Ziua a cincea de proteste: numar record de participanti, multi dupa anuntul premierului. Nu renuntam, maine seara vom fi aici (Foto&Video)

Sambata, 04 Februarie 2017, ora 23:59
47099 citiri
Ziua a cincea de proteste: numar record de participanti, multi dupa anuntul premierului. Nu renuntam, maine seara vom fi aici (Foto&Video)
Foto: Ziare.com

Pentru a cincea zi consecutiv, romanii au iesit sambata in strada sa apere democratia din tara lor. Au iesit in numar record - 330.000 in toata tara.

In timp ce peste 170.000 de oameni protestau la Bucuresti, in fata Guvernului, premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca ordonanta Iordache va fi abrogata. Dupa anuntul prim-ministrului, in Piata Victoriei s-au auzit urale, iar steagurile tricolore au fluturat mandru in aer.

Desi manifestantii au considerat decizia premirului Grindeanu o victorie a strazii, in acelasi timp, oamenii nu se simt multumiti doar cu aceasta decizie si sustin ca vin si duminica in piata, pentru a cere demisia guvernului.

Important de mentionat este ca oamenii au protestat si in aceasta seara extrem de pasnic. Nu au fost incidente majore, din contra, manifestatii au cantat, si-au adus copiii la proteste si i-au servit pe "colegii de protest" cu ceai cald.

Manifestatiile din Piata Victoriei au debutat inca de dimineata cu protestul copiilor, in jurul pranzului a venit "schimbul doi" - romanii neobositi care de marti se aduna seara de seara in fata Guvernului ca sa strige pentru democratie.

Iata cum s-au distrat si cu ce mesaje au venit cei mici la lectia de democratie din Piata Victoriei

Din Piata Victoriei, oamenii au plecat in mars spre Palatul Parlamentului, unde au format un lant uman in jurul cladirii. Apoi, manifestantii s-au intors la Guvern.

In jurul orei 23:00, protestele s-au incheiat in toate orasele. Ramaneti pe Ziare.com pentru a vedea cum decurge si ziua de duminica, atunci cand Guvernul va abroga ordonanta Iordache intr-o sedinta de urgenta. Pentru ziua de maine sunt anuntate noi mitinguri. Oamenii sustin ca nu mai au incredere in acest Executiv si vor demisia celor pe care ii acuza de tradare.

Desfasurarea manifestarilor si a protestelor din toata tara in ziua de sambata

23:43 - Protestul e pe final in Piata Victoriei, unde oamenii s-au apucat deja sa stranga gunoaiele, asa cum au procedat si in serile precedente.

23:39 - Un banner de mari dimensiuni cu chipul lui Liviu Dragnea, al lui Sorin Grindeanu si al ministrului Justitiei Florin Iordache a fost intins pe asfalt in fata monumentului dedicat eroilor Revolutiei din 1989 din centrul Ploiestiului.

Zeci de oameni s-au amuzat calcand in picioare afisul cu fetele celor trei politicieni, relateaza News.ro. Protestul din Ploiesti, la care au luat parte circa 8.000 de oameni, s-a incheiat la aceasta ora.

23:36 - De mentionat este ca toti romanii au protestat si in aceasta seara extrem de pasnic. Nicaieri nu au fost incidente majore, din contra, manifestatii au cantat, si-au adus copiii la proteste si i-au servit pe ceilalti cu ceai cald.

23:34 - Si la Sibiu, oamenii au iesit in strada in numar mare: in jur de 30.000 de manifestanti si-au strigat nemultumirea fata de ordonanta Iordache si Guvernul PSD.

23:31 - Protestul de la Timisoara, la care au participat pana la 35.000 de persoane, s-a incheiat, insa oamenii au spus ca vor reveni duminica seara, pentru a se asigura ca Guvernul renunta definitiv la ordonanta care i-a nemultumit pe atat de mult.

Organizatorii i-au rugat pe participanti sa nu arunce pancartele cu mesaje, ci sa le predea lor la finalul manifestatiilor, pentru a le duce la o expozitie care va putea fi vizitata.

23:24 - Si la Calafat s-a simtit spiritual protestelor, chiar daca in fata Prefecturii s-au adunat 30 de oameni.

23:22 - In orasul condus pana de curand de Lia Olguta Vasilescu, acum ministru al Muncii, au iesit in strada 2.000 de oameni.

23:21 - S-a protestat si in Teleorman, judetul de unde provine Liviu Dragnea. In jur de 150 de persoane s-au adunat in centrul Alexandriei si au scandat impotriva ordonantei Iordache si a Guvernului.

23:19 - Pe strazile Targovistei au protestat in jur de 1.000 de oameni, iar la Targu-Jiu au iesit in strada aproximativ 150 de persoane. La protestul din Deva au luat parte 2.000 de manifestanti, iar in Bistrita-Nasaud s-au mobilizat peste 500 de oameni. La Braila au iesit in strada 1.500 de oameni.

23:17 - Peste 5.000 de oameni au manifestat in Baia Mare, iar 1.500 s-au adunat la Suceava, in timp ce la Vaslui si in Barlad s-au strans cateva sute de persoane.

23:14 - Si Oltul s-a alaturat manifestatiilor de sambata seara: la Slatina au protestat 500 de oameni, 100 in Caracal, iar cateva zeci de persoane in comuna Cilieni.

23:13 - Nici in alte orase oamenii nu au stat in casa in a cincea zi de proteste: La Zalau au iesit in strada 1.200 de persoane, la Targu Mures 1.000, in Satu Mare 2.500, la Oradea tot 2.500, la Sfantu Gheorghe 200, in jur de 3.000 la Pitesti si circa 500 la Tulcea.

23:06 - Protestatarii incep, rand pe rand, sa plece din Piata Victoriei, dupa mai bine de zece ore in care au strigat pentru democratie. Oamenii spun ca vor iesi in strada si in zilele urmatoare, chiar daca Executivul abroga ordonanta, pentru ca nu mai au incredere in acest Guvern. La plecare, manifestantii le-au urat "serviciu usor" jandarmilor.

22:58 - Bucurestenii ii intampina, duminica dimineata, pe clujenii care vin cu trenul in Capitala, sa participe la protest.

"Duminica dimineata mai multi studenti din Cluj vin cu trenul IRN 1742 pentru a protesta alaturi de oamenii din Bucuresti. Haideti sa-i primim cum se cuvine, cu ceaiuri, cafele si sendvisuri! Ne intalnim la 7:45 in zona din fata panoului principal Sosiri / Plecari din Gara de Nord. Va rugam, share!", se arata pe pagina de Facebook a evenimentului.

22:56 - Peste 8.000 de ploiesteni au iesit in strada, oamenii continuand sa vina la protest si dupa ce s-a anuntat ca Guvernul va abroga ordonanta care a provocat nemultumirea maselor.

"Mamaie, nu vreau pensia ta daca e de la Dragnea", scrie pe o pancarta purtata de o eleva de liceu. Protestatarii au blocat centrul orasului, asa ca toate masinile sunt deviate pe strazi laterale.

22:50 - Aproape 3.000 de persoane au participat la protestul la Alba Iulia. Protestatarii au incheiat actiunea alaturi de cativa tineri veniti cu chitara si instrumente muzicale si impreuna au cantat melodii patriotice.

22:32 - Presa straina a reactionat prompt la anuntul premierului Grindeanu. BBC, Sky News si Euronews au emis alerte breaking news cu mesajul prim-ministrului de abrogare a ordonantei Iordache.

22:30 - La Cluj-Napoca au iesit in strada 40.000 de oameni, care au marsaluit inspre gara, de unde unii au luat trenul spre Bucuresti, pentru a participa la mitingul programat duminica in Capitala.

22:25 - S-a lasat frigul, asa ca mai multi oameni le dau protestatarilor din Capitala ceaiuri calde.

22:21 - Peste 3.000 de aradeni inca marsaluiesc pe strazile municipiului si poarta un sicriu pe care sunt scrise mai multe mesaje. Pentru prima data, sunt actiuni de protest si in alte cateva localitati din judetul Arad, printre care Curtici si Chisineu Cris. In fiecare dintre acestea s-au adunat cateva zeci de oameni.

22:17 - La Galati, 7.000 de oameni au marsaluit pe strazile orasului si au scandat "Jos ordonanta". O parte dintre protestatari au plecat acasa, insa dupa anuntul premierului s-au intors, spunand ca nu este suficienta o simpla declaratie, ci vor sa vada cum este ea pusa in aplicare.

22:15 - Anuntul facut de Sorin Grindeanu cu privire la abrogarea ordonantei nu i-a determinat nici pe craioveni sa renunte la proteste. Peste 6.000 de oameni marsaluiesc in continuare pe strazile Craiovei si cer demisia Guvernului.

22:07 - Peste 35.000 de oameni protesteaza in orasul din care provine premierul Sorin Grindeanu, Timisoara.

22:00 - Cei 170.000 de oameni din Piata Victoriei au cantat la unison imnul national. Lor li s-au alaturat si protestatarii din celelalte orase ale tarii. Este, asadar, un moment unic in istorie: 330.000 de romani au cantat in acelasi timp "Desteapta-te, romane!".

21:59 - In toata tara au iesit in strada circa 330.000 de oameni, un numar record de la Revolutie incoace, care a depasit inclusiv protestele de miercuri, cand in orasele din Romania au manifestat in jur de 300.000 de persoane.

21:58 - Peste 10.000 de oameni au protestat in fata sediului PSD Constanta. Au scandat "Hotii, hotii" si au fluturat pancarte cu mesaje precum "Pentru tara si popor Dragnea fa-te scriitor" sau "Dragnea eu te-as intreba unde e Targovistea? Iordache: Alta intrebare".

Unul dintre manifestanti, care a marturisit ca a votat cu PSD la parlamentare, a spus ca va iesi in strada pana cand Dragnea va demisiona din partid, iar Sorin Grindeanu si Florin Iordache din Executiv.

21:55 - Numarul protestatarilor de la Sibiu a depasit 25.000, iar oamenii revin in Piata Mare, ca la ora 22:00 sa intoneze cu totii imnul national. Pe strazi se striga "Sibiu, Timisoara, maine-n toata tara".

Cand au aflat ca Grindeanu a anuntat abrogarea ordonantei, manifestantii s-au oprit cateva clipe pentru a se bucura, dar au continuat sa marsuluiasca strigand "Nu va culcati pe o ureche".

De asemenea, se scandeaza impotriva PSD, a lui Liviu Dragnea si se cere demisia Guvernului. "Dupa anulare, vrem plecare", se striga pe strazile orasului.

21:50 - Peste 10.000 de ieseni protesteaza pe strazile orasului, scandand, printre altele, "Moldova s-a trezit" si "Sunteti o rusine mare, mergeti toti la inchisoare". Multi dintre protestatari cer demisia Guvernului.

21:47 - Dupa anuntul lui Grindeanu de abrogare a ordonantei, oamenii din strada s-au aratat destul de neincrezatori, iar internautii au fost in asentimentul lor, asa ca pe retele sociale a inceput sa circule o imagine cu mesajul "We don't beliviu".

21:42 - "Nu doar ordonanta m-a nemultumit, ci si felul in care se poarta cu oamenii. Daca ne-am ales niste conducatori, ei trebuie sa fie lideri, nu sa se poarte cu noi ca si cu ultimii oameni. De-asta sunt aici. Eu voi continua sa protestez", a spus un protestatar din fata Guvernului.

21:39 - "Faptul ca a abrogat ordonanta sub presiunea strazii nu ne incalzeste cu nimic, noi vom continua sa iesim in strada pentru tot ce au facut cu tara asta. Chiar ne considera prosti?", a spus un alt manifestant.

21:38 - "Din punctul meu de vedere, trebuie sa isi dea cu totii demisia. Noi vom continua sa iesim, categoric. Avem copii mici acasa, vom iesi in continuare pentru ei", a spus unul dintre protestatari, citat de News.ro.

21:37 - In jur de 1.000 de oameni protesteaza si la Buzau, mergand in mars pe strazile orasului. Unul dintre organizatorii protestului a anuntat la megafon ca duminica dimineata buzoienii vor pleca la Bucuresti cu trenul, pentru a lua parte la manifestatia din Capitala.

21:33 - Peste 20.000 de oameni s-au adunat in Piata Victoriei din Timisoara, la protestul de pe platoul din fata Operei, iar printre protestatari se numara si membri ai unor ansambluri de percutie.

In momentul in care in piata a fost facut anuntul ca premierul Sorin Grindeanu va propune abrogarea ordonantei de urgenta, manifestantii au inceput sa fluiere si sa aplaude.

21:31 - Purtatorul de cuvant al presedintelui Iohannis, Madalina Dobrovolschi, a afirmat ca Guvernul trebuie sa rezolve situatia de criza pe care a creat-o singur printr-o greseala flagranta si a avertizat ca cetatenii nu accepta "nimic mai putin".

"Este un pas important spre normalizare. Se face un pas important pentru a corecta situatia creata, situatia pe care o cunoastem cu totii. Guvernul a gresit flagrant si Guvernul este cel responsabil sa rezolve aceasta criza pe care el a creat-o. Oamenii care protesteaza si pe care ii vedem acum in strada au niste cerinte legitime, au niste cerinte corecte, niste cerinte democratice si tocmai de aceea domnul presedinte vrea sa transmita acest lucru foarte clar: Guvernul trebuie sa inteleaga ca cetatenii nu accepta nimic mai putin", a declarat Madalina Dobrovolschi.

21:30 - Romanii au iesit, din nou, in numar impresionant la proteste: peste 170.000 de manifestanti se afla la aceasta ora in Piata Victoriei din Capitala, in timp ce la nivel de tara vorbim despre circa 320.000 de persoane.

21:28 - Laura Stefan, specialist anticoruptie la Expert Forum, aflata si ea in Piata Victoriei, a declarat, la Digi 24, ca mesajul premierului din aceasta seara a fost extrem de confuz, pentru ca a folosit doi termeni diferiti: abrogare si prorogare.

"Mesajul premierului a fost extrem de confuz. Prorogarea nu rezolva nimic, prorogarea inseamna ca prelungeste termenul de intrare in vigoare (a ordonantei - n.red.). Sunt surprinsa de confuzia care inca pare sa domneasca la Guvern cu privire la ceea ce au de facut. Nimeni nu a vazut niciun text al noului act normativ si tare ma tem ca va genera noi probleme. Solutia ar fi sa scrie textul si sa il puna in consultare publica", a declarat Laura Stefan.

21:20 - Tot mai multi oameni continua sa soseasca in Piata Victoriei, unde protesteaza deja peste 160.000 de persoane.

21:19 - Peste 10.000 de protestatari participa la un mars pe strazile Brasovului, acestia continuand actiunea chiar si dupa ce a fost anuntata abrogarea ordonantei Iordache. In acest moment, ei marsaluiesc spre Piata Sfatului.

21:05 - "Cred ca nu e suficient, (...) venim (si maine - n.red.) pentru a ne sustine in continuare cauza", a spus un tanar din Piata Victoriei.

21:03 - "Cred ca oamenii isi doresc mai mult, un alt Guvern, un alt Parlament. Ne dorim mai mult, nu doar o simpla retragere a ordonantei. Vrem niste oameni pusi sa faca bine in tara asta, nu sa isi stearga lor greselile", a declarat un protestatar.

21:00 - Oamenii sustin ca abrogarea ordonantei este o victorie a strazii, insa nu se multumesc doar cu atat, ci vor demisia guvernantilor.

"Maine seara vom fi din nou aici pentru demisie!", a declarat o tanara manifestanta din piata, pentru Digi 24.

20:54 - Insa nu toti protestatarii au aflat despre abrogarea ordonantei, pentru ca in piata conexiunea la Internet intampina unele probleme, transmite corespondentul Ziare.com.

20:51 - Pe masura ce oamenii din piata afla despre decizia Guvernului, tot mai multi protestatari flutura cu putere tricolorul romanesc.

20:48 - Imediat dupa anuntul premierului, s-au auzit urale in Piata Victoriei. Totusi, unii manifestanti au spus ca nu se multumesc doar cu decizia de abrogare a ordonantei, ci vor raspunderea Guvernului pentru adoptarea ei pe furis, fara consultare. Oamenii spun ca se simt tradati, pentru ca in campania electorala a PSD nu s-a vorbit despre o astfel de masura, relateaza Digi 24.

20:34 - Premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca ordonanta Iordache va fi abrogata, intr-o sedinta de guvern care va avea loc, in regim de urgenta, duminica.

"Maine vom face in regim de urgenta o sedinta de guvern pentru abrogarea acestei ordonante. Vom gasi calea legala - abrogare, prorogare, ca sa nu intre in vigoare aceasta ordonanta.

De asemenea, vreau sa va spun ca e nevoie de a avea o concordanta intre deciziile CCR si cadrul legal. O sa demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR si de la forma pe care o avem, excluzand poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel incat dupa un dialog pe care sper sa il am, in cel mai scurt timp sa trimitem proiect de lege spre Parlament, pentru punerea in concordanta cu cadrul legal", a declarat Sorin Grindeanu.

20:28 - Peste 3.000 de persoane protesteaza si pe strazile din municipiul Constanta. Pe pancarte se pot citi mesaje cum ar fi "Ne-ati momit cu bunastarea si ne-aduceti disperarea" sau "Bullshit nu le-a iesit".

20:20 - "Am luat aceasta decizie - sa retragem ordonanta, sa o abrogam, pentru ca nu avem nimic de ascuns, ca nu are niciun fel de dedicatie pentru cineva, niciunul dintre noi nu beneficiaza dupa ordonanta si ca oamenii sa inteleaga in final ca nu acesta a fost scopul nostru de a ne apara cumva de justitie.

(...) Nu e vorba de a ceda in fata unui adversar, ci de a avea intelepciunea de a ne gandi la interesul tarii, la interesul major al Romaniei. Si tocmai pentru ca aceasta ordonanta nu are niciun fel de ascunzisuri, niciun fel de dedicatie speciala, de ce sa nu aratam ca putem sa o retragem pentru ca nu avem nici un fel de interes personal", a spus Tariceanu la Romania TV, potrivit Agerpres.

20:18 - In Piata Victoriei din Capitala a inceput sa picure, dar oamenii sunt decsi sa ramana, transmite corespondentul Ziare.com.

20:11 - Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca s-a luat decizia sa se abroge ordonanta de urgenta, anunta televiziunile de stiri. Nu exista inca o confirmare oficiala.

20:10 - Peste 1.000 de oameni participa la un nou protest la Alba Iulia si cer abrogarea ordonantei Iordache. Protestatarii au pornit in mars pe strazile orasului si au scandat "Noi de aicea nu plecam/ Nu plecam acasa/ Pana nu veti abroga ordonanta voastra!". "Mortii vostri pot vota, dar nu pot si protesta", scrie pe o pancarta purtata de un manifestant.

20:01 - Premierul Sorin Grindeanu va face declaratii peste 20 de minute, cel mai probabil in legatura cu ordonanta privind modificarea Codurilor Penale. Liviu Dragnea declara anterior ca se poate vorbi chiar de abrogarea actului normativ.

20:00 - Peste 3.000 de ieseni protesteaza in Piata Unirii, iar numarul manifestantilor creste constant. Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost imprejmuita cu garduri metalice, pentru ca oamenii sa nu se urce pe monument, cum s-a intamplat in serile anterioare.

19:57 - Protestatarii au ajuns la Piata Victoriei si s-au alaturat celor care nu au mers in mars la Parlament. Asadar, la Guvern protesteaza acum 60.000 de oameni.

19:56 - Peste 2.000 de oameni au iesit in strada la Brasov, in fata Prefecturii, si au cerut abrogarea ordonantei Iordache. Manifestantii au plecat intr-un mars pe strazile orasului pe traseul Prefectura - bulevadul 15 Noiembrie - Centru Civic - Toamnei - 13 Decembrie -Iuliu Maniu- Iorga-Muresenilor-Piata Sfatului.

"Si Brasovul cere fara gratiere!", "Sariti cu totii, si strigati tare, ca Romania nu e de vanzare" sau "Iar ne-ati scos din casa", au scandat brasovenii.

De asemenea, mai multe cafenele si baruri din zona ofera gratuit ceai si cafea.

19:42 - Deputatul USR Cristian Ghinea a povestit un episod inedit care a avut loc in timp ce manifestantii se aflau la Parlament.

"In coltul uriasei cladiri imparteam flori. Oamenii ne recunosteau si ne felicitau. Unii faceau poze cu noi. Un tata ii zice baiatului: 'uite astia sunt parlamentari'. Pustiu striga: 'hotii, hotii...' Tatal jenat: 'nu, nu, astia nu sunt'", a aratat Ghinea.

19:35 - Mii de oameni au iesit in strada si in Timisoara si au cerut abrogarea ordonantei care ii pune la adapost pe corupti.

19:31 - La Galati, peste o mie de oameni au blocat circulatia in zona centrala a orasului, unde cer anularea ordonantei pentru modificarea Codurile Penale.

19:30 - Cei 40.000 de protestatari au ajuns in mars in Piata Revolutiei, unde li s-a cerut sa nu huiduie si sa scandeze "Cinste lor, cinste lor, cinste lor, eroilor". Protestatarii s-au oprit la statuia lui Carol I si au tinut un moment de reculegere. Apoi, in cor, multimea a intonat imnul national.

19:17 - In jur de 40.000 de oameni marsaluiesc la aceasta ora spre Guvern, in timp ce in Piata Victoriei sunt asteptati de alti 10.000 de protestatari.

18:56 - Romanii au iesit in strada si in alte orase ale tarii, insa intr-un numar mai mic fata de zilele trecuta. Mii de oameni s-au adunat la Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu, Constanta, Timisoara si in alte orase.

18:43 - "Javra cu mustata ne-a furat pe fata", striga in cor multimea.

18:42 - Pe o pancarta scrie "Doamna ministru de Interne, pe mine Dragnea m-a instigat la protest", iar pe o alta "Mesaj pentru CCR, scapa-ne de OUG".

18:35 - Protestatarii se intorc la Guvern, insa de aceasta data pe alt traseu, pe Calea Victoriei.

18:27 - Intre timp, circa 2.000 de persoane s-au strans in Piata Victoriei, urmand ca mai tarziu sa li se alature si manifestantii care acum sunt la Parlament. Acestia vor pleca spre Guvern in jurul orei 19:00.

18:24 - Romanii din diaspora sunt solidari cu oamenii care, seara de seara, ies in numar impresionant in strada in Capitala si alte orase ale tarii. La Madrid, sute de romani s-au adunat in fata ambasadei si striga la unison pentru democratie.

18:21 - Pe retelele sociale, internautii ii ridiculizeaza pe politicieni.

18:18 - Peste 30.000 de oameni formeaza un lant uman in jurul Parlamentului.

18:15 - Cand a ajuns in dreptul Ministerului Justitiei, multimea s-a oprit si a huiduit.

18:07 - Peste 25.000 de oameni inconjoara Palatul Parlamentului, iar bulevardele din jurul cladirii sunt inchise circulatiei auto.

17:52 - Manifestantii au ajuns la Parlament si urmeaza momentul in care vor forma un lant uman in jurul cladirii.

17:46 - O femeie care a venit la protest spune, despre o eventuala abrogare a ordonantei, ca nu sunt suficiente vorbele presedintelui PSD Liviu Dragnea, in care nu mai poti avea incredere dupa tot ce s-a intamplat, ci este nevoie de fapte.

"Ce incredere poti sa ai in vorbele domnului Dragnea, dupa tot ce s-a intamplat in saptamanile astea? Niste vorbe nu sunt de ajuns, trebuie sa vedem niste fapte concrete si promisiuni ca in acest mandat de patru ani nu vor incerca sa mai umple la legi care sa destabilizeze justitia. Asta e tot ce vrem. Nu sunt din domeniul juridic, nu stiu daca abrogarea este forma potrivita pentru a elimina toate efectele a ceea ce s-a intamplat, a ceea ce au facut ei. Trebuie sa se gaseasca forma legala, anulare sau ce o fi, astfel incat povestea asta sa spunem ca nu a existat", a spus aceasta, potrivit News.ro.

17:42 - Doi protestatari poarta pe umeri un cosciug vopsit in culorile drapelului, pe care scrie "statul de drept".

17:41 - Oamenii striga "Dragnea si ai lui sa se duca dracului", "Dragnea, sa ajungi imbracat in dungi", "Dragnea, nu uita, te asteapta Laura", "Dragnea, nu uita, inchisoarea-i casa ta", "In Romania s-a legalizat hotia", "Noi suntem tineri si ne pasa, luptam pentru tara noastra", "Jandarmeria, jos palaria" si "Jandarmii sunt cu noi".

17:40 - Protestatarii continua marsul spre Parlament, pe bulevardul Unirii, scandand lozinci precum "In Romania s-a legalizat hotia", "N-ati votat, ne-au furat" si "Sa va fie frica, tara se ridica".

La Unirii, mai multi oameni au asteptat sa se alature coloanei de manifestanti, in drumul spre Palatul Parlamentului, iar protestatarii i-au incurajat strigand: "Veniti si voi sa strigati cu noi".

17:35 - Coloana de protestatari a ajuns in Piata Unirii, iar acum sunt in numar de 20.000.

17:27 - Capitanul unei curse Bruxelles-Bucuresti, la aterizare, le-a urat pasagerilor un weekend placut si le-a transmis "ne vedem la protest".

17:23 - Manifestantii din primul rand afiseaza un banner mare pe care scrie "Democratie, integritate, nu imunitate!", iar un barbat care sta in fata coloanei scandeaza la microfon "Alta intrebare? La inchisoare".

17:21 - Multimea este diversificata: de la tineri si parinti cu copii in brate sau in carucioare, pana la oameni cu caini si persoane in varsta.

17:20 - Pe drum, alti oameni se alatura celor care marsaluiesc, cu pancarte si steaguri, asa ca numarul protestatarilor a ajuns la 17.000.

17:19 - Pe langa jandarmii care sunt in fata coloanei de protestatari si de-a lungul acesteia, fortele de ordine insotesc protestatarii si cu masini de politie si ale Jandarmeriei.

17:18 - Manifestantii scandeaza "Anulati si plecati", "Hotii", "PDS, ciuma rosie", "Nu scapati", "DNA sa vina sa va ia", "Romania, trezeste-te!", "Dragnea, nu uita, Romania nu-i a ta".

17:15 - Primii protestatari au ajuns in Piata Universitatii si, pentru ca oamenii merg si pe trotuar, si pe strada, circulatia auto este intrerupta pe bulevardele Magheru si I.C. Bratianu, pe sensul de mers inspre Piata Unirii.

16:57 - Nicusor Dan a anuntat ca parlamentarii USR se vor alatura manifestantilor care vor forma un lant uman in jurul Parlamentului.

16:55 - Nici romanii din diaspora nu renunta la proteste. Duminica va avea loc o manifestatie chiar la Washington, dar si in numeroase orase europene.

16:46 - Tot mai mult oameni se alatura marsului spre Palatul Parlamentul, iar cei care locuiesc in blocurile de pe Bulevardul Lascar Catargiu ies pe ferestre si aplauda cu putere.

16:43 - Copresedintele ALDE, Daniel Constantin, a declarat, la Parlament, ca el a inteles faptul ca "oamenii care protesteaza nu sunt de acord cu modalitatea" in care a fost adoptata ordonanta si ca i-a transmis punctul sau de vedere premierului Sorin Grindeanu. Constantin a adaugat ca e nevoie de "o abordare lucida pentru rezolvarea problemei".

16:39 - Seful Senatului si al ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a postat pe Facebook, din timpul discutiilor de la Parlament, un mesaj despre o eventuala abrogare a ordonantei pe justitie.

"Eventuala adoptare a deciziei de abrogare a ordonantei ne va permite sa avem o discutie serioasa cu segmente largi ale societatii si cu intreg spectrul politic despre cum ne construim viitorul ca tara. Romania se afla intr-un blocaj grav din cauza abuzului de putere al anumitor institutii si autoritati si va fi nevoie de o abordare lucida si nepartizana pentru a gasi o rezolvare la aceasta problema. De aceea voi propune de indata tuturor celor interesati, partide, reprezentanti ai societatii civile, mediul economic sa ne asezam la aceeasi masa", a scris pe Facebook Calin Popescu Tariceanu.

Retrage Grindeanu ordonanta? Ziare.com va tine la curent cu ce se discuta la Parlament

16:33 - Peste 14.000 de protestatari marsaluiesc pasnic spre Palatul Parlamentului.

16:32 - Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat, la Parlament, ca ar fi de acord cu abrogarea ordonantei Iordache, posibilitate discutata in aceste momente de Dragnea, Grindeanu si Tariceanu.

"Apreciez ca orice solutie care ar duce la detensionarea situatiei este benefica", a precizat Carmen Dan, in timp ce mii de manifestanti se indreapta spre Casa Poporului.

16:18 - Manifestantii au plecat in mars spre Palatul Parlamentului. Multimea se deplaseaza pe Bulevardul Lascar Catargiu, urmand sa treaca prin Piata Romana si Piata Victoriei. La Parlament, oamenii vor sa formeze un lant uman in jurul cladirii.

16:15 - Jandarmeria Romana a publicat, sambata, pe Facebook, un mesaj pentru cei care doresc sa protesteze sambata, care incepe cu intrebarea "Ne revedem astazi?".

Jandarmii le recomanda manifestantilor sa aiba grija la grupurile violente si sa urmeze indicatiile fortelor de ordine.

16:11 - La protest sunt prezenti si straini, printre care si o familie de indieni venita in urma cu noua luni in Romania, care spune ca ia parte la manifestatii pentru a sustine romanii.

16:08 - Un tanar, care poarta pe spate un tricolor mare, spune ca o sa vina la protesteze pana Guvernul abroga ordonanta de urgenta.

"Cer si demisia Guvernului, pentru ca e clar care este scopul lor. Daca la nici o luna dupa increderea atat de masiva pe care le-a dat-o electoratul nu s-au apucat de treaba, este mai mult decat evident care este menirea lor", a spus barbatul.

16:07 - Oamenii au venit, si de aceasta data, cu mesaje originale: "DNA sa vina sa va ia", "Drag ne-ai fi la puscarie" si "Comunismul n-a murit, este Dragnea travestit".

16:06 - Printre protestatari se afla si un tanar costumat in Zorro. Inspirat de acesta un manifestant a inceput sa bata intr-o toba de jucarie si sa scandeze: "Zorro e cu noi, Dragnea la gunoi", relateaza News.ro.

15:18 - Bulevardele Kiseleff si Aviatorilor, de la statuie pana in Piata Victoriei, au fost inchise sambata, potrivit Brigazii Rutiere, care a mentionat ca, pentru fluidizarea traficului, se mai da drumul circulatiei, ocazional, pana pe strada Arh. Ion Mincu.

14:58 - Intre timp, presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ca se va intalni cu premierul Sorin Grindeanu pentru a gasi impreuna o solutie la criza politica declansata dupa ce Executivul a adoptat ordonanta Iordache. Dragnea a precizat ca se poate vorbi chiar despre retragerea ordonantei, "daca Grindeanu va fi de acord".

14:57 - Oamenii flutura pancarte cu tot felul de mesaje inspirate: "Ne-ati mintit, poporul s-a trezit", "Jos coruptia" si "Duminica seara sa vina toata tara". Amintim ca duminica sunt programate proteste masive in toata tara, mai ales in Capitala, unde se asteapta ca numarul record de 300.000 de oameni sa fie depasit.

14:55 - Protestatarii sufla in vuvuzele si scandeaza mesaje precum "Am iesit din casa pentru ca ne pasa", iar cainii in lese sunt nelipsiti de la manifestatiile de sambata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#protest Guvern, #protest Piata Victoriei , #proteste