Greva spontana la CFR: Angajatii nu si-au primit banii la timp - Trenurile pleaca cu intarziere din Bucuresti

Joi, 31 Martie 2016, ora 11:49
3362 citiri
Greva spontana la CFR: Angajatii nu si-au primit banii la timp - Trenurile pleaca cu intarziere din Bucuresti
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproximativ o suta de angajati de la CFR Infrastructura si Calatori au refuzat sa intre in tura, joi dimineata, nemultumiti ca nu si-au primit salariile, a precizat prim-vicepresedintele Federatiei Miscare-Comercial, Liviu Stanciu.

In urma acestui protest spontan, trenurile de calatori pleaca din statia Gara de Nord din Bucuresti cu intarzieri, potrivit News.ro.

Liviu Stanciu a mentionat ca activitatea e asigurata de cei care au fost in tura de noapte si care au ramas in continuare pentru a nu fi intrerupt traficul feroviar.

De asemenea, el a mai spus ca, daca oamenii nu vor renunta la protest, s-ar putea ca intarzierile inregistrate la plecarea din Gara de Nord sa creasca, adaugand ca oamenii care au ramas din tura de noapte sunt deja foarte obositi si randamentul lor va scadea.

Protestatarii sunt nemultumiti ca miercuri, cand trebuiau sa primeasca avansul din salariu, angajatii de la CFR Infrastructura nu au primit banii, iar cei de la CFR Calatori au luat doar 50 la suta.

"Este un protest spontan, de la CFR Infrastructura si Calatori. Oamenii nu au mai vrut sa intre in tura. Cei care trebuiau sa intre de dimineata sunt la sala de prezenta si intreaba conducerea de ce nu li s-au dat salariile, pentru ca au rate, copii si alte obligatii.

Ei sunt nemultumiti ca cineva din Ministerul Transporturilor, cu intentie sau fara intentie, nu si-a facut treaba. Pentru ca ei nu si-au primit nici salariile de mizerie, factorii decidenti, care nu si-au facut treaba, sa fie indepartati", a spus Stanciu.

Liderul sindical a adaugat ca cei din conducere le-au spus ca banii ar urma sa intre in cateva zile, dar nu au putut sa le dea o data sigura pentru plata salariilor.

Stanciu a mentionat ca cei care protesteaza asigura activitatea de compunere a trenurilor de calatori in statia CFR Grivita, cea mai mare statie de acest fel din Romania.

La randul sau, liderul Federatiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, Gabriel Rodrigo Maxim, a spus ca cei 38.000 de angajati ai companiilor feroviare de stat CFR Calatori si CFR SA au primit, miercuri, doar jumatate din avansul de salariu, ca efect indirect al neplatii la timp a subventiei de catre Ministerul Transporturilor, in conditiile in care hotararea de guvern care permite plata compensatiilor catre companiile feroviare de transport de calatori a fost aprobata abia miercuri, iar pana la aplicarea efectiva ar putea trece inca o saptamana.

CFR Marfa intra in insolventa? Compania de stat aduce lamuriri

Promisiuni de la conducere

In aceste conditii, compania feroviara de stat CFR Calatori a transmis, joi, un comunicat de presa in care directorul general al societatii, Iosif Szentes, le promite angajatilor ca prioritatea sa este plata salariilor intarziate si le cere sa nu afecteze circulatia trenurilor.

"Angajatii CFR Calatori au primit astazi 50% din salarii, urmand ca in termen de cateva zile sa fie virata si diferenta", se arata intr-un comunicat al CFR Calatori.

Zapada-n tren si ger in apartamente - CFR si RADET au fost amendate

Ministerul Transporturilor a lansat propunerile de subventii pentru companiile de transport feroviar de calatori, societatea de stat CFR Calatori urmand sa primeasca 1,22 miliarde de lei (275 milioane euro) in acest an.

Insa compania nu a primit niciun ban pana in acest moment, deoarece contractele de servicii nu au fost aprobate de catre Guvern.

Executivul a aprobat o hotarare in acest sens in sedinta de miercuri, dar actul normativ trebuie mai intai publicat in Monitorul Oficial, iar apoi urmeaza sa se intocmeasca toate documentele necesare platilor.

Abia dupa parcurgerea acestor etape, angajatii din CFR Calatori si CFR SA isi vor putea incasa restul de bani.

"Va asigur ca, dupa publicarea in Monitorul Oficial, prioritatea mea este plata salariilor intarziate. De aceea, vom face demersurile necesare ca platile in conturile angajatilor sa se faca cat mai rapid. Ne pare rau de situatia creata atat pentru salariatii companiei, cat si pentru colaboratorii CFR si cei ai industriei reparatoare", a declarat directorul general al CFR Calatori, Iosif Szentes, potrivit comunicatului de presa.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#protest CFR, #protest trenuri CFR, #protest angajati CFR, #angajati CFR salarii , #proteste