Criza francului elvetian: Protestele se extind in tara, dupa mitingul din Bucuresti

Duminica, 25 Ianuarie 2015, ora 21:00
4403 citiri
Criza francului elvetian: Protestele se extind in tara, dupa mitingul din Bucuresti
Foto: Facebook/Cisnadian Sibian

Mitingul de protest organizat duminica, in Piata Constitutiei, de Grupul Clientilor cu Credite in Franci (CHF) s-a incheiat in jurul orei 16:00, initiatorii miscarii civice anuntand ca intentioneaza sa mai organizeze astfel de actiuni in urmatoarele doua saptamani, atat in Capitala cat si in alte orase din tara.

"Acum facem un plan de bataie. Incepand de azi va fi distribuita petitia din format digital, care poate fi printata pentru a se strange semnaturi reale si pentru a avea valoare legala, juridica.

Acesta este primul pas, dupa care urmeaza sa incepem organizarea in teritoriu si in Bucuresti a altor mitinguri, in cel mult doua saptamani. Noi nu suntem profesionisti in mitinguri, dar consideram ca am avut rezultate foarte bune de la prima incercare si dorim sa le dezvoltam", a declarat, duminica, pentru Agerpres, Daniel Teodorescu, organizator si membru al Grupului Clientilor cu Credite in CHF.

Acesta a precizat ca din estimarile jandarmilor la mitingul de duminica au participat in medie 1.500 de oameni, dar s-a inregistrat si un varf de 3.000-3.500 de oameni.

"Din estimarile jandarmilor, la mitingul de azi am avut un varf de 3.000 - 3.500 de persoane si o medie undeva la 1.500 de persone, ceea ce inseamna ca am avut succes, daca luam in considerare vremea si distanta de la care au venit oamenii. Am avut participanti din Bacau, Iasi, Targu Neamt, Suceava, Oradea.

Dorim sa dezvoltam aceste actiuni pentru a pune presiune mediatica pe factorii de decizie care ne pot ajuta in problema expusa. In doua saptamani vom programa un alt miting de amploare in Bucuresti si zonele apropiate si alte mitinguri locale in zonele indepartate", a spus Teodorescu.

"Je Swiss dator vandut"

Protestatarii au scandat in timpul mitingului: "Afara cu francul din tara", "Jos camatarii", "Conversia", "Jos Isarescu", "BNR, nu uita, asta este vina ta" si au agitat pancarte pe care era scris "Banca = camatar legalizat de BNR si de stat", "BNR + Banca + Clienti = Vinovati, De ce doar noi suntem penalizati?", "Statul daca se ascunde, Isarescu cui raspunde?", "Ianuarie 2007 - rata 400 CHF = 800 lei, ianuarie 2015 - rata 400 CHF = 1.800 lei", "Je Swiss dator vandut".

Grupul Clientilor cu Credite in CHF solicita Guvernului, Camerei Deputatilor, Bancii Nationale si bancilor comerciale convertirea in lei a creditelor in valuta, respectiv a celor in franci, euro si dolari.

Solicitarile membrilor acestui grup, peste 15.000 de membri acumulati intr-o saptamana, au fost inaintate, marti, 20 ianuarie 2015, autoritatilor printr-un document, in care se cere dispunerea in regim de maxima urgenta a unei initiative legislative care sa solutioneze situatia grava in care se gaseste o buna parte a clientilor bancilor care au contractat credite in orice valuta straina (CHF, EUR, USD).

Solicitarea contine si o propunere de text legislativ care prevede posibilitatea consumatorilor cu credite in valuta straina (CHF, EUR, USD) de a opta pentru conversia in lei a creditelor in valuta, la cursul de la data semnarii contractului, plus o diferenta de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fara garantie) si interzicerea solicitarii si aplicarii oricaror altor comisioane, costuri si garantii suplimentare in procesul de conversie a creditelor.

De asemenea, in document se cere si interzicerea perceperii unei dobanzi anuale efective (DAE) mai mare in noua moneda de creditare.

Pentru sustinerea acestui demers legislativ, Grupul a lansat si o petitie online, care a strans peste 20.500 de semnaturi in mai putin de 5 zile.

Francul elvetian s-a apreciat puternic, vineri, pe piata valutara de la Bucuresti, iar Banca Nationala a Romaniei a calculat un curs de 4,5817 lei/franc, in crestere cu 6,65 bani (1,47%) fata de cotatia de joi, de 4,5152

De la finalul saptamanii trecute, leul s-a depreciat accelerat pe piata valutara in fata francului elvetian si a dolarului american. In fata monedei elvetiene, leul a pierdut aproape 16 bani intr-o saptamana, de la un curs de 4,4228 lei/franc vineri, 16 ianuarie, la 4,5817 lei/franc la sfarsitul acestei saptamani. Comparativ cu dolarul american, leul a pierdut 11,17 bani si ameninta pragul de 4 lei/dolar.

In data de 15 ianuarie 2015, francul elvetian s-a apreciat puternic pe pietele internationale, castigand aproape 30% in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a renuntat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#miting franc elvetian Bucuresti, #protest franc elvetian, #Je Swiss dator vandut , #proteste