Profesorii ameninta cu proteste si greva generala. Au dat un ultimatum Guvernului

Joi, 01 Februarie 2018, ora 17:21
5742 citiri
Profesorii ameninta cu proteste si greva generala. Au dat un ultimatum Guvernului
Foto: Arhiva FSLI

Sindicalistii din invatamant ameninta cu proteste, nemultumiti de salarii, de reducerea de posturi din mai multe scoli si de comasarea claselor, acuzand totodata discriminarea personalului din Educatie prin neacordarea unor sporuri.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) spune ca, daca in maximum doua saptamani nu vor incepe negocierile, se va trece la proteste si chiar si greva generala.

Sindicalistii anunta ca au dat un ultimatum Guvernului prin care au cerut rezolvarea problemelor.

"Principala problema a sistemului se refera la reducerea posturilor, din cauza costului standard per elev, care este calculat gresit. Sunt posturi unice care sunt desfiintate. La aceasta ora, avem scoli in care angajatii nu-si vor primi salariile, pentru ca nu avem contabili care sa semneze statele si ordinele de plata.

Problema salariilor mici este de asemenea grava. Prin Legea cadru nr. 153/2017, a fost stabilit raportul de 1/12 intre cel mai mic si cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este pozitionat intre 1,64 si 2,76 (coeficienti de ierarhizare), ceea ce inseamna ca personalul didactic de predare este situat in treimea inferioara a grilei de salarizare", a declarat, joi, presedintele FSLI Simion Hancescu.

Acesta a mai punctat ca "salariul mediu net in administratia publica este de 3.800 de lei, iar in centre universitare in jur de 2.000 de lei" si s-a aratat nemultumit de regulamentul in baza caruia se acorda sporuri.

"Nu stiu daca sunt 10 profesori de chimie, care au laboratoare si lucreaza cu substante, sa ia 5% spor pentru toxicitate, nu stiu daca avem cativa bibliotecari care au peste 12.000 de volume care intra.

Avem 2.400 de unitati de invatamant care au toalete in fundul curtii. Sunt femei, la tara, care vin la scoala pentru 300 de lei, iar acum trebuie sa vina cu bani de acasa. Daca ar primi cu 5% mai mult, asta ar insemna 20 de lei de persoana. Merg cu galeata cu apa in fundul curtii ca sa curete toaleta, 20 de lei, iar Ministerul de Finante a respins aceasta propunere.

Am cerut Guvernului, domnului Fifor, sa retraga din Guvern, ne-a dat cu 'flit', nu l-a interesat, dar in schimb exista bugetari la care se poate, Justitie, Curte Constitutionala, cei care lucreaza in sali de spectacol, curatenie si cei care lucreaza cu calculatoare, pot primi sporuri cu pana la 15%, iar la noi nu se poate. Cerem revizuirea acestui regulament cadru pentru aplicarea sporurilor", a mai spus sindicalistul, citat de Agerpres.

Sindicalistii mai afirma ca, desi s-a promis ca nu vor fi scaderi salariale, personalul nedidactic cu jumatate sau un sfert de norma pierde bani din salariu din cauza Codului Fiscal, pentru ca toate contributiile sociale se platesc la nivelul salariului minim pe economie, chiar daca acestia au venituri mai mici.

Ei spun ca sunt scoli si gradinite aflate in imposibilitatea functionarii din punct de vedere administrativ, pentru ca nu sunt contabili sau secretare.

"Avem deja probleme in scoli si in gradinite cu reducerea de personal auxiliar, cum ar fi contabili sau secretare. Scolile sunt aproape in imposibilitatea functionarii din punct de vedere administrativ. Semnalul trebuie sa fie foarte clar pentru ministrul Educatiei: nu putem functiona in aceste conditii si uitam ce este cel mai important: interesul elevului", sustine Cornelia Popa-Stavri, secretar-general FSLI.

Nu sunt singurele proteste cu care este amenintat Guvernul Dancila. Joi, grefierii au intrat in greva japoneza, iar gardienii s-au aratat gata nu doar de proteste, ci si de procese.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#proteste greva profesori , #proteste