caragea.

22:00 - Peste o suta de persoane au protestat in Piata Vasile Milea din Pitesti, o femeie venind la miting cu o pereche de pantofi purtata pe care a oferit-o simbolic ministrului Elena Udrea, transmite Mediafax.

21:50 - Si vineri seara au ajuns in piata mai multi manifestanti cu cainii lor. Acestea protesteaza fata de Legea eutanasierii cainilor vagabonzi, la fel ca in serile anterioare.

21:40 - Protestele s-au incheiat in mai multe orase, la manifestatii mai sunt 1.500 de persoane, din care 500 sunt in Piata Universitatii din Capitala, potrivit situatiei inregistrate pana la ora 21:00, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Marius Militaru.

21:30 - Studenti ai Facultatii de Istorie, care s-au alaturat protestului din Sibiu, au tras in teapa, in fata sediului PDL, trei portocale despre care au spus ca i-ar reprezenta pe Traian Basescu, Emil Boc si Guvernul si au atras atentia partidelor din Opozitie ca ar putea pati la fel, relateaza Realitatea TV.

21:20 - Un barbat costumat in iepure se plimba printre manifestanti cu o hartie pe care scrie: "Vreau sa fim prieteni!".

21:10 - In fata Teatrului National, oamenii au adus flori si pancarte pe care scrie "Romanii sunt frumosi", relateaza corespondentul Ziare.com.

21:00 - Protestatarii din Piata Universitatii vor fi indemnati sa paraseasca zona in jurul orei 23:00, a declarat la Realitatea TV Florin Hulea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei.

20:50 - Aproximativ 15 manifestanti care aveau pancarte cu mesajul PDL=USL au fost huiduiti si indepartati de participantii la mitingul din fata Palatului Administrativ din Suceava, acestia fiind considerati de protestatari drept "oameni platiti de Bercea Mondial".

20:40 - Peste 3.500 de persoane protesteaza in toata tara, aproximativ 500 dintre acestia fiind in Piata Universitatii din Bucuresti, a declarat, vineri seara, purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru.

20:30 - Manifestantii de la TNB au adus o umbrela portocalie, cu sigla PDL.

20:20 - Presedintele PDL, Emil Boc, se afla, vineri seara, la Cotroceni, alaturi de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, presedintele Senatului, Vasile Blaga si mai multi ministri, la o intalnire cu secretarul general al PPE, Antonio Lopez, informeaza PDL.

20:10 - In Piata Universitatii a ajuns un barbat in scaun cu rotile. Spune ca va mai veni si zilele urmatoare, pentru a fi alaturi de oamenii care isi cer drepturile, relateaza corespondentul Ziare.com.

20:10 - Un jandarm a declarat, pentru corespondentul Ziare.com, ca fortele de ordine au indeplinit ordinele joi seara si ca nu ar fi intervenit in forta daca suporterii nu deveneau violenti.

20:00 - La iesirea de la metrou dinspre TNB, un manifestant canta "Jadarmeria, isi face datoria". Ceilalti protestatari contrataca si scandeaza "Jandarmeria apara hotia".

19:50 - Un grup de aproximativ 20 de suporteri a ajuns la fanatanile din fata Institutului de Arhitectura. Ei scandeaza "USL, USL, ne-ai distrus protestele!", relateaza corespondentul Ziare.com.

19:40 - Premierul Emil Boc s-a dus la Palatul Cotroceni. Potrivit RTV, seful statului discuta cu seful Guvernului despre protestele din intreaga tara.

19:30 - Profesorii cer, alaturi de toti protestatarii, alegeri anticipate si demisia intregului Guvern. Ei au mai multe bannere cu imagini, una dintre ele infatisandu-l pe Boc cu coasa adresandu-se Mortii: "Vezi cucoana? asa se face", sau alta care ii arata pe Boc si pe Funeriu care sapa mormantul unde pun sicriul pe care scrie "Invatamantul", iar Basescu le spune "Mai cu spor, mai cu spor", anunta Mediafax.

19:20 - Pentru prima data in cele sapte zile de protest, in Piata Universitatii a fost montata o statie audio, cu boxe, manifestantii urmand sa ia cuvantul la microfon, pentru a fi auziti de toata lumea.

19:10 - Aproximativ 80 de studenti cer demisia ministrului Funeriu, in Piata Universitatii. Potrivit B1TV sunt asteptati alti 150 de studenti.

19:00 - Cateva zeci de persoane de etnie rroma au venit in Piata Universitatii pentru cere mai multe formatiuni politice care sa ii reprezinte.

18:50 - Piata Unirii din Cluj Napoca este, din nou, locul de intalnire al celor nemultumiti de actualul regim. Deocamdata sunt 50 de protestatari, dar numarul lor creste, anunta corespondentul B1TV.

18:40 - La Iasi au iesit in strada, in fata Palatului Culturii, aproape 500 de oameni. Initial era vorba de un miting al profesorilor, dar lor li s-au alaturat si sindicatele. Protestul este autorizat pana la ora 20:00, anunta B1TV.

18:30 - La aceasta ora, in 11 localitati din tara au loc manifestatii anti-guvernamentale. La nivel national, peste 1.600 de persoane protesteaza in mod pasnic, anunta Jandarmeria Romana.

18:20 - Florin Hulea, purtator de cuvant al Jandarmeriei Romanie, a declarat, la B1TV, ca au fost depuse patru plangeri penale impotriva jandarmilor, pentru violentele din Piata Universitatii, in ultimele sapte zile.

18:15 - Potrivit RTV, in Piata Universitatii sunt aproape 800 de oameni.

18:05 - Autoritatile au deschis 31 de dosare penale pentru manifestantii retinuti joi seara, pentru port de arme albe si tulburarea linistii publice.

17:55 - A inceput sa ploua in Piata Universitatii, dar nimeni nu da semne ca ar vrea sa plece. Tot mai multi oameni se aduna la manifestatie.

17:50 - Protestatarii sunt grupati in majoritate pe trotuarul de partea Teatrului National. Jandarmii care asigura ordinea in zona sunt dispusi de o parte si de cealalta a carosabilului, pentru a nu permite blocarea circulatiei, asa cum s-a intamplat joi seara.

17:40 - In Piata Universitatii s-au adunat, potrivit B1TV, aproximativ 500 de oameni care striga lozinci impotriva Guvernului si impotriva presedintelui Traian Basescu.

17:30 - USL face un apel la toti cei care se considera ca au fost victimele unor abuzuri din partea fortelor de ordine, in aceste zile de protest in strada, sa comunice datele lor la adrese puse la dispozitie de Uniune, in contextul solicitarii de audiere a ministrului Traian Igas in Parlament.

17:10 - Grupuri de jandarmi sunt la intrarile in Piata Universitatii si controleaza oamenii care vor sa ajunga la manifestatie.

16:50 - Patriarhia Romana a anuntat, in cadrul unui comunicat, ca in urmatoarea sedinta a Sfantului Sinod va fi discutat modul in care Biserica se poate implica in "incercarile de rezolvare a profundei crize in care se afla romanii".

16:40 - Aproximativ 300 de oameni, inclusiv profesori, s-au adunat in Piata Universitatii.

16:25 - Profesorii care au protestat in fata Ministerului Educatiei au ajuns in Piata Universitatii, alaturandu-se manifestantilor de la "Kilometrul 0".

16:17 - Aproximativ 200 de pensionari, membri ai Aliantei Pensionarilor pentru Conciliere, s-au adunat, vineri, in fata Prefecturii din Galati, si apoi au pichetat sediul PDL, cerand demisia Guvernului si a presedintelui, transmite NewsIn.

16:10 - Asociatia Suporterilor le multumeste, in cadrul unui comunicat, celor "1.000 de minti libere" din Piata Universitatii.

16:00 - Profesorii adunati in fata Ministerului Educatiei au inceput sa se indrepte spre Piata Universitatii, pentru a se alatura manifestantilor de acolo. Pana la ora 16:00, in fata Ministerului Educatiei se adunasera aproximativ 250 de dascali.

15:50 - USL face apel la Jandarmerie, intr-un comunicat, sa renunte la abuzurile impotriva protestatarilor, la folosirea disproportionata a fortei si sa isi concentreze eforturile in a fi mai eficienti in asigurarea ordinii publice si a protejarii celor care protesteaza pasnic.

15:40 - In fata Palatului Culturii din Iasi s-au adunat in jur de 100 de protestatari. Acestia au stegulete si un banner mare pe care scrie "Libertate". Potrivit cotidianului Adevarul, fortele de ordine au delimitat zona cu garduri, iar dascalii, personalul medical si membri de sindicat participanti la protest nu au voie sa depaseasca un anumit perimetru.

15:20 - Ministrul de Interne, Traian Igas, a fost invitat in fata Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor pentru a prezenta un raport legat de violentele inregistrate in timpul manifestatiilor din Bucuresti, dar oficialul refuza sa se duca, motivand ca va pleca din tara, anunata B1TV.

15:15 - Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat in fata jurnalistilor ca este alaturi de profesori si ca Ministerul Educatiei face tot posibilul pentru a le rezolva solicitarile. Acesta a negat ca s-ar fi cerut, de la inspectorate, liste cu profesorii participanti la mitinguri.

"Cu certitudine ministrul Educatiei este alaturi de voi pentru a va rezolva problemele, situatia in Romania este de asa natura incat parte din problemele voastre isi vor gasi solutia in viitor", a declarat Daniel Funeriu.

15:10 - "Opozitia nu numai ca nu a instigat la violenta, dar in mod explicit, in toate aparitiile publice pe care le-am avut si eu, si ceilalti colegi ai mei, am indemnat la evitarea oricarei violente", a spus Crin Antonescu, la Realitatea Tv, amintind ca in chiar finalul discursului sau de la Arcul de Triumf a facut referire explicit la incheierea mitingului in mod pasnic.

15:00 - Elena Udrea a declarat, la Iasi, ca protestele sunt impotriva tuturor politicienilor care au condus Romania in ultimii 20 de ani, nu doar impotriva actualilor guvernanti, si a criticat opozitia ca incita la violenta si incearca sa speculeze acest moment pentru a ajunge la putere, relateaza NewsIn.

14:45 - Aproximativ 300 de persoane s-au adunat si la Galati pentru a protesta fata de Guvern. Majoritatea sunt pensionari, potrivit B1TV.

14:00 - A opta zi de proteste in Piata Universitatii a fost deschisa de un barbat, infasurat cu steagul Romaniei, caruia i s-au alaturat alti peste 100 de protestatari pana la ora 14.

12:10 - Profesorii au venit la Ministerul Educatiei si manifesteaza zgomotos.

Protestele au inceput, in urma apelurilor de pe Facebook, ca o actiune de sustinere pentru Raed Arafat. Ulterior, s-au transformat in miscari de protest indreptate impotriva lui Traian Basescu si a Guvernului condus de Emil Boc.

Mesaj pentru romani de la oficial SUA: Protestati pasnic, nu recurgeti la violenta

In ultima saptamana, sute de persoane au fost ridicate de fortele de ordine dupa ce au aruncat cu pietre in jandarmi sau au blocat circulatia in centrul orasului.

Joi, peste 150 de persoane au fost ridicate, iar peste 100 amendate dupa ce au tulburat linistea publica. Jandarmii au anuntat ca, dintre cei care au fost amendati, 16 persoane erau suporteri ai echipelor de fotbal, pusi pe scandal.

Piata Universitatii: Peste 150 de persoane ridicate de jandarmi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#protest Bucuresti, #protest Universitatii, #protest profesori , #proteste