Ziua protestelor: Imbranceli intre simpatizantii si opozantii lui Basescu (Galerie foto)

Joi, 05 Iulie 2012, ora 22:48
20260 citiri
Ziua protestelor: Imbranceli intre simpatizantii si opozantii lui Basescu (Galerie foto)
Foto: Ziare.com

Lupta politica s-a mutat, joi, in strada. Mii de oameni au participat la mitingul PDL din Piata Revolutiei, pentru a protesta fata de tentativa USL de a-si subordona institutiile statului de drept. Insa in paralel a fost organizat si un miting anti-Basescu, asa ca pe alocuri au iesit scantei intre cele doua tabere.

La protestul PDL au fost prezenti si fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, reprezentantii Noii Republici, participantii de la "Protestul Ghilimelelor" din serile anterioare, dar si mai multi reprezentanti ai unor ONG-uri.

Dupa miting, manifestantii s-au indreptat spre Universitate, unde cateva sute de oameni au organizat doua proteste diferite: in fata la TNB, unde manifestantii au cerut demisia lui Traian Basescu si la Fantana de la Arhitectura, unde protestatarii au scandat lozinci impotriva lui Victor Ponta.

Manifestantii din cele doua tabere s-au luat la bataie, iar jandarmii au fost nevoiti sa intervina pentru a calma spiritele.

Alte cateva sute de oameni au fost si in Piata Victoriei, unde a continuat "Protestul Ghilimelelor". Participantii au cerut demisia premierului in urma scandalui de plagiat care il vizeaza.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT desfasurarea protestelor din Bucuresti:

22:30 Atat protestatarii de la Universitate, cat si cei de la Guvern eu plecat spre casa.

22:10 Monica Macovei sta de vorba, in continuare, cu manifestantii din Piata Victoriei.

21:46 Mai sunt in jur de 100 de persoane la Universitate.

21:39 Monica Macovei a ajuns la "Protestul Ghilimelelor" din fata Guvernului.

21:23 Un manifestant de la Victoriei are un banner cu un logo Antena 3 cu secera si ciocan.

21:10 "Daca parlamentarii nu voteaza maine sa dispara Basescu, ii facem noi pe ei sa dispara, transmite, la Romania Tv, un manifestant din tabara pro-USL.

21:03 Continua, mai pasnic insa, protestul din fata Guvernului. Manifestantii cer demisia ministrului "Copy Paste".

20:52 "Nu sunt sustinator al PDL, dar am venit aici pentru ca m-am simtit jignit sa fiu condus de un plagiator si un absent continuu, care este acum presedinte al Senatului", a spus un manifestant de la Universitate.

20:49 Jandarmii au instalat garduri de protectie la Universitate, pentru a evita alte incidente intre manifestanti.

20:44 Un manifestant anti-Basescu agita un sobolan mort.

20:38 Si la Arad, manifestantii pro-USL si cei pro-Basescu s-au imbrancit. Jandarmii au fost nevoiti sa intervina.

20:34 Un manifestant pro-USL si-a dat pantalonii jos si le-a aratat posteriorul manifestantilor pro-Basescu, transmite Hotnews.

20:32 Cinci persoane, trei barbati si doua femei, au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce li s-a facut rau la mitingul PDL din Piata Revolutiei, una dintre paciente fiind transportata la Spitalul Coltea, conform Mediafax.

20:28 Un grup de protestatari de la Kilometrul 0, cei din tabara anti-Basescu, au agresat o femeie care trecea pe trotuar si nu intelegea ce se intampla, transmite Evenimentul Zilei.

20:20 La Universitate exista doua centre de interes: in fata la TNB, unde manifestantii cer demisia lui Traian Basescu si la Fantana de la Arhitectura, unde protestatarii scandeaza lozinci impotriva lui Victor Ponta.

20:11 Fortele de ordine au ridicat deja doi agitatori din randul simpatizantilor USL.

20:06 Manifestantii anti-USL din Piata Revolutiei au ajuns la Universitate. Ei au fost huiduiti si luati la bataie. S-au impartit pumni si piciore, iar jandarmii intervin pentru a calma spiritele.

20:02 Monica Macovei este singurul membru PDL care a ramas in Piata Revolutiei. Democrat-liberala sta de vorba cu oamenii.

19:49 Ralucai Turcan i s-a facut rau. Un echipaj de la ambulanta ii acorda primele ingrijiri.

19:45 Mihai Razvan Ungureanu, insotit de Gabriel Berca, se indreapta spre Piata Victoriei, la "Protestul Ghilimelelor". "Ma gandesc sa candidez la presedintie", le-a spus jurnalistilor care il urmeaza.

19:42 Liderii PDL pleaca din Piata Revolutiei. Manifestantii se indreapta spre Universitate.

19:40 Oamenii stransi in Piata Revolutiei i-au huiduit pe jurnalistii de la Antena 3 si i-au aplaudat pe cei de la B1 si Digi 24.

19:38 Cateva sute de persoane s-au strans joi dupa-amiaza in Piata Universitatii unde scandeaza "Jos Basescu!", "Demisia!", "Iesi afara, javra ordinara!"

19:34 In Piata Revolutiei sunt peste 3.000 de oameni.

19:32 In timp ce liderii PDL protesteaza in Piata Revolutiei, Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor participanti.

19:27 Si la Cluj au iesit in jur de 100 persoane in strada. Manifestantii protesteaza fata de intreaga clasa politica si au pancarte pe care scrie ca "Respectarea deciziilor CCR nu e optionala".

19:22 Jandarmii intervin pentru a-i dispersa pe protestatarii din Timisoara.

19:18 Presedintele Traian Basescu si-a reactivat contul de Twitter.

19:14 "Ajunge presedinte de Senat un om care este platit din buzunarele noastre ca sa mearga la Parlament si nu a fost aproape niciodata acolo. E nevoie sa spun care e numele sau? Sa-l tinem minte pentru ca exact asta nu trebuie sa se intample in Romania noastra. Am ajuns ca Parlamentul Romaniei sa aiba in frunte un om care a facut scoala cu greu. Asta e ceea ce se intampla in Romania?", ii intreaba MRU pe manifestanti.

Foto: Adevarul

19:08 MRU ii transmite un mesaj lui Crin Antonescu: "Domnule Antonescu, de acum va trebui sa mergeti la serviciu!".

19:05 Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a urcat pe scena. "Tara noastra arata altfel, nu este o tara in care si-a facut cuib hotia si o tara in care, daca reusesti sa furi voturi, reusesti sa distrugi viata altora. Aceasta nu este tara noastra, este tara lor. Iar noi suntem multi, iar ei sunt putini", a spus MRU. Multimea il aclama si ii striga numele.

18:59 De la tribuna din Piata Revolutiei vorbeste Mihail Neamtu, liderul Noii Republici.

18:55 O femeie care participa la miting a lesinat. Ea a fost scoasa din multime si dusa la ambulanta pentru a i se acorda ingrijiri medicale, conform TVR Info.

18:48 Pe scena din Piata Revolutiei vorbeste Monica Macovei. Ea reclama ca legile, in aceasta tara, sunt schimbate pentru interesele lui Victor Ponta si ale lui Dan Voiculescu.

18:44 Doua proteste au loc si la Timisoara: "manifestatia intelectualilor", care il sustin si Traian Basescu si, la cativa metri, sase persoane il sustin pe Victor Ponta.

18:35 Potrivit televiziunilor de stiri, Traian Basescu ar putea ajunge la miting.

18:29 Cristian Preda acuza ca "USL a incercat sa il salveze de condamnare pe Adrian Nastase printr-o falsa sinucidere". Pedelistul reproseaza, totodata, ca un ziar apropiat puterii l-a pus, pe coperta, pe Adrian Nastase langa Iuliu Maniu.

"Ai vreun Dumnezeu, Dan Voiculescu?", a intrebat, retoric, europarlamentarul, ulterior adresandu-le aceeasi intrebare lui Victor Ponta si Crin Antonescu.

18:27 Vorbeste Cristian Preda. Vicepresedintele acuza ca USL distruge statul de drept. "Ponta, nu uita, Romania nu-i a ta", striga participantii.

18:25 Manifestantii din Piata Revolutiei scandeaza, la unison, numele presedintelui Traian Basescu.

18:18 "Presedintele le sta in gat, pentru ca este ultimul bastion care apara justitia. Asa vor sa faca, la fel ca in 2004, sa isi subordoneze toata clasa politica", transmite liderul PDL.

18:16 Vorbeste Vasile Blaga. Liderul PDL aminteste de acuzatiile de plagiat care-l vizeaza pe Victor Ponta: "a fost dovedit hot de cei mai prestigiosi academicieni".

18:14 Seria discursurilor este deschisa de Traian Ungureanu.

18:12 Liderii PDL au urcat pe scena mitingului.

18:10 In paralel, in jur de 100 de persoane protesteaza la Universitate, fata de toata clasa politica.

18:02 Vasile Blaga si Monica Macovei sunt in Piata Revolutiei, imbracati, si ei, in alb.

17:59 Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a sosit la manifestatie. Asa cum ii indemnase pe protestatari, MRU este imbracat in alb.

17:55 In jur de 300 de manifestanti din Brasov sosesc, cu autocarele, in Capitala.

17:51 Elena Basescu este prezenta la miting.

17:48 "Sunt unul din protestarii de acum 22 de ani. Atunci am protestat fata de dictatura lui Ion Iliescu, acum protestez fata de dictatura lui Ponta si Antonescu. Domnul Ponta, nu uitati, noi, protestatarii de acum 22 de ani din Piata Universitatii inca mai traim si inca mai existam", i-a transmis un manifestant, la Realitatea Tv, prim-ministrului.

17:42 Atat timp cat demonstratiile sunt legale, e normal sa existe. Faptul ca domnul Videanu a venit de la Monaco ca sa lupte pentru democratie e o bataie de joc fata de romani", a acuzat Victor Ponta.

17:37 Democrat-liberalii Sever Voinescu si Cezar Preda au ajuns la manifestatie.

17:31 In Piata Revolutiei rasuna imnul Golanului.

17:28 "USL-ul n-are nicio legatura cu nazismul si nu sunt adeptul paralelelor fortate (oricum, Goebbels isi luase doctoratul pe bune), dar actiunea prin care Hitler a acaparat toata puterea in stat a fost un vot in Parlament, faimosul Ermachtigungsgesetz din 23 martie 1933. Asa ca exista precedente de lovituri de stat parlamentare...", scrie pe Facebook Teodor Paleologu.

17:21 Deputatul PDL Raluca Turcan a ajuns in Piata Revolutiei. "E un protest al meu, ca si al altor persoane, fata de o Romanie cotropita. Si Romania este cotropita prin institutiile statului. Din nefericire, au ajuns ca aceste institutii sa fie subjugate pentru a demasca fie lipsa masurilor economice, fie interesul ocuparii justitiei", a spus democrat-liberala.

17:18 Ioan Oltean a declarat, la Romania TV, ca PDL asteapta sa ajunga la miting in jur de 5.000 de persoane.

17:15 Oamenii au inceput sa se adune in Piata Revolutiei.

PDL vrea sa adune "toti cetatenii Romaniei", dar si cat mai multe organizatii nonguvernamentale care sa impiedice anexarea institutiilor statului de catre USL, potrivit prim-vicepresedintelui PDL, Cezar Preda.

PDL cheama mii de oameni la un miting anti-USL, joi, in Piata Revolutiei

Totodata, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu i-a cheamat la miting, imbracati in alb, "pe toti cei care inteleg ca democratia este pusa in pericol".

Ungureanu: Fac apel la cetatenii onesti sa vina joi, la miting, imbracati in alb

Si presedintele Noii Republici, Mihai Neamtu, le-a cerut tuturor romanilor sa fie pregatiti "inclusiv pentru actiuni de protest in strada" sa apere drepturile si libertatile castigate dupa decembrie 1989.

De asemenea, mai multe organizatii ale societatii civile i-au rugat pe oameni sa nu uite ca "democratia se apara zilnic, inclusiv in strada, daca trebuie. Iesiti, asadar si aparati-o".

"Diseara in Piata Universitatii se pare ca USL-istii si-au anuntat aparitia pentru a serba suspendarea lui Basescu. E bine sa stiti ca s-ar putea sa va intalniti cu un miting de partid", precizeaza aceleasi organizatii.

Trei proteste diferite

In ultimele zile, in Bucuresti au fost organizate mai multe miscari de strada. "Protestul Ghilimelor" din fata Guvernului a adunat, miercuri seara, in jur de 400 de persoane, care au cerut demisia premierului Victor Ponta, in urma acuzatiilor de plagiat care il vizeaza.

Foto: Facebook/Corina Matei

"Ponta doctor in drept Penal", "Ponta Xerox" sau "Ponta, demisia. Copy that?" au fost cateva mesajele scrise pe coli de hartie si expuse de protestatari.

Proteste in Capitala: Ponta, demisia! Copy that?

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a zabovit si el cateva momente printre participani. De asemenea, democrat-liberalii Teodor Paleologu si Theodor Baconschi au fost prezenti in mijlocul protestatarilor.

In paralel, in Piata Universitatii a avut loc o manifestatie impotriva intregii clase politice. "USL=PDL=aceeasi mizerie" sau "Pe Base l-ai plagiat, demisia nu ti-ai dat".

In jurul Fantanii de la Universitate s-au adunat vreo 100 de oameni, printre care Nicusor Dan sau Tudor Chirila.

Foto: Facebook/Casa Jurnalistului

De cealalta parte, in fata Teatrului National, a manifestat un grup de 20-30 de persoane. Majoritatea pensionari, ei au cerut demisia presedintelui Traian Basescu.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#miting PDL Piata Revolutiei, #protest anti USL, #MRU miting PDL, #Protestul Ghilimelelor Ponta plagiat , #proteste