Mii de foi cu cei care au murit la Revolutie, pe gardul Palatului Regal. Poate singura imagine-simbol pentru Romania in an centenar

Sambata, 22 Decembrie 2018, ora 20:45
29262 citiri
Mii de foi cu cei care au murit la Revolutie, pe gardul Palatului Regal. Poate singura imagine-simbol pentru Romania in an centenar
Foto: Facebook/Rezistenta/22 Decembrie - Revolutia noastra

La 29 de ani de la Revolutie, romanii au iesit din nou in strada pentru a ii comemora pe cei care au murit la Revolutie, dar si pentru a protesta.

Evenimentul " 22 Decembrie - Revolutia noastra" a inceput in Piata Victoriei, apoi s-a mers in mars pana la Piata Universitatii, unde s-a tinut un moment de reculegere, iar punctul final a fost Palatul Regal, unde s-au citit numele si varstele tuturor celor care au murit la Revolutia din 1989.

Cei peste 2000 de participanti au scandat si impotriva PSD, a gratierii si coruptiei, iar relatia cu jandarmii, aflati in numar mare si insotind strans multimea, a fost una tensionata.

La finalul manifestarii de comemorare, pe gardul Palatului Regal au fost prinse coli cu numele, varsta si cateva vorbe despre cei care au murit la Revolutie. Foile albe au acoperit tot gardul Palatului Regal, sub ele ard candele, iar imaginile in detaliu arata o medie de varsta de 20 si ceva de ani, dar si cat de multi copii au murit la Revolutie. O imagine puternica, greu de suportat, dar care ar fi bine sa ne ramana vie in minte si in suflet.

Ziare.com v-a transmis LIVE cele mai importante evenimente de la manifestarile de comemorare a eroilor Revolutiei din 1989

20:24 - Se tine un ultim moment de reculegere. "Dumnezeu sa-i odihneasca!"

20:20 - Pe gardul Palatului Regal au fost puse foi cu numele, varsta si cateva informatii despre cei care au murit la Revolutie. Foile acopera tot gardul Palatului Regal, media de varsta este de 24-25 de ani si sunt si multi copii.

19:15 - S-a ajuns la Palatul Regal, unde se citesc numele si varstele celor ucisi la Revolutie.

19:06 - Se striga "Jos comunistii", "PSD ciuma rosie", "Jandarmeria apara hotia"

19:05 - se scandeaza "Cinste lor, eroilor" si "Libertate" si oamenii pleaca spre Palatul Ragal, unde vor fi citite numele tuturor celor care au murit in Piata Revolutiei

19:00 - S-a ajuns la Sala Dalles si se tine un moment de reculegere in memoria celor 13 oameni care au murit aici.

18:59 - Multimea striga "Nu vrem sa fim condusi de hoti", "Justitie, nu coruptie"

18:57 - Mihai Sora se afla printre manifestanti. El a postat pe Facebook indemnul "Iesiti din casa, daca va pasa!", mentionand ca "Acum suntem pe Bulevardul Magheru, ne indreaptam spre Piata Universitatii".

Foto: Facebook Cosmin Alexandru

18:52 - se pleaca spre Sala Dalles, unde va fi inca o oprire, dupa care se merge in mars catre Palatul Regal. In fiecare loc se vor citi numele celor care au murit acolo

18:49 - Se citeste lista cu numele si varsta celor care au murit la Revolutie in Piata Universitatii. Multimea de oameni aplauda si striga "Cinste lor, cinste lor, eroilor", "Libertate", "Nu-i uitam"

18:40 - se pastreaza un moment de reculegere, dupa care se intoneaza imnul. Jandarmii tin foarte strans multimea, fiind grupati in numar foarte mare in jurul protestatarilor

18:38 - S-a ajuns la Universitate. Echipa Antena 3 este sesizata in mijlocul multimii si huiduita. Jandarmii intervin si scot in sigurata echipa Antena 3 din mijlocul protestatarilor care striga puternic "Rusine, rusine"

18:30 - Se striga: "Mars afara, tradator de tara", "Libertate". Surse prezente la mars sustin ca numarul participantilor a trecut de 2000

18:25 - La Universitate se va tine un moment de reculegere

18:13 - Multimea de oameni se apropie de Universitate. Manifestantii sunt in continuare tensionati, de mai multe ori fiind la un pas de incidente cu jandarmii.

18:06 - Oamenii inainteaza, televiziunile de stiri anunta ca sunt peste 1000 de persoane. Se scandeaza "Slugile lui Dragnea", "PSD ciuma rosie", "Pacat de sangele varsat", "Romania, trezeste-te", "Daca va pasa, iesiti din casa", "Nu vrem sa fim condusi de hoti", "Justitie, nu coruptie"

17:59 - Dupa ce s-a trecut de Piata Romana, au inceput din nou scandarile "PSD ciuma rosie", "Jandarmeria apara hotia", "Nu vrem sa fim condusi de hoti", "Singura scapare, Dragnea la inchisoare", "Elicopterul". Multimea este destul de tensionata. Se protesteaza pentru ca prima banda a fost blocata de dubele Jandarmeriei, oamenii fiind inghesuiti pe o singura banda, in conditiile in care a treia banda trebuie sa ramana libera. Se striga "Rusine" catre jandarmi

17:46 - Se tine un moment de reculegere la Piata Romana. Se cere sa nu se mai scandeze nimic politic, sa fie doar in memoria celor cazuti la Revolutia din decembrie 1989. Se scandeaza "Cinste lor, cinste lor eroilor".

17:15 - S-a plecat in mars catre Universitate. Se striga: "Iliescu condamnat, pentru sangele varsat", "Justitia, faceti-va datoria", "Timisoara", "Jos dictatura!", "Romania, te iubim, ori invingem, ori murim", "Inca o revolutie, singura solutie"

16:40 - Numarul celor din Piata Victoriei a ajuns la cateva sute.

16:52 - O parte dintre manifestanti au steaguri ale Romaniei si Uniunii Europene. Pe jos a fost desfasurat un banner pe care scrie "Cinste martirilor pentru libertate!" si unul pe care se afla o candela aprinsa, cu fotografii de arhiva din timpul Revolutiei din 1989.

"Niciodata in cei 29 de ani, in aceasta zi de 22 decembrie nu am fost atat de fericit", a spus presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Doru Maries, citat de Agerpres.

16:30 Mai multe zeci de persoane sunt in acest moment in Piata Victoriei. Oamenii scandeaza "Rezistam, nu cedam!".

****

"Libertatea si dreptatea sunt in pericol"

Evenimentul " 22 Decembrie - Revolutia noastra" este organizat sambata, in Piata Victoriei.

"Decembrie 1989.

1.116 de oameni au murit pentru libertate.

Nu au murit pentru amnistia si gratierea ticalosilor.

Au murit pentru DREPTATE si pentru LIBERTATE.

Acum, la mai putin de 29 de ani, lupta lor risca sa fie in zadar.

Libertatea si dreptatea sunt in pericol.

Pe 22 Decembrie 2018 le vom onora sacrificiul", se arata pe pagina evenimentului.

Organizatorii mai spun ca: "Si vom spune ca si EI: NU VREM INTUNERIC! VREM DEMOCRATIE! VREM LIBERTATE!".

Cei care vor participa sunt rugati sa aduca o candela.

"Evenimentul de comemorare incepe la ora 16:00 in Piata Victoriei, urmand ca la ora 17:00-17:15 sa plecam intr-un Mars al Tacerii catre Universitate, pe traseul Lascar Catargiu - Magheru - Universitate.

Tinem un moment de reculegere la Universitate, apoi mergem catre Sala Dalles, unde tinem un nou moment de reculegere. Ajungem apoi in fata Palatului Regal unde aprindem candele pentru Eroii Revolutiei si depunem flori.

In fata Palatului Regal va fi recitita lista tuturor celor 1.200 de eroi pentru libertate.

Va invitam sa luati parte, alaturi de noi, pentru a reflecta in media acest moment de rememorare a sacrificiului lor pentru dreptate si libertate", se mai arata pe pagina de Facebook a evenimentului.

"EI au crezut in libertate in cele mai negre vremuri ale Romaniei. VOI CREDETI?", mai transmit organizatorii.

Mihai Sora ne asteapta la Girafa

Filosoful Mihai Sora spune ca sambata va fi in Piata Victoriei.

Iata mesajul sau postat tot pe Facebook, vineri seara:

"Dragi prieteni,

intunericul unei dictaturi nu cade ca o ghilotina, fara umbre, neguri premonitorii. Se insinueaza serpeste, pare molatic si fara tinta, te invaluie treptat, te adoarme si apoi, fulgerator, te cotropeste.

Dar chiar haul cel mai negru are, undeva, un punct slab: lumina.

Pe maine, la Girafa".

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#protest sambata 22 decembrie, #protest Piata Victoriei , #proteste
Comentarii
Poza Pensula
Pensula
rank 5
exact asta nu trebuia sa faceti, sa va fasaiti in cinstea loviturii
Poza Pensula
Pensula
rank 5
EI au crezut in libertate in cele mai negre vremuri ale Romaniei...