Cum am ingrozit o lume intreaga - ce scrie presa straina despre violentele din Bucuresti

Autor: Ana Ilie
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 10:42
11587 citiri
Cum am ingrozit o lume intreaga - ce scrie presa straina despre violentele din Bucuresti

Protestele violente din Bucuresti au atras atentia presei internationale inca o data. Publicatiile straine vorbesc atat despre confruntarile violente din strada, cat si despre nemultumirile populatiei fata de masurile de austeritate.

Zeci de persoane au fost ranite pentru a doua zi consecutiv, in violentele izbucnite intre demonstranti si jandarmi in capitala Bucuresti, scrie BBC. De fapt, amintesc jurnalistii britanici, manifestatiile din Romania au inceput in urma cu patru zile, cu scopul sustinerii unui oficial care a demisionat in semn de protest fata de reforma sistemului de sanatate, insa s-au transformat in proteste antiguvernamentale.

Acum, manifestantii cer demisia presedintelui Traian Basescu si organizarea de alegeri anticipate.

Reuters, in schimb, pune acentul pe violentele de duminica seara din Bucuresti, relatand ciocnirile dintre jandarmi si protestatari.

Jandarmii romani au folosit gaze lacrimogene impotriva celor care au aruncat cu pietre si au incendiat chioscurile de ziare din centrul Bucurestiului, insa demonstrantii s-au strans pasnic in alte orase mari din tara, precum Cluj, Timisoara si Iasi.

Protestele de duminica au fost cele mai violente de la inceputul crizei financiare, apreciaza publicatia, precizand ca Romania a evitat pana acum, desi a luat masuri dure de austeritate, protestele de masa care au zguduit intreaga Europa.

Guvernul a luat masuri dureroase dar necesare, conform unei intelegeri cu FMI, pentru a stabiliza leul, insa acestea s-au dovedit profund nepopulare. Protestele au inceput odata cu demisia lui Raed Arafat de la Ministerul Sanatatii, care a criticat legea de reformare a Sanatatii. "Arafat a fost doar scanteia. Insa dupa tot ce a facut Guvernul, vrem sa plece", a declarat Jean Sandulescu, in varsta de 63 de ani, muncitor la caile ferate.

Radio Free Europe/Radio Liberty aminteste ca, in urma protestelor de duminica, soldate cu peste 50 de persoane ranite si 40 de oameni retinuti de politie, Guvernul roman a convocat o intalnire de criza, pentru a discuta evenimentele din Bucuresti. Premierul Emil Boc a facut un apel la protestatari pentru a inceta violentele.

La randul sau, New York Times scrie ca protestele din ultimele patru zile sunt cele mai serioase de cand presedintele Traian Basescu a venit la putere, in 2004. Sunt rezultatul frustrarii fata de taierile salariilor bugetarilor, reducerea ajutoarelor sociale, cresterea impozitelor, nepotismul din institutiile de stat si coruptia generalizata.

Demonstrantii au strigat: "Guvernul mafiot ne-a furat tot ce aveam!" si "Iesi afara, javra ordinara!" - o expresie populara de dispret care se refera la Traian Basescu. Mania este in special indreptata impotriva presedintelui roman, odinioara popular. Fost capitan de nava, faimos pentru proamericanismul sau, nu s-a dat inapoi niciodata de la o batalie politica. Acum oamenii ii cer insa demisia.

Euronews aminteste ca protestele au inceput in sprijinul lui Raed Arafat, care a demisionat in urma unei legi care ar fi permis intrarea firmelor private in sistemul de sanatate. Desi presedintele Traian Basescu a cerut retragerea proiectului de lege, protestele au continuat.

Houston Chronicle afiseaza o fotografie (foto sus) de la manifestarile din Bucuresti, de duminica, la rubrica "fotografiile zilei". Publicatia aminteste ca Guvernul a convocat o intalnire de urgenta dupa violentele din Bucuresti, de duminica seara.

In schimb, AFP se concentreaza pe violentele de strada, relatand ca peste 30 de persoane au fost ranite, jumatate dintre acestea apartinand fortelor de ordine. Un jurnalist de televiziune a fost agresat pe cand transmitea in direct.

Publicatia relateaza ca, desi protestele au inceput pasnic duminica, celor 1.000 de manifestanti li s-au adaugat aproximativ 100 de tineri cu capetele acoperite, care au aruncat cu pietre, fumigene si cocktailuri Molotov, declansand lupte de strada cu jandarmii.

Huliganilor li s-au alaturat si alti tineri si au ocupat, temporar, unul din bulevardele importante din Bucuresti. Tinerii au continuat ciocnirile cu jandarmii, au dat foc la pubele si au daramat chioscurile de ziare - politia a precizat ca majoritatea celor care au facut probleme erau fani ai echipelor de fotbal Steaua si Dinamo, implicati si cu alte ocazii in incidente violente.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#proteste Bucuresti, #violente Bucuresti, #presa internationala proteste Bucuresti , #proteste