Mars pentru salvarea padurilor, in Bucuresti si in tara: Am rabdat prea mult, au distrus tot! (Video)

Duminica, 03 Noiembrie 2019, ora 20:49
5150 citiri
Mars pentru salvarea padurilor, in Bucuresti si in tara: Am rabdat prea mult, au distrus tot! (Video)
Foto: captura video

Mii de oameni au participat, duminica seara, in Bucuresti si mai multe orase din tara, la o actiune de protest intitulata "Marsul pentru paduri".

"Padurile Romaniei nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier National arata ca taierile ilegale se intampla intr-un ritm fara precedent. In urma lor raman versanti dezgoliti, alunecari de teren, avalanse, inundatii dezastruoase, zone desertificate, padurari ucisi in stil mafiot, comunitati divizate si expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediata a Sistemului automat de Urmarire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicatiei pentru cetateni Inspectorul Padurii si protectia stricta a padurilor primare si seculare din Romania", au transmis organizatorii actiunii.

"Daca lucrurile continua asa, in cativa ani vom avea o Romanie fara paduri, fara aer curat si patrimoniu natural. Cele mai vaste paduri virgine din Europa si speciile rare cu care am convietuit pana acum vor disparea daca interesele meschine si goana dupa profit imediat prevaleaza. Asaltul asupra zonelor impadurite alimenteaza anual piata neagra si fenomenul coruptiei cu miliarde de lei smulse din mostenirea noastra comuna. Aceste castiguri murdare nasc violenta, dezbina comunitati si planteaza neincredere in tesutul social", mai spun organizatorii actiunii "Marsul pentru paduri".

Acestia sustin ca anual dispar 20 de milioane de metri cubi de lemn din Romania.

Organizatorii au si o lista de revendicari:

- Spunem STOP taierilor ilegale! Iesim in strada pentru a cere Ministerului Apelor si Padurilor sa modernizeze urgent SUMAL.

- Vrem protectia reala a padurilor seculare si a biodiversitatii pe care o gazduiesc!

- Vrem ca revendicarile de mai sus sa fie prioritati zero pentru orice nou Ministru al Padurilor!

Bucuresti: "Stop mafiei lemnului!"

In Bucuresti, peste 1500 de persoane s-au strans, duminica seara, in Piata Universitatii, de unde au pornit in mars spre sediul Ministerului Apelor si Padurilor.

Protestatarii au purtat pancarte pe care se putea citi "Padurea noastra nu e marfa voastra" sau "Codrule, codrutule, unde dispari, tu, dragutule?", "Stop mafiei lemnului" si au scandat "Hotii, hotii", cerand oprirea exploatarilor ilegale.

"Jandarmeria, Politia si Garda Forestiera descopera doar 1% din taierile ilegale de lemn", a spus unul dintre vorbitorii din Piata Universitatii.

In plus, protestatarii sustin ca, in Romania, ariile protejate "sunt protejate doar pe hartie", neexistand o protectie reala a acestora.

Iasi: Au murit sase padurari aparand padurea

Si la Iasi, peste 400 de persoane, in majoritate tineri, au protestat, duminica seara, cerand oprirea taierilor ilegale de paduri.

Protestatarii s-au adunat in zona centrala a orasului, apoi s-au deplasat in mars pe traseul Piata Unirii - Piata Mihai Eminescu - Bulevardul Independentei - Tarcu Cucu - Palatul Culturii.

Actiunea a fost organizata de mai multe organizatii civice iesene.

Participantii au scandat "Nu mai taiati, incepeti sa plantati", "Fara padure, respiram toxine", "Solidaritate cu padurarii" si "Pentru paduri, pentru Romania".

Oamenii purtau pancarte pe care se putea citi, printre altele "Stop defrisarilor", "Nu mai omorati copacii" si "Padurea inseamna viata".

"Protestam pentru ca asa nu se mai poate. Am rabdat prea mult, au distrus tot, iar daca nu ne mobilizam, ramanem fara paduri. Suntem in strada si pentru ca au murit sase padurari aparand padurea", a declarat unul dintra participantii la protest, citat de News.ro.

Manifestantii au cerut modernizarea imediata a Sistemului automat de Urmarire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicatiei pentru cetateni Inspectorul Padurii si protectia stricta a padurilor primare si seculare din Romania.

"Daca lucrurile continua asa, in cativa ani vom avea o Romanie fara paduri, fara aer curat si patrimoniu natural. Cele mai vaste paduri virgine din Europa si speciile rare cu care am convietuit pana acum vor disparea daca interesele meschine si goana dupa profit imediat prevaleaza. Asaltul asupra zonelor impadurite alimenteaza anual piata neagra si fenomenul coruptiei cu miliarde de lei smulse din mostenirea noastra comuna. Aceste castiguri murdare nasc violenta, dezbina comunitati si planteaza neincredere in tesutul social", sustin organizatorii actiunii.

Printre protestatari s-a numarat si liderul PNL Iasi, Costel Alexe, ministrul propus al Mediului. Costel Alexe a declarat ca sustine revedicarilor participantilor la Marsul pentru Paduri, precizand ca Ministerul Mediului a avut, inca din anul 2014, un instrument cu care putea pune capat jafului din padurile Romaniei.

Protestul a durat o ora si jumatate si s-a incheiat fara incidente.

Actiuni similare au fost anuntate in mai multe orase din tara si din strainatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#protest paduri Bucuresti mafie lemn , #proteste