(Foto&Video) Romanii nu se lasa pana nu vad ordonanta intoarsa. 300.000 de oameni au iesit iar in strada: Desteapta-te, romane!

Sambata, 04 Februarie 2017, ora 00:46
80867 citiri
(Foto&Video) Romanii nu se lasa pana nu vad ordonanta intoarsa. 300.000 de oameni au iesit iar in strada: Desteapta-te, romane!
Foto: Ziare.com

Guvernul si PSD tin cu dintii de ordonanta care amputeaza Codurile Penale si ii scapa de dosare pe mai multi politicieni, dar romanii nu se lasa si au iesit din nou in strada, vineri, pentru a patra zi la rand, pentru a le transmite guvernantilor ca nu vor permite legitimarea furtului si subjugarea Justitiei.

Oamenii s-au mobilizat si de aceasta data si au iesit in numar mare la proteste: 150.000 de persoane au demonstrat la Bucuresti, 40.000 au iesit la Cluj, 25.000 au protestat la Timisoara si 20.000 au iesit la Sibiu. Si in alte orase ale tarii manifestatiile au fost la fel de impresionante, cele mai mari de dupa Revolutia din 1989, astfel ca numarul total al participantilor a fost estimat la 300.000 de oameni.

Romanii au protestat si in strainatate, la Londra, Bruxelles, Berlin, Birmingham, Linz, Munchen, Copenhaga si Praga, iar presa straina a transmis in direct protestele de la Bucuresti, astfel ca vocile romanilor s-au facut auzite in intreaga lume.

Si corespondentul BBC Nick Thorpe, care a relatat evenimentele din decembrie '89 s-a reintors la Bucuresti, pentru a transmite despre cele mai mari proteste anticoruptie din Romania.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor de vineri din toata tara, dar si protestele din diaspora:

00:15 - Uriasul protest de la Bucuresti s-a terminat la fel de pasnic precum a inceput. Fara huligani si gaze lacrimogene, bucurestenii au putut sa-si ia din nou copiii la demonstratii, sa se exprime liber si apoi sa stranga dupa ei. Traficul va fi reluat in curand in Piata Victoriei.

Foto: Ziare.com

23:26 - Atmosfera este una de sarbatoare in Piata Victoriei, unde au ramas cateva mii de oameni, cei mai multi tineri, care s-au adunat in jurul unor artisti ce si-au adus si instrumentele muzicale la demonstratie. Se canta, dar oamenii sunt cat se poate de seriosi si stiu exact de ce se afla in strada: retragerea ordonantei care mutileaza codurile penale.

Foto: Ziare.com

Dupa o zi intreaga de proteste anticoruptie, cateva persoane mai au puterea si bunavointa sa stranga din gunoaiele care s-au adunat pe parcurs, pentru a lasa Piata Victoriei curata, asa cum au facut si seara trecuta.

22:55 - In Piata Victoriei au mai ramas aproximativ 30.000 de oameni, chiar si la aceasta ora. Multimea huiduie din cand in cand niste manechine imbracate in zeghe, care au fetele lui Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu, Victor Ponta, Florin Iordache si Calin Popescu Tariceanu. Au fost atractia serii.

Foto: Tatiana Alexandru

Dupa ce 100.000 de protestatari au intonat imnul national, la ora 22:00, piata din fata Guvernului a inceput sa se goleasca. Oamenii si-au facut inca o data cunoscute punctele de vedere, apoi s-au grabit sa mai prinda mijloace de transport in comun spre casele lor.

Guvernul nu i-a ascultat nici pana la aceasta ora, asa ca oamenii vor iesi din nou in strada si in zilele urmatoare. In weekend multi si-au anuntat prezenta si in timpul zilei, cu bebelusii dupa ei, pentru ca vremea este buna si programul le permite.

22:50 - Si la Brasov multimea a cantat "Desteapta-te, romane!", iar 12.000 de oameni au scandat impotriva ordonantelor Guvernului Grindeanu si impotriva PSD. S-a strigat "Nu vrem sa fim o natie de hoti" si "PSD Ciuma Rosie", chiar sub geamurile sediului PSD Brasov, informeaza corespondentul News.ro.

22:40 - "Suntem putini. Sa iasa toata lumea! Sa iasa mai multi!", sustine un tanar din Piata Victoriei, la Digi24, desi este constient ca in piata sunt intre 130 si 150 de mii de oameni. Crede ca trebuie sa iasa mult mai multi romani pentru a lupta cu aceasta nedreptate.

"Nu ma intereseaza lucrurile politice dar cand un om vrea sa fure - nu ma intereseaza cine e la putere, nu tin de un partid, nu ma intereseaza cine e acolo - trebuie sa plece", sustine si un tanar actor, care nu se bucura prea mult ca PSD i-a marit salariul. "Nu vreau sa-mi mareasca mie salariul cu bani furati de la altii", a mai spus artistul.

22:21 - Si la Baia Mare au iesit in strada 3.000 de oameni, care au pornit in mars pe strazile municipiului. Unii dintre ei au purtat pe brate un sicriu pe care au scris "Aici odihneste democratia 1989-2017".

22:10 - Cateva sute de persoane au demonstrat, vineri seara, si la Berlin fata de ordonanta ministrului Iordache si politica PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea, arata jurnalistii publicatiei Deutsche Welle:

22:05 - Multimea din Piata Victoriei a cantat intr-un glas imnul national al Romaniei, "Desteapta-te, romane!". Aproximativ 300.000 de oameni protesteaza in aceste clipe in intreaga tara, dupa ultimele estimari, iar mai bine de o treime demonstreaza la Bucuresti.

Foto: captura Digi24

22:00 - Un bucurestean sustine ca a descoperit un caine platit de Soros sa latre impotriva Guvernului, intr-o postare savuroasa de pe Facebook. Va sugeram sa urmariti cu sonor aceste imagini:

21:50 - In fata Guvernului Romaniei protesteaza acum peste 100.000 de oameni, iar demonstratia este transmisa in direct si de presa straina, inclusiv in Marea Britanie.

"Sute de mii de romani protesteaza in strada pentru cea de-a patra zi la rand. Este cel mai mare protest de la caderea dictatorului Nicolae Ceausescu in 1989. Totul se intampla din cauza unei ordonante de urgenta care dezincrimineaza fapte de coruptie, desi (Romania - n.red.) este una dintre cele mai corupte tari din UE", scrie publicatia britanica Metro, care transmite LIVE din Piata Victoriei.

21:30 - Manifestatia de la Bucuresti ajunge la 90.000 de oameni si se indreapta vertiginos spre pragul de 100.000. Chiar daca bucurestenii pareau ca se misca mai greu vineri seara, fata de celelalte trei zile, se pare ca oamenii au iesit pur si simplu un pic mai tarziu, avand in vedere ca incepe weekendul si vor putea sa si stea pana mai tarziu, daca maine nu se duc la serviciu sau cursuri (cei mai multi dintre ei).

In plus, estimarile se refera la numarul celor care se afla in Piata Victoriei intr-un anumit moment, insa aici s-a protestat pe tot parcursul zilei, iar oamenii s-au tot schimbat pe parcursul zilei.

Chiar si la aceasta ora bulevardele care ajung in Victoriei sunt pline de oameni care vin si pleaca din fata Guvernului, semn ca interesul bucurestenilor a fost mult mai mare decat putem aprecia folosind niste cifre si mult mai multi oameni au simtit nevoia sa vina, sa scandeze si sa mearga mai departe, avand in vedere ca piata este oricum neincapatoare de cateva ore.

21:10 - Cele mai proaspete estimari arta ca la Bucuresti au iesit in strada 60.000 de oameni, 25.000 la Timisoara, 30.000 la Cluj, 18.000 la Sibiu si alte cateva zeci de mii in zeci de orase ale tarii si in strainatate, astfel ca in clipa de fata peste 200.000 de romani cer din nou in strada retragerea ordonantelor care ii scapa pe corupti.

21:00 - La Timisoara peste 25.000 de oameni au cantat imnul national si au aplaudat Jandarmeria pentru gestionarea protestelor, cele mai mari din oras de dupa Revolutie.

Foto: captura Digi24

20:50 - Si valuri de oameni continua sa curga in Piata Victoriei, unde numarul protestatarilor a sporit pana la 45.000 de oameni, conform ultimelor estimari de la fata locului.

Multimea protesteaza pasnic, cu foarte multe steaguri tricolore si pancarte. La fel se intampla si in restul oraselor, cu diferenta ca in majoritatea resedintelor de judet oamenii au plecat in mars pe strazi, pentru a-si purta mesajele cat mai departe, in vreme ce la Bucuresti zecile de mii de oameni se aduna in continuare in fata Guvernului, pentru ca de aici trebuie sa vina rezolvarea problemei, din moment ce aici a fost creata.

20:40 - Bucurestenii s-au mobilizat mai greu in seara aceasta, dar si cand au inceput sa iasa numarul lor s-a dublat in Piata Victoriei intr-o jumatate de ora. In clipa de fata sunt 30.000 de oameni in fata Guvernului, iar demonstratiile din restul tarii au crescut si ele ca amploare, astfel ca ultimele estimari arata ca 130.000 de romani ar protesta la aceasta ora.

20:15 - Si iata ca s-au strans din nou 100.000 de oameni in strada, desi Bucurestiul pare sa fie de data aceasta in urma celorlalte mari orase: 20.000 de oameni au iesit la Cluj, 14.000 au iesit la Sibiu, 17.000 la Timisoara si 15.000 in Capitala, plus alte cateva zeci de mii de persoane, in zeci de orase din tara si din strainatate.

20:09 - Pentru ca este vineri seara si multi bucuresteni au mers la mall, in loc (sau inainte) sa mearga la demonstratii, cineva s-a gandit sa aduca protestele la ei, pentru a se asigura ca mesajul ajunge la cat mai multi oameni.

Foto: Ziare.com, Sun Plaza

20:00 - Jandarmeria ii sfatuieste pe oamenii care au iesit in strada pentru a protesta pasnic sa se delimiteze imediat de agitatori, sa nu incerce sa-i opreasca pe cont propriu si sa permita interventia fortelor de ordine, daca va fi cazul.

19:50 - Si la Chisinau a fost organizata o demonstratie de solidaritate cu romanii care au iesti in strada sa apere lupta anticoruptie, iar unul dintre sloganurile folosite este "Doua state, aceiasi hoti".

19:45 - In Piata Victoriei s-au adunat deja 12.000 de oameni, iar numarul protestatarilor creste de la un minut la altul, pe masura ce valuri de oameni ies de la metrou.

Ca si in serile trecute, la fel se intampla si in restul oraselor tarii: 4.500 de persoane au iesit pe strazi la Constanta, 4.000 de oameni au iesit la Brasov, 5.000 de oameni au iesit la Iasi, 7.000 de oameni protesteaza la Timisoara, 1.500 s-au adunat la Galati, 1.000 la Alba Iulia si lista continua.

19:15 - Aproximativ 5.000 de oameni s-au adunat din nou in Piata Victoriei si la fel se intampla si in celelalte orase in care se protesteaza deja de 4 zile.

La Guvern au fost detasate efective impresionante de jandarmi, multi dintre ei adusi chiar din afara Bucurestiului.

18:55 - Iata ce pancarte mai au oamenii din Cluj-Napoca: "Fara penali la guvernare, la Cod Penal nicio schimbare".

18:50 - Si la Suceava se aduna tot mai multi oameni la protest.

18:44 - "Mama, tata va iubesc, dar mutati un pic Antena, ca vi s-a bruiat mesajul", este mesajul unei tinere care a anuntat ca protesteaza in Timisoara.

18:42 - Mii de oameni se afla acum in Piata Victoriei din Capitala.

18:40 - Europarlamentarul PSD Sorin Moisa, al carui nume a a fost vehiculat anul trecut ca varianta de nominalizare pentru functia de premier, a anuntat ca sustine protestatarii.

"Vine un moment cand tacerea devine vinovata. Speram sa pot amana un mesaj pe aceasta tema pana pe 15 februarie, cand Parlamentul European va vota tratatul commercial UE-Canada, 'copilul' pe care l-am crescut in Grupul S&D si probabil, din pacate, singurul proiect strategic major in relatiile transatlantice pentru o buna bucata de vreme. Dar e clar ca am ajuns intr-un moment de tensiune insuportabila, si ma voi exprima, indiferent de consecinte.

Sustin cererea protestatarilor de a fi retrasa Ordonanta de Urgenta nr. 13/2017 privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala", a scris acesta pe Facebook.

18:35 - Hashtagul #rezist a fost pus si pe un panou publicitar din Sibiu.

18:30 - Pe pancarta unui barbat din Timisoara scrie: "Chemati galeriile de arta"

18:27 - "Vreau o tara ca afara", "Abrogati si apoi plecati" si "Lasilor", mai scrie pe pancartele oamenilor din Piata Victoriei din Bucuresti.

18:25 - Oamenii din Alexandria ies si vineri seara in strada, in fata Casei de Cultura.

18:20 - "Este o idee buna ca protestatarii pasnici sa nu poarte accesorii vestimentare care le acopera fata, astfel posibilii huligani trimisi de PSD sa boicoteze protestele vor fi mai usor identificati de catre jandarmi.

De asemenea, nu uitati ca in cazul in care cineva arunca cu ceva spre jandarmi sa va lasati pe vine, pentru a-i face vizibili. Si sa ne retragem apoi pentru a ramane vizibili", se transmite pe pagina Coruptia Ucide.

17:51 - Echipa emisiunii "Romania 9" de la TVR a lansat un videoclip in care Florin Iordache, ministrul Justitiei, este ironizat prin intermediul unor replici din filme romanesti rostite de actori celebri, precum Toma Caragiu, Amza Pellea, Puiu Calinescu si Dem Radulescu.

17:39 - Romanii din diaspora au mesaje pentru Liviu Dragnea: "Dragnea!!! Ziua 4" si "Chiar vrei sa venim din Myanmar?".

17:35 - "Daca lucrezi in Palatul Universul pe Ion Brezoianu si pleci la protest direct de la birou sau pur si simplu suntem in drumul tau spre Guvern, treci pe la #beansanddots sa iti dam o cafea 'to go' din partea noastra. Noaptea e lunga si vrem sa ai energie #sarezisti alaturi de noi.

Ne gasesti aici pana la ora 8. Dupa 8 inchidem si ne alaturam tie si tuturor celor care vin azi in Piata Victoriei. Parola pentru cafeaua gratis este #NUCEDAM. #abrogare #coffee2go ca sa #rezistam #vavedem @beansanddots #proudofourcommunity", au anuntat pe Facebook cei de la cafeneaua Beans&Dots.

17:30 - Filosoful Mihai Sora anunta ca merge vineri seara in Piata Victoriei. "Dragii mei, ne adunam, ne organizam, rezistam. De astazi, am si pancarta.: ) Vom fi multi, tot mai multi. Sus inimile!", a scris el pe Facebook.

17:25 - Printre protestatarii care manifesteaza fata de ordonanta privind Codurile Penale se afla si o doamna care protesteaza fata de Klaus Iohannis, cu o pancarta pe care scrie "Jos cu Iohanis tradator de tara", numele presedintelui fiind scris incorect.

17:14 - In Piata Victoriei din Bucuresti incep sa vina tot mai multi oameni.

16:25 - Unii protestatari au venit in Piata Victoriei cu mai multe pancarte, pentru a le imparti si celor care au venit fara.

16:20 - Din ce in ce mai multi oameni se aduna in fata Guvernului. Unii impart mancare celor care sunt inca de dimineata acolo.

15:56 - In Brasov se ia zapada din Piata Sfatului in pregatirea protestelor de vineri seara, informeaza BizBrasov.

15:53 - Si la Chisinau va avea loc vineri seara un protest in semn de solidaritate cu romanii. Moldovenii se vor strange la ora 18:00, la monumentul lui Stefan cel Mare.

15:50 - Producatorul roman de materiale de constructii Patru Maini, fostul Baumix, a anuntat ca doneaza materiale pentru reconstructia si renovarea penitenciarelor, daca va fi abrogada ordonanta.

15:28 - Sute de romani protesteaza la Bruxelles.

15:19 - Tot pe pagina de Facebook Coruptia Ucide se anunta, referitor la protestul din Bucuresti, ca "la 8:58, 9:58, 10:58, 11:58 toata lumea sa faca liniste ca la ora fixa sa dam drumul la cantat imnul national. O sa aduca cineva si 2 boxe azi ca sa avem forta".

15:15 - "Vrem ca in seara asta toata Piata sa strige la unison aceleasi mesaje. Sa aratam ca suntem uniti, hotarati, ca suntem o forta, dincolo de numere. Pentru asta avem nevoie de cat mai multe voci si portavoci.

Asa ca facem un apel catre toti cei care au portavoci si vor sa le foloseasca pentru aceasta cauza sa le aduca in aceasta seara in Piata (cu bateriile incarcate). Ne intanim la ora 20.00, in fata la Muzeul Taranului Roman (intrarea de pe Kiseleff), pentru a ne cunoaste si pentru a invata sa folosim cat mai bine acest instrument pentru a avea un impact cat mai mare. Nu uitati sa aveti smartphone-urile incarcate pentru a ne putea coordona intre noi", se anunta pe pagina de Facebook Coruptia Ucide.

15:07 - In fata Guvernului se afla in jur de 100 de persoane. Unii dintre ei au spus ca s-au invoit de la locul de munca pentru a protesta.

14:58 - In Cluj Napoca, vineri la amiaza, au protestat mamici cu bebelusi in brate si in carucioare. "Romania nu este a noastra, ci a copiilor nostri" si "Mai pasnic de atat nu se poate", sunt mesaje transmise de mamici.

14:11 - Bulgarii organizeaza un protest de sustinere pentru romanii care ies in strada. Ei vor iesi duminica in strada la Sofia. Evenimentul este organizat pe Facebook.

14:06 - Trei fete au venit vineri la amiaza in Piata Victoriei, spunand ca sunt corporatiste in pauza de masa.

14:05 - Pe gardurile din fata Guvernului este un afis pe care scrie: "Out of office. Corporatist la serviciu. Revin dupa 18:30. Pentru lamuriri, ne contactati atunci. Alta intrebare?".

14:03 - Maratonistul Andrei Rusu se afla si vineri la amiaza in fata Guvernului.

14:00 - In Piata Victoriei din Bucuresti protesteaza cateva zeci de persoane, printre care si cativa copii.

13:26 - Vineri la amiaza are loc un protest si la Bruxelles, unde cateva zeci de romani canta imnul si striga "Abrogati si plecati".

13:24 - Un lider al PSD Oradea se delimiteaza de ceea ce a facut Guvernul, criticandu-l pe Sorin Grindeanu, dar si pe Liviu Dragnea.

"Initierea acestei ordonante de urgenta in miez de noapte consider ca reprezinta un atentat la bunele moravuri, la morala si integritatea acestui popor. Ma delimiteze total de acest document si de initiatorii ei.

Consider ca in aceste momente Dragnea, Grindeanu si Iordache nu ma reprezinta si nu reprezinta mandatul meu ca cetatean sau ca membru de partid. Nu aceasta este fisa postului pe care le-am incredintat-o", a scris pe Facebook Florin Lele, presedintele Organizatiei 1 din cadrul PSD Oradea.

13:19 - A fost realizata o pagina de Wikipedia despre Protestele din Romania din 2017.

13:17 - Sambata, de la ora 10:00, in Piata Victoriei din Capitala, va avea loc marsul copiilor.

13:15 - Pentru sambata in Capitala oamenii se organizeaza sa se intalneasca la ora 13:00 la Piata Victoriei, iar de la ora 16:00 sa plece in mars catre Parlament, unde se va forma un lant uman in jurul Casei Poporului.

13:08 - Si la Baia Mare oamenii se mobilizeaza pentru aceasta seara. Se vor strange de la ora 18:00, pe platoul din Piata Revolutiei.

13:05 - Protestul mut de la Timisoara are loc la prefectura chiar sub fostul birou al lui Sorin Grindenu, transmite Timis Online. Oamenii se organizasera de joi seara ca vineri, in pauza de masa, sa mearga sa protesteze in acest loc.

12:47 - Parlamentarii USR nu renunta nici vineri la protest.

12:45 - Si vineri seara timisorenii vor fi in strada. "Dragnea si Grindeanu au declarat ca merg in continuare cu modificarile legislative care favorizeaza coruptia si hotia.

Trebuie sa rezistam si sa continuam protestele. Invit pe oricine crede in dreptate, adevar si in legi pentru toti si nu doar pentru politiceni sa ne vedem la ora 18:00 In Parcul Lidia. De aici se va pleca pe jos pana in Piata Operei. Incercam sa strangem cat mai multi oameni si sa ne facem vizibili", se anunta pe pagina evenimentului "Adunare pentru a merge la protest in Piata Operei" din Timisoara.

12:40 - Zeci de oameni protesteaza, vineri la amiaza, in Timisoara avand leucoplast lipit pe gura.

Foto: Digi 24

12:35 - Oamenii se mobilizeaza pe retele pentru protestele de vineri seara si isi ofera idei pentru sloganuri. "Mai am un singur dor: #Iordache intre bare, #Dragnea scriitor, #Grindeanu la racoare!", este unul dintre ele.

12:20 - Trupa Taxi a lansat o melodie manifest intitulata "Avem alergie".

11:53 - La Constanta protestatarii vor veni cu un banner alb de 10 metri, iar cei care doresc pot scrie cu markerul mesaje catre Liviu Dragnea si Guvern.

11:50 - Oamenii se mobilizeaza pe Facebook sa mearga in Piata Victoriei, dar sa protesteze intr-un mod inedit.

"Fac apel la cei care au proiectoare laser sa vina cu ele in Piata Victoriei, sa ne proiectam mesajele direct pe fatada Guvernului. Asta ar fi cea mai tare metoda de protest si ar face inconjurul lumii, mesaje laser proiectate pe fatada guvernului.

Imaginati-va presa din intreaga lume preluand imagine cu mesaje de genul:#leaveyou#abrogati#out#rezistam#nucedam#josmafia #psdciumarosie#unitisalvam#coruptiaucide", se arata pe pagina de Facebook Coruptia Ucide.

10:00 - Inca de la ora 09:00 un om era in Piata Victoriei in semn de protest.

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, pe furis, o ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

In plus, Guvernul a trimis la Parlament legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ, dar obligatoriu, a scos in strada sute de mii de oameni din toata tara.

Vineri, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala pe ordonanta Iordache.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#protest vineri codurile penale, #proteste vineri, #protest Piata Victoriei , #proteste