Ciumpalaci in strada, autisti in politica (Opinii)

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 23:59
4259 citiri
Ciumpalaci in strada, autisti in politica (Opinii)

E adevarat ca niciunde in lume un guvern nu demisioneaza pentru ca in strada au iesit 4.000 de oameni. La fel de adevarat e insa ca niciunde in lume politicienii nu-i numesc pe protestatari "viermi" si "ciumpalaci", asa cum face un lider democrat liberal, sub protectia anonimatului (curajul politicianului e alta caracteristica autohtona), pentru ziarul Gandul. Si poate ca in aceste diferente simbol sta cheia manifestatiilor greu de definit.

Protestatarii sunt pestriti, la fel ca revendicarile lor. Unul e suparat pe primar, altul pe judecatori, altul are o problema cu taxa auto, atul cu nu stiu ce indemnizatie, altul viseaza la inca o revolutie stimulatoare de adrenalina. De SMURD a uitat cam toata lumea. Nemultumiri asadar diverse, greu de adus la un numitor comun si aparent minore.

Numitorul comun exista insa si el e lipsa de orizont, de speranta. Si culmea, exact acesta este motivul pentru care pe strazi numarul manifestantilor este derizoriu de mic. Daca e sa fim cinstiti mai mare e agitatia jurnalistilor, decat efervescenta protestatarilor. Am auzit la TV propozitii de tipul "Piata Universitatii a devenit neincapatoare pentru numarul protestatarilor". Sa fim seriosi! Nici macar cu adevarat inghesuiti nu erau, in pofida unghiurilor maiastre de filmare.

N-au iesit in toata tara nici macar jumatate din cati ocupau pe vremuri, intr-o singura seara, Piata Universitatii din Bucuresti. Asta nu inseamna ca nemultumirea e mica. Daca PDL se amageste cu aceasta iluzie, comite o prostie monumentala. Sunt doar 4.000, nu 40 de mii sau 4.000 de mii pentru ca, in mod paradoxal, Puterea capitalizeaza decredibilizarea Opozitiei.

Marea majoritate care sta acasa nu e multumita, caci daca ar fi PDL n-ar avea doar 20%, iar presedintele doar vreo 10% in sondaje. Marea majoritate nu are incredere nici in Opozitie ca alternativa viabila. "PDL si USL, aceeasi mizerie", scria pe o pancarda la Cluj. "Ole, ole noi uram partidele", s-a scandat la Timisoara. Am auzit "Jos Basescu, Boc, Udrea, PDL!". Dar ati auzit "Sus Antonescu, sus Ponta, sus USL?".

Degeaba incearca Crin Antonescu sa se bage singur in seama. Degeaba incearca sustinatorii USL sa-si faca masaj psihologic. Starea reala de spirit este cea de pe pacarda si scandari, confirmata si ea de toate sondajele de opinie in care Opozitia conduce detasat in randul minoritatii care mai vrea sa se duca la vot, iar Crin Antoenscu are 27% din cei 50% care au auzit de el. Oamenii stiu ce nu mai vor, dar nu au ce sa vrea din oferta actuala.

Asta e drama si aceasta e imensa diferenta fata de protestele anilor 90. Lipsa liderilor si a unei formatiuni poltice sau a unui grup politic care sa concentreze speranta. Romania nu e multumita, ci blazata si demoralizata si deocamdata nu iese cu adevarat in strada pentru ca nu are alternativa viabila. Protestul din aceste zile este impotriva unui stat nefunctional, impotriva unui sistem cangrenat, insa romanii nu au nicio garantie ca Opozitia nu va face altceva decat sa se instaleze la butoanele aceluiasi stat nefunctional si ale aceluiasi sistem cangrenat. Dimpotriva, in 22 de ani exact asta s-a intamplat la fiecare schimbare de putere, indiferent de promisiunile din campanie.

Dar tensiunea se acumuleaza sub capac si pana la urma ea tot se va elibera, intr-un fel sau altul. In acest moment marea asteptare nu este a unor vremuri mai bune, ci a unui lider autentic care sa coaguleze nemultumirea, sa dea un glas coerent nemultumirilor pestrite si sa creeze premise realiste pentru vremuri mai bune. Aici e si un mare pericol, cu atat mai mare cu cat tensiunile cresc. In momentul exploziei, el poate fi orice. Inclusiv un scelerat cu discurs populist si justitiar, capabil sa se transforme intr-un autentic dictator. Daca ne uitam in spate, astfel de depresii colectie au generat cele mai mari monstruozitati politice.

Rechemarea spasita a lui Raed Arafat demonstreaza ca PDL si Traian Basescu au inceput sa realizeze pericolul. Dar e nevoie de mai mult decat aceasta decizie, caci, ma tem, momentul Arafat a fost deja depasit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#proteste Romania, #proteste Bucuresti, #proteste Arafat Boc Basescu, #lupte strada Romania , #proteste
Comentarii