Piata Universitatii - ce nu s-a vazut la televizor: Kovesi, daca poti, aresteaza-ne pe toti! - Fotoreportaj Ziare.com

Joi, 23 August 2012, ora 15:02
7352 citiri
Piata Universitatii - ce nu s-a vazut la televizor: Kovesi, daca poti, aresteaza-ne pe toti! - Fotoreportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Inarmati cu pancarte, steaguri, coifuri din ziare, sacose de supermarket si alte acareturi pentru protest, cateva sute de nemultumiti de reintoarcea lui Basescu la Cotroceni - majoritatea incaruntiti si cu proteze dentare - au ocupat si miercuri seara Piata Universitatii.

Pe la 8 seara, multimea inca nu explodase. Bucurestenii, sa tot fi fost in jur 400-500 cu tot cu jurnalisti, scandeaza pasnic, insirati pe plaftorma de la TNB: "Noi am votat, voi ati furat!", "Kovesi, daca poti, aresteaza-ne pe toti" sau "Iesiti din casa, daca va pasa" sau "Basescu, esti o epava".

"Din noaptea vecinicei uitari/ In care toate curg..." - un protestar poarta mandru un banner cu "Din noaptea..." a lui Eminescu. Si cum poezia nu trebuie lasata doar pe seama poetului, manifestantii s-au apucat de compus si versuri. "Erata nu-i indreptare/ Este lasa transformare...". Poezia pensionarului se opreste brusc, multimea e din ce in ce mai inflamata.

Portavocile sunt mai multe, steagurile flutura de pe chioscuri, de pe statui, de pe stalpi si, la un semn, protestatarii imping gardul de plasa prins, in cateva locuri, cu bucati de sarma.

Multimea iese pe strada, jandarmii fac cordoane si opresc circulatia. In toata zarva, un protestatar a lasat un banner pe gardul cazut la pamant: America is the shame of the world in democracy. "Rusine Obama, rusine Gittenstein! Romania nu este Afganistan", tipa manifestantii.

In mijlocul strazii, protestatarii se strang grupulete - nu fac discriminari, sunt oameni in fata fiecarei camere de filmat.

Un batranel isi varsa niste apa pe maini, isi da parul pe spate si intra in direct: "Oamenii fac proteste pentru nemultumirile pe care le au", isi ia avant octogenarul. Printre picaturi, incearca sa-si exprime propria-i nemultumire: tegiversarea unui caz in instanta.

Din spate, il sustine alt manifestant, cu vreo 20 de ani mai tanar : "Acesti Zorro in visiniu ai Curtii Constionale, Curtii Constunitionale, Constu... Acesti Zorro in visiniu din CCR au distrus Romania" isi incheie, in tonul Pietei, cu un "huooo" prelungit.

Cativa metri, in fata altui car de reportaje, un tanar flutura o foaie A3 cu "Aspazia!!!Rusinea Romaniei!!". Protestarii din jur il sustin cu scandari precum "Curtea Constitutionala este Basisto-penala" si "Aspazia, esti o tradatoare".

Pe la 21:30, rutina cu "Jos Basescu!" este intrerupta. O femeie s-a prabusit pe asfalt langa grupul de protestatari, a facut o criza de epilepsie si si-a pierdut cunostinta. Femeile de langa ea incep sa urle, alti manifestanti suna la Salvare, iar jurnalistii se bulucesc pentr-un cadru. Se arunca apa pe femeia lesinata, apoi niste barbati mai vanjosi o iau pe sus. "Faaaaa, las-o jos, ca vine Salvarea, n-o misca!", urla o protestara.

Vanjosii o asculta si-o trantesc de carosabil pe femeia care-ncepe sa tremure si mai tare. Un echipaj SMURD ajunge in Piata. Cand se aud sirenele, multimea incepe sa strige "Moarte lui Basescu!".

Cezar, manifestantul-vedeta din Piata, nu s-a mai catarat pe ferestrele de la Universitate, asa ca-n iarna. N-a renuntat insa la steag, pe care-l agita in liniste.

Langa Cezar, un barbat dolofan spre gras urla cat il tin plamanii: "Sa mergem la Cotroceni! Sa mergem la Cotroceni!". Un pensionar il trage o mustruluiala zdravana: "La Cotroceni e inca ala al nostr'". "Crin. Crin Antonescu", compleaza un alt manifestant.

Cel din urma vrea musai sa-si spune punctul de vedere. "Daca ar iesi 10% si ar sta aici patru zile, stiti cat ar fi de simplu sa-l dam jos pe Basescu? Daca eu stau si ma uit la televizor si nu ies in strada, si nici cei carora le pasa nu ies, unde ajungem?", ma intreaba retoric.

Mai incolo, cativa manifestanti il inconjoara pe Claudiu Craciun, care striga "Liberate" la portavocea rosie. Camere de filmat se indreapta insa spre un alt grup, care-nalta o papusa de paie cu sapca de marinar, ce ar trebui sa-l imite pe Basescu.

In afara de paiata si de vreo doua afise modificate-n Photoshop, spiritul creativ nu e atat de prezent la Universitate ca-n iarna.

Pe bancile de la TNB, se odihneste printesa Brianna Caradjea, dupa ce a impartit apa manifestantilor. N-a revenit in Piata, spune ea, ci nu prea a mai plecat din iarna. "CCR este o entitate abjecta, pe care nu o recunosc. Nu recunosc decizia CCR, pentru ca nu este democratica", subliniaza Brianna Caradjea.

Dupa ora 23:00, manifestantii incep sa se risipeasca. Din cand in cand, la portavoce se aude cate-un "venim si maine". Doi revolutionari au ramas la Troita, cu steagul cel mare, si anunta ca au intrat in greva foamei.

Pe iarba, trei tineri au un manunchi de carioci colorate. "Romanii sunt... ", scrie pe-o coala. Trecatorii completeaza imediat "frumosi", "curajosi", "supravietuitori", "inteligenti". Tinerii inalta o pancarta in discordanta cu spiritul pietei: "Romanii sunt frumosi impreuna!".

Dincolo de cordonul de jandarmi, spre Piata Amzei, un barbat elegant se plimba la brat cu sotia. Are 83 de ani si e admirator al protestelor. Le priveste de la distanta, pentru ca varsta nu-i mai permite sa "participe, fizic, la proteste". Inainte de miezul noptii, protestatarii elibereaza si carosabilul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#protest Universitate Basescu, #proteste Basescu CCR, #protestatari Piata Universitatii SUA , #proteste