A patra zi de proteste: Mii de oameni in strada, peste 100 au fost dusi la politie

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 00:40
34912 citiri
A patra zi de proteste: Mii de oameni in strada, peste 100 au fost dusi la politie
Foto: Ziare.com/Antena 3

Aproximativ 8.000 de romani au protestat si luni, pentru a patra zi consecutiv, in aproape toata tara. Spre deosebire de ziua de duminica, atunci cand protestele din Piata Universitatii au degenerat in acte de violenta, soldate cu ranirea a zeci de persoane, oamenii au fost luni mult mai pasnici.

Au existat insa si cateva incidente. Peste 100 de persoane au fost duse la sectii pentru identificare si amendare, dupa ce asupra lor au fost gasite obiecte interzise sau arme albe. Nu au mai existat insa acte de vandalism.

Medicii de la Ambulanta si pompierii SMURD au intervenit in mai multe randuri, pentru a acorda ingrijiri medicale protestatarilor care au acuzat stari de rau.

In Capitala, protestatarii si-au facut aparitia, luni, inca din jurul orei pranzului in Piata Universitatii. Spre seara, numarul lor a crescut simtitor. Au protestat insa, in mare parte, pasnic, scandand lozinci impotriva Guvernului Boc si a presedintelui Traian Basescu.

Dupa mai bine de zece ore petrecute in strada, doborati de frig si foame, cei mai multi protestatari au plecat spre casele lor putin inainte de miezul noptii. Altii mai rezistenti au ramas si dupa orele 00:00, insa au fost evacuati de jandarmi. Au plecat, dar au promis ca se vor intoarce in strada si in zilele urmatoare.

Actiunea pentru sustinerea lui Raed Arafat, initiata pe reteaua de socializare Facebook, s-a transformat in proteste fata de Legea Sanatatii, Guvernul Boc si presedintele Traian Basescu.

Ziare.com v-a prezentat, LIVE, situatia din Piata Universitatii si din toata tara:

00:45 - Peste 50 dintre studentii care au protestat luni, in Piata Universitatii din Capitala, au fost ridicati de jandarmi, a declarat pentru NewsIn, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, Ionut Poenaru.

00:35 - A patra zi de proteste s-a incheiat fara incidente notabile.

00:20 - Numarul persoanelor duse la sectii de politie din Capitala a ajuns la 113.

00:09 - Cele aproximativ 200 de persoane care au protestat luni in Focsani, scandand impotriva lui Traian Basescu, au fost conduse de un "manifestant" inedit: o oaie, transmite Realitatea Tv.

00:01 - Doborati de frig si foame, multi protestatari au plecat spre casele lor. Jandarmii incearca sa ii evacueze si pe ceilalti protestatari din Piata Universitatii, dar acestia spun ca nu vor inca sa plece.

23:47 - Doua grupuri de tineri bucuresteni au fost oprite de catre jandarmi in zona Pietei Unirii. Protestatarii au fost bagati in dube pentru a fi impiedicati sa ajunga in Piata Universitatii.

23:40 - Potrivit Realitatea Tv si Antena 3, 73 de persoane care protestau in Piata Universitatii au fost retinute de jandarmi.

23:28 - Un grup de aproximativ 100 de persoane care venea din Piata Unirii si se indrepta catre Universitate a fost oprit de jandarmi si legitimat.

23:23 - Oamenii din Piata Universitatii din Bucuresti au inceput sa plece spre casele lor.

23:14 - Protestatarii spun ca vor veni si zilele urmatoare in Piata Universitatii, potrivit Realitatea Tv.

23:11 - Purtatorul de cuvant al Ministerului Admnistratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru, a declarat ca luni, la nivel national au protestat 7.900 de persoane, dintre care peste 900 in Capitala, 29 de proteste sunt in desfasurare, iar alte zece au fost finalizate.

23:05 - "In urma verificarilor, pana in acest moment, 56 de persoane au fost aduse la sectia 15 Politie. Asupra lor au fost gasite cutite, arme tip lunceag, precum si un pistol cu bile. Mai multe persoane aveau asupra loc cagule si masti pentru acoperirea fetei si a cailor respiratorii. Cercetarile legate de aceste persoane retinute vor continua", au anuntat reprezentantii sectiei 15 Politie, in cadrul unei scurte declaratii de presa.

22:45 - Opt persoane au fost ridicate de jandarmi in timpul protestului din Pitesti. Urmeaza sa se stabileasca daca vor fi doar sanctionate contraventional sau impotriva lor va fi inceputa si o cercetare penala, potrivit NewsIn.

22:40 - O petarda a ajuns in mijlocul bulevardului, dar a fost stinsa rapid de jandarmi, pentru a nu incurca circulatia in zona Universitatii.

22:34 - Oamenii continua sa scandeze, in Piata Universitatii, fara sa dea vreun semn ca ar intentiona sa plece spre casele lor.

22:20 - 4.000 de oameni protesteaza, in intreaga tara, potrivit Ministerului de Interne, citat de B1 TV.

22:05 - Primarul Sorin Oprescu a precizat ca prefectul Capitalei este cel care da ordine in cazul actelor de vandalism, potrivit legii. "Dupa ce vor pleca acasa, avem echipe care vor evalua pagubele", a spus edilul Bucurestiului, la Realitatea TV.

21:43 - Numarul protestatarilor din Cluj-Napoca depaseste o mie de persoane, iar din cauza manifestatiei traficul rutier este blocat pe un bulevard din centrul orasului, informeaza Mediafax.

21.35 - Un cetatean din Ploiesti a fost condus la Politia municipala, luni seara, dupa ce a aruncat cu un surub din multimea stransa la mitingul neautorizat din centrul orasului, asupra acestuia fiind gasit un cockteil Molotov si alte cateva suruburi, transmite corespondentul NewsIn.

21.30 - O masina a fost incendiata in fata Teatrului Mic, pe strada Constantin Mille, chiar daca manifestantii de la Universitate nu au ajuns inca pana acolo. Potrivit B1TV, ar putea fi vorba despre un act de vandalism, fara nici o legatura cu manifestantii din fata Teatrului National.

21.23 - Peste 700 de persoane s-au adunat, luni seara, in centrul Aradului pentru a manifesta impotriva presedintelui Traian Basescu, a Guvernului si a primarului Gheorghe Falca, informeaza Newsin.

21:15 - Sute de studenti de la Facultatile de Agronomie, Drept, Politehnica au ajuns in Piata Universitatii.

21:12 - Unul dintre participantii la marsul de protest din municipiul Sibiu a fost ranit, dupa ce un ghiveci de flori cazut de la un balcon de pe Bulevardul Mihai Viteazu l-a lovit in cap, relateaza Mediafax.

21:10 - 5 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale luni seara, in timpul manifestatiei din Piata Universitatii. Potrivit Serviciului de Ambulanta, citat de Antena 3, doua dintre ele au fost internate la Spitalul Universitar din Capitala.

21:02 - In fata spitalului Coltea, a fost retinut un barbat care avea asupra sa un pistol cu bile. Acesta a fost dus la cea mai apropiata sectie de politie, pentru a fi audiat.

21:00 - Un grup de manifestanti au fortat cativa jandarmi care patrulau prin multime sa se retraga, spre extremitatile masei de oameni de la Universitate, anunta Realitatea TV.

20:55 - Cod albastru de alerta la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU). Un sfert dintre angajati trebuie sa fie prezenti la locul de munca, anunta Antena 3.

20:46 - Numarul persoanelor care protesteaza, luni seara, la Sibiu, fata de Guvern si presedintele Traian Basescu a ajuns la aproximativ 1.800, participantii scandand si numele regelui Mihai, in timp ce au strabatut jumatate din traseul stabilit pentru mars, potrivit Mediafax.

20:40 - Protestatarii violenti au distrus, luni seara, opt statii RATB din Capitala, anunta Romania Tv.

20:36 - La Buzau, Slatina si Sebes, manifestantii au plecat acasa. In 29 de orase oamenii protesteaza inca in strada, potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei, Florin Hulea. "Dispozitivul de jandarmi va fi dimensionat in functie de violenta protestelor", a precizat acesta, pentru Realitatea TV.

20:23 - Prefectul de Arges sustine ca va lua masuri impotriva organizatorilor mitingului anti-Basescu ce a avut loc, duminica seara, in centrul Pitestiului. Vizate sunt trei persoane care ar fi promovat actiunea pe Facebook, potrivit Adevarul.

20:20 - Numarul celor care protesteaza in Piata Universitatii a ajuns la 1.000, potrivit Realitatea TV.

20:19 - Premierul Emil Boc a convocat, luni seara, mai multi lideri ai PDL, pentru a discuta despre protestele din Bucuresti. La sedinta participa, printre altii Ioan Oltean si Gheorghe Flutur, anunta Antena 3.

20:15 - Inca un protestatar a fost retinut, in Piata Universitatii. Barbatul avea asupra sa un cutit si un baston telescopic, potrivit Realitatea TV.

19:55 - In Pitesti, protestatarii au incendiat un chiosc de ziare, in incercarea de a bloca circulatia pe principalul bulevard din oras. Un jandarm a fost ranit si doua persoane au fost retinute.

20:00 - Participantii la mitingul din Piata Unirii din Focsani, care s-a incheiat in jurul orei 20.00, au adus la protest mai multe cruci pe care scria "Guvernul Basescu" si o coroana cu pozele presedintelui si premierului, iar spre finalul actiunii numarul protestatarilor s-a ridicat la aproximativ o mie, scrie Mediafax.

19:50 - Cativa manifestanti au aruncat cu petarde spre jandarmi, care nu au reactionat insa.

19:40 - In Piata Universitatii a nins, pentru cateva minute.

19:30 - Numarul manifestantilor a ajuns, in Piata Universitatii, la aproximativ 700 de oameni, potrivit B1TV.

19:25 - 9 persoane, potrivit surselor oficiale, 14 potrivit posturilor de televiziune, au fost retinute, luni seara, la mitingul de la Universitate, avand asupra lor materiale pirotehnice. Unul dintre ei, un tanar, a fost descoperit cu droguri asupra sa.

Georgian Enache, purtator de cuvant al Jandarmeriei, a declarat, la Realitatea TV, ca "sunt verificate persoanele care au un comportament suspect". "Oamenii au inteles sa se delimiteze de grupurile violente si ne ajuta, indicandu-ne pe cei care ar putea provoca acte de dezordine", a precizat oficialul.

19:20 - Membrii galeriilor de fotbal au ajuns in fata Teatrului National din Bucuresti.

19:10 - In Bucuresti au fost adusi jandarmi din Craiova, Slatina si Pitesti, anunta Antena 3. Oamenii legii ii controleaza pe cei care intra in Piata Universitatii, cautand sa nu aiba asupra lor materiale pirotehnice.

18:42 - Zeci de persoane scandeaza, la aceasta ora, lozinci impotriva Guvernului pe principalul bulevard din Baia Mare. Oamenii sunt inarmati cu steaguri si marsaluiesc pasnic in zona centrala a municipiului resedinta de judet. Cuvintele lor nu sunt insa deloc pasnice, cerandu-se demisia Executivului si a presedintelui Traian Basescu. Protestatarii se afla la intersectia bulevardului Bucuresti cu strada Culturii si se indreapta inspre sediul PDL. In zona au aparut efective ale jandarmeriei si politiei, anunta e.maramures.

18:35 - 700 de oameni s-au strans in Piata Revolutiei din Arad, fiind prezenti atat lideri ai Opozitiei cat si lideri de sindicat, anunta Mediafax.

18:30 - In piata centrala din Cluj au inceput sa se adune oameni. La ora 19:00 este programat un concert de muzica folk.

18:25 - Un grup de manifestanti a ajuns in Piata Universitatii cu un sicriu. Unul dintre ei chiar s-a culcat in sicriul purtat de brate de cativa barbati.

18:20 - Mai multi manifestanti au adus fotografii cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Emil Boc, pe care le-au impartit in multime si le-au dat foc, anunta Mediafax.

18:10 - In centrul oraselor Buzau si Resita, cate 300 de oameni isi striga nemultumirea fata de Guvern si presedintele Traian Basescu.

18:05 - Magistratii de la Judecatoria Sectorului 4 au emis, luni, mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele unui barbat retinut pentru distrugeri si incendieri in timpul protestelor care au avut loc duminica, in zona centrala a Bucurestiului.

18:00 - Circulatia inca se defasoara normal in zona Universitatii.

17:50 - Mai multi tineri veniti din judetul Prahova se numara printre principalii protagonisti ai violentelor care au avut loc duminica, in centrul Capitalei, sapte dintre acestia, membri ai galeriei echipei Petrolul, fiind identificati si sanctionati, au declarat oficiali ai Jandarmeriei.

17:30 - Aproximativ 300 de timisoreni au jucat Hora Unirii in Piata Victoriei din Timisoara si au cantat imnul Romaniei.

17:23 - O femeie in varsta a venit sa protesteze in Piata Universitatii cu o imagine trucata care il prezinta pe presedintele Traian Basescu in fundul gol, transmite Realitatea Tv.

17:20 - Unui barbat din multime, aflat in scaun cu rotile, i s-a facut rau si a fost transportat la o masina a SMURD din apropiere.

17:06 - La Sibiu a fost aprobata o cerere de organizare de mitinguri pana pe 24 ianuarie.

17:05 - Pe Facebook au fost facute apeluri pentru ca oamenii sa se stranga la proteste in orasele Ploiesti, Constanta, Oradea, Slobozia, Baia Mare si Cluj.

17:04 - 50 de revolutionari din Pitesti au anuntat ca vor ajunge in Bucuresti, in cursul serii, pentru a se alatura demonstrantilor.

17:00 - Valentin Musat, chitaristul trupei Hara, reclama, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca a fost agresat, dumnica seara, de jandarmii bucuresteni.

16:55 - Sindicalistii au anuntat ca se vor alatura protestelor din Capitala.

16:50 - De asemenea, 30 de oameni isi striga nemultumirea in strada si la Galati.

16:38 - Dorin Taban, liderul galeriei Steaua, a declarat la Realitatea TV ca suporterii trebuie sa raspunda pentru faptele lor.

"In afara stadioanelor, nu mai suntem responsabili pentru ca fiecare persoana se autoreprezinta. Fiecare sa-si exprime punctul de vedere in mod civilizat, ei stiu foarte bine ca daca creaza probleme au de patimit", a spus Taban.

16:30 - Centrul Capitalei este impanzit de forte de ordine: mai multe echipaje de jandarmi patruleaza in punctele strategice in care au izbucnit violentele duminica seara: magazinele din Piata Unirii, Spitalul Coltea, gurile de metrou de la Unirii si Universitate si stradutele la intrarea in Centrul Vechi.

16:15 - Reprezentanti ai Jandarmeriei au declarat pentru Ziare.com ca si-au marit efectivele si ca sunt pregatiti sa intervina in cazul in care violentele de duminica seara se vor repeta.

16:07 - Unul dintre tinerii retinuti pentru ca a vandalizat, duminica noaptea, Bucurestiul este un pasionat de nazism.

16:00 - Un grup de tineri striga "Fara violenta!", in timp ce majoritatea manifestantilor scandeaza lozinci antiguvernamentale.

15:45 - Aproape de ora 16:00, in Piata Universitatii au ajuns 500 de oameni, majoritatea pensionari.

15:20 - Ionut Peoaneru, liderul UNSR, a declarat ca 500 de studenti sunt asteptati sa ajunga la protestele de la Universitate. Duminica seara, studentii nu au fost lasati sa intre in Piata Universitatii.

15:00 - Trei persoane au fost retinute in Capitala, in urma incidentelor de duminica, iar una a fost dusa la instanta cu propunere de arestare, a anuntat Ministerul de Interne, luni. Ministrul Traian Igas a precizat ca a cerut o mai mare fermitate angajatilor MAI care se ocupa de aceste probleme.

14:55 - Cativa tineri la Universitate protesteaza pentru reducerea taxei auto.

"Cer celor care invita anumite grupari, anumite gasti de cartier, sa intervina pentru ca isi asuma o mare responsabilitate. Nu putem sa lasam ca un numar restrans de oameni sa bulverseze activitatea la nivel national", a mai spus Traian Igas.

Igas: Am cerut sefilor de arma o mai mare fermitate, 1 protestatar a fost propus pentru arestare

14:35 - In jurul orei 14:30 s-au strans cateva zeci de protestatari si in Timisoara.

14:30 - Protestatarii scandeaza "La Palatul Cotroceni canta cucuveaua/Pe Boc si pe Base i-a gasit beleaua".

14:25 - Oamenii au inceput sa strige ca "nu ii vor pe Ponta si pe Antonescu", ci "vor democratie". Liderii Opozitiei, Crin Antonescu si Victor Ponta, au facut duminica un apel la oameni sa iasa in strada sa protesteze impotriva Guvernului condus de Emil Boc.

14:10 - O parte dintre ultrasii care voiau sa vina la Bucuresti pentru a participa la proteste nu au fost lasati sa coboare din trenuri, potrivit corespondentului Ziare.com. Un tanar cu o portavoce a vorbit multimii, anuntand ca luni seara vor avea loc si alte violente.

13:55 - Aproximativ 150 de oameni, majoritatea pensionari si membri ai asociatiilor de revolutionari, s-au strans in Piata Universitatii, in jurul orei 14:00. Oamenii au inceput ulterior sa scandeze "Jos Basescu!".

13:30 La protestele anuntate pentru marti seara si-au anuntat participarea si reprezentanti ai studentilor.

"Probabil in jurul orei 20:00-20:30 vom ajunge in Piata Universitatii", a declarat Ionut Poenaru, presedinte UNSR, la B1TV. "Studentii nu vor fi violenti", a subliniat acesta, adaugand ca numarul studentilor prezenti la manifestatie va fi mult mai mare decat cel de duminica.

"Teama exista. Multi studenti ne-au spus aseara ca nu mai vin, insa majoritatea vrea sa schimbe ceva si cu siguranta vor veni unde vor fi chemati pentru ca trebuie sa schimbam ceva in tara asta. A fost un foc de paie cu Raed Arafat. Noi avem nemultumirile noastre cu Funeriu", a declarat Poenaru.

13:10 - Mai multi tineri damboviteni s-au adunat in Piata Tricolorului din Targoviste pentru a transmite opiniei publice un mesaj de non - violenta. Actiunea la care au raspuns circa 50 de persoane, a fost anuntata prin reteaua de socializare Facebook. Tinerii care au solidarizat cu ideea au marsaluit in tacere timp de o jumatate de ora, purtand pancarte pe care erau inscriptionate mesaje precum: "Nu mai provocati haos", "Vrem in Europa, nu in Congo", "Nu ne distrugeti viitorul", "Ianuarie 2012 nu e iunie 1990".

12:05 - Cateva zeci de persoane au inceput sa soseasca, in jurul orei 12:00, in Piata Universitatii. Oamenii stau linistiti si discuta intre ei, fara sa scandeze lozinci.

11:20 - Zeci de jandarmi au fost mobilizati, inca de dimineata, pentru a pastra ordinea in centrul orasului.

Bucurestiul, devastat de huligani

Bilantul protestelor de duminica: 49 de oameni, dusi la sectiile de politie

Duminica, in cea de-a treia zi de proteste declansate de proiectul Legii Sanatatii, care a dus la demisia subsecretarului de stat Raed Arafat, s-au inregistrat zeci de persoane ranite, dupa ce grupuri de huligani s-au luat la bataie cu jandarmii. Protestatarii au aruncat cu pietre si au atacat jandarmii cu batele,

A treia zi de proteste in Romania: Ce scrie presa internationala

Proteste la Universitate: Bataie si "Jandarmii e cu noi" - Reportaj Ziare.com (foto-video)

59 de persoane au fost ranite si au ajuns in spital, printre care mai multi jandarmi si doi jurnalisti care au luat foc, iar 49 de persoane au fost ridicate de fortele de ordine si duse la sectiile de politie.

Reprezentatii Politiei au facut public bilantul distrugerilor de duminica, aratand ca au fost aplicate in jur de 50 de sanctiuni contraventionale, cele mai multe pentru tulburarea linistii publice.

Autoritatile au declarat ca printre protestatarii de la Universitate se aflau lideri ai galeriei steliste si ai celei dinamoviste.

"Din pacate, in Piata Universitatii, in jurul orei 20.00 si-au facut aparitia si niste grupe compacte, identificate ca fiind grupuri de suporteri ai echipelor Dinamo si Steaua. Au fost identificati si cativa dintre lideri: Tararache, Tinta", a declarat Aurel Moise, seful Jandarmeriei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#protest Capitala, #protest Piata Universitatii, #proteste violente Bucuresti , #proteste