Protestul transportatorilor s-a incheiat: Au ajuns la o intelegere cu ASF - Pretul RCA, plafonat la 7.500 de lei

Joi, 15 Septembrie 2016, ora 16:30
25959 citiri
Protestul transportatorilor s-a incheiat: Au ajuns la o intelegere cu ASF - Pretul RCA, plafonat la 7.500 de lei
Foto: Facebook/UNTRR

Transportatorii au protestat, joi, in Bucuresti si in alte orase din tara cateva ore bune. Demersul lor a avut un oarecare rezultat, avand in vedere ca au obtinut de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) promisiunea ca tariful RCA va fi inghetat la un nivel de 7.500 de lei pe an pentru un camion.

In Capitala, sute de camioane s-au adunat inca de dis-de-dimineata la Piata Victoriei si pe Sos. Kiseleff, iar circulatia a fost blocata pe mai multe artere din zona.

Pana la ora pranzului s-au strans peste 3.000 de soferi, care si-au strigat nemultumirile in fata sediului Guvernului.

Proteste au avut loc si in alte orase din tara, unde zeci de camioane si tiruri au mers cu o viteza mica pe drumuri.

Dorinta lor a fost ca ASF sa decida astazi la ce nivel va fi inghetat pretul RCA, iar dupa negocieri s-a stabilit ca plafonul sa fie de 7.500 de lei pe an pentru un camion.

Protestul din Capitala s-a incheiat, insa, la ora 16:30, cu o ora si jumatate mai tarziu decat prevedea autorizatia, pentru ca unii manifestanti nu au fost multumiti de rezultatele negocierilor.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT cele mai importante evenimente legate de protestul transportatorilor

16:30 - Protestul s-a incheiat, masinile si camioanele din Piata Victoriei incep sa se indrepte spre iesirea din Capitala.

Iata forma finala a comunicatului ASF:

16:26 - Augustin Hagiu, presedintele de onoare al Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), a declarat ca delegatia protestatarilor a ajuns la o intelegere cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"O delegatie formata din 4 colegi ai patronatelor care au manifestat azi au avut discutii cu reprezentantii ASF. In urma acestor discutii am primit documentul ce e semnat chiar acum. Se pare ca nu vom mai avea parte de jaf (...) Am castigat batalia, ceea ce e important sa facem e ca aceste tarife si principiul tarifului de referinta sa nu fie valabil pentru 6 luni. Dar daca vor indrazni sa amendeze proiectul din Parlament si sa renunte la aceste lucruri, atunci vom reveni in Bucuresti.

Trecem de la tarife nesimtite, ce porneau de la 12.000 de lei si ajungeau pana la 100.000 de lei, la un maxim 7.500 de lei (pa an - n.red.) si acesta va fi plafonul pentru cea mai incarcata categorie, cea de autovehicule cu o masa mai mare de 16 tone", a transmis Augustin Hagiu.

16:09 - Rezultatul final al negocierilor este ca ASF a propus inghetarea pretului RCA pentru un camion la 7.500 de lei pe an, iar acest lucru i-a nemultumit pe unii protestatari. Astfel, in Piata Victoriei din Bucuresti au ramas in jur de 500 de manifestanti care sustin ca nu au de gand se plece, potrivit Digi 24.

Realitatea TV transmite ca protestatarii care au ramas in fata sediului Guvernului sunt de parere ca un pret corect ar fi intre 5.000 si 6.000 de lei si au incercat sa-i opreasca pe cei care au vrut sa plece din Piata Victoriei, numindu-i tradatori.

15:53 - Traficul e ingreunat in zona de nord a Capitalei, unde pe multe strazi se circula bara la bara. Harta in timp real o puteti consulta AICI.

Sursa: Waze live map

15:30 - Transportatorii au inceput sa plece din Piata Victoriei din Capitala. Politistii le-au transmis ca au timp pana la ora 17:00 sa elibereze zona, asa cum prevede autorizatia de protest.

15:27 - Dupa o ora de negocieri, transportatorii au ajuns la o intelegere cu sefii Autoritatii de Supraveghere Financiara: pretul RCA va fi inghetat la la valoarea de 6.149 lei/an pentru un camion, fata de 20.000 lei pe an, cat este in prezent.

"Am discutat cu colegii care se afla la ASF si mi-au comunicat faptul ca, in urma metodei de calcul pe care au stabilit-o, valoarea politei RCA va fi plafonata la 6.149 lei/an de camion. Va rog sa imi spuneti daca sunteti de acord. Eu spun ca este rezonabil acest tarif. Pentru a fi siguri de acest rezultat asteptam din partea ASF un comunicat de presa oficial. Avem doua ore incepand cu ora 15:00 pentru plecarea din Piata Victoriei", a declarat Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport, potrivit Agerpres.

15:24 Seful statului intervine in disputa transportatorilor cu autoritatile si cere dialog intre partile implicate.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a solicitat institutiilor cu atributii in domeniu sa reia dialogul cu transportatorii si companiile de asigurari, astfel incat sa fie clarificate solutiile pentru deblocarea acestei situatii. Este important ca toti factorii implicati, anume: Autoritatea de Supraveghere Financiara, Consiliul Concurentei, Guvernul Romaniei sa identifice, in cadrul dialogului institutional care se impune, instrumente adecvate pentru ca problemele transportatorilor sa nu aiba doar o rezolvare imediata, ci una pe termen lung. Suntem increzatori ca se va gasi o solutie buna", a spus Madalina Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al presedintelui, citata de Digi 24.

15:17 - Negocierile dintre transportatori si reprezentantii ASF continua si la aceasta ora, insa se pare ca ar afi ajuns la o intelegere, potrivit Antena 3. Cert este ca protestatarii nu vor parasi Piata Victoriei din Capitala pana cand nu va fi semnata o hartie oficiala.

15:05 - Mircea Ursache, unul dintre cei trei vicepresedinti ai Autoritatii de Supraveghere Financiara, a numit vinovatii pentru criza pretului la RCA: Misu Negritoiu, seful institutiei, si Marius Vorniceanu, vicepresedintele ASF responsabil de industria asigurarilor, potrivit News.ro.

Reamintim ca, anterior, Ursache a sustinut ca vinovatii pentru criza RCA se afla la conducerea institutiei si trebuie sa fie trasi la raspundere, dar nu ii numise.

15:01: Patronatele din transport care au organizat protestele de azi - UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 - cer Parlamentului si presedintelui Klaus Iohannis sa intervina pentru a determina ASF sa publice pana la finalul zilei valorile la care se ingheata RCA, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

14:49 - Daca nu vor primi un raspuns pozitiv la cererile lor, protestatarii sunt decisi sa nu plece din fata Guvernului la 15:00, ora pana la care au autorizatie pentru manifestatie.

"Parerile sunt impartite, fie sa lase masinile aici, fie in conditiile in care vine un mesaj pozitiv sa incheiem protestul cum se cuvine, fie sa nu plece nici oamenii, nici masinile. Urmeaza sa ne evaluam pozitia si situatia in jurul orei 15.00", a declarat pesedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, pentru News.ro.

14:35 - O delegatie a transportatorilor a ajuns la sediul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), pentru a discuta cu seful institutiei, Misu Negritoiu, transmite Digi 24.

14:30 - Teoretic, protestul transportatorilor din Capitala ar trebui sa se incheie intr-o jumatate de ora, deoarece au aprobare pentru manifestatii pana la ora 15:00.

14:21 - Un transportator prezent la protestul din Piata Victoriei din Capitala a transmis ca statul roman trebuie sa rezolve aceste probleme, in caz contrar firmele din acest sector vor pleca din Romania, transmite Realitatea TV.

13:37 - Senatorul liberal Marinica Dinca a mentionat la Realitatea TV ca decizia de a-l demite pe seful ASF, Misu Negritoiu, apartine grupului parlamentar al PSD, deoarece social-democratii sunt cei care l-au propus in functie.

In replica, social-democratul Ionel Agrigoroaei s-a aparat si a spus ca nu PSD se afla in acest moment la guvernare.

12:45 - "Ordonanta de urgenta nu este suficienta, asteptam tarifele. O sa mai falimenteze niste firme pana cand ASF anunta tarifele", a spus presedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, care se afla in Piata Victoriei din Bucuresti, transmite Digi 24.

12:30 - Transportatorii protesteaza si in Mures, unde zeci de camioane merg cu viteza redusa.

12:07 - Cativa protestatari din Suceava au adus in Piata Victoriei din Capitala un cosciug, gest ce simbolizeaza ingroparea sectorului de transport al Romaniei de catre autoritati, a explicat un manifestant pentru Antena 3.

Acestia au vrut sa duca sicriul mai aproape de sediul Guvernului, insa nu au fost lasati de jandarmi.

Foto: Captura Antena 3

12:01 - Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat pentru News.ro ca autoritatea a acceptat doar ca masura temporara activarea unei clauze prin care sa se inghete tarifele asigurarilor auto obligatorii RCA timp de sase luni, pana cand noua legislatie se va implementa si toti actorii din piata se vor adapta noilor reguli.

El a transmis ca a solicitat ASF ca, la finalul celor sase luni, sa faca o evaluare a situatiei existente in acest sector, subliniind ca, pe termen mediu, "nu trebuie sa reglementam" preturile RCA.

12:00 - In Sibiu, numarul soferilor de tiruri si camioane care protesteaza pe DN 1 a trecut de 100, transmite News.ro.

11:46 - Si in Baia Mare mai multe camioane circula cu viteza redusa prin oras, in semn de protest.

11:40 - Dupa aproximativ o ora si jumatate de cand au inceput protestul, transportatorii din Iasi au incheiat actiunea si s-au retras din fata prefecturii, potrivit unor surse din Politie citate de News.ro. In acest timp, ei au claxonat si si-au strigat nemultumirile, iar o delegatie a inmanat revendicarile lor prefectului Marian Grigoras.

11:37 - UNTRR cere sa se infiinteze un grup de lucru, format din reprezentanti ai ASF, transportatori si ai Consiliului Concurentei. Constantin Isac, vicepresedintele patronatului, sustine ca acestia se pot aseza la masa negocierilor si pot ajunge la o concluzie intr-o ora.

11:15 - Participantii de la protestul din Capitala au inceput sa scandeze "Nu plecam! Nu plecam!".

11:33 - Radu Dinescu, secretar general al UNTRR, a transmis din Piata Victoriei din Capitala ca protestele vor continua pana cand vor exista cifre concrete legate de plafonarea tarifelor RCA.

"Nu se poate ca ASF, care a adancit criza RCA, sa vina sa ne dea aceasta solutie, Guvernul a dat ordonanta de urgenta, insa nu a dat nicio indicatie celor de la ASF despre modul legat de calculul plafonului, i-a lasat mana libera complet, credem ca ceva nu e in regula", a transmis acesta, potrivit Realitatea TV.

Foto: Digi 24

11:16 - Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a publicat pe Facebook mai multe fotografii de la protestul din Piata Victoriei din Bucuresti. Sute de camioane si taximetre acoperite cu bannere se afla in fata Guvernului si pe arterele adiacente.

Printre mesajele scrise se numara "nu omorati transportul", "protest RCA", "mafia e ASF".

11:14 - In Alba, peste 100 de transportatori protesteaza pe DN 1 si A1, iar pe ambele drumuri traficul este ingreunat, potrivit News.ro.

11:12 - Redam mai jos pozitia integrala a Guvernului referitoare la protestul transportatorilor, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com:

"Problema RCA treneaza de multa vreme, din cauza incapacitatii institutiilor responsabile de a gestiona aceasta situatie. Dupa consultari cu transportatorii, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Consiliul Concurentei, Guvernul a adoptat ieri o ordonanta de urgenta tocmai pentru a crea cadrul juridic care sa permita rezolvarea acestor probleme.

Ordonanta reflecta solicitarile transportatorilor, respectand legea si rolul tuturor institutiilor implicate. Nu este in competenta Guvernului sa stabileasca valoarea de plafonare a tarifelor RCA si este inadmisibil sa i se solicite guvernului acest lucru. Aceasta chestiune trebuie clarificata de ASF.

Guvernul nu se poate substitui institutiilor care trebuie sa-si asume responsabilitatea rezolvarii disensiunilor dintre asiguratori si transportatori.

Stabilirea preturilor, cerere formulata azi in petitia adresata Guvernului, nu este in atributiile Executivului, ci in ale Autoritatii de Supraveghere Financiara, care are cadrul legal sa intervina".

10:58 - Vicepresedintele ASF, Mircea Ursache, a sustinut ca vinovatii pentru situatia din piata asigurarilor RCA sunt in conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), iar acestia trebuie sa isi asume raspunderea personala pentru maniera in care s-a gestionat sectorul asigurarilor, transmite Agerpres.

"E normal ca aceia care raspund direct de sectorul de asigurari sa isi asume raspunderea. Rezolvarea problemei RCA, fie de catre Parlament fie de catre Guvern nu reprezinta decat o solutie de avarie care trebuie continuata cu tragerea la raspundere a celor vinovati pentru situatia in care s-a ajuns, iar acestia sunt in ASF.

Tratamentul colectiv, sanctiunea colectiva nu sunt acceptate nicaieri. Sunt raspunderi personale pentru maniera in care s-a gestionat un sector de activitate in piata financiara nebancara. Nu stiu niciun stat in UE care sa aiba o astfel de evolutie a tarifelor la RCA", a declarat, joi, Ursache in cadrul unei conferinte pe teme legate de piata de capital.

10:55 - Guvernul a reactionat la protestul transportatorilor si a transmis ca nu e de competenta lui sa stabileasca valoarea de plafonare a tarifelor RCA si a sustinut ca e inadmisibil sa i se ceara acest lucru, potrivit Digi 24. In schimb, Executivul sustine ca ASF are acum toate parghiile necesare pentru a rezolva criza.

10:44 - In jur de 400 de camioane se deplaseaza cu viteza redusa pe soseaua de centura a Aradului.

10:42 - In nordul Capitalei se circula cu dificultate din cauza protestului transportatorilor.

De asemenea, si pe bulevardul Iuliu Maniu se circula cu dificultate. In zona sunt mai multe echipaje de politie care asigura fluidizarea traficului, unde vor ramane pana la sfarsitul protestului transportatorilor pentru a nu se crea ambuteiaje, transmite Digi 24.

10:39 - Si la Suceava incep sa se adune tiruri care au bannere pe care scrie "protest RCA".

10:37 - Zeci de persoane s-au adunat si in fata prefecturii din Pitesti. Soferii tin in mana pancarte si bannere in care critica ASF si cer plafonarea pretului RCA.

10:35 - In Piata Victoriei din Bucuresti s-au adunat pana la aceasta ora 3.000 de camioane si taximetre, arata News.ro.

10: 30 - Transportatorii protesteaza in fata prefecturii din Iasi, unde s-au adunat peste 100 de soferi, care au blocat centrul orasului. De asemenea, in judetul Sibiu, aproximativ 60 de tiruri si camioane circula cu viteza redusa pe DN1, iar traficul este ingreunat, transmite News.ro.

10:17 - De asemenea, pe centura Brasovului s-au adunat sute de camioane, transmite Digi 24.

10:05 - A inceput protestul si in Oradea.

10:00 - Transportatorii au depus o adresa la Guvern, in care cer plafonarea politelor RCA astfel:

  • 1.050 lei/an - turisme persoane juridice
  • 1.108 lei/an - autoutilitara pana la 3.500 kg
  • 1.633 lei/an - autoutilitara intre 3.500 kg si 7.500 kg
  • 3.610 lei/an - autoutilitara intre 7.500 kg si 16.000 kg
  • 4.907 lei/an - autoutilitare peste 16.000 kg
  • 2.129 lei/an - autobuze transport persoane

9:55 - La aceasta ora, sute de camioane si taximetristi se afla in Piata Victoriei, transmite Pro TV. "Nu s-a concretizat nimic, numai vorbe, am plecat de la un plafon de 22.500 si am ajuns sa negociem la 18.500. In contextul in care in 2012 era 300 de euro. Se poate aceasta ascensiune, ne poate explica cineva?", a mentionat un sofer nemultumit.

09:40 - In timp ce soferii afiliati la Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) si la Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) au iesit in strada, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a suspendat protestul de astazi.

UNTRR doreste inghetarea tarifului RCA pentru autovehicule peste 16 tone la valoarea de 4.907 lei pe an, in care intra cheltuieli de achizitie-administrare, daune intamplate si neavizate, coeficient de abatere statistica, cresterea volumului daunelor in ultimul an si cheltuiala de reasigurare.

Asta in conditiile in care ordonanta de urgenta aprobata miercuri de Guvern prevede ca plafonarea sa fie stabilita de ASF in termen de 30 de zile da la intrarea in vigoare a OUG.

Afla ce prevederi contine ordonanta de urgenta

"Transportatorii rutieri considera inadmisibil ca Guvernul sa dispuna ca ASF sa stabileasca tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupa ce criza RCA a fost provocata chiar de ASF", arata UNTRR.

Protestul are loc in intervalul 09:00-15:00 in Capitala si in mai multe orase din tara.

Brigada Rutiera a Municipiului Bucuresti arata ca circulatia rutiera va fi restrictionata pe Sos. Kiseleff de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei, respectiv pe Sos. Kiseleff de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Presei Libere (zona centrala), permitandu-se permanent circulatia pe Str. Arhitect Ion Mincu. Restrictiile sunt valabile pana la ora 17:00.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#protest transportatori Bucuresti, #protest transportatori RCA , #proteste