Le Monde: Pungesti, satucul care rezista in fata gazelor de sist

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 18:23
3925 citiri
Le Monde: Pungesti, satucul care rezista in fata gazelor de sist
Foto: Le Monde

La capatul unui gard care inconjoara proprietatea lui Constantin Spiridon la Pungesti, steaguri albe si rosii flutura in vant: "Stop Chevron", proclama bannerul instalat de fostul primar al comunei. Din octombrie satucul, aflat la 200 de kilometri nord-est de Bucuresti, este centrul rezistentei impotriva gazelor de sist.

Nimic nu te-ar fi dus cu gandul ca acest satuc pierdut printre dealurile Moldovei va deveni centrul luptei impotriva unui gigant petrolier american care incearca sa instaleze aici o platforma de exploatare a gazelor de sist, scrie Le Monde.

In urma cu doi ani, firma Chevron a pus ochii pe subsolul plin de petrol al acestei regiuni, una dintre cele mai sarace din Romania. Lucrurile s-au precipitat pe 4 octombrie, cand Chevron a primit ultimele aprobari necesare pentru explorarea depozitului Pungesti. Compania insa a intalnit imediat rezistenta populatiei si a multor activisti pentru mediu din orasele din jur, ca Barlad si Vaslui.

Au avut loc ciocniri cu politia si fortele trimise in sprijinul acesteia. Lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori, dar compania s-a intors de fiecare data.

"E un test", spune Marius Ignat, cu steagul Romaniei infasurat in jurul gatului si cu o camera video in mana, in timp ce merge pe strada principala din Pungesti. El se ocupa de fan clubul echipei FC Vaslui, si crede ca "daca vor avea castig de cauza in exploatarea gazelor de sist, vor mai face o a doua instalatie de forare si probabil o a treia, si probabil inca doua sute".

Douazeci de activisti au instalat o tabara improvizata vizavi de instalatia Chevron, un fost islaz comunal. Dar tabara a fost evacuata si partial distrusa pe 2 decembrie. Doar cativa activisti au reusit sa ramana la fata locului, adapostiti in satuletul Silistea, la cateva sute de metri de viitoarele instalatii de forare.

Miscarea anti Chevron insa nu renunta. Constantin Spiridon are o ferma mare la aproximativ 800 de metri de platforma Chevron. "Aici traim din agricultura de subzistenta", spune Spiridon. "Avem cateva vaci si capre. Traim din acest pamant. Ei polueaza si apoi apa va fi contaminata si cum vom mai supravietui?".

Aceasta legatura cu pamantul este primul obstacol pentru exploatarea gazelor de sist in aceasta vale saraca. Aici, oameni obisnuiti au fiecare cate o parcela de pamant si cateva animale. Toti sunt convinsi ca nu au nimic de castigat dar totul de pierdut in aceasta aventura.

Primii care au actionat impotriva Chevron in vara lui 2012, au fost membrii unei asociatii din Barlad, un oras aflat la cateva zeci de kilometri, care s-au mobilizat si au venit sa ii vada pe oameni care nu stiau ce o sa se intample. Ei le-au explicat satenilor riscurile prezentate de fracturarea hidraulica si le-au dat surse din care sa se informeze.

Mai mult decat atat, ei le-au dat sa se uite la fimul Gasland al americanului Josh Fox, care e o marturie acuzatoare in privinta ravagiilor facute de exploatarea gazului de sist in America. Filmul e contestat, dar ramane intrebarea de pe buzele satenilor: "Daca nu o sa mai fie apa, ce o sa le mai dam de baut animalelor?".

"Nu suntem bogati, dar avem tot ce ne trebuie si nu murim de foame", spune si Maria Dediu, care locuieste pe singura strada asfaltata a satului, pe care in curand vor trece camioanele Chevron. "Ei ne cred niste alcoolici analfabeti. Dar aici avem televiziune si internet. Si suntem informati in legatura cu ceea ce inseamna exploatarea gazelor de sist".

Sotul ei a participat la protestele din ultimele saptamani. Acum, e pe cale sa renunte, pentru ca el a primit mai multe amenzi pentru motive inchipuite. "Vor sa ne intimideze, sa indeparteze activistii si sa ii impiedice pe toti cei care vor sa ne ajute", spune Dediu.

Pe 7 decembrie, satul a fost declarat zona cu restrictii de securitate, un statut rezervat de obicei pentru momentele cand se lupta cu crima organizata si traficantii. Sute de politisti patruleaza constant si ii monitorizeaza pe trecatori. Camioanele fermierilor sunt cercetate cu atentie.

In timp ce localnicii primesc telefoane de sprijin din toata tara, raspunsul Chevron este acelasi: "Vrem sa lucram cu comunitatea locala si sa le explicam beneficiile gazelor naturale". Compania americana spune si ca in aceast faza de explorare, nu se va face fracturare hidraulica ci doar exploatare in mod traditional.

In ciuda acestui raspuns, Ioan Cretu, un tanar dintr-un sat din apropiere, dintr-o zona care de asemenea este tinta Chevron, incearca sa se gandeasca la un viitor fara gaze de sist: "Incercam sa rezistam. Asta ne absoarbe toata energia. Sper ca mai tarziu, dupa plecarea Chevronului, sa stam si sa discutam proiecte de dezvoltare sustenabila pentru a inbunatati situatia locuitorilor de aici".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Le Monde Pungesti gaze sist, #Le Monde satul rezita gaze sist, #Le Monde reportaj Pungesti rezistenta , #proteste