Profesorii protesteaza si spun ca "mingea e la Guvern". Ce asteapta de la "colegul" Iohannis Interviu

Joi, 26 Mai 2016, ora 12:45
7351 citiri
Profesorii protesteaza si spun ca "mingea e la Guvern". Ce asteapta de la "colegul" Iohannis Interviu
Foto: FSLI

Guvernul poarta negocieri intense cu sindicalistii din Educatie, nemultumiti de schimbarile facute prin ordonanta de urgenta la Legea salarizarii bugetarilor si de faptul ca angajatii din Sanatate primesc mai multi bani chiar din aceasta vara, spre deosebire de cei din invatamant.

Pe fondul negocierilor se vorbeste despre proteste de amploare.

Cu toate ca aproape 35.000 de angajati din sistemul de invatamant ar urma sa primeasca salarii marite din vara anului viitor, sindicatele sunt nemultumite, cerand Guvernului sa trateze Educatia la fel ca Sanatatea si sa scoata banii chiar din aceasta vara. Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, spune ca pentru asta e nevoie de sute de milioane de euro, bani de care Guvernul nu dispune.

Citeste mai multe despre oferta pe care Guvernul o face profesorilor si despre proiectul OUG privind salarizarea bugetarilor, aflat in dezbatere publica.

In aceste conditii, deja in multe scoli au inceput protestele. Cadrele didactice ies in pauza mare in curtea scolii, suna din clopotel, iar elevii si parintii se solidarizeaza cu ei, transmit televiziunile de stiri. Daca negocierile esueaza, sindicatele ameninta cu un mars urias pe 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, si cu escaladarea protestelor.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), explica de ce s-a ajuns in aceasta situatie si face apel la medierea presedintelui Klaus Iohannis.

Care e stadiul negocierilor pe care le purtati cu Guvernul?

La ultima discutie pe care am avut-o, am atras atentia asupra unor greseli din proiectul de ordonanta privind salariile, dar problema de fond este legata de termenul de aplicare. Am spus ca nu vom accepta sub nicio forma o abordare diferita intre Sanatate si Educatie. Vrem sa se aplice concomitent aceste retusuri, care se fac la grilele de salarizare, pentru ca nu e vorba de o crestere efectiva de salarii, ci de retusuri - unii ar trebui sa aiba o crestere mai mare, altii o crestere mai mica.

A ramas sa se mai faca anumite calcule si asteptam sa fim din nou invitati la negocieri. Ar fi trebuit ca astazi sa mergem la Guvern, dar este clar ca astazi nu va avea loc o noua intalnire, pentru ca se pare ca este asteptat premierul ca sa se ia o decizie.

Premierul Dacian Ciolos a participat la negocierile anterioare?

Penultima discutie a fost in prezenta premierului Ciolos. Timp de doua ore a stat cu noi. La ultima intalnire au fost prezenti vicepremierul Vasile Dancu, ministrul Muncii si ministrul Educatiei.

Noi vrem ca maririle sa se faca incepand cu 1 august 2016 sau cel mai tarziu de la 1 ianuarie 2017. O varianta ar fi sa ne dea 5% din august si 5% din ianuarie. Sau sa se gaseasca o solutie ca banii sa se dea toti de la 1 ianuarie 2017. Este ultima varianta pe care putem sa o acceptam, 10% fiind media. Unii vor avea cresteri mai mari, si ma refer la debutanti, altii cresteri mai mici.

Ce v-a raspuns premierul?

Pozitia premierului a fost ca nu au resurse financiare. Dar la ultima discutie lucrurile au fost mai nuantate, au spus ca e posibil sa se gaseasca resurse. Eu am si spus ca un ministru de Finante bine intentionat poate gasi resurse intr-un sfert de ora.

De unde? Spuneti-le dvs. de unde sa ia banii

Am dat exemplu ce se intampla la Romgaz cu diferenta de pret. Numai de acolo se poate gasi aceasta resursa suplimentara. Un specialist in chestiuni economice a explicat intr-o emisiune de televiziune zilele trecute ca banii respectivi pot sa acopere ceea ce lipseste pentru marirea salariilor in Educatie. A spus-o cu subiect si predicat.

Daca e asa, de ce credeti dvs ca Guvernul nu da banii? Face altceva cu ei, nu e interesat de Educatie?

Inclin sa cred ca e rea-vointa. Imi mentin aceasta afirmatie pe care am facut-o si la Guvern. Ma surprinde ca nu a fost prezent la discutii niciun reprezentant de la Ministerul de Finante. Ma pune pe ganduri. Stim foarte bine pozitia doamnei Dragu (Anca Dragu, ministrul de Finante - n.red.) - a fost la FMI, a salutat masurile de taiere a salariilor in 2010. Lucrurile se leaga. Stim foarte bine ca FMI nu vrea sa se acorde nicio marire si facem si noi anumite conexiuni...

Cand au avut loc ultimele mariri salariale in Educatie?

Ultimele au fost in decembrie anul trecut, de 15%, si au fost acordate de fostul guvern. Problema este ca noi acum nu ne asteptam ca lucrurile sa se desfasoare in aceasta maniera, adica prin proiect de ordonanta. Noi am crezut la inceputul acestui an ca se intampla ceea ce toata lumea isi doreste, adica sa se faca un proiect de Lege a salarizarii, care sa fie aplicabila gradual, din 2017, in 2018, 2019, 2020.

Guvernul a gasit aceasta formula inedita, sa vina cu o ordonanta prin care sa rectifice anumite anomalii, dar, din pacate, sumele pe care le-au acordat sunt foarte mici.

Iar suma totala, de 2,3 miliarde de lei, este total insuficienta pentru intregul sector bugetar.

Totusi, am putea spune ca ordonanta a fost un gest de bunavointa din partea Guvernului. De ce nu promoveaza partidele in Parlament un proiect de Lege a salarizarii? Ati discutat cu liderii partidelor parlamentare?

Sa stiti ca noi i-am criticat si pe cei de dinainte (Guvernul Ponta - n.red.). Anul trecut s-a discutat proiectul Legii salarizarii, dar a fost si el tergiversat. E adevarat, noi cerem de la inceputul anului 2015 aceasta lege. A existat un proiect care s-a finalizat aproape de plecarea Guvernului Ponta, in octombrie. Acum nu se stie unde mai e proiectul facut de fostul guvern.

Insa exista un proiect de lege pe care l-am lucrat timp de doua luni cu fostul ministru al Muncii, Ana Costea, pe care nu l-a agreat Guvernul Ciolos si acesta a fost motivul pentru care dansa si-a dat demisia.

Era un proiect pe care noi l-am acceptat, rezonabil. Urma ca in 4 ani sa ajunga si profesorul debutant la un salariu de 2.500 de lei brut, un lucru de bun simt, cred eu. Ar fi insemnat sub 2.000 de lei net. Daca noi vrem performanta in invatamant, isi imagineaza cineva ca putem sa ii pacalim pe niste oameni cu 1.080 de lei cat au acum? Nu se poate.

Daca negocierile esueaza, care sunt perspectivele? Unii profesori au vorbit despre inghetarea anului scolar, blocarea examenelor. Aveti in vedere aceste solutii extreme?

Oamenii sunt foarte agitati, mai ales ca percep ca actualul guvern trage de timp. Perspectivele? Mingea acum este la Guvern. Noi avem toata bunavointa, nu suntem rau intentionati, dar, din pacate, se pare ca va trebui sa protestam.

Si asta se va intampla pe 1 Iunie, cand e programat un mars de amploare in Bucuresti, pe traseul Piata Victoriei - Palatul Cotroceni.

Conform Constitutiei, presedintele Romaniei exercita si rolul de mediator in cazul unor tensiuni in societate. La presedintele Klaus Iohannis ati apelat pana acum?

De nenumarate ori! Avem adrese trimise. Ni s-a raspuns ca avem dreptate, dar se lucreaza. Poate a fost dezinformat (ceea ce ma indoiesc), dar in ultimul raspuns pe care l-am primit ni s-a spus ca se lucreaza la o Lege a salarizarii la Ministerul Muncii, la Ministerul de Finante, si ca ceea ce am propus noi sunt lucruri corecte si spera sa fie luate in calcul.

Invitati la mediere nu am fost. Ar fi fost utila o discutie cu domnul presedinte-profesor, pentru ca dl Klaus Iohannis a fost profesor in invatamantul de stat. Am putea spune ca e un coleg de-al nostru, cu atat mai mult cu cat si sotia dansului este profesor activ.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#proteste invatamant ordonanta salarii, #Ciolos ordonanta salarii invatamant, #mars educatie 1 iunie , #proteste