Protest anuntat azi in Piata Victoriei, la aceeasi ora cu sedinta de guvern

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:50
5751 citiri
Protest anuntat azi in Piata Victoriei, la aceeasi ora cu sedinta de guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Un protest este anuntat pentru miercuri dupa-amiaza, in Piata Victoriei din Capitala, in contextul in care Guvernul ar putea adopta in sedinta de astazi OUG de modificare a Codurilor Penale.

Manifestatia, intitulata "Pericol iminent de OUG coduri penale! Iesim in strada!", va avea loc incepand cu 16:00, aceeasi ora la care Executivul se intruneste in sedinta.

Mobilizarea la protest chiar azi s-a facut pe Facebook. Pana la aceasta ora, doar 200 de persoane au anuntat ca participa la protest, iar alte 1.200 s-au aratat interesate de eveniment.

"La ora 16:00, vom fi in fata Guvernului pentru a transmite un semnal clar prim-ministrului Romaniei ca o eventuala adoptare a unei ordonante nu va ramane nesanctionata si ca vom protesta pana la caderea Guvernului. Vino si tu, e in pericol Romania si parcursul ei democratic european!

Toate informatiile publice si pe surse indica in mod credibil ca Guvernul Dancila pregateste adoptarea astazi, in sedinta de guvern de la ora 16:00, a unei ordonante de urgenta de modificare a codurilor penale in sensul unei amnistii mascate, inclusiv prin reducerea termenelor de prescriptie sau extinderea termenului pentru recursul in anulare.

Modificarile pregatite servesc politicienilor inculpati, trimisi in judecata sau condamnati pentru a scapa de raspundere penala", scriu roganizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Acestia atrag atentia ca "o astfel de modificare este fatala pentru statul de drept in Romania si va duce, cel mai probabil, la activarea articolului 7 din tratatul UE, transformand Romania in paria Europei".

"Consecintele pentru romani si Romania sunt incalculabile pe termen lung: distrugerea statului de drept, periclitarea bunastarii romanilor, slabirea pozitiei Romaniei in UE si NATO, indepartarea de valorile democratice europene si virarea catre spatiul estic al autocratiei, saraciei si abuzului de putere.

Ne vedem in Piata Victoriei!", se mai arata in postare.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, ca are informatii ca Guvernul Dancila are de gand sa dea "foarte foarte curand" ordonantele pe Justitie si a avertizat Bucurestiul ca, daca se va intampla asa ceva, CE va actiona imediat impotriva Romaniei.

Iata aici detalii - Timmermans avertizeaza Guvernul Dancila sa nu dea azi ordonantele pe Justitie: Comisia va actiona imediat. Nu e timp de pierdut!

In replica, Tudorel Toader a spus ca declaratiile oficialilor europeni au un puternic potential electoral.

"De data recenta, ca si dvs, vad si eu cum oficiali europeni isi exprima ingrijorari, dar ele sunt exprimate cu caracter preventiv, dar puternic potential electoral.

Formulez o simpla si respectuoasa solicitare si anume sa ne cunoastem sa ne respectam competentele, sa ne respectam demnitatea si specificul national", a declarat Toader.

Citeste aici mai multe detalii - Toader ii raspunde lui Timmermans: Sa ne respectam competentele, demnitatea si specificul national

De asemenea, precizam ca ambasadele mai multor state occidentale au transmis, miercuri, un mesaj public in care isi exprima ingrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar romanesc si cer Guvernului Dancila sa nu faca modificari prin care statul de drept si lupta impotriva coruptiei ar putea fi slabite.

13 ambasade ale unor state occidentale cer Guvernului Dancila sa nu adopte OUG pe Justitie

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#protest Piata Victoriei, #protest OUG Coduri Penale , #proteste