Amenzi uriase pentru ca a protestat fata de scandalul din Sanatate: Nu ma intimideaza, revolta mea creste! UPDATE

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 16:17
7624 citiri
Amenzi uriase pentru ca a protestat fata de scandalul din Sanatate: Nu ma intimideaza, revolta mea creste! UPDATE
Foto: Facebook/Adriana Toma

Scandalul dezinfectantilor a scos cateva sute de oameni in strada la inceputul lunii mai. Atunci, manifestantii au protestat in Bucuresti fata de coruptia din sistemul sanitar si au comemorat victimele ucise de bacterii, in spitale. Acum, Carmen Uscatu, cea care a creat pe Facebook evenimentul care anunta manifestatia, a primit doua amenzi care insumeaza 3.500 de lei.

Carmen Uscatu, presedintele Asociatiei "Daruieste viata", a primit o amenda de 1.000 de lei si o alta de 2.500 de lei. La solicitarea Ziare.com, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, spune ca sanctiunile au fost acordate pentru "organizarea unei adunari publice de protest nedeclarate, neinregistrate si nesupuse avizarii". Enache a precizat ca a doua amenda este mai mai mare, desi in a doua zi abia s-au strans cateva zeci de oameni la protest, pentru ca "fapta e cu repetare".

"26 de ani de bezna a mintii. Ne trezim? Romania?"

In procesele verbale postate de Carmen Uscatu pe Facebook se arata ca amenda de 1.000 de lei vizeaza manifestantia din 6 mai si a fost acordata pentru ca "a organizat o adunare publica nedeclarata si neinregistrata, pentru exprimarea unor opinii referitoare la situatia din spitalele din Romania, iar, pe timpul desfasurarii acesteia, a condus activitatile participantilor, dirijand actiunile si scandarile acestora. De asemenea, pe toata durata desfasurarii a transmis celorlalti participanti mesaje de organizare a unor noi adunari publice, in zilele urmatoare".

In ceea ce priveste amenda de 2.500 de lei, aceasta a fost acordata pentru ca Uscatu "a organizat o adunare publica nedeclarata si neinregistrata, pentru exprimarea unor opinii referitoare la situatia din spitalele din Romania, iar, pe timpul desfasurarii acesteia a condus activitatile participantilor, dirijand actiunile si scandarile acestora. De asemenea, pe toata durata desfasurarii, a lansat invitatii pentru alte actiuni derulate in acelasi scop".

"6 mai - HAIDETI SA NU MAI TACEM! Haideti sa ne comemoram mortii din ‪#colectiv si mortii din spitalele Romaniei IN STRADA, cerandu-ne dreptul la viata si respectul pentru demnitatea noastra, ca oameni.

8 Iunie - 3.500 lei amenda pentru '...exprimarea unor opinii referitoare la situatia spitalelor'... (In fine, amenzile, una de 1.000 de lei si a doua de 2.500 lei sunt pentru participarea la doua Comemorari, din 6 mai si 7 mai). Acuma ma gandesc sa iesim in strada sa comemoram 26 de ani de bezna a mintii. Ne trezim? Bucuresti? Romania?", a scris pe Facebook Carmen Uscatu.

UPDATE:

Carmen Uscatu a precizat, pentru Ziare.com, ca va contesta amenzile.

"Contest amenzile pentru ca sunt ilegale. Noi am organizat o comemorare, cu lumanari, in baza art 3 din legea 60/1991 si nu am organizat, asa cum scrie in procesul verbal o adunare publica neinregistrata. Acum sapte luni, tacerea noastra si-a platit pretul: #colectiv. Am iesit in 6 mai sa ne comemoram mortii din #colectiv si mortii din spitalele Romaniei IN STRADA, cerandu-ne dreptul la viata si respectul pentru demnitatea noastra, ca oameni.

Ma asteptam la acest abuz, chiar am discutat cu avocatul care ma va reprezenta, dinainte, ca e posibil sa fiu legitimata si amendata. Nu am fost legitimata, jandarmii mi au spus ca sunt acolo sa ne protejeze. Nu ma intimideaza, revolta mea creste!", a declarat Carmen Uscatu.

Amintim ca in invitatia la protest, postata pe Facebook la inceputul lunii mai, oamenii erau invitati sa ia atitudine. "Haideti sa nu mai tacem! Sa iesim in strada si sa le cerem socoteala. Sa cerem raspunderea ministrului Sanatatii si o ancheta obiectiva", se arata in invitatia pentru internauti.

Apoi, 1.000 de tineri s-au adunat, pe 6 mai, in Piata Universitatii din Capitala, de unde au pornit in mars catre Ministerul Sanatatii, apoi spre Guvern.

Protestul a fost unul pasnic, fara incidente. Oamenii au venit cu foi pe care erau tiparite mesaje ca "Ne-ati diluat sanatatea", "Romania plange manjita de sange", "Cati nu ati imbolnavit cu sistemul otravit?", "Boala noastra este bogatia voastra?", "Contractele voastre pe vietile noastre", "Solutii, nu (doar) demisii" ori "Ciolos, nu ceda, demasca coruptia".

Afla mai multe despre cum s-a desfasurat protestul de pe 6 mai, acoperit Live Text de Ziare.com

In ziua urmatoare, pe 7 mai, si Alianta Medicilor din Romania facea un apel la protest si le cerea oamenilor sa se adune la Universitate, pentru a comemora victimele ucise de bacterii in spitalele romanesti. Manifestatia, insa, nu a adunat mai mult de cateva zeci de oameni. Imaginile postate atunci pe Facebook aratau o Piata Universitatii aproape goala.

Scandalul care a zdruncinat sistemul sanitar romanesc a izbucnit dupa ce o investigatie a jurnalistului Catalin Tolontan a scos la iveala ca firma Hexi Pharma a furnizat la scara larga si a umflat preturile unui dezinfectant diluat de pana la 4.800 de ori, livrat in sute de spitale si mii de camere de operatii. Printre consecintele acestui scandal amintim demisia lui Achimas Cadariu de la Ministerul Sanatatii, precum si deschiderea mai multor anchete, instrumentate atat de procurorii DNA, cat si de Parchetul General.

Pe ce criterii se dau amenzile?

Ziare.com a cerut punctul de vedere al Jandarmeriei cu privire la aceste sanctiuni, avand in vedere ca au mai avut loc multe alte manifestatii fara autorizatie mult mai ample si in timpul carora au avut loc chiar si incidente si organizatorii nu au primit nicio amenda.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat pentru Ziare.com ca "persoanei (lui Carmen Uscatu - n. red.) i-au fost aplicate doua sanctiuni contraventionale, una pe data de 6 mai, una pe data de 7 mai, in valoare de 1000 de lei, respectiv 2.500 de lei, pentru organizarea unei adunari publice de protest nedeclarate, neinregistrate si nesupuse avizarii, asa cum prevede legea 60 din 1991".

Enache a precizat ca a doua amenda este mai mare, desi pe data de 7 mai au fost mult mai putine persoane la protest pentru ca "fapta a fost cu repetare".

"Limita minima e de 1000 de lei, limita maxima e de 10.000 de lei. Prima sanctiune e minimul prevazut de lege, iar cea de-a doua pentru ca fapta a fost in repetare si a fost stabilita de agentul constatator la 2.500 de lei", a spus Enache.

Amintim ca in urma cu aproape doi ani, pe 10 august 2014, "plimbarea" anuntata de Antena 3 in fata Palatului Cotroceni a degenerat in violente, traficul a fost blocat mai bine de trei ore si mai multi jurnalisti au fost agresati de manifestanti.

Atunci, insa, nu a fost data nicio amenda, dupa cum aveau sa ne declare cei de la Jandarmerie.

"In data de 10 august 2014, nu au fost aplicate sanctiuni contraventionale de efective ale Jandarmeriei Capitalei cu ocazia adunarii publice desfasurate la Palatul Cotroceni", se arata in raspunsul Jandarmerie referitor la acel eveniment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#protest sanatate criza Hexi , #proteste