Mars pentru paduri, in Capitala: Cerem demisia ministrului Apelor si Padurilor

Joi, 03 Octombrie 2019, ora 13:02
4376 citiri
Mars pentru paduri, in Capitala: Cerem demisia ministrului Apelor si Padurilor
Foto: Facebook/Marsul pentru Paduri

Greenpeace Romania, DeClic si Agent Green vor organiza in noiembrie un mars in Capitala pentru a atrage atentia asupra taierilor de paduri.

Marsul pentru Paduri va avea loc pe 3 noiembrie si va incepe la ora 18:00, din Piata Universitatii.

"Padurile Romaniei nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier National arata ca taierile ilegale au loc intr-un ritm fara precedent. In urma lor raman versanti dezgoliti, inundatii dezastruoase, zone desertificate, comunitati divizate si expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediata a Sistemului automat de Urmarire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) si protectia stricta a padurilor seculare din Romania!", anunta organizatorii.

Iata lista de revendicari:

- "Spunem STOP taierilor ilegale! Iesim in strada pentru a cere Ministerului Apelor si Padurilor sa modernizeze urgent SUMAL".

- "Vrem protectia reala a padurilor seculare si a biodiversitatii pe care o gazduiesc!".

- "Cerem DEMISIA ministrului Apelor si Padurilor, Ioan Denes!".

Organizatorii au ales acum momentul marsului, pentru ca "nu mai avem nicio asteptare de la autoritatile actuale. Au trecut patru ani de la ultimul nostru mars pentru paduri. Cand ne-am unit vocile in 2015, am reusit sa obtinem masuri legislative prin care am oprit camioane cu lemn ilegal, am impus operationalizarea primei versiuni a SUMAL, am documentat si introdus zeci de mii de hectare in Catalogul Padurilor Virgine si Cvasivirgine, am salvat sanctuare naturale in pericol si am pus reflectorul pe taierile ilegale din judetele cele mai afectate de mafia lemnului.

Din pacate, in ultimii doi ani am pierdut mare parte din cele obtinute atunci: un cadru legislativ care pedepsea infractorii din domeniul silvic (legile contraventiilor silvice au fost relaxate recent), transparenta autoritatilor in gestionarea taierilor ilegale (odata cu punerea pe butuci a aplicatiei Inspectorul Padurii si ascunderea datelor relevante din Inventarul National Forestier), imaginile satelitare care aratau clar situatia din teren si dadeau semnale de alarma. Mai mult decat atat, am pierdut TIMP, ceea ce inseamna hectare intregi de padure disparute in fiecare ora".

Traseul Marsului pentru Paduri este Piata Universitatii - Piata Kogalniceanu - Ministerul Apelor si Padurilor.

A.G.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Mars pentru Paduri Bucuresti, #Mars pentru Paduri , #proteste