Lupte de strada in Bucuresti: Jurnalisti incendiati, magazine jefuite si focuri de arma (Foto, Video)

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 00:30
58124 citiri
Lupte de strada in Bucuresti: Jurnalisti incendiati, magazine jefuite si focuri de arma (Foto, Video)

A treia zi de proteste in tara a degenerat, duminica seara, la Bucuresti, in conflicte violente intre protestatari si fortele de ordine.

Manifestantii din Piata Universitatii au rupt cordoanele de ordine si au aruncat cu sticle incendiare, garduri si bucati de pavaj intre protestatari. Doi jurnalisti au luat foc si mai multe persoane au fost ranite in ploaia de pietre. Doua femei au lesinat, iar un jandarm a fost ranit la cap.

Jandarmii au intervenit in forta, cu gaze lacrimogene. Autoritatile s-au regrupat pentru un nou atac si i-au avertizat pe cei aproximativ 2.000 de manifestanti sa paraseasca zona de protest. Mai multi tineri au fost ridicati si dusi la dube.

Violentele au continuat in Piata Unirii. Sute de huligani au improvizat mai multe baricade. Au provocat zeci de incendii, au jefuit si vandalizat magazinele din centrul Capitalei. Atacurile impotriva jandarmilor au continuat, mai violent de aceasta data. Agitatorii au folosit torte, petarde si au aruncat cu bucati din caldaram. Pentru a-i dispera, jandarmii au folosit gloante de cauciuc. Intre timp, mitingul de la Piata Universitatii a continuat pasnic.

Actiunea pentru sustinerea lui Raed Arafat, initiata pe reteaua de socializare Facebook, s-a transformatat in proteste fata de Legea Sanatatii, Guvernul Boc si presedintele Traian Basescu.

Manifestatii indreptate impotriva presedintelui Traian Basescu au fost organizate, duminica, si la Galati, Alba Iulia, Sibiu, Iasi, Brasov, Timisoara, Bacau, Vaslui, Piatra Neamt, Ploiesti, Pitesti, Arad, Hunedoara, Resita, Slobozia, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Satu Mare, Braila sau Focsani.

Proteste la Universitate: Bataie si "Jandarmii e cu noi" - Reportaj Ziare.com

Ziare.com v-a prezentat LIVE cele mai noi detalii despre desfasurarea evenimentelor de strada:

- Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a inspectat centrul Bucurestiului dupa miezul noptii, estimand ca pagubele se intind pe 6 kilometri liniari, de la Universitate, pana la Parcul Tineretului. Edilul a facut din nou apel la calm, comentand: "am crezut ca nu mai vad astea niciodata in viata"

- Manifestantii din Piata Universitatii au anuntat sa se vor aduna, si luni, in centrul Capitalei. De asemenea, protestatarii din alte orase ale tarii au anuntat ca vor continua si luni mitingul.

- Chiar si dupa miezul noptii, aerul era greu de respirat in centrul Bucurestiului, din cauza gazelor lacrimogene folosite anterior de jandarmi.

- Huliganii s-au retras. Jandarmii au verificat si zona Tineretului, pentru a se asigura ca nu vor izbucni noi atacuri.

- Potrivit Dianei Sarca, purtator de cuvant al Politiei Capitalei, s-a declansat procesul de identificare a celor care au provocat distrugeri, informeaza Realitatea Tv.

- Persoanele suspecte din Centrul Vechi sunt legitimate. Jandarmii vor sa verifice daca mai exista ultrasi care sa provoace noi violente.

- Jandarmii au intervenit pentru a dispera manifestantii de la Universitate.

- Mai multi huligani au fost retinuti langa Patriarhie si a fost chemat un camion pentru a-i ridica.

- Pana la miezul noptii, mitingurile din celelalte orase din tara s-au incheiat fara incidente majore.

- "25 de persoane au fost duse la sectiile de politie, iar patru jandarmi sunt destul de grav raniti si au fost duse la spital", a afirmat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, la Antena 3.

In legatura cu huliganii care comit violente, Georgian Enache a declarat ca "sunt tineri, cea mai mare parte dintre ei provin din galerii de fotbal bucurestene, cunoscuti cu antecedente penale pe stadioane si cu siguranta vor fi identificati si vor raspunde pentru faptele lor".

- Jandarmii au retinut mai multe persoane din Piata Universitatii, acolo unde se desfasura protestul pasnic.

- Traian Igas nu s-ar afla duminica seara la Ministerul de Interne, potrivit unor surse citate de Romania Tv.

- Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a cerut numirea unui comandament care va stabili pagubele din Capiatala.

- Patru persoane au fost ranite in zona Pietei Unirii din Capitala si au avut nevoie de ingrijiri medicale. Alte sapte persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale pe loc, a declarat duminica pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache.

- Mai multi ultrasi s-ar fi adunat in Drumul Taberei, planuind sa li se alature manifestantilor violenti din centrul Capitalei, noteaza Evenimentul Zilei.

- Spre Parcul Tineretului s-au indreaptat doua camioane de jandarmi si zeci de membri ai trupelor speciale. Jandarmii aveau si un tun cu apa.

- In jur de 300 de oameni au ramas in Piata Universitatii. Manifestantii au strigat lozinci precum "Noi nu plecam, nu plecam acasa" ori "Fara violente, fara violente".

- La Universitate, protestatarii au ramas din ce in ce mai putini, nucleul din Piata fiind vizavi de Teatrul National.

- Trupele speciale au inceput sa traga cu gloante de cauciuc.

- Numarul victimelor a crescut la 29, 15 persoane fiind internate la Spitalul Universitar de Urgenta si la Spitalul Floreasca. Printre victime se numara trei jandarmi.

- Agitatorii s-au regrupat in zona Budapesta, potrivit Antena 3.

- Deputatul PSD Cristian Rizea a crut demiterea urgenta a Prefectului Capitalei,

Mihai Atanasoaei, pentru abuzul declansat de catre Jandarmeria Romana contra manifestantilor ce au protestat in decursul ultimelor trei zile in Bucuresti, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

- Agitatorii au dat foc unei masini care era parcata in centrul Bucurestiului.

- Ultrasii au vandalizat un magazin al unei firme de telefonie mobila din centrul Bucurestiului si au furat mai multe bunuri. De asemenea, au vandalizat o casa de amanet.

- Protestatarii care incearcau sa ajunga acasa nu au putut-o face prin Piata Unirii, grupurile de jandarmi nelansand pe nimeni sa treaca prin aceasta zona.

- Jandarmii au fost inconjurati: huliganii s-au regrupat in fata Tribunalului Bucuresti, pe Calea Calarasi si spre zona Tineretului.

- "In aceasta seara, va pot confirma ca 25 de persoane au fost conduse la sectia de politie. [...] In urma incidentelor din Piata Universitatii sunt 2 jandarmi care au avut nevoie de ingrijiri medicale", a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

- Un numar de 30 de persoane, suporteri ai Universitatii Craiova, ce faceau parte dintr-un grup de circa 70 de protestatari care se indreptau, duminica seara, spre Bucuresti, pentru a participa la protestele din Piata Universitatii, au fost oprite de catre politisti in Gara Rosiorii de Vede, potrivit Romania Tv.

- Focul din Piata Uniri a fost stins, iar jandarmii au ocupat o parte din piata.

- Prefectul Capitalei, Cristian Atanasoaei, a declarat ca Jandarmeria nu a solicitat o interventie in forta in vederea eliberarii Pietei Universitatii, duminica seara. Atanasoaie a subliniat insa ca, daca protestatarii ataca fortele de ordine, acestea nu mai au nevoie de aprobarea prefectului pentru a actiona.

- Seful Galeriei Steaua a negat, la Antena 3, orice implicare a ultrasilor in protestele violente. "Suporterii merg pe stadion, nu se bat in piata", a declarat Dorin Taban.

- Statiile RATB dintre Universitate si Unirii au fost devastate.

- Protestele au continuat, pasnic, la Piata Universitatii. S-au scandat in continuare lozinci impotriva pesedintelui Traian Basescu si a Guvernului Boc.

- Sapte protestatari au fost dusi la spital, iar 19 persoane au fost retinute.

- Mai multe magazine din Piata Unirii au fost vandalizate. In prima linie a huliganilor care ataca jandarmii se afla si o fata.

- O perdea de fum negru a acoperit zona de la Spitalul Coltea.

- Jandarmii au intervenit cu tunuri cu apa.

- Agitatorii au provocat un nou incendiu: de aceasta data, au dat foc la cauciucuri. De asemenea, un banner imens ardea in mijlocul intersectiei.

- Jurnalisti de la Antena 3 au fost batuti de ultrasi. Un reporter s-a ales cu capul spart, iar alt operator a fost batut cu un lant al huliganilor.

"Stiau ca suntem jurnalisti. Ne-au vazut cu microfonul in mana. Ne bucuram ca am scapat. Si operatorul a fost lovit. Am fost prinsi in multime, am fost loviti cu pumnii. Am fost lovit in zona ochiului", a declarat jurnalistul.

- "Jandarmii au fost raniti in timpul unei campanii impotriva Guvernului din capitala Romaniei. Protestatarii au blocat traficul si au refuzat sa plece, in pofida cererilor politiei. Drept urmare, fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene", a relatat agentia rusa de presa Ria Novosti.

- Studentii au plecat de la Universitate, dupa o ora de la sosire, invocand ca jandarmii i-au rugat sa paraseasca zona din cauza incidentelor violente. Liderul studentilor a precizat ca nu vrea ca actiunea lor sa fie asociata cu violentele din Capitala.

- "Bancute, cosuri de gunoi, jardiniere, toate au fost incendiate, nu vandalizate. Sa protesteze, sa faca ce vor ei, doar sa nu mai vandalize", a declarat primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Edilul a precizat ca pagubele produse duminica seara vor fi recuperate in doua luni.

- Metroul nu a mai oprit la statiile Piata Unirii si Universitate din Bucuresti.

- Ministerul de Interne a dat ordin ca Brigazile S.P.I.R. sa fie scoase pe strazile Capitalei.

- Jandarmii din Ploiesti au ajuns in Piata Unirii, pentru a-si ajuta colegii.

- Un manifestant a cazut, inconstient, pe caldaram. I s-au acordat primele ingrijiri.

- Violentele au continuat: huliganii au aruncat iar caramizi spre fortele de ordine.

- Un tanar, simplu trecator, a fost grav ranit, in confruntari. O ambulanta SMURD l-a preluat si l-a transportat la spital.

- Huliganii au provocat un nou incendiu in zona Spitalului Coltea.

- Sindicalistii au anuntat ca se vor alatura, de luni, protestelor. Mai mult, sindicalistii ameninta ca vor declansa o greva generala.

- Jandarmii nu mai fac fata atacurilor lansate de huligani. Fortele de ordine ar fi cerut ajutorul colegilor de la Constanta.

- Pietre, sticle sparte, garduri rupte, resturi de la torte si de la tuburile de gaze lacrimogene au blocat drumul dintre Universitate si Unirii, pe Bulevardul I.C. Bratianu.

- Jandarmii au ripostat si au lansat gaze lacrimogene. Huliganii au continuat sa arunce cu pietre.

- Agitatorii au rupt gardurile, pe care le-au asezat pe mijlocul drumului. Jandarmii nu au primit inca ordin sa intervina.

- Jandarmii au fost atacati din toate partile. Fortele de ordine sunt depasite numeric de huligani.

- Protestatarii violenti au ridicat o noua baricada la Spitalul Coltea.

- Noi valuri de protestatari s-au indreaptat spre centrul Bucurestiului. Huliganii, inarmati cu bate si sticle incendiare, veneau din mai multe cartiere ale Capitalei.

- Un nou conflict a izbucnit, in Bucuresti, la Spitalul Coltea, intre agitatori si jandarmi. Huliganii au aruncat din nou cu bucati din caldaram, iar traficul a fost din nou paralizat.

- Jandarmii de la Unirii s-au intors la Universitate, dupa ce au primit informatii ca huliganii ar urma sa atace in Piata Universitatii din mai multe directii.

- Politia a negat ca s-ar fi convocat celula de criza.

- O persoana a fost luata de o masina SMURD din zona Unirii, dupa ce a acuzat ca a fost batuta de jandarmi.

- "Noi suntem studenti, nu suntem violenti", au scandat studentii, flancati din jandarmi, protestand fata de faptul ca nu sunt lasati sa intre in Piata Universitatii.

- Liderii galeriei echipei de fotbal Poli Timisoara au protestat in Piata Operei. Ei au anuntat ca intentioneaza sa vina la Bucuresti pentru a se alatura ultrasilor de la Steaua si Dinamo.

- Protestele violente de la Bucuresti au ajuns si duminica in presa internationala. Postul de televiziune arab Al-Jazeera noteaza ca "Mii de persoane s-au adunat, duminica, in Bucuresti si in alte orase ale tarii in a patra zi de proteste violente". Jurnalistii arabi mentioneaza ca un doctor palestinian a fost ranit in confruntarile dintre manifestanti si jandarmi.

- Ionut Poenaru, presedinte UNSR, a declarat, la Romania Tv, ca studentii nu sunt lasati sa intre in Piata Universitatii.

- Aproximativ 150 de protestatari au ajuns, in jurul orei 20.45, in gara din Brasov, vrand sa plece spre Bucuresti pentru a se alatura protestatarilor din Piata Universitatii. Zeci de jandarmi au format un cordon pentru a le opri accesul in incinta garii.

- Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat ca huliganii au spart geamurile masinilor de pompieri, care interveneau pentru a stinge incendiile provocate de agitatori.

- Studentii au ajuns in Piata Universitatii, la mitingul pasnic. Intre timp, violentele au continuat in Piata Unirii.

- Ministrul de Interne, Traian Igas, ar fi convocat o celula de criza, potrivit Antena 3.

- Reprezentantii FSLI au anuntat ca, de luni, profesorii se alatura protestelor.

- "Carciumile din centru sunt pline", a transmis HotNews.

- Agitatorii au provocat, din nou, un incendiu la metroul de la Unirii. Huliganii au furat mai multe mese de la terasele din Centrul Vechi si le-au dat foc.

- Protestatarii au intrat in blocuri si au aruncat cu pietre de la inaltime.

- Jandarmii s-au pregatit sa foloseasca tunurile cu apa.

- Manifestantii nu au fost intimidati: au incendiat un magazin si au continuat sa arunce cu pietre.

- In jur de 15 dube cu jandarmi si mai multe masini de pompieri au intervenit la fata locului.

- Incendiul din fata localului Hanul lui Manuc s-a extins si risca sa cuprinda restaurantul.

- Alte sute de huligani s-au grupat in fata Tribunalului Bucuresti, pregatindu-se sa ii atace pe jandarmi.

- Violentele au continuat in Capitala. Protestatarii au aruncat, de la metroul de la Unirii, cu pietre in jandarmi.

- De asemenea, 400 de oameni au iesit in strada la Sibiu, neinregistrandu-se incidente.

- Aproximativ 100 de manifestanti au plecat de la Universitate spre Piata Unirii, strigand "la Unirii!" si indemnand si alti manifestanti sa li se alature.

- Huliganii s-au regrupat si au instalat o baricada in zona localului Hanul lui Manuc. Protestatarii au instalat o baricada si au incendiat, din nou, mai multe suporturi de plastic. Jandarmii au ripostat aruncand cu fumigene.

- Liderul liberal Crin Antonescu le-a cerut membrilor PNL sa se alature manifestatiilor din Piata Universitatii, dar pasnic. Este primul apel explicit pe care l-a face Opozitia, de la izbucnirea protestelor.

- Sase persoane au fost internate la spital, in stare grava, in urma violentelor de la Universitate.

- Huliganii din Centrul Vechi au aruncat din nou cu pietre si au smuls semnele de circulatie si cosurile de gunoi.

- In Pitesti, 500 de demonstranti s-au indreaptat catre sediul PDL. "Vrem alegeri libere", scria pe pancartele lor.

- Cateva sute de studenti au pornit spre Piata Universitatii. Acestia au subliniat ca vor manifesta, printre altele, si impotriva huliganilor.

- Grupuri de protestatari au daramat un chiosc de ziare si au incendiat suporturi de plastic.

- Zeci de persoane au protestat, duminica seara, la Suceava. In comparatie cu manifestarile din Capitala, mitingul sucevean a fost lipsit de incidente.

- Jandarmii au incearcat sa ridice o bariera din baracile de pe santierul de la Teatrul National Bucuresti, la intrarea in Centrul Vechi.

- La Timisoara, peste 3.000 de manifestanti au blocat un bulevard si trei tramvaie.

- A inceput atacul jandarmilor: Fortele de ordine, echipate cu scuturi si bastoane i-au urmarit pe ultrasi pe Bulevardul I.C. Bratianu.

- Protestatarii au desfacut piatra cubica din pavaj si au aruncat-o spre jandarmi.

- Jandarmii au lovit un protestatar cu bastoanele. Fortele de ordine au pulverizat gaze lacrimogene, pentru a-i dispera pe huligani.

- Protestatarii au incendiat baricada instalata de jandarmii bucuresteni. O masina de pompieri a ajuns, in zona protestelor, abia la o ora de la izbucnirea violentelor.

- In Piata Universitatii au ramas in jur de 600 de manifestanti, care au scandat in continuare lozinci antiguvernamentale.

- Ionut Poenaru, presedinte UNSR, a declarat la Antena 3 ca studentii merg spre Universitate si ca isi pun banderole albe la mana pentru a fi recunoscuti.

- Jandarmii au intervenit in forta. S-a da ordinul "pas alergatorul" pentru a-i dispera pe huligani.

- Protestatarii violenti au ripostat. S-au asezat pe jos, pe bulevard, pentru a bloca traficul. Acestia au inceacat sa coopteze si alti bucuresteni care sa se alatura manifestatiei. Majoritatea tineri, acesti manifestanti aveau cagule sau fulare care le acopera fata.

- Un ordin de evacuare din Piata Universitatii a intrat in vigoare, jandarmii pot folosi forta.

- Protestele din Bucuresti s-au extins spre Piata Unirii.

- Lupta s-a mutat din fata Teatrului National pe strada Lipscani din Bucuresti, unde protestatarii au continuat sa arunce cu petarde si pietre in jandarmi.

- Un operator al Romania TV s-a ales cu nasul spart in urma violentelor din Piata Universitatii.

- Cel putin 20 de protestatari, care au instigat la violente, au fost retinuti in Capitala.

- In jur de 300 de persoane s-au strans in zona Palatului Sutu din Capitala. Acestia aveau un banner pe care scria "Mandru ca sunt huligan - Libertate pentru suporteri".

- Violentele au continuat in fata Spitalului Coltea din Capitala. Jandarmii au intervin in forta si au alergat protestatari.

- Jandarmii s-au regrupat pentru un nou atac si au avertizat protestatarii sa paraseasca Piata Universitatii.

- Cinci persoane, dintre care doi jandarmi, au avut nevoie de interventia medicilor, la Universitate.

- Aerul din Piata Universitatii a devenit irespirabil, din cauza fumigenelor aruncate de protestatari.

- Manifestantii au folosit pe post de proiectile pietre din santierul Teatrului National.

- Mai multe persoane au fost ranite, doua ambulante SMURD acordand primul ajutor.

- Un tanar a fost grav ranit in urma violentelor din Bucuresti. Baiatul era inconstient si a fost dus, pe brate, de prietenii sai pana la ambulanta. Medicii i-au acordat primul ajutor.

- Cateva sute de jandarmi au impanzit Piata, ei intrand in multime, pentru a dispersa protestatarii care au devenit violenti.

- "Sunt microgrupuri violente care au dus la degenerarea manifestatiei. Este regretabil. O persoana a luat foc. Un alt coleg de-al meu a fost dus la ambulanta. Nu stim daca prefectul a aprobat interventia in forta. Solicitam calm din partea manifestantilor si delimitare clara fara de aceste microgrupuri. Toti participantii au demonstrat ca pot fi receptivi, dar iata ca avem de-a face cu microgrupuri care au venit sa creeze panica in randul oamenilor", a declarat Florin Hulea, purtator de cuvant Jandarmeria Romana, pentru Antena 3.

- Mai multi tineri care se aflau in fata Teatrului National din Bucuresti au aruncat in continuare cu pietre, garduri si sticle incendiare in jandarmi. Fortele de ordine au incercat sa ii inconjoare pe manifestantii violenti din fata TNB.

- Jandarmii au intervenit in forta in grupurile de protestatari care au declansat incidentele.

- Inca un jurnalist a fost cuprins de flacari. Aceasta este angajat al postului Romania Tv.

- In continuare, protestatarii au aruncat spre jandarmi cu pietre, cosuri de gunoi, sticle incendiare. Jandarmii pareau depasiti de situatie.

- Barbatul care a luat foc este un jurnalist de la Antena 3. "Colegul meu a fost cuprins de flacari, dar au intervenit jandarmii. I-a luat geaca foc", a declarat un reporter al postului de televiziune.

- Din cauza violentelor din Piata Universitatii, traficul in centrul Capitalei a fost oprit.

- In Piata Universitatii, s-a aruncat cu bucati din pavaj inspre jandarmi. Protestatarii au devinit din ce in ce mai violenti, aruncand cu fumigene si sticle incendiare. Jandarmii au fost nevoiti sa intervina in forta.

- A fost aruncata o sticla incendiara, iar un manifestant a luat foc in centrul Capitalei.

- Incidente in Piata Universitatii din Bucuresti: protestatarii au aruncat cu petarde. Atmosfera este tensionata, jandarmii au intrat in conflict cu un grup de manifestanti.

- Un tanar s-a inchinat la monumentul Eroilor Revolutiei, apoi fluturand un tricolor.

- In ciuda numarului mare de protestatari, traficul rutier din Bucuresti a fost liber la pranz, nefiind inregistrate blocaje.

- La Constanta, un mesaj prin care constantenii sunt chemati la un miting pentru sustinerea medicului Raed Arafat a inceput sa circule pe reteaua de socializare Facebook.

- Protestatarii au agresat un cameraman la Bistrita, pe motiv ca TVR e televiziunea Puterii.

- La Brasov s-a citit o proclamatie prin care se arata ca orasul este primul spatiu din Romania liber de culoarea portocalie. Protestatarii au incendiat portrete ale premierului Emil Boc si ale presedintelui Traian Basescu.

- O protestatara a lesinat la Brasov. Ceilalti manifestanti i-au dat cu zapada pe fata, pentru ca femeia sa isi revina, potrivit Antena 3.

- USL a inceput strangerea de semnaturi online pentru demiterea lui Traian Basescu, a anuntat, duminica seara, liderul PSD Victor Ponta, pe contul sau de Facebook.

USL strange semnaturi online pentru demiterea lui Traian Basescu

- Televiziunile germane au transmis imagini de la protestele care au cuprins, si duminica, Romania.

- Si la Braila au iesit oamenii in strada. Protestul a fost insa de mai mica amploare decat in alte orase ale tarii, pentru ca doar 25 de oameni si-au scandat nemultumirea. Protestarii au plecat acasa in scurt timp, insa au promis ca se vor intoarce, luni, in numar mai mare.

- Studentii s-au alaturat protestatarilor din Timisoara. Peste 2.000 de oameni si-au strigat nemultumirile in strada.

- La ora 18:30, in Piata Universitatii se aflau in jur de 2.000 de oameni. Vizita lui Irinel Columbeanu in mijlocul manifestantilor s-a incheiat dupa doar cateva minute. Bucurestenii i-au reprosat ca nu are ce cauta in mijlocul unei multimi ce reclama veniturile mici.

- La protestul de la Ploiesti au participat si membri ai galeriei echipei de fotbal Petrolul Ploiesti. S-au cerut organizarea de alegeri anticipate si demisia presedintelui Traian Basescu.

- Oamenii au iesit in strada si la Bistrita, pentru a-si exprima nemultumirile legate de masurile de austeritate.

- Nici Drobeta Turnu Severin nu a scapat de febra protestelor. In jur de 100 de oameni au scandat "Piticul, blonda si chiorul au mintit poporul".

- "Nu pot confirma faptul ca suporterii se indreapta catre Piata Universitatii. Nu as vrea sa ma lansez in cifre. Numarul participantilor nu este important pentru fortele de ordine. Rolul nostru este sa ne asiguram ca manifesta in siguranta. Exista un dialog permanent intre fortele de ordine si manifestanti", a declarat Florin Hulea, purtator de cuvant Jandarmeria Romana, pentru Antena 3.

- Si Pitestiul a fost cuprins de febra protestelor. Sute de oameni au cerut, in strada, ca actualul regim sa plece de la Putere.

- La Brasov, peste 1.000 de oameni au protestat in strada, amenintand ca pleaca spre Bucuresti.

- Milionarul Irinel Columbeanu, care si-a anuntat recent candidatura la Primaria Capitalei, s-a alaturat protestatarilor din Piata Universitatii. Multimea l-a huiduit pe omul de afaceri.

- La Timisoara, aproximativ 1.500 de manifestanti au blocat un bulevard. Protestatarii s-au indreptat spre caminele studentesti, scandand "Nu stati in balcoane, ca muriti de foame". La protest au participat si suporteri ai echipei Politehinica Timisoara.

- Si la Slobozia, oamenii si-au strigat nemultumirile in strada. Manifestantii au cerut demisia presedintelui Traian Basescu.

- Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a participat la protestele organizate la Brasov. Peste 300 de oameni au strigat lozinci precum "Ala mic si cu Chioru' au nenorocit poporul", "PDL, au murit eroi, dar nu pentru voi", "Basescule, nu uita, Romania nu-i a ta!". Suporteri ai Universitatii Craiova au participat la manifestatie.

- Protestatarii de la Bucuresti au citit si o proclamatie. Printre revendicarile lor, se afla demisia presedintelui Traian Basescu si a Guvernului Boc.

- O ambulanta SMURD a ajuns in Piata Universitatii. Medicii i-au acorda femeii care a lesinat primele ingrijiri. Manifestantii au aplaudat in momentul in care ambulanta SMURD si-a facut aparitia.

- Unei femei din Piata Universitatii i s-a facut rau. Manifestanta a fost dusa, pe brate, de ceilalti participanti la miting, departe de multime.

- Valul de proteste a atins si orasul Piatra Neamt, unde zeci de oameni au iesit in strada.

- Spiritele s-au incins in Piata Universitatii, unde, potrivit Romania Tv, se aflau la ora 18:00 in jur de 1.200 de manifestanti. Echipele de interventie si-au pus casti de protectie, starnind reactia protestestatarilor, care au scandat "Jandarmeria apara hotia!".

- Manifestantii din Brasov intentionau sa plece catre Bucuresti, unde numarul protestatarilor a ajuns la 700 de persoane.

- La Cluj, peste 1.000 de persoane au iesit in strada. Ei scandau "Jos Guvernul", "Demisia", "Jos coruptia din Politie si Justitie".

- Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, duminica dupa-amiaza, si in Piata Unirii din Focsani.

- In jur de 300 de persoane au participat, duminica dupa-amiaza, la un miting anti-Basescu, organizat in parcul din fata statuii Lupoaicei din municipiul Satu Mare.

- Membri ai galeriilor sportive au inceput sa-si faca aparitia la Universitate, unde se aflau peste 600 de manifestanti.

- Si Mircea Badea s-a aflat la mijlocul zilei printre protestatarii din Capitala.

- Fostul presedinte al CJ Ilfov, Bebe Ivanovici, a aparut in Piata Universitatii, infasurat intr-un tricolor cu chipul lui Mihai Eminescu.

- Printre protestatarii de la Universitate s-a numarat si Nati Meir, fost candidat la presedintie. Din multime s-a auzit "Ce cauta el aici?", precizeaza Evenimentul zilei.

- Un grup de 30-40 de suporteri s-a adunat in zona Unirii din Capitala, indreptandu-se apoi catre Universitate, conform Antena 3.

- Jandarmul ranit, sambata, in confruntarile din Piata Universitatii, care a fost vizitat duminica de Emil Boc, este internat in clinica de chirugie plastica de la Spitalul Floreasca, a spus managerul spitalului, citat de Mediafax.

- Mai multe zeci de persoane au iesit in strada, in Deva si Hunedoara, pentru a protesta fata de masurile de austeritate ale Guvernului Boc, arata Antena 3.

- De asemenea, 50 de persoane s-au adunat, duminica dupa-amiaza, si in Piata Revolutiei din Arad.

- Protestatarii s-au adunat si in centrul orasului Resita. Si aici, mitingul care ar fi trebuit sa fie unul pro-Arafat s-a transformat intr-o demonstratie anti-Basescu.

- "Din pacate, nici macar in ceasul al doisprezecelea, cand oamenii au fost nevoiti sa iasa in strada pentru a-si cere drepturile si pentru a protesta impotriva anilor de umilinta si sfidare la care au fost supusi de actuala putere, PDL nu este capabil sa-si recunoasca esecul, sa renunte la discursul propagandistic si populist, la atacurile penibile impotriva opozitiei si la jignirea poporului roman!", a acuzat Victor Ponta pe contul sau de Facebook.

- Ionela Danciu, mama tripletilor care s-a luptat in justitie si a reusit sa schimbe legea prin care parintii de gemeni primesc indemnizatie pentru fiecare copil, a fost si duminica singurul protestatar din Aiud.

Manifestatii in toata tara: Protestara pazita de sase oameni, la Aiud

- Mai multi lideri de sindicat s-au aflat in Piata Universitatii din Bucuresti, arata Romania Tv.

- Batranul care a strigat, la Timisoara, "Sus Basescu", are 86 de ani. Barbatul nu a fost amendat de jandarmi, desi protestul din Piata Revolutiei a avut loc fara autorizatie, noteaza Mediafax.

- 400 de studenti au anuntat ca se vor alatura protestatarilor din Bucuresti. Intalnirea lor a fost programata la ora 20:00, in campusul studentesc Regie, de unde ar pleca spre Universitate. Informatia a fost confirmata de Ionut Poenaru, presedintele Uniunii Studentilor din Romania, intr-o interventie la Romania Tv.

- Deputatul Relu Fenechiu, liderul PNL Iasi, insotit de mai multi membri liberali, s-a numara printre politicienii care au participat, duminica, la protestul anti-Basescu, din cel mai mare oras al Moldovei, noteaza Adevarul.

- Oltenii s-au stras in numar mare in Piata Prefecturii din Craiova. In doar cateva ore, s-au adunat peste 500 de protestatari.

- Si in Targoviste s-a anuntat un nou miting, duminica seara, in Piata Tricolorului din centrul orasului.

- "Avem oameni in toate punctele din Bucuresti. Ieri au fost in jur de 600 de jandarmi. Dispozitivul din piata va fi suplimentat in functie de numarul de persoane care vor participa. In urma cu doua trei ore erau 100-200 de persoane, acum s-a ajuns la 700. Numarul de jandarmi a fost suplimentat. Oamenii din piata au inteles apelul nostru la liniste, au inteles sa se manifeste in mod pasnic pentru a nu se repeta evenimentele de ieri", a declarat Georgian Enache, purtator de cuvant Jandarmeriei Bucuresti, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

- In Capitala, sutele de protestatari au huiduit jandarmii, dupa incidentele de sambata seara.

- La Iasi, manifestantii s-au deplasat spre campusul universitar, scandand in permanenta impotriva celor de la Putere.

- Transparency International Romania a condamnat, duminica, violentele de sambata, indiferent din ce parte au aparut in manifestarile de strada.

Proteste in Romania: Transparency International condamna violentele

- In jur de 100 de persoane s-au strans, duminica dupa-amiaza, si in fata Prefecturii din Craiova. Acestea au scandat lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale.

- Sloganul celei de-a treia zi de proteste din Bucuresti a fost "fara violenta", dupa ce manifestatiile de sambata au degenerat si mai multe persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

- "Dialogul este singura cale de rezolvare a tuturor problemelor din Romania, nu cred in solutia violentei. Jandarmii si protestatarii sunt oameni cu familii, iar solutiile nu sunt caramizi aruncate in dreapta si stanga. Dialogul este singura solutie, nu caramida care pune in pericol viata, pentru ca orice se poate salva, dar nu si viata", a declarat premierul, dupa ce a vizitat jandarmul ranit.

- La Timisoara, un manifestant a strigat, din mijlocul multimii, "Sus Basescu!". Barbatul s-a aflat la un pas de a fi linsat de protestarii care au transformat mintingul pro-Arafat in unul anti-Basescu. Fortele de ordine au intervenit si l-au scos pe barbat din mijlocul manifestantilor nervosi.

- Unul dintre conducatorii Peluzei Nord a Stelei, Gheorghe Mustata, a negat implicarea ultrasilor in protestele de sambata seara din Capitala. "N-am avut nicio treaba cu protestul de aseara, pe noi ne intereseaza fotbalul!", a declarat liderul galeriei pentru Adevarul.

- Masina premierului Emil Boc a fost vazuta in fata Spitalului Floreasca. Seful Guvernului l-a vizitat pe jandarmul ranit grav in confruntarile de sambata seara din Capitala, informeaza Antena 3.

- Numarul manifestantilor a ajuns la 600-700 de oameni, potrivit Romania TV. Protestatarii au ajuns si pe esplanada Teatrului National. In zona fantanii din fata Facultatii de Arhitectura erau in jur de 50 de oameni.

- "Jos Basescu!", "Jos hotii!", "Ultima solutie, inc-o revolutie" sau "Javra ordinara, iesi afar' din tara" au fost lozincile scandate de banatenii care au iesit duminica dupa-amiaza in centrul Timisoarei.

- Un protest a fost anuntat, pentru ora 15:00, si la Braila, in fata Palatului Administrativ, noteaza Adevarul.

- Zeci de vasluieni, majoritatea pensionari, s-au strans si in Vaslui.

- Un al doilea protest in Ploiesti a fost initiat pe retelele de socializare. Actiunea era programata pentru ora 17.00, in centrul orasului. Inainte de acest miting, in jurul orei 14.00, mai multi pensionari din oras s-au strans in fata Palatului Administrativ, scandand lozinci antiguvernamentale si cerand alegeri anticipate.

- Premierul Emil Boc i-a convocat pe democrat-liberali la sediul PDL din Modrogan. Seful Executivului nu a facut nicio declaratie la iesirea din sedinta, arata B1 Tv.

- In Piata Universitatii din Capitala, protestatarii au stat pe trotuar, scandand lozinci impotriva Puterii, dar si a jandarmilor, prezenti in numar mult mai mare decat zilele trecute.

- Aproximativ 50 de persoane, care s-au strans sa protesteze, duminica, pe esplanada Casei de Cultura a Sindicatelor din Galati, au pornit apoi in mars spre sediul Prefecturii, scandand lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu.

- USL s-a declarat solidara cu protestatarii care au iesit in aceste zile in strada, dar a condamnat orice fel de violenta si incitare la violenta. Intr-un comunicat remis, duminica Ziare.com, USL a subliniat ca Jandarmeria trebuie sa isi faca datoria fara abuzuri si cu responsabilitate.

- In centrul Capitalei a inceput sa se adune lume. Spre Bucuresti s-au indreptat si grupuri de protestarari din Targu Jiu, anunta B1 Tv.

- Fostul presedinte, Emil Constantinescu, a sustinut ca protestele ar trebui sa se desfasoare autorizat. Fostul presedinte a condamnat violentele dintre protestari si jandarmi produse sambata seara, noteaza Evenimentul Zilei.

- Unul din liderii galeriei lui Dinamo a afirmat ca sustinatorii echipelor de fotbal au si ei dreptul sa fie in strada. "Se cauta un tap ispasitor pentru ceea ce s-a intamplat aseara", a declarat Mihnea Ionescu, la Realitatea Tv.

- Ministrul de Externe Teodor Baconschi a anuntat ca sustine reforma sistemului de sanatate publica, dar nu in acest fel, adica "nu pe graba si sub presiunea strazi".

Baconschi: Sustin reforma sistemului de sanatate, dar nu sub presiunea strazii

- "Multele incercari sau situatii de criza i-au maturizat pe oameni mai mult, i-au facut mai atenti in folosirea bunurilor materiale, mai receptivi in ceea ce priveste folosirea posibilitatilor de a-i ajuta pe altii. In general, situatia de criza ne scoate din neutralitate si indiferenta. Cine trece prin suferinta nu mai poate fi neutru", a spus, duminica, patriarhul Daniel, citat de Agerpres.

- In Bucuresti, jandarmii au inceput sa monteze garduri de protectie intre strada si trotuar, pentru a evita blocarea traficului.

- Primarul general Sorin Oprescu a cerut bucurestenilor sa nu recurga la violente daca au de gand sa continue protestele. Edilul a precizat ca, pana duminica dupa-amiaza, nu a primit nicio solicuitare de organizare a vreunui miting in Bucuresti.

A treia zi de proteste: Oprescu face apel la calm

- Zeci de oameni s-au strans, in jurul pranzului, in Piata Operei din Timisoara.

- In Bacau, sustinatorii lui Raed Arafat au obtinut autorizatie de protest si pentru duminica.

- La Kilometrul Zero din Bucuresti s-au strans peste 100 de protestatari, majoritatea participand si zilele trecute la manifestatiile din Piata Universitatii.

- Fostul ministru al Economiei, liberalul Varujan Vosganian, s-a alaturat protestatarilor din Iasi. In cel mai mare oras din Moldova, manifestantii au blocat traficul, potrivit Realitatea Tv.

- Premierul Emil Boc s-a intors in Capitala, anunta Antena 3.

- Oamenii au inceput sa iasa din nou in Piata Universitatii din Bucuresti, primele 50 de persoane fiind majoritatea in varsta. "Nu ne-am adunat pentru Arafat, ci pentru pensii mai mari", a spus un manifestant la Romania Tv.

- La Alba Iulia, s-au strans in jur de 150 de protestatari. Oamenii au avut steaguri si esarfe tricolore, dar si pancarte cu mesaje precum "Jos mafia Basescu-Boc", "Jos diktatorul, criminal incult, mitocan".

- La Iasi, sindicalisti din sistemul sanitar, pensionari, dar si reprezentanti ai unor ONG-uri s-au alaturat protestului. Manifestantii au aplaudat un elicopter al SMURD, care a survolat piata centrala.

- Consultantul politic Cozmin Gusa crede ca, daca protestele continua, actuala Putere poate trece peste acest moment doar propunand un nou premier si oferind portofolii ministeriale unor independenti. Acest gest, a spus Gusa la Realitatea Tv, ar bloca si "atitudinile populiste" ale USL.

- In Mehedinti, protestul a fost o invitatie "la plimbare" impotriva statului ... degeaba. "La ora 16, iesim la o plimbare in fata Prefecturii Mehedinti. Cine crede ca e nevoie de o miscare impotriva statului ... degeaba, este asteptat la ora 16:00", se arata in apelul de pe Facebook.

- USL a cerut convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare care sa dezbata situatia politica actuala si tensiunile sociale fara precedent. Liderii USL au atacat reprezentantii Puterii, pe motiv ca nu au iesit sa ofere o declaratie publica fata de protestele din ultimele zile. USL mentioneaza, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca ceea ce se intampla acum este "sindromul unui sfarsit de regim".

USL cere sesiune parlamentara extraordinara

- Protestele au continua si la Bucuresti, in Piata Universitatii. Presedintele Miscarii Verzilor a anuntat ca participa si duminica la mitingul din Capitala. Pe de alta parte, Jandarmeria spune ca este pregatita pentru a interveni in caz de violente.

- Si la Cluj-Napoca au inceput sa se adune oameni, in centru aflandu-se in jur de ora 13:00, 50 de persoane, anunta Romania Tv. Aici, protestarii au avut o lista de revendicari, printre care se afla demisia presedintelui Traian Basescu si a Guvernului Boc si majorarea salariilor cu 25%. Manifestantii aveau bannere pe care scria "Rusine Jandarmi bucuresteni!".

- Si la Alba-Iulia, in jur de 60 de persoane s-au strans in centrul orasului.

- Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei a confirmat ca printre protestatarii de la Universitate se aflau lideri ai galeriei steliste si ai celei dinamoviste. "Golanii din galeriile de fotbal au inceput haosul in Piata Universitatii", spune acesta.

Bilantul protestelor: Jandarmi raniti cu ghivece, suporteri ai galeriilor printre manifestanti

- Tineretul liberal din Iasi s-a mutat in centrul orasului. Realitatea TV anunta ca in jur de 1.000 de oameni au fost prezenti dimineata la miting. Adevarul inainteaza cifra de 400 de protestatari. S-au strigat lozinci precum "Te stim chior, dar nu si surd, cand strigam salveaza SMURD", adresate sefului statului.

- Sute de oameni si-au strigat, in Iasi, nemultumirile legate de actuala Putere. Iesenii au venit cu pancarte si au cerut demisia lui Traian Basescu. Oamenii au cantat versuri din imnul Romaniei si au scandat lozinci perecum "Joc Basescu!", "Vrem anticipate, nu vrem comasate!". Protestul a fost organizat de tineretul PNL, insa au participat si mai multi membri ai PSD.

Opozitia spune ca nu se implica in proteste, dar PNL organizeaza manifestatii la Iasi

- Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Florin Hulea, a declarat intr-o conferinta de presa ca trei jandarmi sunt internati in stare grava la spital si inca doi sunt raniti usor, dar vor mai sta internati pentru supraveghere.

- Bilantul protestelor de sambata seara, din Piata Universitatii din Capitala, a indicat cinci jandarmi raniti de obiecte contondente si un jurnalist ranit in timpul manifestatiilor. Potrivit reprezentantilor Jandarmeriei, unul dintre jandarmii raniti in confruntarile din Bucuresti se afla in stare critica.

- Printre prostatarii de sambata seara, din Bucuresti, s-au aflat si Cristina Topescu si actrita Carmen Tanase. Potrivit Antena 3, Carmen Tanase tipa la jandarmi: "Nu mai imbranciti oamenii, e dreptul meu sa stau pe trotuar!".

Proteste la Universitate: Primul ajuns, primul amendat

- Un barbat cu un fular in culorile tricolorului a ajuns in fata Teatrului National din Bucuresti. El nu a protestat insa nici in semn de solidaritate cu Raed Arafat, nici impotriva lui Traian Basescu, ci fata de escaladarea violentelor, potrivit Romania Tv.

Protestatarul a primit deja o amenda de 100 de lei, pentru ca a scris pe treptele de la TNB mesajul "Fara violenta reciproca".

- Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a subliniat, intr-o interventie la Realitatea Tv, ca Opozitia a decis de aceasta data sa nu se implice in aceste manifestari. "Noi nu ne-am implicat deloc ca si partid pentru iesirea oamenilor in strada. Daca ne-am fi implicat, erau mai multi oameni. Jandarmii trebuie sa inteleaga ca oamenii au dreptul la protest", a declarat pesedita.

- In Piata Universitatii din Bucuresti, au aparut inainte de pranz masini ale jandarmilor, desi ultimii protestatari ai zilei de sambata au plecat dupa miezul noptii.

- In jur de 200 de oameni au iesit in strada la Iasi, la ora 11:00, in fata Palatului Culturii. La manifestatia din cel mai mare oras al Moldovei au participat si mai multi surdo-munti. Erau asteptati, de asemenea, medicii de la Sanitas, informeaza Antena 3.

Romania, cuprinsa de proteste - manifestatiile continua, duminica, in toata tara

Violente in Piata Universitatii: Batai cu pietre, gaze lacrimogene si raniti

In ciuda frigului de afara, mii de participanti au venit si sambata, in a doua zi de proteste, la mitingul din Piata Universitatii, soldat cu lesinuri, raniti si zeci de retineri.

Bucurestenii scosi sambata in strada de sentimentul pro-Arafat au ajuns sa isi verse pe jandarmi naduful pentru veniturile mici si masurile de austeritate sustinute de Cabinetul Boc si presedintele Traian Basescu. Mai multe persoane - jurnalisti, jandarmi sau protestatari - au fost ranite in confruntari.

Ambulanta Bucuresti - Ilfov si SMURD au intervenit, sambata, in cazul a 29 de persoane, civili si jandarmi, in Piata Universitatii. De asemenea, 16 persoane au fost amendate.

Potrivit legii, cei care initiaza proteste de acest gen fara aprobare de la autoritatile locale sunt amendati cu sume pornind de la 1.000 de lei pana la 5.000. Participantii pot incasa si ei amenzi de la 500 de lei in sus.

Proteste la Universitate: 29 de persoane au avut nevoie de interventii medicale

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#proteste Arafat Basescu, #miting sustinere Smurd, #violente Bucuresti Piata Unirii, #proteste Piata Universitatii , #proteste