Protest al angajatilor Dacia - mii de oameni cer autostrada Pitesti-Sibiu

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 07:06
4772 citiri
Protest al angajatilor Dacia - mii de oameni cer autostrada Pitesti-Sibiu
Foto: Ziarul Argesul

Peste 10.000 de angajati ai uzinei Dacia Renault din Mioveni vor protesta, miercuri, ei cerand Guvernului finalizarea cat mai rapida a autostrazi Pitesti-Sibiu, care ar facilita si ar reduce semnificativ costul transportului autovehiculelor Dacia in Occident.

Lucratorii de la Dacia incep astfel seria protestelor decise de Consiliul National al Blocului National Sindical (BNS), cu un miting de amploare ce va avea loc pe platoul Casei de Cultura din Mioveni, intre orele 13.00 si 14.30, potrivit unui comunicat postat pe site-ul BNS.

"Nemultumirile acumulate de o lunga perioada de timp vor scoate in strada peste 10.000 de persoane, atat sindicalisti din sectorul constructiilor de masini cat si lucratori din alte ramuri industriale care sunt afectati de politicile guvernamentale incoerente si lipsite de viziune strategica.

Tensiunile sociale cresc de la o zi la alta si sunt cauzate exclusiv de modul haotic, bezmetic, in care clasa politica intelege sa conduca Romania. Lucratorii din Arges vor cere din strada Guvernului si clasei politice sa solutioneze in regim de urgenta o serie de probleme critice, cu efecte grave in plan economic si social.

Una dintre acestea vizeaza investitiile in infrastructura de transport, respectiv in finalizarea cat mai rapida a lucrarilor la autostrada Pitesti-Sibiu.

Acest tronson de autostrada este vital pentru ca Dacia Renault sa isi mentina un nivel competitiv pe piata si sa asigure stabilitatea locurilor de munca si venituri decente pentru angajati, iar industria de subansamble si componente auto (...) nu poate functiona in absenta unei infrastructuri rutiere decente. Posibilitati de finantare pentru acest tronson de autostrada exista, obligatii asumate in raport cu Uniunea Europeana exista, iar necesitatea constructiei in regim prioritar nu poate fi negata sub nicio forma. Nu exista vointa politica!", se arata in comunicatul BNS.

De asemenea, alti sindicalisti ai BNS vor protesta in alte orase din tara pe parcursul lunii martie, acestia cerand Guvernului si masuri urgente pentru modificarea legislatiei muncii. In plus, ei acuza si "cresterea exacerbata a preturilor la utilitati, ajunse la un nivel greu de suportat de catre populatie".

"Nemultumirile si tensiunile sociale acumulate in toate sectoarele economice vor scoate in strada zeci de mii de persoane, iar protestele se vor tine lant pana cand membrii Guvernului si reprezentantii clasei politice vor intelege ca Romania reala se confrunta cu probleme grave, care nu au legatura cu circul politic, si care au nevoie de solutii inteligente in regim de urgenta", mai transmite BNS.

Basescu avertizeaza: Romania va pierde Dacia

Si presedintele Traian Basescu a acuzat, in luna februarie, lipsa unei autostrazi Pitesti-Sibiu, care sa ajute la transportul masinilor Dacia in Occident.

"Este adevarat ca la noi salariile sunt mai mari si, din pacate, in drum catre Occident, ce exportam, de la Dacia trebuie sa treci Valea Oltului, catre Sibiu. Guvernul a preferat sa faca autostrada catre Dragnea, la Alexandria. Daca nu le cream conditii ca infrastructura sa genereze un transport mai ieftin si mai rapid, este inca un dezavantaj, in afara distantelor pana la portul Constanta", a declarat Basescu, pe 12 februarie.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#protest Dacia Mioveni, #protest Dacia autostrada Pitesti Sibiu, #protest angajati dacia , #proteste