Cat de inteligenti sunt cei care demonstreaza in strada?

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 20:00
36090 citiri

Un val seismic urias a lovit regimul. 600.000 de oameni intr-o singura zi. In Bucuresti, o manifestatie titanica, cu 300.000 de oameni.

Unul din cinci adulti din Bucuresti a fost in Piata Victoriei. Zeci de mii de oameni in Cluj, Sibiu si Timisoara. Mii de oameni in Constanta, Baia Mare si multe alte orase. Au iesit oameni si in orasele mici. In multe dintre acestea era prima manifestatie politica. In unele locuri nu se iesise pana acum nici macar la Revolutie.

Insa nu numai numarul oamenilor a fost iesit din comun. Toata lumea a remarcat creativitatea mesajelor afisate de protestatari.

In ce ma priveste, am fost la multe demonstratii, incepand din decembrie 1989. Insa niciodata nu am vazut ceva asemanator.

Tocmai faptul ca sunt iesite din comun cere o explicatie. O aveti aici. Am descoperit-o in timp ce circulam prin piata. Citeam textele acelea si ma minunam, ma suparam sau ma amuzam, ca toata lumea. Insa la un moment dat am realizat ceva. Erau extrem de inteligente. Erau produsul unor oameni cu un coeficient de inteligenta (IQ) peste medie. Semnificativ peste medie.

De unde stiu? In mod normal, coeficientul de inteligenta se masoara in conditii controlate. Cu teste standardizate, administrate profesional. Insa, din pacate, la noi nu s-a facut, din cate stiu, nicio cercetare care sa studieze relatia dintre IQ si orientarea politica. Nici acum, nici in anii de la Revolutie incoace.

Dar am realizat, intr-o clipa, ca aveam un material foarte bun chiar acolo, in fata mea. Mesajele acelea. Cele mai multe erau sofisticate. Cereau un grad avansat de competenta lingvistica si logica.

Pancartele acelea, mi-am dat seama, erau ca niste raspunsuri la teste de inteligenta auto-administrate de zeci si sute de mii de oameni. Sunt sigur ca multi dintre dumneavoastra ati vazut cum arata asemenea teste. Comparati acele formulare cu ceea ce a fost in piata.

Multe tehnici utilizate la constructia acestor teste pot fi recunoscute. Practic toti parametrii urmariti se regasesc in formulele din piata. Competenta lexicala, memorie asociativa, rationament secvential etc.

Un exemplu. Codurile lingvistice. Multe sloganuri utilizau, simultan, doua sau mai multe coduri lingvistice diferite, de regula mixand doua limbi. "I don't beLIVIU". "Fax you, Dragnea!". "abrOUGare!".

Manipularea creativa a limbii romane era evidenta in inscriptii precum " (C) Iordache, vino si saluta galer (i) a" sau "Jos guviermii".

Mesajele vizuale erau si ele compuse inteligent. Am surprins un tata cu fiica sa. Aveau o inscriptie: "Dragnea si cu tot palatu'/In Bananen Vanuatu". Amandoi erau costumati amuzant, iar fetita avea in mana o banana. Doua referinte criptate aici: la "republica bananiera" si la intamplarea din Vanuatu, unde vicepresedintele, profitand de absenta din tara a presedintelui, a dat un decret prin care se amnistia pe sine.

Calitati precum cultura generala si competenta verbala coreleaza puternic si pozitiv cu coeficientul de inteligenta.

Oamenii inteligenti, spre exemplu, se informeaza mai bine (altfel cum stiau de intamplarea din Vanuatu?). Dupa cum abilitatile sociale sunt, si acestea, un semn de inteligenta ridicata.

Oamenii din piata se coordonau spontan, ca intr-un fel de mare joc, cu reguli complexe. Generozitatea (care este si aceasta corelata cu IQ-ul) era evidenta. Se serveau fructe, ceai, necunoscuti isi faceau poze unul altuia, se ajutau in nenumarate feluri.

Am sa discut separat, in alt editorial, despre ce se intampla in tabara socialistilor. Acum subiectul este doar aceasta imensa multime care a aprins lumina sperantei in Romania.

Prin lucrurile pe care le facem intr-un context social, noi trimitem semnale. Despre cine suntem, despre ce credem, despre ce vrem. Ce semnale au trimis manifestantii?

Sigur, ei au aratat ca nu accepta o ordonanta abuziva, data de infractori pentru infractori. Si-au semnalat sustinerea pentru democratie si pentru statul de drept, atacate de partidul socialist. Insa ei au aratat, in acelasi timp, si cine sunt. Cat de diferiti sunt de actualii guvernanti.

Suntem obisnuiti, in stiintele politice, sa analizam aceste diferente. Unele sunt economice (suporterii unor partide castiga mai mult, in medie, ai altor partide, mai putin). Altele sunt de educatie. Sau geografice: suporterii socialistilor sunt, tipic, din mediul rural si din Sud, in vreme ce in mediul urban si in Ardeal gasesti mai multi simpatizanti ai Dreptei.

Insa o diferenta esentiala, care la noi este trecuta cu vederea, este aceea relativa la coeficientul de inteligenta (IQ).

In alte parti exista deja un numar considerabil de studii (de exemplu, asupra axei liberal-conservator, in Statele Unite). Oamenii aceia care au iesit in frigul iernii, care s-au organizat atat de bine, care au transmis mesaje atat de profunde, nu sunt oameni obisnuiti, statistic vorbind.

In Romania, coeficientul mediu de inteligenta este 94. Cam scazut, undeva in zona Vietnamului si a Kazahstanului, dar nu foarte scazut... Valoarea de referinta este 100 (Marea Britanie). Las la o parte acum o discutie complexa cu privire la ce anume spun cifrele acestea (mentionez doar ca acest coeficient este bine corelat, pe termen lung, cu dezvoltatea economica).

Cat este IQ-ul mediu al protestatarilor?

Un raspuns riguros trebuie sa astepte o cercetare riguroasa. Acum am sa avansez doar o ipoteza. Ma bazez pe diferite studii si cifre (din pacate, nu am spatiul necesar sa dezvolt subiectul), dar daca doriti, putem conveni ca aceasta este doar "an educated guess"... Sustin ca media a fost 110.

Sigur ca aceasta cifra ascunde o distributie larga. In strada au iesit si oameni precum filozoful Mihai Sora (care a postat pe Facebook "Biblioteca pentru toti/nu ii publica pe hoti") si scriitorul Mircea Cartarescu. Asemenea oameni, de regula, au scoruri de plus 140 pe testele de inteligenta. Dupa cum erau si cativa care pareau de la galeriile de fotbal si strigau ori afisau doar mesaje precum "Valea!". Dar pe ansamblu, bazandu-ma pe experienta din Piata, as fi foarte surprins daca o masurare precisa ar duce media sub 110.

Acestia sunt oameni activi si informati. Care inteleg ce se petrece in Romania si inteleg implicatiile masurilor iresponsabile luate de actualii guvernanti. Romania inteligenta a iesit, masiv, in strada.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#proteste ordonanta Coduri penale, #protestatari mesaje ordonanta , #proteste
Comentarii
Poza JulianDoe
JulianDoe
rank 5
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
eu cel mai prost manifestatnt am stiut ca CCR va da acest verdict