Lant uman pentru salvarea Institutului Cantacuzino - petitie catre Iohannis (Video)

Sambata, 04 Aprilie 2015, ora 18:11
2968 citiri
Lant uman pentru salvarea Institutului Cantacuzino - petitie catre Iohannis (Video)
Foto: B1Tv (Arhiva)

Zeci de persoane - angajati, alaturi de studenti si profesori ai Facultatii de Medicina - au protestat la Institutul Cantacuzino, cerand sustinerea si impiedicarea desfiintarii institutiei ale carei produse au salvat vieti.

Cateva zeci de persoane s-au adunat, sambata dupa-amiaza, pentru a atrage inca o data atentia asupra situatiei in care se afla Institutul Cantacuzino, unde productia este sistata, s-au acumulat datorii si nu se mai platesc salariile angajatilor. Ei au semnat si o petitie catre presedintele Klaus Iohannis, cerand implicarea directa a acestuia.

Oamenii au protestat pasnic, pe trotuar, de-a lungul sediului institutului, fluturand stegulete nationale si afisand pancarte cu mesaje precum: "Sunt romanca si protejez ce-i al tarii mele", "Milioane de ani de viata si milioane de ani de sanatate, utilizand produsele Institutului Cantacuzino", "Performanta rasplatita cu ignoranta. Nu suntem de acord", "Nu desfiintarii Institutului Cantacuzino", "Romanii au mai demonstra-o: Uniti salvam", "Aparam valorile si traditia. Uniti salvam Institutul Cantacuzino".

Protest la Institutul Cantacuzino: Angajatii nu si-au primit integral salariile pe decembrie

Unul din studentii prezenti la protest a declarat ca Institutul Cantacuzino a salavat pana in prezent mii de vieti prin vaccinurile pe care le-a creat, dar si prin interventiile sale in cazul epidemiilor. "Este un important element in cazul interventiilor bio-teroriste si al epidemiilor si astfel de institute trebuie sa existe", a spus tanarul.

O angajata a subliniat ca institutul trece printr-o situatie de criza pe fondul pierderii masive de personal, oamenii plecand din cauza neplatii salariilor si lipsei de orizont.

Medicul si profesorul Ioan Mircea Popa a declarat ca Institutul Cantacuzino are valente strategice iar existenta si perpetuarea activitatii sale trebuie sustinute de statul roman.

El a intocmit petitia destinata presedintelui Klaus Iohannis, care a fost semnata de participantii la protest.

"Vorbim despre Romania lucrului bine facut si despre un institut care: a salvat milioane de vieti, isi pastreaza importanta in sanatatea publica (in prevenirea si combaterea bolilor infectioase in cadrul programelor de sanatate publica), este implicat in invatamantul medical de inalta calitate (studenti si medici), este un important centru de diagnostic microbiologic, este una dintre cele mai importante structuri de interventie in caz de epidemii si atacuri bio-teroriste, de o mare importanta pentru siguranta nationala, are un rol esential in blocarea cresterii preturilor pentru vaccinuri", se arata in petitie.

Studentii la medicina s-au mai adunat si pe 14 martie si au format un lant uman in jurul Institutului Cantacuzino pentru a-si arata solidaritatea fata de cercetatorii de acolo si a cere masuri pentru a se preveni desfiintarea institutiei.

Pe 18 martie, peste 350 de angajati ai Institutului Cantacuzino au protestat in Piata Victoriei, cerand Guvernului sa ia masuri pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta institutia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#protest Institutul Cantacuzino, #lant uman Institutul Cantacuzino , #proteste