De ce s-au suparat romanii pe Uniunea Europeana? Explicatii de la sociologi pentru prabusirea increderii

Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 11:21
17672 citiri
De ce s-au suparat romanii pe Uniunea Europeana? Explicatii de la sociologi pentru prabusirea increderii
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cand, la ora 16:30, in dupa amiaza zilei de 10 august, maiorul Laurentiu Cazan, seful dispozitivului de interventie al Jandarmeriei din Piata Victoriei, a dat ordinul de a fi trasa prima salva de gaze lacrimogene asupra multimii, nu se astepta la implicatiile pe care le va avea decizia sa si cum va transforma Romania reprimarea violenta a unei manifestatii pasnice si cu ce consecinte.

Ce s-a intamplat in acea dupa-amiza de vara a schimbat intreaga arhitectura politica, iar acest lucru se profileaza in ultimul barometru de opinie realizat de Parlamentul European publicat miercuri, 17 octombrie.

Increderea cetatenilor romani in Uniunea Europeana s-a prabusit cu zece procente intr-un interval de cinci luni, de la 59%, in aprilie 2018, la 49%, in septembrie 2018. Este cea mai mare cadere inregistrata intr-un stat european din cele 28 cate sunt in Uniune.

Mai mult, Romania are cel mai ridicat procent de cetateni dintre toate statele membre care spun ca tara lor se misca intr-o directie gresita, 81%. Si toate acestea se intampla intr-o Uniune Europeana in care increderea a urcat la cel mai inalt nivel din 1992 si pana acum.

62% dintre cei 508 milioane de locuitori ai UE (peste 300 de milioane) considera ca a face parte din aceasta comunitate e un lucru bun pentru ei si pentru tara lor.

"In Romania, care va fi urmatoarea la presedintia rotativa a Consiliului Europei, contextul turbulent national prin care a trecut tara incepand cu luna august (referire la 10 august - n.red.) pare sa afecteze si indicatorii sai de sustinere a Uniunii, in trecut, in mod traditional, aflati la un nivel inalt.

In Romania au loc, in ultimele luni, numeroase proteste fata de Guvern pentru a denunta coruptia si revizuirea sistemul judiciar. In acest sondaj, nemultumirea nationala pare sa se reflecte asupra perceptiei exprimate de respondentii romani cu referire la UE, ilustrat de indicatorii descrescatori prezentati", scrie in documentul publicat de Parlamentul European.

Romanii sunt constienti ca apartenenta la Uniunea Europeana e un lucru bun, dar sunt suparati pe ea

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, la Consiliul European, a comentat in fata jurnalistilor aceasta prabusire a increderii in institutiile europene, sugerand ca este un efect al guvernarii dezastruoase PSD-ALDE.

"...nu este o veste buna, dar cum stim, aprecierea unei natiuni asupra problemelor europene tine, de regula, de problemele interne, mai mult decat de problemele europene si confuzia generala creata de coalitia PSD-ALDE, modul lipsit de transparenta in care se legifereaza, dezbaterile interminabile pe justitie, unde, de asemenea, PSD-ALDE abordeaza o conduita total contrara asteptarilor populatiei si ale partenerilor europeni, toate acestea au dus si la reactii ale partenerilor europeni si intreaga situatie, care este nemultumitoare... a dus la aceasta scadere", a declarat presedintele.

Prabusirea increderii in Uniunea Europeana, coroborata cu faptul ca peste 80% dintre romani cred ca tara lor se indreapta intr-o directie gresita, arata ca in public s-a instalat o "stare de furie", una sesizata de mai multi sociologi.

Topul increderii in Uniunea Europeana. Romania, in decurs de cinci luni, a coborat de la 59% la 49% - Eurobarometru, septembrie 2018, Parlamentul European

"E vorba de furie, de o nemultumire de moment. Romanii sunt constienti de faptul ca apartenenta la Uniunea Europeana e un lucru foarte bun. In acelasi timp, poti sa fii nemultumit de cum se comporta cineva cu tine.

Personal, nu-mi place cum liderii europeni se raporteaza la Romania in ce priveste dialogul politic de aici. E o chestiune cat se poate de simpla. Aceasta idee se vede in acest sondaj", ne-a declarat sociologul Vladimir Ionas, de la Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.

Cifra euroscepticismului: 15 procente

In barometrul de opinie publicat de Parlamentul European, apare un paradox legat de Romania. La intrebarea daca ar fi un referendum pentru iesirea din Uniunea Europeana, cum ati vota? Cetatenii romani, in proportie de 65%, au raspuns ca ar vota pentru a ramane in cadrul Uniunii. Aceasta cifra vine, aparent, in contradictie cu prabusirea increderii de la 59% la 49%, din aprilie pana in septembrie.

"...in Eurobarometru exista o cifra care mie imi spune exact care este dimensiunea euroscepticismului in Romania. E o intrebare despre cum anume ati vota la un referendum pentru ramanerea in UE. Numai 15% dintre respondenti spun ca nu ar dori sa ramana in Uniunea Europeana, 65% sunt pentru.

Exista euroscepticism in Romania la nivelul de 15%. El este alimentat foarte mult de agenda interna, foarte mult de discursul iliberal si nationalist din ultima vreme care opune interesele nationale cu cele europene. In mentalul colectiv exista elemente de romanism si vad ca, usor, usor e speculat de politicieni, pe ideea ca aici noi facem regulile, nu avem nevoie de Uniunea Europeana", explica Dan Jurcan, director de cercetare la Institutul Roman de Evaluare si Strategie, IRES, pentru Ziare.com.

Confruntarile politice interne si continua stare de tensiune au afectat increderea in Uniunea Europeana

Dan Jurcan confirma faptul ca exista un segment de populatie care se arata dezamagit de reactia Uniunii Europene in ce priveste situatia politica din Romania.

"Intr-adevar, asistam la un soi de polarizare in societatea romaneasca in ce priveste perceptia Uniunii Europene. Pe de-o parte, cei care sunt pro europeni, persoane tinere, in varsta de pana la 40-45 de ani, din mediul urban, care sunt pro europeni si care, in general, asteapta, hai sa nu spunem interventionism, dar o atitudine mai ferma a Uniunii Europene - stim asta pentru ca si noi, la IRES, am facut studii si am descoperit acest profil - care are aceste asteptari (de la Uniunea Europeana - n.red.) in momentul in care apar probleme politice la nivel national.

Dar avem si celalalt segment, in general situat in mediul rural, mai in varsta si care voteaza preponderent stanga si care, de regula, este alimentat cu acest mesaj eurosceptic, iliberal si care crede ca Uniunea Europeana intervine prea mult", a explicat Dan Jurcan.

Aceasta prabusire de zece procente in cinci luni in ce priveste increderea romanilor in Uniunea Europeana e pusa pe seama convulsiilor politice interne si de catre sociologul Cristian Andrei.

La intrebarea Daca, in tara dumneavoastra, se organizeaza un referendum pentru iesirea din Uniunea Europeana, ce ati vota? cetatenii romani au raspuns in proportie de 65% ca nu sunt de acord ca Romania sa paraseasca UE - Eurobarometru, septembrie 2018, Parlamentul European

"...a fost si o problema legata de sezonul politic intern. E vorba de turbulentele politice care par ca nu se mai termina, culminand cu evenimentele din 10 august. A fost un factor care a afectat, in general, moralul romanilor si perceptia ca lucrurile merg intr-o directie gresita", a explicat pentru Ziare.com Cristian Andrei, sociolog si consultant la Agentia de Rating Politic.

Campania pentru referendum a avut si ea o contributie importanta

De asemenea, aceasta modificare abrupta de perceptie are si alte cauze: "...campania de la Referendumul pentru familie... a fost extrem de agresiva si a avut specificul de a fi scos la lumina un puternic discurs autohtonist, cu valente anti-europene" si ar mai fi "accentuarea puternica a discursului identitar din partea actualei Puteri despre natiune si utilizarea unor temeri fata de straini...", dar si o noua "accelerare a migratiei catre Uniunea Europeana, un nou val care afecteaza profund familiile si demografia Romaniei", a declarat sociologul Cristian Andrei.

Chiar daca exista fluctuatii mari in ce priveste increderea in Uniunea Europeana, realizatorii barometrului de opinie au fost surprinsi de prabusirea acesteia in Romania, o tara in care nivelul de incredere era, in mod "traditional", ridicat, iar aceasta scadere are o cauza politica provocata de guvernarea PSD-ALDE.

"Guvernarea interna fixeaza o atmosfera generala, pozitiva sau negativa, in care se pot dezvolta teme legate de UE sau de identitatea nationala. In cazul Romaniei, in ultimii doi ani, confruntarea permanenta a polarizat societatea, a creat un sentiment negativ... Toate acestea pot favoriza si o opinie negativa fata de Europa", spune sociologul Cristian Andrei.

Reactia fortelor de ordine in data de 10 august, uimirea si teama oamenilor ca la 30 de ani de la prabusirea dictaturii Ceausescu un regim politic poate produce atata suferinta a rascolit societatea, generand o unda de soc cuantificabila in sondajul gigantic publicat miercuri de Parlamentul European.

Astfel se consemneaza prima mare reactie de dezamagire a romanilor fata de Uniunea Europeana, o constructie atat de profitabila pentru ei si multa vreme, atat de draga. Acest rezultat spune ceva si despre incapacitatea Comisiei Europene de a gasi solutiile potrivite pentru a sanctiona un regim politic populist si iliberal care nu are nicio legatura cu valorile europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#eurobarometru pesimism romani, #proteste Piata Victoriei, #romani Uniunea Europeana studiu , #proteste
Comentarii