Cum mi-am petrecut Revolutia Arafata - Fotoreportaj Ziare.com

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 14:17
10910 citiri
Cum mi-am petrecut Revolutia Arafata - Fotoreportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Tanci de-o schioapa, cu muci la nas, dar fluturand bannere cu sanii Elenei Udrea ori fundul trucat al lui Traian Basescu (pupat de Emil Boc), lozinci precum "Du-te dupa ma-ta si adu-ne flota", "Roberta, unde esti? Vino sa ne socotesti!" ori "Legalizati iarba", covrigi la un euro bucata, ciolane fara carne si Mircea Badea-n baie de multime. Pe toate le-am vazut, marti seara, la protestul de la Universitate.

Dupa ora 8 seara, dorinta poporului de-a scapa de clasa politica a capatat insa o nota usor macabra. Protestatarii au adus sicrie, coliva si lumanari. Imnul nu l-au cantat, asa cum s-a intamplat in alte orase din tara.

In schimb, in fata Teatrului National a rasunat "Vesnica pomenire". Cel mai dedicat interpret a fost un calugar care nu se prea integra in peisaj.

Printre "Basescu, o stii pe aia cu bufnita?" ori scandari pe care nu le-as putea reproduce (dar au legatura cu morti, mame si acte sexuale - ca sa-i citez pe cei de la TV care nu ne citeaza cand ne copiaza), icoana pe care-o flutura calugarul era din cu totul alt film.

Pe la 6:00 pm, am ajuns la Universitate. Nici n-am apucat bine sa ies de la metrou, ca un tip dolofan spre gras ma intampina cu o sacosa de rafie, doldora de covrigi. Calzi, spune el, murdari, as zice eu. Cica un euro bucata, dar imi face reducere si-mi da cu patru lei covrigu'.

Trec de bisnitar si sper sa ajung sus, pe scarile de la TNB. Ma impotmolesc la un moment dat si incep sa empatizez cu multimea: injur de mama focului. Ocarele mele n-au insa nicio legatura cu clasa politica ori cu revedincarile protestatarilor.

Am intrat pana la glezna in ciment amestecat cu noroi. Si eu imi luasem adidasi - taman albi - sa pot fugi mai usor in caz ca se indreapta vreun bolovan spre mine. Si doar dimineata muncitorii reparau, cu sarg, treptele de la TNB. "E conspiratieeee. Acum iau huliganii mai usor caramizile, anume au facut", urla o femeie la mine.

Imediat ma inconjoara un grup de manifestanti, fiecare cu problema lui. Imi arata niste coli A4, pe care-au scris "Boc mai bine dialogheaza cu Basescu despre plecarea sa" si "Noi suntem romani". Nici n-apuc sa-i intreb de sanatate (nici de-a lor, nici de lege), ca fiecare incepe sa-mi spuna oful.

Femeia care urlase mai devreme o tine pe-a ei, conspiratie si nu altceva. Alt protestatar imi urla-n ureche ca are o fiica de-o varsta cu mine, pentru ea a venit la revolutie. Fata-i la Busteni pana sambata, dar sambata sigur-sigur vine si ea la Universitate. Un barbat nebarbierit, care duhneste-a usturoi, imi aminteste de taxa auto, iar altu-mi spune ceva de mortii ascunsi intr-o salvare.

In spate, un grup de pustani s-a tolanit pe pamantul de la TNB si urla "Legalizati iarba". Tipul cu mortii-n salvare crede c-au incurcat protestele.

"Ala mic si ala chior si-au batut joc de popor!", se aude un grup mai animat cativa metri mai incolo. Sub lumina reflectoarelor, oamenii incep sa strige mai abitir. Li se alatura si alti manifestanti, incurajati de-un tip in trening, care urla-n portavoce: "si voi, ba!".

Pro Araed Rafat, anti Arafat

Abia a ajuns in Piata Universitatii vestea ca Raed Arafat s-a intors la Ministerul Sanatatii, insa putini pot spune mai mult decat "e bine/e rau" despre acest subiect. "E copilul lui, trebuia sa se intoarca la copilul lui" si "De acolo ne ajuta mai mult, e un profesionist si acolo trebuie sa fie", cam atat pot scoate de la manifestanti.

Cineva ma trage insistent de gluga si ma inghionteste cu-n pet de bere-n coaste. "Da' pe mine nu ma bagi in seama?", si-mi zambeste cu cei doi dinti. Il intreb si pe el de parintele SMURD. "Il iubim pe Araed Rafat, ca pentru el suntem aici!".

Cativa pasi mai incolo, un barbat pozeaza, relaxat, c-o pancarta-n mana. "Arafat, ai cedat!! Ai fost santajat??/Ai fost amenintat??/ Sau esti un rahat,/De ala dulce, arabesc/Sau de ala maro, romanesc?", se intreaba, in versuri, protestatarul. Spune ca azi ce a facut parintele SMURD "este o tradare" fata de el si fata de miile de oameni care au iesit, in strada, pentru el.

Lumea din jurul meu incepe iar sa cante. "La Palatul Cotroceni, canta cucuveaua/ Basescu si cu ai lui si-au gasit beleaua". Multimea vrea un bis, dar este intrerupta de barbatul in trening. "Va rog sa fiti atenti o clipa la mine. Am ajuns la 1.250 de oameni in Piata!".

Se aplauda frenetic cateva secunde, apoi se scandeaza iar: "Roberta, unde esti? Vino sa ne socotesti!". Un manifestant ridica o foaie A4: "Suntem cinci milioane. Ne-a numarat Roberta".

Deja trebuie sa-ti dai coate ca sa treci prin multime. Protestatari si jurnalisti au inconjurat un barbat in scaun cu rotile. Toate blitzurile sunt indreptate spre el. Cand, intr-un exces de zel, i se baga cate-un microfon in gura, spune un "Jos Basescu!" si Vrem anticipate, nu vrem comasate" pe un ton ragusit.

Romanii au umor

Criza, frig, revolutie, romanii si-au dovedit inca o data simtul umorului. Pozele trucate sunt populare marti seara in randurile protestatarilor.

Unii spun ca i-au ajutat copiii sa editeze imaginile. Altii au gasit foi pe jos si, insuflati de spiritul revolutionar, le-au adunat ca sa aiba ce sa fluture in fata camerelor. Unii au primit de la alti manifestanti, mai inspirati, afisele care-i prezinta pe ministrii dupa gratii ori in costumul dungat de puscarias.

Si bannere cu Elena Udrea sunt ridicate in aer, dupa ce rasuna, la Universitate, "Base, blonda si piticu sa plece cu dricu!" sau "Balaia de Plescoi este Ceauseasca 2". "Explore Carpathian Garden" capata, in Piata, o alta conotatie. Are legatura cu decolteul pedelistei.

Si, ca tot e criza, unele afise care vizeaza "femeile din viata lui Basescu", asa cum imi spune un manifestant, fac economie la semnele de punctuatie.

Manifestantii au prins energie. Incep iar sa strige. "Sa vina vaporu', sa il ia pe Chioru!". In acelasi ton, protestatarii flutura imagini trucate cu seful statului, sarutat de Emil Boc.

Creativitatea n-are limite. Un batran ridica-n aer un banner pe care scrie, eufemistic, "Basescu, du-te-n larg". Afisul cu sloganul "Just do it", alaturat unei imagini care-l prezinta pe seful statului cu pistol la cap, este acum tinta camerelor de filmat.

Daca, duminica, multimea acuza usturimi de ochi din cauza gazelor lacrimogene, eu nu mai vad ce scrie pe bannere din cauza blitzurilor. Ma retrag aproape de Teatrul National si de cordonul de jandarmi.

Il gasesc acolo pe Remus Cernea, liderul Miscarii Verzilor Democrati-Agrarieni, care-mi zice doua cuvinte despre protest. "Reintoarcerea in minister a lui Raed Arafat nu schimba cu nimic situatia. Vom sta in strada pana cand acest regim va fi schimbat", imi spune Cernea.

Ma asez pe-o banca si ma controlez la buzunare. Nu mai am bricheta, dar ma ajuta o duduie. Imi intinde imediat o bricheta galbena, cu sigla PNL. "Mi-a dat-o si mie cineva", imi spune si-o tuleste in mijlocul multimii.

Un copil de vreo 11 ani ma abordeaza cu "papuse". Isi sterge cu maneca mucii de la nas, isi drege vocea si-mi cere o tigara. E dispus sa-mi dea in schimb pancarta cu Udrea si, bonus, un pupic. Oricat de tentanta ar suna oferta mucosului, il refuz.

In zece minute, ma intorc in mijlocul multimii. Acum se striga "Marinare, ce mai stai? Vine Regele Mihai!" si se afiseaza bannere cu "USL=PDL=Mizerie".

Oamenii-mi spun ca Opozitia nu este bine-venita nici in Piata, nici la carma tarii. N-am surprins momentul in care-a fost huiduit penelistul Ludovic Orban, dar un protestar zice ca-l asteapta pe Antonescu in Piata.

"Nu s-ar sfii el sa se ridice din pat. La ora asta doarme, doar se trezeste devreme, la 11", continua barbatul.

Ma impiedic de cabluri, doze goale si bete de la steaguri. Imi sterg geaca de la scuipatul instinctiv al unor protestatari si-ajung la un alt minigrup. La unison, manifestantii au ajuns la concluzia ca nu mai vor "porci la costume". Aici e de mine, ca si asa am adidasii murdari de ciment.

Nota discordanta in zona "nu vrem niciun politician" face pustanul care afiseaza o foaia A4, cu inimioare. "Radu Mazare, te asteptam la Bucuresti scrie pe-o coala. "Noroc ca esti frumusel, ca te cafteam rau de tot", ii spune o tigancusa si-mi trage, mie, demonstrativ un branci.

Protestul fomei

In Piata, fiecare cu ce-l doare. Un alt minigrup organizeaza un protest al foamei, la cativa metri de locul in care se scandeaza "Rosia Montana nu e de pomana!". "Nu e neaparat un lucru rau, acum pot purta pantalonii din liceu", imi explica ironic "Manole, 52 de ani, divortat".

Pentru a-si sustine cat mai bine crezul, manifestantii au adus la Universitate gheare de pui, morcovi si ceapa. Pentru o clipa, incerc sa-mi imaginez ce patea vanzatorul de covrigi daca ajungea in aceasta zona.

Si ciolanele fara carne, pe care scrie, cu markerul, "Demisia", sunt populare printre protestatari. Si nici "viermii" si "ciumpalacii" n-au fost uitati de manifestanti.

Zona de inocenta

In zona ciolanelor, injuraturile devin din ce in ce mai colorate. Intr-un alt ton, la doar cateva coate-n coaste mai incolo, se desfasoara "protestul copiilor". Adultii si-au luat bebelusii-n spinare si-au intrat taman in mijlocul manifestantilor.

In aceeasi zona, un tanc inalta-un vierme pedelist si striga cat il tin plamanii "Joc Basescu!". Stie foarte clar de ce a venit in Piata: sa aiba un serviciu cand va fi "mare-mare".

"Dumnezeu sa-l odhcneasca"

Un barbat imbracat in preot si niste manifestanti care cara o cruce incing spiritele printre protestatari. Ma duc si eu dupa multime. Se aprind lumanari, se imparte coliva, se cara un sicriu pe umeri.

Momentul devine si mai macabru atunci cand grupul efervescent, condus de invididul cu portavoce, incepe sa cante "Vesnica pomenire".

Printre multime rasare-un individ care-l pomeneste, pe-un carton, pe Traian Basescu. Primul meu impuls este sa-mi fac cruce. Nu din cauza lumanarilor ori a popilor, ci dupa ce deslusesc ce scrie pe pancarta: "Dumnezeu sa-l odhcneaca".

Badea, baie de multime - Suntem toti tonti?

Lumea devine si mai agitata. Aplauda cu mainile-n aer, asa cum se intampla pe stadioane. "Mircea Badea e cu noi, Mircea Badea e cu noi!". Badea mai lasa oamenii sa-l ovationeze cateva clipe, dupa care incep sa-l injure iar pe Basescu.

Deasupra lui Mircea Badea se flutura o foaie cu mesajul "Suntem niste tonti?? Poate, nu chiar toti!!!". Lasand la o parte virgula aia-n plus, sunt tare curioasa de care parte se pozitioneaza Mircea Badea. Doar e in multime...

Suporterii continua sa scandeze, injuraturile devin si mai violente. Nu e nicidecum locul in care ai astepta vreo dovada de cavalerism. Niste pustani pun mana pe mine in acelasi loc in care, intr-un banner, Boc il pupa pe Basescu.

In "cazca" izbucnesc violente

Imi fac loc prin multime, trantesc vreo doua bannere si reusesc sa ajung pe scarile de la TNB. Langa jandarmi, protestul se desfasoara civilizat.

Un personaj care poarta o masca asemanatoare cu cea din filmul "V from Vendetta" spune ca se numeste Zambaretul. Este modul in care arata ca se poate manifesta si cu veselie, iar protestul nu trebuie sa fie condus de furie.

Cei mai multi manifestanti striga Fara violenta!. Vor un protest pasnic, in care sa-si exprime, fiecare, nemultumirea, indiferent daca e legata de Legea Sanatatii, taxa auto, regimul Basescu, alocatia copiilor, legalizarea marijuanei ori partajul de la divort.

Altii-si exprima dezaprobarea fata de violentele comise saptamana trecuta la protestele din Bucuresti. Sau, pur si simplu, sunt precauti si-si pun o casca pe cap. In "cazca"...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#protest Piata Univeritatii Basescu, #Bucuresti protest Arafat Basescu , #proteste