Peste 3.000 de sindicalisti din transporturi au protestat in Capitala: "Jos, jos, jos, Guvernul mincinos" (Video)

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 16:37
2631 citiri
Peste 3.000 de sindicalisti din transporturi au protestat in Capitala: "Jos, jos, jos, Guvernul mincinos" (Video)
Foto: Grup RC

Peste 3.000 de sindicalisti din transporturi au protestat miercuri in Piata Victoriei, pe traseul Calea Victoriei - Podul Natiunile Unite - Bulevardul Natiunile Unite - Bulevardul Libertatii, pana in Piata Constitutiei, unde au ramas sa protesteze, cerand majorarea salariilor angajatilor de la metrou si din transportul public.

Protestul organizat de Federatia Sindicatelor din Transporturi, Transloc si Servicii Publice "ATU - Romania" a inceput la ora 13.00, in Piata Victoriei, unde s-au adunat initial aproximativ 1.500 de sindicalisti, ulterior numarul acestora crescand la peste 3.000.

In Piata Victoriei, sindicalistii au scandat "Jos, jos, jos, Guvernul mincinos", "Rusine, rusine, rusine sa va fie" si au afisat bannere cu mesajele "Societatea e pe avarii, rar sunt fonduri de salarii", "Ponta azi propaga noul, distrugand intai metroul", "Voi prin legi neadecvate votati lefuri inghetate", "Prin acord cu FMI-ul, voi ne-ati pregatit sicriul", "Oprescu, noi te-am votat, tu ne-ai ingropat".

La inceputul protestului, presedintele federatiei, Ion Radoi, i-a invitat pe manifestanti sa salute Guvernul si pe premierul Victor Ponta, acestia raspunzand cu huiduieli.

Radoi a spus ca Ponta este "cel mai indiferent si arogant prim-ministru cu sindicatele din 1990", pentru ca a primit 11 scrisori privind situatia transportatorilor si nu a raspuns la niciuna. El a precizat ca reprezentantii protestatarilor depun o noua adresa la Guvern cu revendicarile sindicalistilor.

Liderul sindical a mai spus ca la protest au venit sindicalisti din Bucuresti, Galati, Braila, Cluj si Craiova.

Sindicalistii au plecat in mars, in jurul orei 14.00, pe traseul Calea Victoriei - Podul Natiunile Unite - Bulevardul Natiunile Unite - Bulevardul Libertatii, pana in Piata Constitutiei.

In timpul marsului, circulatia rutiera a fost restrictionata pe traseul de deplasare a manifestantilor si pe strazile adiacente. De asemenea, in timpul mitingului din Piata Constitutiei a fost restrictionat traficul pe bulevardele Unirii si Libertatii.

Protestul are loc la o zi dupa greva de avertisment de la metrou. Angajatii de la metrou au oprit activitatea marti dimineata, intre orele 04.00 si 06.00.

Potrivit lui Radoi, sindicalistii cer modificarea legislatiei sociale in vigoare si reclama imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.

30 septembrie - greva pe termen nelimitat

Sindicalistii ameninta ca daca revendicarile lor nu vor fi rezolvate, in 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, atat la metrou, cat si la RATB.

Ion Radoi a spus ca greva de avertisment a fost organizata din cauza esecului inregistrat in urma negocierilor din 12 septembrie cu administratia Metrorex.

"In cazul nesolutionarii prezentului conflict colectiv de munca, in data de 30 septembrie va fi declansata greva propriu-zisa, pe termen nelimitat", a precizat Ion Radoi, care este si presedintele Unitatii Sindicatului Liber Metrou.

Liderul sindical a precizat ca la greva generala de la metrou se vor solidariza si sindicatele de la RATB, astfel ca in 30 septembrie traficul public in Capitala va fi blocat pana la ora 16.00.

Conducerea Metrorex a solicitat, luni, salariatilor sa renunte la greva, precizand ca administratia a dat dovada in permanenta de disponibilitate si deschidere in ceea ce priveste negocierea Contractului Colectiv de Munca.

Ministerul Transporturilor a anuntat, in 5 septembrie, ca dezaproba intentia sindicatelor de la metrou de a intra in greva generala si a cerut Metrorex solutii de rezolvare imediata a revendicarilor angajatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#protest transportatori huiduieli Ponta, #greva metrou RATB , #proteste