UPDATE VIDEO Proteste in Bucuresti si in marile orase fata de noile restrictii. Oamenii reclama dictatura medicala si dau foc mastilor de protectie. Incidente in Piata Victoriei

Luni, 29 Martie 2021, ora 23:55
15700 citiri
UPDATE VIDEO Proteste in Bucuresti si in marile orase fata de noile restrictii. Oamenii reclama dictatura medicala si dau foc mastilor de protectie. Incidente in Piata Victoriei
Un protestatar a fost ridicat de jandarmi in Piata Universitatii/Captura foto

Un protest fata de restrictiile anti-pandemie este in desfasurare luni, 29 martie, in Piata Universitatii din Bucuresti. Un manifestant a fost deja ridicat de jandarmi si bagat in duba. Sunt multe persoane care nu poarta masca.

UPDATE 00.05: Protestul din Piata Victoriei s-a incheiat. In fata cladirii guvernului au mai ramas doar cateva persoane.

UPDATE 23.45: Jandarmeria Romana a transmis, luni seara, ca nu pregateste interventia in forta la protestul din Capitala, intrucat nu au fost incidente care sa impuna o astfel de interventie. Jandarmii au infirmat, astfel, informatii vehiculate pe Facebook.

"Infirmam aceasta informatie, nu au fost incidente de natura sa impuna interventia pentru restabilirea ordinii publice", au reactionat, luni seara, reprezentantii Jandarmeriei Romane.

Protestatarii au umplut, luni seara, Piata Victoriei.

Pentru scute perioade de timp circulatia a fost blocata.

UPDATE 23.40: Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a facut un apel la fortele de jandarmi pentru a nu interveni in forta fata de protestatarii stransi in Piata Victoriei.

UPDATE 23.10: In Piata Victoriei sunt cateva mii de protestatari, printre care se afla si membri ai unor galerii de fotbal. Este prezent in piata si deputatul PSD Daniel Ghita, fost luptator de K1. Oamenii arunca cu obiecte spre jandarmi, iar situatia risca sa degenereze. Fortele de ordine au fost suplimentate, in fata Guvernului fiind acum sute de jandarmi.

UPDATE 21.10: Seful Departmentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, afirma, luni seara, ca cei care protesteaza fata de noile restrictii impuse de Guvern si cntesta pandemia przinta niste pucte de vedere pe care trebuie sa le probeze. "Realitatea din Romania este alta din punct de vedere a pandemiei", afirma Arafat.

"Nu am ce sa comentez, decat ca protesteaza si vin cu puncte de vedere pe care trebuie sa le probeze. Realitatea din Romania este alta din punct de vedere a pandemiei", a eclarat, luni seara, la Digi 24, Raed Arafat.

Seful DSU a prezentat evolutia cifrelor in ultimele saptamani si a aratat ca Romania a intrat in valul al treilea al pandemiei cu mai multe paturi de ATI pline, fata de valul doi.

"Daca luam cazurile active 77.082 cazuri. Unde eram in 5-6 martie: la 47.000. In 28 feb - 41.000. La 34.000 am ajuns la 4 februarie. Azi suntem mai mult decat dublat ca si cazuri si poate lua o tendinta de crestere daca nu respectam regulile", a mai afirmat Arafat.

"Cei care urla sa ne spuna cum vad ei lucrurile", a adaugat seful DSU.

Seful DSU, Raed Arafat a precizat, luni seara, la B1 TV, ca masurile luate in acest moment sunt echilibrate. Acesta mai spune ca daca nu vor fi respectate, ''nimeni nu stie unde putem sa ajungem''.

"La inceputul pandemiei, in starea de urgenta au fost masuri mai dure pana am vazut cum evolueaza si care este situatia. Acum masurile sunt mai echilibrate si noi speram sa ne oprim cu masurile aici. Sunt zone mai mici care necesita poate si carantinare, asta decid Directiile de Sanatate Publica. Eu doar semnzez ordinele pe baza deciziilor pe care le primesc de la DSP, INSP si de la Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta. Daca respectam masurile actuale, e posibil sa reusim sa controlam situatia fara sa luam alte masuri. Daca nu respectam masurile actuale, le consideram exagerate si le combatem, nimeni nu stie unde putem sa ajungem", a spus seful DSU.

Proteste in tara

Peste 200 de persoane participa, luni seara, la un protest in centrul municipiului Arad, fata de restrictiile impuse de autoritati in contextul pandemiei de COVID-19.

Participantii, marea lor majoritate tineri, scandeaza "Libertate!" sau "Hotii!", folosesc vuvuzele si petarde pentru a produce zgomote, in timp ce altii claxoneaza si ambaleaza motoarele masinilor si motocicletelor.

In momentul in care un echipaj de jandarmi a intrat in grup pentru a discuta cu unii participanti, oamenii au huiduit insistent si au strigat: "Rusine, rusine, rusine sa va fie!".

Multi dintre cei prezenti la manifestatie nu poarta masti de protectie, transmiste Agerpres.

Bistrita-Nasaud: Peste 200 de persoane au protestat fata de noile restrictii

Peste 200 de persoane au protestat luni seara in fata Institutiei Prefectului fata de masurile de restrictie adoptate in context pandemic, actiunea fiind organizata de reprezentantii centrelor sportive si de fitness din municipiul Bistrita, nemultumiti de faptul ca au fost nevoiti sa isi intrerupa activitatea.

La protestul autorizat, care s-a desfasurat intre orele 17,30 si 19,30, au mai luat parte reprezentanti din domeniul HoReCa si simpli cetateni, insa cei mai multi au fost tineri cu varste cuprinse intre 16 si 35 de ani.

S-a scandat "Libertate", "Jos Arafat", "Jos Voiculescu", "Jos Guvernul" si au fost afisate pancarte cu mesajele "Opriti dictatura sanitara" si "Binele impus se cheama abuz".

Din peisaj nu au lipsit steagurile tricolore, inclusiv unul de mari dimensiuni, fluierele, vuvuzelele si boxele din care a rasunat muzica.

Cativa tineri, membri ai unei trupe de dans, au sustinut un moment artistic ad-hoc, care a antrenat si o parte dintre participantii la protest.

Aproximativ 40 de persoane s-au adunat, luni seara, si la Targu Mures pentru a protesta impotriva noilor restrictii instituite de autoritati pentru a opri raspandirea infectiei cu noul coronavirus.

Protestatarii au cerut ridicarea restrictiilor de circulatie si a celor referitoarea la orarul de functionare a magazinelor si teraselor, precum si renuntarea la purtarea mastii de protectie, pe motiv ca virusul nu ar fi fost identificat si "COVID-19 nu se ia prin aer".

In timpul protestului s-a scandat "Jos masca!", "Iesiti din casa, daca va pasa!" si "Libertate", tranmiste Agerpres.

UPDATE 20.15 Participantii la protestul organizat in Piata Universitatii, organizat de AUR, s-au deplasat in Piata Victoriei. In fata sediului Guvernului sunt peste 1.000 de persoane care solicita renuntarea la noile restrictii. La protest participa si sindicalistii de la Metrou, recent somati de Metrorex sa elibereze spatiile comerciale si care au blocat sinele de la metroul bucurestean timp de o zi. Sindicalistii au postat un anunt in acest sens pe un grup intern. Sute de oameni au iesit si in alte orase ale tarii: Sibiu, Constanta, Iasi, Braila, Cluj-Napoca, Brasov, Ploiesti, Timisoara, Alba Iulia.

UPDATE 18.30 Botosani: Unui barbat care participa la protest i s-a facut rau

Unui barbat care participa, luni seara, la protestul organizat in Botosani i s-a faut rau, fiind salvat de jandarmii care au solicitat un echipaj medical.

"In aceasta seara, pe timpul desfasurarii manifestarii de protest organizate in municipiul Botosani, unui barbat in varsta de aproximativ 35 de ani i s-a facut rau, fiind observat de jandarmii care asigurau ordinea si siguranta publica in momentul in care acesta s-a prabusit in mijlocul manifestantilor", a transmis, luni seara, Jandarmeria Romana.

Sursa citata a precizat ca jandarmii i-au acordat primul-ajutor si au solicitat sprijinul unei ambulante in vederea ingrijirilor medicale de specialitate.

UPDATE 17.50. Un participant la protestul anti-restrictii, in desfasurare luni seara in Bucuresti, la Piata Universitatii, a fost ridicat de jandarmi si bagat in duba, pentru a fi dus la sectia de politie.

"Barbatul a refuzat sa poarte masca de protectie, motiv pentru care i s-a pus in vedere sa se legitimeze. A refuzat legitimarea, a devenit agresiv, a adresat injurii si a refuzat solicitarea jandarmilor de a-i insoti la sectia de politie, in vederea stabilirii identitatii, conform procedurii in vigoare. A incercat sa smulga materialele din dotarea jandarmilor si a lovit cu picioarele. Prin urmare, a fost retinut si condus la sectia de politie, pentru luarea masurilor legale ce se impun", a transmis Jandarmeria Bucuresti.

Protestatarii au un banner de mari dimensiuni pe care scrie "Libertate" si steaguri tricolore.

Proteste in mai multe orase din tara

Proteste similare au loc in mai multe dintre marile orase.

La Sibiu, aproximativ 200 de persoane s-au strans in Piata Mare, avand steaguri tricolore, steaguri cu sigla AUR, dar si vuvuzele si fluiere.

Protestatarii au strigat mesaje catre Primaria Sibiu, adresandu-i-se primarului Astrid Fodor: "Ai stat destul pe scaun, o sa fii inlocuita".

Mai multi barbati au dat foc catorva masti de protectie.

Participantii la protest au pornit din Piata Mare, pe bulevardul pietonal catre Prefectura Sbiu, scandand tot felul de lozinci: "Libertate", "Iesi afara, nu uita asta e si tara ta", "Ale, ale, ale o dorinta sincera, Romania libera".

La Cluj-Napoca, zeci de protestatari s-au adunat pe trotuarul de vis-a-vis de Prefectura, unii avand pancarte cu mesaje precum "Cat mai rabdati?", "Jos Guvernul terorist", "Calcati pe cap Pas cu Pas". Ei scandeaza "Jos Guvernul", "Ole, ole, o dorinta sincera: Romania libera", "Libertate".

Printre participanti se afla si suporteri ai echipei de fotbal "U" Cluj, care au spus ca vor sa se intoarca pe stadion.

Majoritatea protestatarilor au masti, dar unii nu le poarta corect.

Peste 100 de persoane s-au strans si in fata Prefecturii Constanta si protesteaza fata de masurile impotriva pandemiei de COVID-19, oamenii scandand "Libertate, libertate" si avand asupra loc steaguri tricolore.

Constantenii s-au adunat pentru a doua zi consecutiv pe platoul din fata Prefecturii pentru a-si exprima nemultumirea fata de masurile luate de autoritati pentru combatearea pandemiei de COVID-19. Ei au pancarte pe care scrie "Libertate te iubim, ori invingem ori murim", "Demisia Guvernului", "Demisia presedintelui", "Demisia lui Arafat", "Alegeri anticipate". Ei scandeaza "Libertate, libertate", "Constanta, trezeste-te", "Jos Chitac".

Cei mai multi dintre cei prezenti la protest sunt tineri, nu poarta masca de protectie si nici nu pastreaza distanta fizica.

Una dintre protestare, Ana-Maria, a declarat jurnalistilor ca vor fi din ce in ce mai multi tineri la aceste proteste deoarece vor scolile deschise si nu se mai pot intalni cu prietenii.

Ea consider ca ultimele restrictii decise de autoritati sunt "total gresite si foarte aberate".

"As vrea sa opreasca toata mascadara asta cu COVID-ul, ne-a saturat, am mancat momeala asta un an de zile", a declarat Ana-Maria.

Ea a mai transmis ca prin masurile luate de autoritatile este incalcat dreptul la libertate.

Ana-Maria a precizat ca daca este nevoie protestatarii vor merge la Bucuresti si vor intra peste autoritati.

Tanara a afirmat ca acest protest poate continua pana la ore tarzii in noapte. De asemenea, protestatarii iau in calcul sa plece in mars pe principalele strazi si bulevarde din Constanta cum s-a intamplat si duminica seara.

La Brasov, contestatarii masurilor de protectie sanitara s-a adunat la sediul Prefecturii. Sunt aproximativ 40 de persoane care scandeaza "Libertate" si au mesaje impotriva restrictiilor si a purtarii mastii sanitare.

La Buzau, circa 20 de persoane s-au adunat in centrul orasului, pe platoul Dacia, fiind vorba despre muzicanti care cer ca restaurantele sa fie deschise, iar ei sa si poata desfasura activitatea. Alte circa 20 de persoane s-au strans in fata Prefecturii, avand steaguri si pancarte. Protestatarii striga "Libertate" si "Raed, nu uita, asta este tara mea". Protestatarii au cerut sa iasa prefectul sa stea de vorba cu ei, desi Buzaul nu are prefect de mai multe saptamani.

La Ploiesti, aproximativ 50 de persoane s-au adunat in parcul din centrul orasului, in fata sediului Prefecturii.

In municipiul Pitesti, in jur de 20 de protestatari s-au strans in Piata Vasile Milea, acolo unde isi are sediul Prefectura Arges, pentru a-si exprima nemultumirea fata de noile restrictii.

La Timisoara, aproximativ 20 de oameni s-au adunat in fata Prefecturii, avand steaguri tricolore si pancarte cu "Timisoara fara carantina".

Cateva zeci de persoane protesteaza si in fata Prefecturii Iasi, cei mai multi dintre manifestanti fiind fara masca.

Cei prezenti au steaguri tricolore si scandeaza impotriva guvernului, dar si impotriva masoneriei. Oamenii spun ca nu sunt de acord cu restrictiile impuse de autoritati si sustin ca secretarul de stat Raed Arafat este cel care ia toate deciziile de acest gen.

Proteste impotriva masurilor de restrictive impuse din cauza pandemiei au loc si la Focsani. Circa 50 de persoane s-au adunat in fata Prefecturii Vrancea.

Printre protestatari se afla si deputatul AUR de Vrancea, Georgel Badiu. Desi este si un protest impotriva purtarii mastii de protectie, cei iesiti in Piata Unirii din Focsani au purtat totusi masca.

Protestul este unul linistit.

Stirea initiala: Evenimente asemanatoare sunt anuntate si in tara, inclusiv la Timisoara.

"Astazi, 29 martie, in Municipiul Bucuresti, sunt preconizate mai multe adunari publice, initiate in mediul online, la care exista posibilitatea sa participe un public numeros.

Conform cadrului legal in vigoare, Jandarmeria are obligatia de a asigura masurile de ordine publica atunci cand au loc manifestatii la care participa un numar mare de persoane, pentru a asigura protectia participantilor si a celorlalti cetateni si pentru a preveni si combate fapte antisociale de natura sa tulbure ordinea si linistea publica", transmite Jandarmeria Capitalei.

Liderii AUR instiga la proteste in toata tara fata de noile restrictii anti-COVID: "Romania fierbe si isi vrea libertatea inapoi"

Pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, reamintim faptul ca, la nivelul Capitalei, exista anumite restrictii de deplasare.

Pentru sanatatea lor si a celor din jur, jandarmii bucuresteni recomanda participantilor:

- sa fie responsabili si sa nu se expuna;

- sa poarte masca de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura;

- sa respecte masurile de igienizare a mainilor;

- sa mentina distanta fizica de minimum un metru.

In egala masura, recomandam persoanelor care vor participa la aceste adunari publice sa manifeste intelegere fata de masurile luate, sa adopte un comportament civilizat, sa respecte indicatiile jandarmilor, sa evite conflictele de orice natura si sa anunte cea mai apropiata patrula de jandarmi daca observa persoane care au un comportament antisocial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Un nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi din Capitală şi familiile lor a fost inaugurat, joi, 18 aprilie, pe Calea Şerban Vodă, de către Direcţia Generală de Asistenţă...
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunțat joi, 18 aprilie, că mai multe troleibuze și autobuze vor circula pe trasee modificate în weekend. Este vorba despre troleibuzele liniei 97...
#proteste, #Bucuresti, #masuei anti pandemie, #jandarmerie, #distantare sociala , #proteste