Proteste in Bucuresti, la 24 de ani de la Revolutie: Libertate! Demisia! Jos Ponta!

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 23:37
31030 citiri
Proteste in Bucuresti, la 24 de ani de la Revolutie: Libertate! Demisia! Jos Ponta!
Foto: Rezistenta Urbana

Un miting de proportii a avut loc, sambata seara, la Bucuresti. Oamenii s-au adunat inca de la ora 17:30, in Piata Universitatii, iesind in strada pentru a scanda de aceasta data lozinci impotriva Guvernului.

Protestatarii au plecat din Piata Universitatii, au mers in Piata Victoriei, la sediul Guvernului, unde au fost intampinati de un dispozitiv impresionant de jandarmi, pentru ca apoi sa revina la Universitate, trecand si prin Piata Revolutiei.

Multimea a fost formata din cei care au protestat saptamani la rand fata de proiectul Rosia Montana, dar si fata de explorarea gazelor de sist la Pungesti, din revolutionari si rude ale celor care si-au pierdut viata la Revolutia din 1989, dar si din trecatori, oameni de toate varstele, unii insotiti chiar de copii.

Oamenii au scandat lozinci antiguvernamentale si au prezentat un manifest in 10 puncte, prin care cereau inclusiv demisia Guvernului Victor Ponta, dar si a presedintelui Traian Basescu.

La proteste ar fi participat circa 4.000 de oameni, conform organizatorilor.

Iata documentul citit de protestatari in fata Guvernului:

Jandarmeria a trimis in strada sute de scutieri, echipati de interventie, cu bastoane si pusti cu gaze lacrimogene, dube si tunuri cu apa. Protestele au fost insa pasnice si s-au incheiat in jurul orei 20:30, fara a fi inregistrate incidente notabile.

Principalele hastaguri ale protestelor: #21dec #unitisalvam #neamtrezit #protestezdedeparte

Ziare.com a prezentat in format LIVE cursul evenimentelor:

22:23 - Carosabilul a fost eliberat, circulatia urmeaza sa fie reluata in zona. Doar cativa protestatari se mai afla langa rond.

22:11 - Apropierea jandarmilor naste cateva momente de tensiune, protestatarii strigand "Nu plecam, nu capitulam!", "Romania, stat politienesc" si "Romania, trezeste-te!".

22:08 - Daca cei mai multi oameni parasesc carosabilul, indreptandu-se catre trotuare si deblocand soseaua, circa 30 de protestatari s-a asezat pe jos, refuzand sa se clinteasca. Scandeaza: "Nu plecam acasa", "Jos, jos, jos!" si "Libertate, Libertate!".

22:05 - Multimea incepe sa se imprastie, protestatarii fiind invinsi de oboseala, frig si foame.

22:02 - Si-au facut aparitia si jandarmii in zona. Protestatarii au facut un cerc uman in jurul rondului de la Universitate, nedorind sa paraseasca perimetrul. Se estimeaza ca in prezent mai sunt 200-300 de persoane in strada.

22:00 - Solidaritate din Baia Mare.

21:57 - "Cinste lor, cinste lor, cinste lor eroilor!" - striga multimea tot mai infrigurata.

21:48 - Rondul de la Universitate a fost blocat de cei circa 300 protestatari.

21:40 - Manifestantii au ajuns la Universitate, locul din care a pornit protestul de sambata. Revine si sloganul "Uniti, salvam toata Romania".

21:36 - Protestatarii merg pe strada Academiei, huiduie jandarmii si le striga "Plecati din Pungesti!".

21:32 - In drum spre Universitate, se striga "Revelion fara Ponta si Chevron".

21:26 - Protestatarii se indreapta in prezent catre Piata Universitatii.

21:15 - Multimea continua sa se adreseze jandarmilor: "Jandarmeria apara hotia" si "Plecati din Pungesti". Se estimeaza ca in Piata Revolutiei mai sunt 400 - 500 de protestatari. Cativa au anuntat ca ar vrea sa mearga din nou in Piata Universitatii.

21:11 - "Cea mai proasta meserie este la Jandarmerie", striga in acest moment multimea.

21:04 - Circa 1.000 de oameni se afla la aceasta ora in Piata Revolutiei. Cativa chiar au aruncat cu pietre si sticle in masinile jandarmilor.

20:55 - Cativa protestatari "inarmati" cu steaguri au urcat pe o masina a Jandarmeriei. Sloganurile strigate de multime se schimba: "Uniti salvam si jandarmeria!".

Personajul principal este "stegarul" Cezar Avramuta, cunoscut si de la alte proteste.

20:45 - Sfidand temperaturile negative, protestatarii adunati in Piata Revolutiei striga in continuare "Demisia, demisia!" si "Libertate, libertate!".

20:34 - Mesaje de sustinere pentru cei ramasi in fata Guvernului vin tocmai din Marea Britanie.

20:32 - Protestatarii au parasit in numar destul de mare zona Guvernului, date fiind temperaturile. O parte se indreapta catre Piata Revolutiei.

20:27 - Protestul de la Guvern a devenit unul... muzical.

"Suntem in fata Guvernului, se canta pentru eroii cazuti in '89", este mesajul postat pe pagina de Facebook Uniti Salvam.

20:14 - "Hotii, hotii!", "Pacat... pacat de sangele varsat" - striga oamenii aflati in fata Guvernului, sub privirile jandarmilor.

20:12 - Omul de televiziune Alexandru Scarlat Teodorescu, cunoscut ca Oreste, a citit .

20:01 - Multimea aflata in fata Guvernului striga: "Jos Guvernul, tradatori!". Jandarmii nu le dau voie oamenilor sa circule pe trotuar, dar ii lasa sa stea pe carosabil. Circulatia este deviata in zona.

19:57 - Si romanii aflati la Londra sunt solidari.

19:50 - Manifestantii au ajuns la Guvern. Jandarmii au realizat un cordon impresionant in jurul cladirii. Este vorba despre un dispozitiv special pe doua si chiar pe trei randuri, cum nu s-a mai intalnit pana acum, in 12 saptamani de proteste.

19:45 - Unii protestatari pasnici sustin ca printre ei se afla si instigatori. Jandarmii sunt incolonati si pregatiti sa intervina.

19:40 - Multimea a ajuns la Piata Romana, unde se tine un nou moment de reculegere. Se scandeaza "Libertate", "Iliescu judecat pentru sangele varsat", "Este porcul cel mai bun, Victor Ponta de Craciun". Niciun politician nu scapa de "urarile" protestatarilor.

Uniti Salvam sustine ca numarul protestatarilor a ajuns la 4.000.

19:35 - Numarul protestatarilor a trecut de 3.000.

19:32 - Cateva incidente minore s-au inregistrat in marsul catre Piata Victoriei, auzindu-se, in multime, zgomot de petarde. Fortele de ordine nu au intervenit insa. Protestatarii scandeaza, in drumul catre Guvern, "Rosia si Pungesti, doua inimi romanesti", "Uniti salvam muntii Apuseni".

19:27 - B1 TV relateaza ca printre protestatari se afla si jandarmi in civil. Restul, in uniforma, sunt pe trotuar, neamestecandu-se cu protestatarii.

19:13 - Multimea striga "Uniti salvam toata Romania", iar cativa protestatari chiar se erijeaza in negociatori ai "societatii civile".

19:05 - Multimea se afla in miscare. "Romania nu se schimba cu telecomanda", se poate citi pe un banner purtat de manifestanti. Pana la aceasta ora nu s-au inregistrat incidente, chiar daca multimea este foarte vocala.

18:57 - Dupa un moment de reculegere in fata Hotelului Intercontinental, cand o parte dintre protestatari a ingenuncheat, multimea a pornit spre Piata Victoriei. Se scandeaza "Jos, Ponta, jos, esti un mincinos".

18:54 - "Adevarata Romanie se afla in strada, nu la microfon", se poate citi pe un banner purtat de protestatari.

18:46 - Oamenii au asezat lumanari pe sosea. Numarul protestatarilor se apropie de 2000.

18:40 - "Am ocupat Magheru, se striga 'Libertate!' si 'Toate partidele fura prin rotatie!'" - este mesajul postat pe pagina de Facebook Uniti Salvam.

18:38 - Protestatarii striga "Afara, afara", dar si "Iliescu vinovat pentru sangele varsat" sau "Jos Ponta", "Victor Ponta de Craciun este porcul cel mai bun".

18:34 - Masini cu jandarmi sunt parcate pe stradute.

18:27 - Protestatarii scandeaza "Pana va treziti si voi, luptam noi", "Oligarhia distruge Romania" si "Uniti salvam toata Romania".

18:20 - Peste 1.000 de oameni s-au adunat la Universitate si scandeaza "Demisia!".

18:14 - Intre 700 si 1.000 de oameni se afla in prezent in Piata Universitatii. Plecarea spre sediul Guvernului a fost prentru moment amanata.

18:02 - Se grupeaza si jandarmii, care ii vor insoti in drumul spre sediul Guvernului.

18:00 - Traficul este blocat pe Bulevardul Magheru, zeci de masini circula inclusiv pe contrasens, soferii fiind redirectionati de politisti.

17:55 - Protestatarii anunta ca pleaca spre sediul Guvernului.

17:50 - Presedintele partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, a sosit printre protestatari, nascand tensiuni printre acestia.

17:40 - Oamenii au inceput sa se adune la Universitate.

La orele 17.00, inainte ca multimea sa se adune in Piata Universitatii, pe pagina de Facebook Neam Trezit au fost postate si cateva recomandari pentru cei care urmau sa vina la Universitate:

"Stati in grupuri compacte si mari.

Nu fiti agresivi fata de jandarmi sau fata de alti demonstranti.

Daca observati un comportament abuziv sau violent al fortelor de ordine, inregistrati-l telefonul sau camera.

Feriti-va de strazile laturalnice sau zonele izolate.

Ajutati alti demonstranti daca au nevoie.

Nu strigati sloganuri obscene.

Nu purtati semne ale partidelor politice.

Purtati haine lejere si foarte calduroase.

Nu ascultati si nu raspanditi zvonuri care pot produce confuzii."

Revendicarile celor din strada

In ceea ce priveste revendicarile, sunt nominalizate: "Demisia Guvernului Victor Ponta si a presedintelui Traian Basescu", "Destituirea conducerii jandarmeriei si anchetarea abuzurilor comise la Pungesti si in alte localitati, cu participarea unor experti desemnati de Consiliul Europei", "Abrogarea noilor modificari aduse Codului Penal, legii amnistiei, precum si respingerea proiectului de modificare a legii exproprierii".

Se cere, de asemenea, "modificarea legii partidelor politice pentru relaxarea conditiilor de infiintare a acestora", dar si "eliminarea obligatiei de declarare a adunarilor publice", precum si "desecretizarea tuturor contractelor si clauzelor de confidentialitate incheiate de statul roman, cu exceptia celor din domeniul apararii si sigurantei nationale".

Protestatarii, care pe pagina de Facebook a Pietei Universitatii si-au anuntat venirea in numar de peste 5.000, cer si interzicerea mineritului pe baza de cianuri in Romania si includerea Rosiei Montane pe lista patrimoniului mondial UNESCO, interzicerea prin lege in Romania a fracturarii hidraulice de mare volum in explorarea si exploatarea gazelor de sist si a altor hidrocarburi provenind din zacaminte neconventionale, dar si anularea concesiunilor si licentelor de explorare si exploatare a hidrocarburilor de sist.

Si weekendul trecut, in Bucuresti, s-a protestat fata de modificarile aduse Codului Penal. Duminica, aproximativ 2.000 de oameni au manifestat in Capitala impotriva USL si a Guvernului Ponta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#protest piata universitatii sambata 21 decembrie, #revendicari protestatari PIata Universitatii, #protest Rosia Montana Bucuresti, #protest Universitate circulatie blocata , #proteste
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza Apollo13
Apollo13
rank 3
Declaratia de la Bucuresti, 21.12.2013.....